:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> MEATBALLS
MEATBALLS (BLU-RAY)
Bespreking door: Didier - Geplaatst op: 2021-04-14
FILM
Meatballs is bij ons niet zo bekend, maar deze eerste film van Ivan Reitman maakte van Bill Murray de grote ster die hij nu is. Eventjes twijfelde de komiek om de rol te aanvaarden en dat door een veel te drukke agenda, maar het was John Belushi die Murray ervan overtuigde dat hij de film moest doen. Aanvankelijk wilden Ivan Reitman en Harold Ramis (één van de scriptschrijvers) dat John Landis deze film zou regisseren omdat Meatballs in de lijn lag van National Lampoon's Animal House, maar Landis wees het aanbod af omdat hij het zelf veel te druk had met The Blues Brothers. Daarom besloot Reitman dan maar om het zelf te doen. Het werd de eerste van zes samenwerkingen van Bill Murray en Harold Ramis. Later volgden Stripes, Caddyshack, Ghostbusters, Ghostbusters 2 en Groundhog Day. De klus werd vlug geklaard, zo waren de rode korte broek en het Hawaiiaanse t-shirt die Bill Murray in de film draagt zijn eigen kleren.

De legende gaat dan ook dat Reitman tot voor de eerste filmdag niet eens zeker wist of Murray in de film zou spelen. Niet dat dit voor Murray een probleem is, improviseren is immers zijn handelsmerk, iets wat hij ook deed in Caddyshack, die zo wat tegelijkertijd met Meatballs werd opgenomen, waarin hij tot groot ongenoegen van Chevy Chase een niet onbelangrijke rol kreeg. De film, die van Canadese origine is, werd een verrassende hit, en was voor een tijdje eventjes de eerste Canadese film met een omzet van meer dan 2,5 miljoen dollar. Ook in de Verenigde Staten scoorde de film enorm goed en John Belushi had gelijk, want dankzij Meatballs had Bill Murray perfect de overstap van Saturday Night Live naar het witte doek gemaakt, en die faam zou nog een tijdje blijven duren.

Waarom de film Meatballs heet, wordt nooit echt uitgelegd, maar het is een term die men gebruikt als men het over een dwaas persoon heeft, en daar zit het kamp vol van. Tripper Harrison (Bill Murray) heeft ieder jaar dezelfde taak: zorgen dat de kampleiders van Camp North Star alles in goede banen leiden. De grote baas is weliswaar Morty Melnick (Harvey Atkin), maar dat is zo’n sul dat men nauwelijks naar hem luistert. In het kamp vind je tieners van alle slag. De hippe versierders die steeds de meisjes krijgen, maar ook de klunzige Paz die steeds gepest wordt, of de uiterst verlegen Rudy Gerner die alsmaar uitgesloten wordt en die Tripper onder zijn hoede neemt. Het is Rudy die Tripper aanmoedigt om een romance te beginnen met Roxanne (Kate Lynch), zijn vrouwelijke tegenhanger uit het kamp dat zich om de meisjes bekommert.

De film heeft niet veel om het lijf. Jongens en meisjes amuseren ons, en uiteraard draait alles rond die eerste kus. Meatballs is dan ook een uiterst sympathiek filmpje waar je niet veel moet van verwachten, behalve een Bill Murray die zeer goed in zijn sas is en een paar zeer leuke komische vondsten ook al gaat het niet verder dan het Jommeke-niveau. Ondanks het succes en de uitgebreide cast werd Bill Murray de enige van wie er nog (zeer veel) zou gehoord worden. Kate Lynch die het zeker niet slecht deed, dook later alleen maar op in kleine titels als Skullduggery, Def-Con 4 en Eddie And The Cruisers II: Eddie Lives!

Meatballs werd zo’n succes dat er drie vervolgfilms kwamen, maar het was alleen Meatballs III: Summer Job die iets te maken heeft met het origineel. Meatballs Part II werd tot op het bot gekraakt en tijdens het draaien van de film wist de regisseur Ken Wiederhorn niet eens dat de film de wereld ingestuurd zou worden als een Meatballs-sequel. Meatballs is het soort tienerkomedie dat nu niet meer gemaakt wordt, want je kan er donder op zeggen dat je de smaakpolitie op je dak zou krijgen die je duidelijk maakt dat er anno 2021 politieke correctheid dient te zijn. Jammer, want het zijn dit soort komedies die we vandaag net iets te veel missen.

BEELD EN GELUID
Deze Blu-ray is alleen in Amerika te vinden (er bestaat geen Europese Blu-rayversie) en deze is regiogebonden. Het maakt ons jaloers als je ziet met welke zorg er daar zo’n oude titel naar Blu-ray is getransfereerd. De film heeft wel een cheesy '70's-look, maar de detailwerking is uitmuntend. Meatballs heeft een zeer straf en helder kleurenpalet en ook in de donkere scènes in de bossen of als men met kaarslicht allerlei kattekwaad uithaalt, is tot in de puntjes verzorgd. De geluidsband is een nogal chaotische DTS-HD MA 2.0-geluidsband zonder lagen, maar met een poppy '70’s-soundtrack en veel schreeuwende kinderen. Je vindt Engelse ondertiteling op deze disk.

EXTRA'S
Deze release dien je via import te kopen en dan kom je toch gauw aan een prijskaartje van 20 euro. De film zelf is dat waard als je van summer camp movies houdt (al was het maar omdat het de moeder is van dit genre), maar toch is het bijzonder jammer dat er op een trailer (en trailers voor andere Lionsgate-titels) na hier geen enkele extra te vinden is.

CONCLUSIE
Bij ons is Meatballs nooit een grote hit geweest, maar in Amerika waar Bill Murray koning is, blijft dit toch één van de klassiekers uit de summer camp movies. De film balanceert ergens tussen een ondeugende (maar weliswaar zeer brave) sekskomedie en de vrolijke fratsen van jonge kinderen en de meeste grappen werken wel. Het hoeft wel niemand te verwonderen dat dit een film is die rond lolbroek en showman Bill Murray draait.coverStudio: Lionsgate

Regie: Ivan Reitman
Met: Bill Murray, Harvey Atkin, Kate Lynch, Russ Banham, Kristine DeBell, Sarah Torgov

Film:
8/10

Extra's:
0,5/10

Geluid:
7,5/10

Beeld:
9/10


Regio:
A

Genre:
Komedie

Versie:
U.S.A.

Jaar:
1979

Leeftijd:
PG

Speelduur:
91 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
031398114931680


Beeldformaat:
1.78:1 HD

Geluid:
Engels DTS-HD MA 2.0

Ondertitels:
Engels, Spaans, Engels CC
Extra's:
• Trailer
• Cross-promotionele trailers


Andere recente releases van deze maatschappij