:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> CLEAR AND PRESENT DANGER
CLEAR AND PRESENT DANGER
Bespreking door: Carl - Geplaatst op: 2003-05-17
FILM
Tom Clancy's CIA held Jack Ryan werd op het witte doek reeds vertolkt door Harrison Ford in Patriot Games. De rol werd afgestemd op Ford's persoontje, maar veel aanpassingen waren niet nodig. Ford is de perfecte Ryan, het is een man met principes en hij heeft een heel vriendelijk en humaan karakter. De rol van intelligente held was hem sinds The Fugitive als het ware op het lijf geschreven en Patriot Games was dan ook een bescheiden hit aan de boxoffice.


Deze Clear And Present Danger neemt de draad terug op een paar jaar na de gebeurtenissen in Patriot Games. Ryan staat ondertussen al een stuk verder in z'n carrière en bekleedt, door verschillende gebeurtenissen, een hoge plaats binnen de CIA. De plot draait rond de moord op een persoonlijke vriend van de Amerikaanse president door een Columbiaans drugskartel. Een louche witwaspoging ligt aan de basis van deze moord en blijkbaar werd drugsbaron Ernesto Escobeda serieus bestolen. In een poging om een einde te brengen aan dit netwerk wordt er een geheime operatie goedgekeurd en uitgevoerd door John Clark (Willem Dafoe). De situatie escaleert en Jack Ryan komt in het plaatsje terecht terwijl hij Felix Cortez onder de loep neemt, hoofd veiligheid van Ernesto Escobeda. Deze Cortez is een tweeledig figuur, enerzijds inlichtingen verschaffend aan Escobeda, maar anderszijds ook plannen smedend om aan de macht te komen van zijn drugsemperium. Het één en ander loopt verkeerd waardoor de geheime Amerikaanse troepen gevangen genomen worden in Columbia. Uiteindelijk trekt Ryan er zelf heen om het gezelschap te redden en zodoende enkele samenzweringen binnen de CIA aan het licht te brengen.


Clear And Present Danger mag aanzien worden als één van Tom Clancy's betere boeken en werd door Phillip Noyce met veel zorg op het witte doek gebracht. De vele twists die het plot bezit worden héél georganiseerd, verstaanbaar op het publiek losgelaten en ook Harrison Ford helpt de geloofwaardigheid van de prent een handje mee door één van z'n sterkere rollen neer te zetten. Noyce houdt er een verfrissende stijl van filmen op na, hierdoor worden de dialooggedreven scènes in Washington minstens even interessant als de actiescènes in Columbia. Op het einde van de film mocht er hier en daar misschien wel meer scènes gesneuveld zijn om het tempo in de prent te houden maar al bij al mogen we besluiten dat Clear And Present Danger een beklijvende thriller is die bij menig filmliefhebber voor een genietbare kijkbeurt zal zorgen.


BEELD EN GELUID
Clear And Present Danger was destijds één van de eerste Paramount-releases en werd met een niet zo denderend non-anamorisch beeld op ons losgelaten. We merken met deze huidige anamorfische herziening toch wel degelijk een verschil. De print ziet er, z'n leeftijd in acht genomen, heel goed uit. Solide zwartniveau wordt afgewisseld met heldere lichte tinten en het detailniveau ligt hoog. Er zit een lichte grain in het beeld, maar dit was de bedoeling omwille van cinematografische redenen. Er is af en toe Lichte edge-enhancement aanwezig maar dit is niet storend. Een niet geheel foutloze transfert die gezien de leeftijd van de prent best te pruimen valt. Deze film was destijds één van de eerste prenten die met een dolby digital 5.1-track gereleased werd op laserdisc. Alhoewel deze een respectabele leeftijd en veel binnenscènes bezit geniet de geluidstrack van Clear And Present Danger tot op heden nog altijd een hoog aanzien. De surrounds worden tijdens de Washington-scènes af en toe gebruikt om achtergrondgeluiden weer te geven maar tijdens de actiescènes in Columbia komt deze track pas echt tot z'n recht. Solide bassen tijdens de ontploffingen en heldere geluidseffecten komen langs alle kanten op je af. Neem daarbij de steeds verstaanbare dialogen alsook een impressionante soundtrack van James Horner en je mag spreken van een geslaagde geluidstransfert. De DTS-track doet daar nog een schepje bovenop door iets meer bascontrole in de actiescènes te stoppen en door de soundtrack van Horner iets meer warmte en helderheid te bezorgen.


EXTRA’S
De in het oog springende blauwe hoes van deze 'Limited Edition' laat het beste vermoeden qua extra's, maar jammer genoeg komen we enorm bedrogen uit. Okee, de 'Behind The Danger'-featurette mag er zijn, met veel info over de film alsook alle benodigde interviews, maar deze klokt af op zo'n 26 minuten waarna ons enkel nog een bioscooptrailer rest.

CONCLUSIE
Een vrij beklemmende thriller naar de gelijknamige bestseller van Tom Clancy. Geluid en beeld zijn meer dan verzorgd voor een film uit 1994 maar de mensen bij Paramount mochten hun "limited edition" gerust van iets meer bonusmateriaal voorzien hebben.


cover
Studio: Paramount

Regie: Phillip Noyce
Met: Harrison Ford, Willem Dafoe, Anne Archer, Joaquim de Almeida, Henry Czerny, Harris Yulin, Donald Moffat, Miguel Sandoval

Film:
8,5/10

Extra's:
3/10

Geluid:
9/10

Beeld:
8/10


Regio:
2

Genre:
Thriller

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1994

Leeftijd:
16

Speelduur:
135 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8714865557938


Beeldformaat:
2.35:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels DTS 5.1
Engels Dolby Digital 5.1
Tsjechisch Dolby Surround 2.0
Hongaars Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Deens, Fins, Noors, Zweeds, IJslands, Tsjechisch, Hongaars, Bulgaars, Roemeens, Pools, Arabisch, Turks
Extra's:
• Making Of
• Bioscooptrailer

Andere recente releases van deze maatschappij