:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> FLINTSTONES, THE - PRIME-TIME SPECIALS COLLECTION VOLUME 2
FLINTSTONES, THE - PRIME-TIME SPECIALS COLLECTION VOLUME 2
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2020-10-26
INLEIDING
De reguliere reeks van The Flintstones liep van 1960 tot 1966. Daarna volgden de langspeelfilm The Man Called Flintstone, een spinoff rond Pebbles en Bamm-Bamm, links en rechts een kerstspecial, maar in 1978 werd besloten om de familie uit het stenen tijdperk een éénmalige comeback in primetime te gunnen. Hiervoor werden zes afleveringen waarvan twee van dubbele lengte gemaakt, waarvan op deze schijf de laatste vier staan. Warner heeft al behoorlijk wat werk verricht om de deuren van hun archieven te openen voor het nageslacht, en deze release moet gezien worden als een zoveelste aanvulling aan het Flintstones-canon. De schijf wordt echter in het Warner Archive-label uitgebracht, wat betekent dat de films niet op schijf geperst zijn, maar op een DVD-R staan. Desondanks gaat het om een perfect legale release die via de geijkte kanalen te krijgen is.
Wat meteen opvalt is dat de animatie in het twaalfjarige hiatus een stuk vlotter is geworden. Wie de originele Flintstones gewoon is, weet dat het gros van de animatie zo statisch mogelijk wordt gehouden, en alleen cellen met onder meer mondbewegingen worden gebruikt om de personages tot leven te brengen. Kennelijk is er twaalf jaar later meer mogelijk, zowel technisch als financieel, want de animatie ziet er een stuk soepeler uit, en aan decors en diens meer wordt er meer aandacht besteed. Grote gemis is dat maar de helft van de originele stemmencast present tekent. Alan Reed (Fred Flintstone) is het jaar daarvoor overleden, en vervangen door Henry Corden. Het dient gezegd te worden dat je al over een zeer geoefend gehoor moet beschikken om het verschil te horen. Bea Benaderet als Betty Rubble is tijdens de reguliere reeks al vervangen geweest door Gerry Johnson, en voor deze revival is de rol vervolgens overgegaan naar Gay Autterson, en is daarmee de castwissel die het meest in het oog (of beter, in het oor) springt. In tegenstelling tot de afleveringen in de Prime-Time Specials Collection 1 zijn Pebbles en Bamm-Bamm weer kleuters.

Hey there, it's the same old gang you know

But in a brand new kind of show

Ze wrijven het er anders duchtig in, dat ze willen aanknopen bij de traditie van weleer. Uit diezelfde collectie 1 wordt het personage Frankenstone gerecycleerd: de makers wilden per se een uitbreiding van de cast, maar die voelt krampachtig aan. In de eerste van de vier afleveringen figureert de nieuwe buurman van Fred en zijn dysfunctionele familie weliswaar prominent, maar in de andere afleveringen loopt hij eerder in de weg.
AFLEVERINGEN
The Flintstones' New Neighbors
Met de komst van Frank Frankenstone (John Stephenson) naast zijn huis vindt Fred (Henry Corden) dat de waarde van de huizen in zijn wijk een flinke duik naar beneden heeft genomen. Toegegeven, de Frankenstones zijn griezels, maar ze gedragen zich beleefd en voornaam. Het komt tot een breuk tussen Fred en Barney (Mel Blanc) omdat die laatste wél met de Frankenstones socialiseert. Wanneer op een picknick Pebbles echter in een nest vn een pterodactylus verzeilt, is het dankzij het koelbloedige optreden van Frankenstone dat het meisje gered wordt, en moet Fred zijn mening herzien

Fred's Final Fling

In wat misschien één van de beste afleveringen van de Flintstones ooit is, krijgt Fred te horen dat hij nog maar 24 uur te leven heeft, nadat een bijziende doktersassistente zijn röntgenfoto's met die van Frankenstone heeft verwisseld. Fred probeert in zijn laatste dag nog alles goed te maken wat hij in zijn leven mispeuterd heeft, en hij neemt samen met Barney de vrouwen mee naar een spetterend feest. Alleen mogen de vrouwen niet weten wat er aan de hand is...
Wind-Up Wilma
Wanneer de lokale supermarkt het slachtoffer wordt van een overval, weet Wilma de twee bandieten te overmeesteren met een welgemikte worp met een watermeloen. Haar talent komt ter ore aan twee baseballmanagers wiens ploeg in zak en as zit. Ze laten Wilma een contract tekenen dat haar tien jaar lang bindt aan de club, maar ze verdient wel een fortuin. Alleen is er één klein probleempje: ze kent de ballen van de spelregels. Bovendien is Fred niet opgezet met het feit dat hij is gedegradeerd tot huisman.

Jogging Fever

De jogkoorts heeft Bedrock in zijn greep; alleen Fred wil met de hele hype niets te maken hebben. Wanneer op het medisch onderzoek op zijn werk echter blijkt dat Fred over de hele lijn een ondermaatse conditie heeft, pocht de man dat hij met gemak de marathon van Rockstone kan winnen. Helaas neemt zijn baas Mr. Slate (John Stephenson) hem op zijn woord, en wordt Fred met veel bombarie uitgewuifd om de marathon te gaan lopen... waar hij nog niet eens in de juiste richting start!
BEELD EN GELUID
Deze regio 1-dvd is dus zoals gezegd op een DVD-R gebrand, alhoewel het een officieel gelicensed product betreft. Wat opvalt is dat de beeldkwaliteit - in NTSC - een stuk beter is dan de voorgaande Flintstones-releases, iets waar het twaalfjarige hiaat ongetwijfeld voor iets tussenzit. De kleuren zijn levendig en fris, en er zitten opvallend weinig printbeschadigingen op het materiaal. De enige aanwezige geluidstrack is uitgevoerd in Dolby Surround 2.0 en breekt niet dadelijk potten, maar is wel goed verstaanbaar, wat mooi meegenomen is voor een release die geen ondertitels bevat.

EXTRA'S
De schijf bevat geen extra's.

CONCLUSIE

Beschouw de Flintstones Prime-Time Specials als een éénmalige terugkeer van de familie naar het kleine scherm met zes afleveringen, die tot de betere van de reeks horen. Naar een release op de Benelux zitten we al te wachten sinds het stenen tijdperk, dus die zal er niet komen.coverStudio: Warner

Regie: Carl Urbano, Oscar Dufau, Ray Patterson, Chris Cuddington
Met: Henry Corden, Mel Blanc, Jean Vander Pyl, Gay Autterson

Film:
7,5/10

Extra's:
0/10

Geluid:
8/10

Beeld:
9/10


Regio:
1

Genre:
Komedie

Versie:
U.S.A.

Jaar:
1980-1981

Leeftijd:
NR

Speelduur:
97 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
883316665787


Beeldformaat:
1.33:1 NTSC

Geluid:
Engels Dolby Surrund 2.0

Ondertitels:
geen
Extra's:
• geen

Andere recente releases van deze maatschappij