:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> LEGEND OF BILLIE JEAN, THE
LEGEND OF BILLIE JEAN, THE (BLU-RAY)
Bespreking door: Didier - Geplaatst op: 2021-02-13
FILM 
Bij het horen van een filmtitel als The Legend Of Billie Jean ben je als Europeaan geneigd om te denken dat dit één of ander vehikel is dat gebouwd is rond de Michael Jackson-klassieker, maar daar heeft dit tienerdrama helemaal niets mee te maken. Wel is het een film die in Amerika een cultsucces is geworden. We schrijven bewust “geworden” want toen de film in 1985 uitkwam deed hij zo goed als niets en Sony die de filmrechten had, deed nadien niet eens de moeite om hem later op dvd uit te brengen. Maar nu is er zowaar een Blu-ray uitgave, ook al moet je daarvoor de Amerikaanse markt aanboren. The Legend Of Billie Jean is trouwens op heel wat Amerikaanse '80’s-boxen te vinden, maar wij hebben het over de uitgave van Mill Creek.

De film werd de eerste rol voor Christian Slater, en wel met een blonde haartooi en bijna heel de film lang besmeurd met bloed. Grappig is dat hij gecast werd als de broer van Helen Slater die een jaar daarvoor aanzien werd als het nieuwe Hollywood-wonder door haar rol als Supergirl. Door deze film en natuurlijk dezelfde familienaam dachten heel wat filmfans dat de twee in werkelijkheid ook broer en zus waren, maar dat was niet zo.

Of de rol een goede keuze was voor Helen Slater is een andere zaak. Ze kreeg nog wel een rol in de komedie Ruthless People met Bette Middler en was nadien nog wel te zien met Michael J. Fox in The Secret Of My Success, maar daarna bleef het grote succes uit. The Legend Of Billie Jean is ook zeer tijdsgebonden. Niet alleen door de flashy kledij of Invincible van Pat Benatar dat om de vijf minuten door je boxen galmt, maar ook omdat het verhaal van deze jonge outlaw in tijden van gps’en en smartphones vandaag ondenkbaar zou zijn. Ook een film die qua politieke correctheid het serieus te verduren zou krijgen. Een oude vent die vrijuit gaat nadat hij een tienermeisje wil verkrachten (it’s just trailer trash) of grote paniek die uitbreekt wanneer een 14-jarige met bloed op de achterbank van de auto zit en iedereen denkt dat ze geraakt is door een kogel, maar het blijkt gewoon menstruatiebloed te zijn. We geven het maar mee.

Billie Jean Davy (Helen Slater) en haar jongere broer Binx (Christian Slater) wonen met hun moeder (Mona Lee Fultz) in een woonwagenpark in Corpus Christi, Texas. Billie is wel de hot chick van de buurt waar iedereen heimelijk verliefd op is, maar ze wordt door niemand serieus genomen en is niet voor velen niet meer dan trailer trash waar je maar beter niets mee te maken hebt. Vooral haar broer is het mikpunt van de vele pesterijen die steeds aangestookt wordt door Hubie Pyatt (Barry Tubb die later Wolfman in Top Gun zou spelen) en de zoon is van een gierige winkelier (Richard Bradford). De pesterijen bereiken hun hoogtepunt wanneer de bullebakken de nieuwe Honda-scooter van Binx stelen en hem volledig om zeep achter te laten. Billie Jean gaat bij de politie en licht inspecteur Ringwald (Peter Coyote) in over het voorval en eist dat de schade wordt vergoed. De politieagent heeft hier maar weinig oor naar waardoor Billie Jean besluit om het recht in eigen handen te nemen, en ze trekt op eigen houtje naar de winkel. Daar eindigt het aardig fout, niet alleen ontsnapt ze aan de grijpgrage handen van meneer Pyatt, maar wanneer Binx haar te hulp schiet, vuurt hij per ongeluk een kogel af die in de schouder van de winkelier terechtkomt. Samen met hun vriendin Ophelia (Martha Gehman) en het buurmeisje Putter (Yeardley Smith) ontsnappen de kinderen en slaan ze met de auto op de vlucht.

Wraak om een scooter, maar de film van Matthew Robbins is zo veel meer dan dat. Robbins is trouwens niet zo maar de eerste de beste. Hij werkte samen met George Lucas, Guillermo del Toro, Walter Murch en Steven Spielberg en was nauw betrokken bij Close Encounters Of The Third Kind en Jaws. Hij was ook de man die het script schreef voor die andere outlaw-film (maar dan met Goldie Hawn) The Sugarland Express, en dat merk je in The Legend Of Billie Jean maar al te goed. Voor Guillermo del Toro schreef hij trouwens onlangs het scenario voor de binnenkort te verschijnen Pinocchio.

De film heeft ondanks zijn cheesy karakter en hoog MTV-gehalte (ten minste het MTV van de '80’s toch) een ijzersterke cast. Helen Slater ziet er niet alleen bloedstollend mooi uit, ze kan ook nog flink acteren en we weten allemaal wat er later met Christian Slater is gebeurd. Misschien vraagt Peter Coyote zich af wat hij in deze film loopt te doen, maar is desalniettemin zeer geloofwaardig. Let ook op Keith Gordon, de weirdo uit Christine, die hier verliefd wordt op Billie Jean en haar hart nog kan veroveren ook. Some guys have all the luck. Dit drama heeft trouwens een feministisch ondertoontje zowel qua inhoud als stijl. Billie Jean wordt later een icoon bij de jeugd omdat ze haar mannetje weet te staan staan, maar ook (al is het per toeval) herkent Billie Jean een Jeanne d’Arc in zichzelf als ze een fragment ziet van de Joan Of Arc-film van Otto Preminger met Jean Seberg. De conclusie is dan ook snel te trekken: een must-see voor '80’s-addicts.

BEELD EN GELUID
Deze film is uitgebracht via Mill Creek, een Amerikaanse maatschappij die er zich in specialiseert om oude klassiekers (vaak uit de '80’s) aan een zeer schappelijke prijs op Blu-ray aan te bieden, en dan spreken we van zo’n zeven tot acht euro. Spotgoedkoop dus. Let er wel op dat de meeste van hun releases regio-gebonden zijn (A-regio dus) en dat ze vaak zonder Engelse subtitels zijn, zoals deze The Legend Of Billie Jean. De transfer is verzorgd en bevat prachtige '80’s-kleuren, maar in de donkere scenes (gelukkig zijn er dat niet veel) gaat het behoorlijk mis omdat je beeldscherm ondergesneeuwd wordt door filmgrain. De geluidsband is een simpele Dolby Surround 2.0 met weinig effecten en weinig geluidslagen. Wel dien je een fan te zijn van Invincible van Pat Benatar, want deze '80’s-classic wordt bijna om de vijf minuten in de film herhaald. 

EXTRA'S
Op deze release vind je enkel als bonus de commentaartrack van Helen Slater en Yeardley Smith. Het gaat om de zogenaamde “fair is fair”-edition. Van dezelfde maatschappij (Mill Creek) bestaat ook de nog VHS-retro pack editie waar de commentaartrack niet op staat, maar waar je wel een paar euro’s voor het kartonnen hoesje moet betalen die de koper de illusie heeft dat hij een oude vhs-band in zijn pollen heeft.

CONCLUSIE
Laat ons eerlijk en wel wezen voor heel wat filmfans zal The Legend Of Billie Jean niet meer dan te verwaarlozen '80’s-pulp zijn, maar voor wie nog altijd met een nostalgisch hart terugkijkt op de jaren '80 is dit een heerlijke film toen dingen mogelijk waren die je nu niet meer voor mogelijk houdt. Neen, vroeger was niet per se beter, wel anders.coverStudio: Mill Creek Entertainment

Regie: Matthew Robbins
Met: Helen Slater, Keith Gordon, Christian Slater, Richard Bradford, Peter Coyote, Yeardley Smith

Film:
7,5/10

Extra's:
0/10

Geluid:
7/10

Beeld:
7/10


Regio:
A

Genre:
Coming-of-age

Versie:
U.S.A.

Jaar:
1985

Leeftijd:
13

Speelduur:
95 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
683904632098


Beeldformaat:
1.78:1 HD

Geluid:
Engels Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
geen
Extra's:
• Audiocommentaartrack

Andere recente releases van deze maatschappij