:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> TENDERNESS
TENDERNESS
Bespreking door: Didier - Geplaatst op: 2021-05-01
FILM
Tenderness is een film die ondertussen al meer dan tien jaar oud is en die je her en der nog wel ergens kan vinden omdat er ene Russell Crowe in meespeelt. Dezer dagen lijkt Crowe alleen maar vetter en vetter te worden, maar toen deze film uitkwam was hij nog als Robin Hood de gedroomde actieheld of zat hij met DiCaprio in Body Of Lies. Een zeer grote ster dus, en dat in een film van John Polson die vooral misbaksels op zijn naam heeft staan. Probeer anders maar eens het De Niro-vehikel Hide And Seek zonder ook maar één geeuw door te zitten. Het was dan ook niet verwonderlijk dat deze Tenderness zo goed als rechtstreeks op dvd vloog, maar dat betekent evenwel niet dat dit geen goede film zou zijn!

Het is zelf niet eens zo’n grote rol van Crowe en naar verluidt heeft hij alles opgenomen in negen dagen. Het is duidelijk dat de man niet meer deed dan wat van hem verwacht werd: het leveren van een vriendendienstje. Crowe speelt de rol van rechercheur Cristofuoro. Een gebroken man, want zijn vrouw ligt als een kamerplant in een ziekenhuis. Het enige dat hem trots maakt is dat hij ooit de psychopaat Komenko (Jon Foster) die als tiener twee tienermeisjes en zijn ouders vermoordde, heeft kunnen pakken. Eens volwassen, mag Komenko uiteraard de jeugdgevangenis verlaten maar rechercheur Cristofuoro is ervan overtuigd dat het moorden in zijn bloed zit en daarom besluit hij de jonge kerel te volgen. Als hobby zegt hij zelf, want door de ziekte van zijn vrouw heeft hij zijn politiecarrière vaarwel gezegd. In Hollywood kan alles.

Met zo’n premisse raak je natuurlijk niet verder dan een dertien in een dozijn-filmpje, maar gelukkig baseerde John Polson zich op een intelligent script dat gebaseerd is op de gelijknamige roman van Robert Cormier. Of de flik nu de gevaarlijke gek kan pakken of niet is zo goed als bijzaak, want alle aandacht gaat uit naar een derde personage: de zestienjarige Lori (Sophie Traub). Het jonge meisje heeft ze ook niet meer alle vijf op een rij. Ze laat zich gewillig bepotelen door de shopmanager van het warenhuis waar ze de rekken vult en al jarenlang houdt ze in een plakboek alle krantenknipsels bij die over Komenko zijn verschenen. De psychopaat is voor haar een ware obsessie geworden en als de jonge kerel de vrije wereld in mag, staat ze als eerste aan zijn deur en vraagt ze hem om samen met haar op de hort te gaan.

De film heeft zeker zijn fouten, maar in de handen van een perfecte regisseur had je zeker iets als Badlands van Mallick kunnen bekomen, terwijl het nu een film is die je het best kan omschrijven als een verdienstelijke poging. Het is niet eens Crowe die de show steelt, maar wel de twee labiele tortelduifjes. Het is een raadsel waarom we niet meer gehoord hebben van Jon Foster als acteur, maar wie weet kon het hem allemaal niet meer schelen en was hij gewoon tevreden met zijn huwelijk met de zus van Liv Tyler met wie hij overigens het popgroepje Kaneholler vormde. Ook Sophie Traub die hier buitengewoon goed acteert, verdween nadien compleet van de radar. En laten we ook de altijd briljante Laura Dern niet vergeten die weliswaar een zeer kleine rol heeft (de tante die de ex-gedetineerde opvangt), maar zoals altijd wel schittert.Een klein filmpje dus die weliswaar beter kon, maar sowieso beter verdient dan het verdomhoekje.

BEELD EN GELUID
Het gaat om een standaard-uitvoering zoals we die van E1 kennen. Verzorgde kleuren, maar ook niet meer dan dat. Er is genoeg detailscherpte om van de film te kunnen genieten. De geluidstrack is een Engelse Dolby Digital 5.1 die wel niet veel effecten heeft, maar wel een zeer interessante score van Jonathan Goldsmith die de film net dat extraatje geeft.

EXTRA'S
Behalve drie promotrailers van andere E1-films die je bij het opstarten van de disk te zien krijgt, zijn hier geen extra’s aanwezig.

CONCLUSIE
Tenderness is een zo goed als vergeten film over een jonge psychopaat die net uit de jeugdgevangenis is ontslagen en op zoek gaat naar nieuwe kansen. Prima vertolkingen, en het is niet eens Russell Crowe die hier uitblinkt.cover
Studio: E1 Entertainment Benelux

Regie: John Polson
Met: Jon Foster, Russell Crowe, Sophie Traub, Laura Dern

Film:
7/10

Extra's:
0/10

Geluid:
7/10

Beeld:
7/10


Regio:
2

Genre:
Misdaad

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2009

Leeftijd:
12

Speelduur:
97 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
8713045215057


Beeldformaat:
2.35:1 PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• Cross-promotionele trailers


Andere recente releases van deze maatschappij