:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> SIMPSONS, THE - @ WORK
SIMPSONS, THE - @ WORK
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2003-05-08
INLEIDING
Waar Fox vorig jaar nog beloofde om per jaar twee seizoenen van de geweldige animatieserie The Simpsons per jaar uit te brengen, is het alweer een jaar geleden dat we nog een nieuwe seizoensbox (seizoen 2) te zien gekregen hebben. Als zoethoudertje is hier nogmaals een (vierde) collectie van vier afleveringen, ditmaal allemaal afleveringen gebaseerd rond werk. Er zijn maar heel weinig echt slechte Simpsons-afleveringen (de afschuwelijke reclamespot voor N'Sync komt onze maag weer even omdraaien), maar voor deze collectie was de keuze weer vrij goed te noemen, alhoewel het allemaal wat oudere afleveringen zijn. Vermits seizoen 14 in Amerika toch weer op zijn einde loopt, hadden we misschien gehoopt om één van de nieuwe afleveringen, die nog niet door VT4 zijn uitgezonden, te mogen begroeten, maar het zal voor een volgende keer zijn.


Grote troef voor de meerwaarde van de reeks is en blijft de diverse gratuite referenties naar de hedendaagse populaire cultuur. Films zoals The Right Stuff, Alien en 2001, A Space Oddyssey (Homer versus een opengeknapte zak chips!) worden overduidelijk geplagieerd, en wanneer Todd Flanders in Realty Bites een referentie maakt naar de "Red Room" is dat ook geen toeval. Ook de Canvaskijker in U wordt verwend met referenties naar The Boy Who Cried Wolf en een parodie op David Mamet's toneelstuk Glengarry Glen Ross.


AFLEVERINGEN

Realty Bites (seizoen 9, afl. 187)

(en dus niet Reality Bites, zoals verkeerdelijk op zowel cover als disc staat; ze verstaan hun eigen woordspelingen blijkbaar al niet meer)

Marge: So, you're married, and you're looking for your house, Mr. and Mrs...
Bart: Superman!
Lisa: Oh! Don't listen to my husband, he's just an idiot. Now, I'm a vetinerarian, and I need to keep lots of sick animals in my house! Is that permitted?


Marge voelt zich opgesloten in haar eigen huis, en wil geld gaan verdienen. Ze gaat voor het louche vastgoedkantoor van Lionel Hutz werken. Het eerste huis dat ze verkoopt is er een waar een moordenaar een familie aan stukjes heeft gehakt. De nietsvermoedende sukkel die toehapt is Ned Flanders. Marge krijgt wroeging omdat ze Ned belogen heeft. Intussen heeft Homer op een politieveiling de Little Bandit, de opgefokte auto van Snake gekocht, en die breekt uit om zijn wagen terug te krijgen, en om wraak te nemen op Homer.

Homer The Smithers (seizoen 7, afl. 145)

Homer: Here are your messages:
"You have 30 minutes to move your car",
"You have 10 minutes",
"Your car has been impounded",
"Your car has been crushed into a cube",
"You have 30 minutes to move your cube".


Waylon Smithers is dringend aan vakantie toe, en omdat zijn vervanger niet in de gunst van Mr. Burns zou komen te staan tijdens zijn afwezigheid, kiest hij voor Homer. Die is echter niet opgewassen tegen de grillen van Mr. Burns, en valt hem aan, onder druk van de stress. Burns probeert in paniek Smithers te bereiken op zijn vakantiebestemming (een homo-erotische strandvakantie nota bene)! Wanneer Smithers eindelijk terugkomt, heeft Homers hardhandige aanpak ervoor gezorgd dat Mr. Burns niet langer afhankelijk is van andere mensen, en Smithers wordt ontslagen.


Deep Space Homer (seizoen 5, afl. 96)

Tom: Now let's look at the crew a little.
Man 2: They're a colorful bunch. They've been dubbed "the Three Musketeers". Heh heh heh --
Tom: And we laugh legitimately. There's a mathematician, a different *kind* of mathematician, and a statistician.


De kijkcijfers voor de lancering van de space shuttle zijn dramatisch laag. Om de kijker dichter bij de ruimtevaart te betrekken, organiseert de NASA een vlucht waarbij een van de passagiers de gewone man in de straat is. Zowel Barney als Homer willen graag in aanmerking komen voor de vlucht; Barney laat er zelfs de drank voor. Uiteindelijk wordt toch Homer de ruimte in geschoten. Door in gewichteloze toestand een pak chips open te trekken brengt hij echter de vlucht in gevaar. Wanneer even later de deur beschadigd is, en terugkeer naar de aarde onmogelijk lijkt, weet Homer echter de missie te redden.

Marge Gets A Job (seizoen 4, afl. 66)

Homer: Now, Marge, just remember. If something goes wrong at the plant, blame the guy who can't speak English. Ah, Tibor, how many times have you saved my butt?

De Simpsons moeten dringend de funderingen van het huis laten repareren, nadat het helemaal scheef is gezakt. Marge solliciteert voor de net vrijgekomen betrekking in de kerncentrale, en krijgt die nog ook. Mr. Burns wordt verliefd op haar, tot groot ongenoegen van Smithers. Hij probeert haar in te palmen, en wanneer dat niet lukt, ontslaat hij haar. Homer neemt het op voor zijn vrouw, en gaat tegen zijn baas in. Bart probeert intussen onder een proefwerk uit te geraken door diverse ziektes te veinzen. Wanneer hij er eindelijk niet tussen uit kan, wordt hij aangevallen door een onsnapte wolf.BEELD EN GELUID
Net als bij de vorige drie Simpsons-compilaties is het 2.0-geluid alweer niet opgewaardeerd naar een Dolby Digital 5.1-track. De geluidskwaliteit is echter meer dan behoorlijk, en aangezien het hele geluidslandschap toch gestaged is, komt dit niet natuurlijker of onnatuurlijker over dan elke andere cartoon. Voor wie The Simpsons graag zonder ondertiteling bekijkt (yours truly), de dialoog is perfect verstaanbaar. En in tegenstelling tot de vorige releases is de vertaling - alhoewel de tongue-in-cheek jokes soms echt niet te vatten zijn - nogal accuraat gedaan, tot en met de openingscredits waarin Bart straf op het bord schrijft. Dit in tegenstelling tot de adominabele vertaling van The Simpsons Halloween Special. De beeldkwaliteit blijft voor een moeilijk comprimeerbare materie als cartoons toch gevrijwaard van de meeste narigheid, maar afgezien van een klein puntje in de transfer of een beetje aliasing ziet de reeks er beter uit dan dat ze ooit op TV is geweest. Doordat bij The Simpsons met een beperkt kleurenpalet wordt gewerkt, is er ook erg weinig kleurverloop, maar tegenover de strakke transfer van Futurama haalt deze release het niet. Enige echt significante tekortkoming is - alweer - een overdaad aan interlacing.

EXTRA'S
De menu's zijn opnieuw zeer straight-to-the-point, maar statisch, manoevreren soms moeilijk (je moet eerst de aflevering kiezen, dan de specs), er ontbreekt een play all-functie, en de enige extra is alweer zo'n drie minuten durende compilatie, ditmaal met de domste politiecommissaris van het Westelijk halfrond, Chief Clancy Wiggum, met fragmentjes uit o.a. I Love Lisa, Duffless en Bart The Fink. Verwaarloosbaar.


CONCLUSIE
Voor de liefhebbers van de tweede beste TV-reeks ooit gemaakt, is The Simpsons @ Work, in de UK getiteld The Simpsons: Risky Business natuurlijk weer een must, maar als Fox eens even snel wat seizoensboxen zou uitbrengen, zouden we meer tevreden zijn. Een flyer die bij de DVD zat, maakt gewag van de release van seizoen 3 in augustus 2003.


cover
Studio: Fox

Regie: Matt Groening, James L. Brooks, Sam Simon
Met: Dan Castellaneta, Julie Kavner, Nancy Cartwright, Yeardley Smith, Harry Shearer, Hank Azaria, Pamela Hayden, Russi Taylor, Tress MacNellie,Kelsey Grammer, Marcia Wallace, Doris Grau, Phil Hartman

Film:
9/10

Extra's:
1/10

Geluid:
8/10

Beeld:
8/10


Regio:
2

Genre:
Komedie

Versie:
Benelux (NL/FR)

Jaar:
92-97

Leeftijd:
AL

Speelduur:
88 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8712626013150


Beeldformaat:
4:3 PAL

Geluid:
Engels Dolby Surround 2.0,
Frans Dolby Surround 2.0,
Duits Dolby Surround 2.0,
Italiaans Dolby Surround 2.0,
Spaans Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Duits, Italiaans, Spaans, Deens, Fins, Noors, Zweeds
Extra's:
• Featurette over Chief Wiggum

Andere recente releases van deze maatschappij