:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> DEXTER - SEIZOEN 5
DEXTER - SEIZOEN 5 (BLU-RAY)
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2020-08-31
SERIE
De Trinity Killer heeft op het einde van seizoen 4 bij wijze van afscheidscadeau aan Dexter (Michael C. Hall) zijn vrouw Rita (Julie Benz) vermoord. Het onderzoek wordt gevoerd door het FBI, maar dat houdt Dexter niet voor de dader omdat die een alibi heeft: hij was op het ogenblik van de moord mee bezig met het team dat het huis van Arthur Mitchell overhoophaalde. De federale politie heeft Mitchell wel in het vizier als de Trinity Killer, niet wetende dat Dexter al met hem heeft afgerekend. Terwijl Astor (Christina Robinson) en Cody (Preston Bailey) met hun grootouders naar Disneyland zijn, houdt Dexter de dood van hun moeder nog even geheim, iets wat Astor hem niet in dank afneemt.
Maar eens de kinderen de dood van hun moeder vernemen, willen ze niets meer met hun stiefvader te maken hebben, en Dexter blijft alleen achter, samen met zijn nog geen jaar oud zoontje Harrison. Hij zoekt troost in het hernemen van zijn 'hobby', en omdat hij om praktische redenen Harrison moeilijk overal met zich mee kan sleuren, neemt hij een babysitter onder de arm, de Ierse Sonya (Maria Doyle Kennedy), met wie het al dadelijk botst omdat ze diepgelovig is en Dexter een fervente atheïst. Toch kan Dexter niets anders doen dan zich de hulp van Sonya laten welgevallen. Wanneer hij op gegeven moment onderzoek doet naar Boyd Fowler (Shawn Hatosy), die in een huurbus menselijke bloedsporen heeft achtergelaten, stuit Dexter op een groepje mannen die vrouwen ontvoeren, vervolgens op beestachtige wijze verkrachten, en vervolgens vermoorden door ze in een vat met formaldehyde in een meer te dumpen. De vrouwelijk lijken allemaal fysiek op elkaar: blond, en tussen de 20 en de 30.

In Boyds huis treft Dexter echter de zwaar mishandelde Lumen Ann Pierce (Julia Stiles) aan. Lumen is meerdere keren verkracht, en kennelijk is ze naar het huis van Boyd gebracht om als volgende vermoord te worden. Door Boyd een kopje kleiner te maken heeft Dexter daardoor Lumens leven gered. Eerst meent Lumen dat Dexter deel uitmaakt van de bende, maar wanneer die haar het meer toont met de in tonnen drijvende lijken, beseft ze dat Dexter haar leven heeft gered. Dexter wil haar terug naar huis sturen, maar Lumen zint op wraak. Gaandeweg komt ze achter Dexters sinistere geheim, en wil ze meewerken aan het afkruisen van de leden van het verkrachtingsclubje op Dexters lijstje. Anders dan Miguel Prado in seizoen 3 heeft Dexter in Lumen deze keer wél een zielsverwante gevonden. Het is echter maar de vraag of het persoonlijk tussen de twee zo goed blijft klikken, en wat hun omgeving daarvan zegt.
Omdat Dexter intussen op ziekenverlof is, stort het team van Maria LaGuerta (Lauren Velez) zich op een compleet andere zaak. Een dubbele moord van een vrouw en haar vriendje lijkt aanvankelijk op een moord-zelfmoordpact. De rituele manier waarop de vrouw echter is onthoofd en van haar tong en ogen is ontdaan, lijkt te duiden op een ritueel dat in de Venezolaanse gemeenschap bekend staat als Santa Muerde. Debra (Jennifer Carpenter) moet naast zich "gewone" agente Manzon (April Hernandez Castillo) naast zich dulden, die omwille van haar afkomst iets makkelijker ligt in de lokale gemeenschap. Het aantal moorden blijft echter toenemen, en commissaris Matthews (Geoff Pierson) vindt dat er al té veel middelen en manschappen aan de zaak zijn toegewezen. Als Maria niet snel met resultaten voor de dag komt, dan is het háár nek die in de strop gaat. Maria heeft intussen huwelijksproblemen met haar kersverse bruidegom Angel Batista (David Zayas), die over bepaalde onderzoeksdaden radicaal anders denkt dan zijn vrouw, en hun pas te water gelaten huwelijksbootje komt in een hevige storm terecht. Wanneer iemand in een bar een schunnige opmerking over Maria en haar vermeende kwaliteiten op gebied van het geven van orale seks maakt, slaan bij Angel de stoppen door, en slaat hij een collega het ziekenhuis in. Met als gevolg dat Intern Toezicht voor de deur staat, en er een schorsing dreigt.

Joseph Quinn (Desmond Harrington) is er intussen nog steeds van overtuigd dat Dexter betrokken was bij de moord op Rita. Zijn vermoeden wordt nog versterkt wanneer de composietfoto van 'Kyle Butler' - het alias waarvan Dexter zich bediende tegenover de Mitchell-familie - onaangename gelijkenissen vertoont met zijn collega. Hij neemt een privédetective onder de arm, de ontslagen politieagent Stan Liddy (Peter Weller), die nog een rekening heeft openstaan bij Maria LaGuerta, omdat zij de oorzaak van zijn schorsing was. Liddy ontdekt de waarheid over Dexter, maar Quinn krijgt de wind van voren van Debra, met wie hij een relatie is begonnen, zeker omdat hij het nog maar waagt om onderzoek te voeren naar die brave lobbes van een broer van haar...
Het vijfde seizoen van Dexter overtreft nog net het al steengoede vierde; één van de verantwoordelijken daarvoor is zonder twijfel Julia Stiles, die met haar rol als mishandelde vrouw verschillende nominates binnensleepte, die spijtig genoeg niet verzilverd werden. Daarnaast zijn ook de toevoeging van Peter Weller aan de cast als belegen rotzakje en Johnny Lee Miller als überschurk twee troeven van formaat. Hetgeen de balans echter vooral in het voordeel van dit seizoen doet overslaan, is het dit keer volledig waterdicht getimmerde scenario, waarbij enkele ogenschijnlijk onbelangrijke details in de vroegere afleveringen in de latere hun beslag krijgen. Het vijfde seizoen is ook een zoektocht van ons hoofdpersonage Dexter naar een zielsverwant, die hij in de persoon van Lumen eindelijk vindt. Maar uiteraard moet Dexter nog een paar seizoenen verder, en de romance eindigt spijtig genoeg niet in een happy end.

Michael C. Hall heeft intussen na vijf seizoenen zijn personage compleet onder de knie, en de manier waarop hij in dit seizoen worstelt met zijn eenzaamheid en het hunkeren naar een soul mate, terwijl hij zijn driften blijft bekoelen op seriemoordenaars, en bij uitbreiding serieverkrachters, en ook nog eens een verantwoordelijke vader tracht te zijn die hoopt dat zijn zoon zijn gewoontes niet geërfd heeft, blijft ondanks alles realistisch. Dat we middels een voice over de gedachten van Dexter gepresenteerd krijgen, helpt natuurlijk de zaak enorm vooruit. Daarnaast is er enorm veel chemie tussen Hall en Stiles, en elke scène waarin de twee samen spelen, spat de drive om het verhaal vooruit te laten gaan wanneer ze alweer een moord op een verkrachter plannen, van het scherm. Elk seizoen komen we toch weer iets meer te weten over de bijzonder ingewikkelde psyche van de sympathiekste aller seriemoordenaars, en dat maakt dat Dexter nog steeds blijft boeien.

AFLEVERINGEN
Disk 1:
49. My Bad
Dexter geeft zichzelf de schuld voor wat er met Rita is gebeurd. Zijn excentriek gedrag trekt echter de aandacht van het FBI, zeker omdat hij in eerste instantie heeft verklaard dat "hij het gedaan" had. Angel is kwaad op Maria omdat de politie van Miami het onderzoek niet op zich heeft genomen. Quinn ondervraagt buurman Elliot (Rick Peters), en komt te weten dat die Rita één keer heeft proberen te kussen, waarna Dexter hem in elkaar heeft geslagen. Vooral Astor is zwaar aangedaan door de dood van haar moeder. Dexter zelf is intussen op de dool, en vermoordt een willekeurige passant die een schunnige opmerking over zijn vrouw heeft gemaakt. Daardoor komt hij ei zo na te laat op haar begrafenis.
50. Hello, Bandit
Astor en Cody moeten naar een rouwconsulent, en vooral Astor wil bij haar grootouders gaan wonen. Intussen vindt Dexter in een verhuisbusje dat hij heeft gehuurd om de spullen uit Rita's huis naar Debra's appartement te brengen, bloedsporen. De vorige huurder van het busje, Boyd Fowler, werkt bij de dienst die krengen op de weg opruimt. Het bloed in het busje is echter van menselijke oorsprong. De rest van het team moet het tijdelijk zonder Dexter stellen, en doet onderzoek naar een onthoofd lijk van een vrouw van wie de vriend kennelijk kort na haar dood zelfmoord heeft gepleegd. Angel komt te weten dat Maria een gigantische rekening heeft met geld voor haar toekomstig pensioen.

51. Practically Perfect

Dexter is nog altijd met ziekteverlof, maar met het oog op het weer opnemen van zijn baan (en zijn hobby), neemt hij een nanny in huis. Nadat een hoop sollicitanten door Debra op de rooster zijn gelegd, valt de keuze op Sonya, een werkloze verpleegster. Debra moet intussen de baan op met agente Manzon van de gewone geüniformeerde politie. Aangezien die ook Venezolaanse is, nemen de mensen bij het buurtonderzoek haar misschien sneller in vertrouwen. Een getuige, Fauzi (Juan Carlos Cantú), is bereid te spreken, maar betaalt zijn loslippigheid met zijn leven. Quinn meent intussen dat Dexter de elusieve Kyle Butler is, en hoopt in het onderzoek van het FBI de familie van Arthur Mitchell een foto te kunnen tonen. Dexter bereidt zijn moord op Boyd Fowler voor, maar de zaak loopt bijna in het honderd. Tegen Angel loopt er intussen een onderzoek van Interne Zaken omdat hij een collega in elkaar heeft geslagen.

Disk 2:
52. Beauty And The Beast
Dexter heeft voorkomen dat een zekere Lumen Ann Pierce het volgende slachtoffer van Boyd zou worden. Het meisje denkt echter dat Dexter een medeplichtige van Boyd is, en Dexter moet haar noodgedwongen opsluiten totdat ze gekalmeerd is. Hij besluit dat het beste wat hij kan doen om haar tot redelijkheid en stilzwijgen te brengen, haar de begraafplaats van Boyds slachtoffers te tonen. Lumen weet echter te zeggen dat Boyd niet alleen handelde. Quinn probeert de familie Mitchell te benaderen om een foto van Dexter te tonen, maar hij botst op de beveiliging van het witness protection program. Debra leidt intussen een inval om twee verdachten te arresteren van de Santa Muerde-moorden, maar één van de daders heeft een gijzelaar genomen.
53. First Blood
Lumen bekent dat ze herhaaldelijk verkracht is geweest door de maten van Boyd. Ze wil wraak nemen en vraagt Dexter om hulp, maar die wil niet dat ze in dezelfde duisternis terechtkomt als hijzelf, en hij betaalt haar een ticket terug naar Minneapolis. Lumen gaat achter Robert Brunner (Chris Payne Gilbert) aan, een ex-celgenoot van Boyd. Die kan haar echter niet verkracht hebben, want hij heeft een enkelband. Batista meent dat Maria seks heeft met Jim McCourt (Raphael Sbarge) van interne zaken in ruil voor het 'vergeten' van zijn dossier. Hij verstoort echter ei zo na een undercoveroperatie. Quinn, die intussen geschorst is, vraagt aan de door Maria opgepakte agent, Stan Liddy, om Dexter te schaduwen. Debra doet intussen onderzoek in een tatoeageshop naar een tattoo die één van de Fuentes-broers zou dragen. Manzon onderzoekt intussen al wie een groot bedrag heeft opgenomen aan een geldautomaat, en samen met Debra doet ze een gruwelijke ontdekking.

54. Everything Is Illumenated

Net wanneer Dexter zijn leven weer op orde schijnt te hebben en hij bezig is met de moord op Lance Robinson (Chad Allen), een seksuele pervert die bij het te ver drijven van zijn spelletjes al vier mannen heeft vermoord, krijgt hij telefoon van Lumen, die helemaal niet naar Minneapolis is getrokken. Ze heeft Dan Mendell (Sean O'Bryan) neergeschoten, één van haar verkrachters. De man kan zich gewond voortslepen en Dexter probeert Lumen te helpen, maar hij is er niet van overtuigd dat Dan werkelijk één van de daders is. Intussen houdt de politie een undercoveroperatie in de Mayan Club, op zoek naar de gebroeders Fuentes, midden in een huwelijkscrisis tussen Batista en LaGuerta. Debra geeft intussen toe dat ze gevoelens voor Quinn heeft, maar die is bezig de handel en wandel van Dexter na te trekken.

Disk 3:
55. Circle Us
Mendell heeft telefonisch zijn medeplichtingen kunnen verwittigen. Die proberen de lijken in een vat uit het meer te verwijderen, maar onderweg krijgen ze een ongeval, en de lijken liggen open en bloot over de straat. De auto waarmee het ongeval is gebeurd staat op naam van welzijnsgoeroe Jordan Chase (Jonny Lee Miller), en werd gebruikt door het hoofd van zijn beveiliging, Cole Harmon (Chris Vance). Lumen herkent Harmon als één van haar verkrachters, en de politie is hem ook op het spoor. Dexter drijft zijn collega's echter in de richting van Boyd, zodat hij en Lumen zelf met Harmon kunnen afrekenen. Batista heeft een getuige benaderd om de Fuentes-broers in de Mayan Club te lokken. De arrestatie draait echter uit op een bloedbad waarbij twee onschuldige slachtoffers vallen, en commissaris Matthews geeft Maria de schuld.
56. Take It!
Dexter woont een seminarie van Jordan Chase bij, en heeft in het congrescentrum waar het seminarie plaatsvindt een kamer gehuurd, met de bedoeling Cole te vermoorden. Lumen staat erop bij de moord betrokken te zijn. De zaak wordt echter ingewikkelder als Lumens ex-verloofde Owen (David Paetkau) opduikt in Miami, met de vraag of ze terug naar hem wil komen. Naarmate het plan zich ontvouwt, is Dexter verplicht om zijn volledige geheimen op te biechten aan Lumen. Bovendien houdt Stan Liddy het paar nauwgelet in de gaten. Kapitein Matthews wil dat er in de Santa Muerte-zaak koppen rollen, en Maria wentelt de schuld af op Debra. Iemand heeft namelijk zijn of haar getuigenverklaring vervalst, en Debra denkt uiteraard aan Angel. Toch vergist ze zich.

57. Teenage Wasteland

Dexter doet alsof hij in therapie is bij Jordan Chase, en probeert een staal te nemen van een hangertje vol bloed dat hij altijd om zijn hals haalt. Zijn bezigheden worden verstoord doordat Lumen twee inbrekers in huis betrapt. Het zijn Astor en een vriendin, Olivia (Tabitha Morella), die op drinkgelag zijn geweest. Er is echter meer aan de hand, want Olivia vertoont tekenen van mishandeling, en de vriend van haar moeder, Barry (Daniel Travis), heeft nogal losse handjes. Dexter besluit er komaf mee te maken. Debra is intussen verbannen naar het archief, en daar vindt ze bewijs dat er in de zaak met de meisjes in de vaten meerdere daders moeten geweest zijn. Maria wil echter het dossier niet heropenen omdat ze een koppige trees is. In het huis van Cole worden dvd's gevonden waarop de slachtoffers gefilmd werden. Dexter slaagt erin het exemplaar met Lumen op te verdonkeremanen.

Disk 4:
58. In The Beginning
Nu Jordan weet dat Lumen nog leeft en samenwerkt met Dexter, moet ze een ander onderduikadres hebben. Lumens onderzoek leidt naar Alex Tilden (Scott Grimes), de laatste persoon op de foto met verkrachters, maar Jordan gebruikt Tilden om een val op te spannen. Lumen wil graag deze keer zélf de moord verrichten, en Dexter probeert haar te instrueren hoe ze dat moet doen. Tussen de twee springt eindelijk de vonk over. Wat ze echter niet weten is dat Stan Liddy hen nauwkeurig in de gaten houdt. Debra en Quinn zitten intussen ook niet stil: Debra denkt dat er een vigilante aan het werk is die mogelijk het dertiende slachtoffer was van de verkrachtersbende.
59. Hop A Freighter
Dexter ontdekt dat hij in zijn appartement afgeluisterd wordt. Hij verdenkt Quinn, omdat die apparatuur op het bureau heeft uitgeleend, maar het is Liddy die, door Dexter te laten arresteren, zijn job bij de politie terug wil. Het komt tot een bloedige confrontatie. Lumen loopt intussen met haar twee voeten in een val die Jordan Chase heeft opgespannen. Debra legt intussen verbanden met alle vermisten uit de entourage van Jordan Chase, en ze probeert een rechter zo ver te krijgen dat Chase Miami niet mag verlaten.

60. The Big One
Jordan houdt Lumen gegijzeld, in de hoop Dexter te lokken. Debra is hem echter ook op het spoor. Dexter moet echter eerst nog vaststellingen doen op een plaats delict waar mogelijk Quinn in slechte papieren zit...

BEELD EN GELUID

Het vijfde seizoen van Dexter is, opnieuw in tegenstelling tot de Amerikaanse versie, verspreid over vier schijven in plaats van drie, waardoor de beeldkwaliteit optimaal is, en we opnieuw kunnen genieten van het zonnige Miami. Ondanks de donkere aard van de reeks, is er overal voldoende detail te merken. Daarnaast zijn er bijzonder weinig compressie-artefacts te zien, en zijn de aflijningen strak en duidelijk. De detaillering aan onder meer gezichten en stoffen zijn helder en duidelijk, bijvoorbeeld in de striemen op de rug van de mishandelde Lumen, of de diverse stukken viezigheid die in het meer ronddrijven waar Boyd zijn tonnen met in formaldehyde drijvende lijken gaat dumpen. De kleuren zijn sterk verzadigd en zeer primair. De Dolby TrueHD 5.1-track is zeer adequaat, en klinkt bij momenten zelfs ronduit vettig wanneer Dexter bijvoorbeeld het hoofd inslaat van een man die een scheve opmerking maakt over zijn overleden vrouw. Ook de meetings van zelfbewustzijnsgoeroe Jordan Chase klinken ruimtelijk zeer overtuigend. Dexter moet het niet hebben van grootse schietpartijen, maar de geluidsmensen weten een eerie atmosfeer over te brengen waarin subtiel allerlei prikkels worden uitgedeeld.

EXTRA'S

Uitzonderlijk is het bonusmateriaal hetzelfde als dat op de dvd, dus gaan we de tekst schaamteloos pikken. Enige verschil is dat al het bonusmateriaal op de laatste schijf staat. In Making of a Scene (16:17) wordt één van de cruciale scènes uit seizoen 5 in de kijker geplaatst. Producer, regisseur en monteurs vertellen er alles over: van het schrijven van de scène over de decorkeuze, het effectieve production design, de postproductie (montage), de onelineproductie (definitieve montage), de afwerking van het geluid en uiteindelijk de definitieve beeld- en geluidcorrectie. Het wordt een interessante tour waarin de betrokkenen uitvoerig ingaan op de problematiek (hoe herleid je 4 uur beeldmateriaal tot een scène van 3 minuten?) en demonstreren hoe ze de honderden verschillende omgevingsgeluidjes gemaakt, opgenomen en gemixt hebben. In Sounds of Splatter (7:05) demonstreert geluidsspecialist Fred Judkins hoe hij het geluid heeft gevonden voor het afhakken van een hoofd, het spatten van het bloed en het kraken van nekwervels tijdens de fatale houw met een machete. In Dexter’s Killroom (3:12) leiden Michael C. Hall en de productiecrew u rond in de decors waarin Dexter zijn slachtoffers in stukken hakt, waarbij voor seizoen 5 een heel nieuw type moordkamer ontwikkeld is, want de cruciale scène speelt zich af in een hotelkamer.
Dan staan er interviews "20 questions" (17:33) met 20 vragen aan de makers en de cast over het slot van seizoen 4 (de plotse en onverwachte dood van Rita) en de gevolgen voor het nieuwe seizoen. Uit de antwoorden blijkt dat de producers en de schrijvers een perfect beeld hebben van het karakter Dexter Morgan en dat ze zeer behoedzaam te werk gaan tijdens het uitwerken van het scenario. Uit de reacties van de cast, opgenomen tijdens de eerste afleveringen van seizoen 5, blijkt dat niemand verteld is wat er in het nieuwe seizoen te gebeuren staat. Ook voor de acteurs is het telkens een verrassing en ze leggen er de nadruk op dat de makers totale geheimhouding eisen op straffe van juridische sancties. Ter afsluiting is er nog een fotogalerij en een weblink, alsok een Interview met Ty Mattson (5:10), waarin grafisch ontwerper Ty Mattson vertelt over zijn serie van 5 affiches die hij voor de Dexter-serie ontwikkelde en die als afgeleid commercieel product verkocht wordt.

CONCLUSIE

Wie al dacht dat het vierde seizoen van Dexter niet meer overtroffen kon worden, zal zijn idee moeten bijstellen na het bekijken van dit vijfde seizoen. Alles past hier precies op zijn plaats, en op de koop toe is de Blu-ray netjes afgewerkt.coverStudio: Paramount

Regie: Steve Shill, John Dahl, Ernest R. Dickerson, Milan Cheylov, Romeo Tirone, Keith Gordon
Met: Michael C. Hall, Jennifer Carpenter, Lauren Velez, David Zayas, Desmond Harrington, James Remar, Geoff Pierson, C.S. Lee, Christina Robinson, Preston Bailey, Julia Stiles, Peter Weller, Maria Doyle Kennedy, Jonny Lee Miller

Film:
9/10

Extra's:
4/10

Geluid:
9/10

Beeld:
9/10


Regio:
B

Genre:
Detective

Versie:
Benelux (NL/FR)

Jaar:
2010

Leeftijd:
16

Speelduur:
619 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8714865332207


Beeldformaat:
1.78:1 HD

Geluid:
Engels Dolby TrueHD 5.1
Frans Dolby TrueHD 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Engels CC
Extra's:

• Documentaire "Making of a scene"
• Documentaire "Sounds of splatter"
• Documentaire "Dexter's Killroom"
• Interviews "20 questions"
• Photo gallery
• Weblink
• Interview met Ty Mattson


Andere recente releases van deze maatschappij