:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> HOUSE I
HOUSE I
Bespreking door: Steve - Geplaatst op: 2003-05-09
FILM
Het leven van Vietnamveteraan en succesvol horrorschrijver Roger Cobb (William Katt) verandert drastisch als zijn zoon Jimmy (Erik en Mark Silver) mysterieus verdwijnt. Is Jimmy weggelopen of misschien zelfs ontvoerd? Roger breekt er zo hard zijn hoofd over dat hij in een diepe put geraakt. Zijn huwelijk met de bekende actrice Sandy (Kay Lenz) loopt op de klippen en zijn carrière als auteur geraakt danig in het slop. Wanneer Roger te horen krijgt dat zijn tante Elizabeth (Susan French) zelfmoord heeft gepleegd in het huis waar hij grotendeels opgegroeid is, besluit hij om eens een kijkje te gaan nemen in het bewuste huis. Hij krijgt al snel door dat er iets grondig mis is in het huis van tante Elizabeth...

House is een amusante horrorkomedie, in een regie van horrorveteraan Steve Miner. Regisseur Miner verblijde ons al eerder met kwalitatieve horror als Friday The 13th Part 2 (’81) en 3 (’82), Warlock (’89), Halloween: H20 (’98) en Lake Placid (’99). Hij trad eveneens op als één van de producenten van genreklassiekers als Last House On The Left (’72) en Friday The 13th (’80). House wordt bovendien geproduceerd door niemand minder dan Sean S. Cunningham, die verantwoordelijk was voor de regie van de eerder genoemde oer-slasher Friday The 13th. Deze laatste is een horrorfilm pur sang en laat dat net het tegenovergestelde zijn van House. De film bevat wel de nodige portie bizarre gebeurtenissen en monsters, maar bevat ook redelijk wat humor. Dat hoeft per sé niets slechts te betekenen, want zo zijn er al een boel geslaagde horrorkomedies uitgebracht. En daar kunnen we House gerust bij rekenen. Het acteerwerk is voor dit soort film degelijk. De cast bestaat uiteraard niet uit grote namen, maar bevat toch enkele bekende B-film-gezichten. Zo hebben we William Katt (Carrie, Cyborg III), George Wendt (Cheers, Fletch), Richard Moll (Night Court, Scary Movie 2), Kay Lenz (Stripped To Kill, Death Wish 4: The Crackdown) en Mindy Sterling (Austin Powers-trilogie, The Grinch). De relatief goedkope House bleek een verassend bioscoopsucces (budget: 3 miljoen $, USA-boxoffice: ongeveer 20 miljoen $) en groeide uiteindelijk uit tot een terechte horrorklassieker. House werd nog gevolgd door 3 mindere sequels. Toch een aanrader voor de horrorfans die niet enkel op zoek zijn naar gutsend bloed en uitpuilende ingewanden, maar die ook wat humor kunnen appreciëren.

BEELD EN GELUID
Het 1.95:1 anamorfische beeld ziet er degelijk uit, met een aanvaardbare scherpte. Het beeld bevat voldoende diepte en detail. De gebruikte print bevat wat minieme vuiltjes en beschadigingen. Ook hebben we wat minimale filmgrain en enkele kleine compressiefoutjes kunnen bemerken, maar niets dramatisch. Een bevredigende beeldkwaliteit. Op gebied van geluid hebben we de keuze tussen de Engelse Dolby Digital 2.0-track en de Engelse 5.1-mix. De Engelse Dolby Digital 5.1-track is een op de voorkanalen gericht geluidsspoor, met weinig richting en dynamiek. Op de koop toe zijn sommige geluidseffecten totaal verkeerd geplaatst en we hoeven u niet te vertellen dat dit nogal onnatuurlijk klinkt. De Engelse Dolby Digital 2.0-track op zijn beurt heeft dit probleem gelukkig niet en geniet daarom onze voorkeur. Toch een bevredigende geluidskwaliteit.

EXTRA’S
Met de uitzondering van wat promotrailers geen extra features te bekennen.

CONCLUSIE
House is een amusante horrorkomedie van de makers van de slasher-klassieker Friday The 13th. Filmmaatschappij A-Film verblijdt ons, horrorfans zoals we zijn, met deze jaren ’80 horrorklassieker op een schijfje met een bevredigende beeld- en geluidskwaliteit. Extra’s zijn niet te vinden, maar de DVD is op de meeste plaatsen tegen een zacht prijsje te vinden zodat het toch nog een aanrader is voor de horrorfans onder ons. Deze titel is apart te verkrijgen, maar maakt ook deel uit van de House-Box (House I t.e.m. IV).


cover
Studio: A-Film

Regie: Steve Miner
Met: William Katt, George Wendt, Richard Moll, Kay Lenz, Mary Stavin, Michael Ensign, Erik Silver, Mark Silver, Susan French, Mindy Sterling

Film:
7/10

Extra's:
1/10

Geluid:
6,5/10

Beeld:
7,5/10


Regio:
2

Genre:
Horror

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1986

Leeftijd:
16

Speelduur:
88 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
8716777002933


Beeldformaat:
1.95:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Engels Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• Cross-promotional trailers

Andere recente releases van deze maatschappij