:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> MALLRATS
MALLRATS
Bespreking door: Didier - Geplaatst op: 2021-02-17
FILM 
Kevin Smith. Het is een rare kwibus, een film- en comicnerd die eigenlijk de grootste denkbare drollen heeft bedacht, maar tegelijkertijd ontzettend populair was omdat hij één van de weinige Hollywood-regisseurs was die de taal van het publiek begreep, en die ook gebruikte. Zijn debuut Clerks staat overigens nog flink overeind, en het is onmiskenbaar zijn beste. Later volgden nog Mallrats, Chasing Amy, Dogma, Jay And Silent Bob Strike Back, Clerks II en het totaal niet grappige Jay And Silent Bob Reboot. Het zijn films die zich afspelen in New Jersey en bij de fans bekend staat als de zogenaamde "View Askewniverse", wat genoemd is naar Smith's productiebedrijf View Askew Productions. Een man ook die de kracht van de podcast heeft ontdekt en toch ook een aanzienlijke rol speelde in het succes van Harvey Weinstein maar daar nadien (voor de welgekende reden) veel spijt van heeft. En in de Amerikaanse Dag Allemaals een figuur die vaak in het daglicht komt omdat hij het klaarspeelde om van iemand met extreem overgewicht (wat hem een hartinfarct opleverde) iemand te worden die zijn leven ging beteren door het volgen van een veganistisch dieet. Een man wiens films in Amerika zowat cultureel erfgoed zijn (ten minste bij '90's-addicts toch), maar hier werden ze bijna één voor één rechtstreeks op dvd uitgebracht. 

Mallrats is de tweede film uit de View Askewniverse, hoewel deze chronologisch een dag eerder plaatsvindt dan de eerste (wat dus Clerks is). Soms is het nu eenmaal iets ingewikkelder en net zoals in Clerks speelt ook het duo Jay en Silent Bob (die laatste is een rol van Smith) een belangrijke rol. En misschien zijn het net wel die twee die deze soms te flauwe komedie staande houden, hoewel hij bij de comicfans voor eeuwig in het geheugen gegrift zal staan door de toch wel tamelijk uitgebreide rol van Stan Lee (de echte papa van onder meer Spiderman) en hier zichzelf speelt.

Destijds verguisd door de critici, en ook de kassa's bleven leeg maar de film kreeg later genoeg aanhang om hem vandaag als een cultklassieker te beschouwen. Smith, die nooit van stoppen weet, droomde meteen luidop van een vervolg dat zelfs op een bepaald moment een miniserie zou worden maar uiteindelijk hapte niemand toe. Nu de film door Arrow opnieuw in de belangstelling staat is er misschien waarschijnlijk wel wat geld beschikbaar en volgens Smith zullen we binnenkort kennis kunnen maken met Twilight Of The Mallrats.

Uiteindelijk sneuvelde er heel wat beeldmateriaal bij de bioscoopversie want van de oorspronkelijke 123 minuten bleven er maar 94 behouden. De weggelaten scenes vind je versnipperd op de Universal-release terug, maar onlangs is de extended edition uitgebracht via Arrow. 

Het verhaal zelf stelt bitter weinig voor. Net voordat T.S. Quint (Jeremy London, een man met zeer veel credits op zijn naam, maar bijna stuk voor stuk films waar je nog nooit van gehoord hebt) naar de Universal Studios Florida in Orlando wil trekken om er zijn vriendin Brandi Svenning (Claire Forlani) ten huwelijk te vragen, krijgt hij te horen dat ze verkiest om deel te nemen aan de dateshow Truth Or Date. Weigeren kan ze niet, want haar vader is de baas van de show en het toeval wil dat de oorspronkelijke deelneemster overleden is doordat haar hersenen zijn gebarsten door te veel rondjes te zwemmen. Neen, echt interessant wordt het nooit. Het koppel krijgt laaiende ruzie en T.S. gaat een potje huilen bij zijn beste vriend Brodie Bruce (Jason Lee) die ook net gedumpt is door zijn vriendin Rene (Shannen Doherty, Brenda uit Beverly Hills, 90210 mocht je het niet weten). De twee besluiten om wat troost te vinden in het plaatselijke winkelcentrum.

Cult of geen cult, toch zijn enkele stukken van de film tenenkrommend slecht. Op Jay en Silent Bob na, loopt er niemand in de film rond die echt kan acteren en zelfs Ben Affleck als womanizer (inclusief een veel te wijde kostuum) brengt het er bedroevend vanaf. Sommige grappen werken wel omdat Smith die gewoonweg kan verzinnen, maar als film is dit niet meer dan een aaneenschakeling van goede en slechte grappen. Net zoals de eighties bij bepaalde mensen niet stuk te krijgen is, heeft ook de nineties zijn aanhangers maar als film is Mallrats een zeer mager, en bij momenten lelijk beestje.

BEELD EN GELUID  
Nu er via Arrow een vrij dure re-release van Mallrats is verschenen, vonden wij het een goed idee om het origineel van Universal nog eens van onder het stof te halen, ook al gaan we er vanuit dat het niet meer zo simpel zal zijn om deze dvd nog te vinden. Maar goed, er zijn nog rommelmarkten en kringloopwinkels waar mensen massaal hun schijfjes droppen omdat ze vinden dat ze met de streamers genoeg hebben. Het gaat om een typische film uit de jaren '90 waardoor alles er tamelijk verouderd uitziet, om niet te zeggen lelijk. Technisch bekeken gaat dit om een redelijk aanvaardbare transfer met weinig of geen mankementen. Wel is het jammer dat men het destijds een clever idee vond om de subtitels megagroot te maken. Nu werkt het alleen maar storend. De film speelt zich de hele tijd af in een shopping mall en dat heeft een groot gamma aan kleuren als gevolg. De geluidsband is een DTS 5.1 met weinig effecten, maar wel met een verschrikkelijke soundtrack. De plaat is veel beter omdat die een heleboel nummers bevat (waaronder bijv. Belly of Elastica) die je in de film zelf (of ten minste toch niet in deze 93 minuten-versie) niet hoort. 

EXTRA'S
Het bonusmateriaal is niet meer dan vulsel. Wie er echt zin in heeft, kan zijn tijd vergooien door bijv. de film te bekijken met een audiocommentaar met Kevin Smith, Ben Affleck, Jason Lee, Jason Mewes en Scott Mosier. Verder zijn er wat weggelaten scènes, een trailer en een muziekvideo van Build Me Up Buttercup. De Arrow-release puilt uit van de extra's, maar op deze reguliere Universal-uitgave krijg je niet meer dan nutteloze rommel die gelukkig niet lang duurt.

CONCLUSIE
Mallrats werd amper een jaar na het tamelijk briljante Clerks gedraaid, toch is dit een Kevin Smith-vehikel van een lager niveau. De film heeft wel zijn grappige momenten (vooral dan de scenes met Jay en Silent Bob), maar eigenlijk is het eerder een amateuristisch zooitje dat wel in de smaak zal vallen bij '90's-nostalgici, maar al bij al maar een zeer matige bedoening is.cover
Studio: Universal

Regie: Kevin Smith
Met: Shannen Doherty, Jeremy London, Jason Lee, Claire Forlani, Ben Affleck, Joey Lauren Adams

Film:
6/10

Extra's:
4/10

Geluid:
7/10

Beeld:
7,5/10


Regio:
2

Genre:
Komedie

Versie:
Benelux (NL/FR)

Jaar:
1995

Leeftijd:
6

Speelduur:
91 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
8714025514122


Beeldformaat:
1.85:1 PAL

Geluid:
Engels DTS 5.1
Engels Dolby Digital 5.1
Frans Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands, Frans, Arabisch, Engels CC
Extra's:
• Audiocommentaar met Kevin Smith, Ben Affleck, Jason Lee, Jason Mewes en Scott Mosier
• Deleted Scenes
• Muziekvideo "Build Me Up Buttercup"
• Trailer

Andere recente releases van deze maatschappij