:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> STARGIRL - SEIZOEN 1
STARGIRL - SEIZOEN 1
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2021-05-10
SERIE
Jaren geleden stond de Justice Society of America als bescherming op tegen hun tegenpolen, de Injustice Society of America, en superhelden als Starman (Joel McHale), Wildcat (Brian Stapf), Hourman (Lou Ferrigno Jr.) en Dr. Mid-Nite (Henry Thomas) moesten het onderspit delven tegen schurken als Icicle (Neil Jackson), Brainwave (Christopher James Baker), The Gambler (Eric Goins), Sportsmaster (Neil Hopkins) en Tigress (Joy Osmanski). De enige overlevende van de slachting was Pat Dugan (Luke Wilson), de ietwat sjofele sidekick van Starman. In zijn laatste ogenblikken overhandigde Starman hem zijn Kosmische Staf, met de opdracht deze te bewaren totdat een volgende generatie deze weer zou opnemen.
Tien jaar later trekt het nieuw samengesteld gezin van Pat opnieuw naar het stadje Blue Valley in Nebraska, waar zijn vrouw Barbara (Amy Smart) een nieuwe baan heeft gevonden. Zijn stiefdochter, de tiener Courtney Whitmore (Brec Bassinger), vindt op gegeven moment tussen zijn spullen de staf, en het ding blijkt op haar te reageren. Vast ervan overtuigd dat haar vader, die tien jaar geleden op kerstavond de deur is uitgewandeld en nooit is teruggekeerd, Starman was, legt ze er zich op toe om zich de krachten van de staf eigen te maken. Niet dadelijk populair in haar nieuwe school omringt ze zich met een bende wat het best kan omschreven worden als losers, in een poging de Justice Society  nieuw leven in te blazen. Pat probeert haar van het idee af te helpen, maar als hij merkt dat er geen houden aan is, neemt hij zich voor om de nieuwe generatie Justice Society-leden te trainen. En dat is nodig, want de Injustice Society is nog altijd actief, heeft Blue Valley tot uitvalsbasis gekozen, en hun leider, Dr. Ito (Nelson Lee), heeft een plan opgevat dat Project: New America heet, waarmee hij het moreel gezag wil herstellen, en en passant ook als het eventjes kan de bevolking aan slavernij te onderwerpen.

Nu enkele DC-reeksen zoals Arrow en Supergirl op hun laatste benen lopen, is het tijd om bij DC een nieuw vaatje superhelden open te trekken. De nieuwe lichting situeert zich rond Stargirl, een personage dat even terloops voorbij kwam in het tweede seizoen van Legends Of Tomorrow, maar daar door een andere actrice werd vertolkt. De traditie om al deze series in elkaar te laten overlopen, met crossovers in alle denkbare richtingen, is alvast voor deze Stargirl niet doorgetrokken, en men heeft ervoor geopteerd om de reeks eerst een eigen smoel te laten ontwikkelen.
En wat kan er van die smoel gezegd worden? Wel, het blijven natuurlijk superheldenreeksen die niet van de nodige clichés ontdaan blijken. Zo lijkt de machine waarmee Brainwave de mensheid aan zijn wil wil onderwerpen té hard op Cerebro uit de X-Men-franchise om toeval te zijn, en de gigantische robot die Pat heeft gebouwd is niet meer of minder dan een live action-doordrukje van de Iron Giant, maar anderzijds wordt er wel gezocht naar een aparte invalshoek door de superhelden dit keer allemaal te laten vertolken door tieners die over evenveel superkrachten beschikken als een gemiddelde tramconducteur. Ook wordt van het principe afgestapt dat de helden in spe elke weer opnieuw het hoofd moeten bieden aan de schurk van de week, en vormen deze eerste dertien afleveringen alvast één geheel, en ook hiermee wordt een beetje gebroken met de traditie van de DC-reeksen, zeker als je van de diverse series de eerste paar seizoenen beschouwt.

Ook wordt er nauwelijks beroep gedaan op bekende acteurs om de reeks te trekken. Je hebt natuurlijk wel Luke Wilson die we eerder al aan het werk zagen in The Royal Tenenbaums, en Amy Smart herinneren we ons voornamelijk uit The Butterfly Effect. Er is ook nog Henry Thomas, die als snotneus onsterfelijk geworden is in  E.T., maar die voorziet enkel een stem als een pratende bril (I kid you not!). Om nu dadelijk te gaan stellen dat dit grote namen zijn, is evenwel een brug te ver, en de rest van de cast wordt ingevuld door jonge en relatief onbekende acteurs en actrices. De hoofdrol is weggelegd voor Brec Bassinger, die op haar 21ste de rol van een 16-jarige speelt en daar goed mee wegkomt.
Stargirl is anders wel leuk om te volgen. De scenario's zijn weliswaar op een jeugdiger publiek gericht, wat een beetje vloekt met de volgens mij overdreven 16+-rating op de hoes. De reeks gaat erin als zoete koek, en wie bereid is om de genreclichés voor lief te nemen, zal zich waarschijnlijk wel kunnen amuseren met deze luchtige, bij momenten humoristische en netjes geproducete reeks.

AFLEVERINGEN
Disk 1:
1. Pilot
Courtney Whitmore moet met haar moeder Barbara verhuizen naar Nebraska, waar die een nieuw leven wil beginnen met haar nieuwe man Pat Dugan en diens zoontje Mike (Trae Romano). Courtney voelt zich echter niet in haar vel in het nieuw samengestelde gezin, en de middelbare school is een hel. Op een avond vindt ze tussen de spullen van Pat een cosmic staff, waarmee ze, samen met haar kunstjes als turnster, aardige acrobatieën kan uithalen. Pat blijkt de oude sidekick van de superheld Starman, die tien jaar geleden op kerstavond samen met de rest van de Justice League of America is afgeslacht, en Courtney vermoedt dat de staf op haar reageert omdat Starman haar vader was. In een drive-inbioscoop besluit ze een paar pestkoppen van de school een lesje te leren, en ze laat hun auto in de lucht vliegen. Hiermee trekt ze ongewild de aandacht van de vader van één van de pestkoppen, die kennelijk bekend is met de staf.
2. S.T.R.I.P.E.
Henry King (Jake Austin Walker) biecht tegen zijn vader op dat een meisje zijn auto heeft vernield. Vader King is in werkelijkheid Brainwave. Op de plek waar hij met Stargirl gevochten heeft, heeft hij een stuk van een ID-badge van Courtney gevonden, en tijdens een feestelijke activiteit op school dreigt hij haar af om de staf te brengen, zo niet zal hij haar moeder vermoorden. Pat probeert intussen zijn kaduke robot nieuw leven in te blazen, om Brainwave te verslaan.

3. Icicle

Nadat Courtney en Pat Brainwave met een beroerte het ziekenhuis in geslagen hebben, meent Icicle, Jordan Makhent, dat de tijd gekomen is om Stargirl uit haar schulp te lokken. Makhent is in het dagelijks leven Barbara's baas, en leidt een project om van Blue Valley weer een leefbare gemeenschap te maken. Stargirl loopt echter in de val, en er valt een dode, en niet zomaar de eerste de beste. Daarom besluit Stargirl dat de tijd misschien rijp is om de Justice Society of America nieuw leven in te blazen.

4. Wildcat

Drie maanden geleden deed Yolanda Montez (Yvette Monreal) nog mee voor de verkiezingen voor schoolverantwoordelijke, totdat ze het slachtoffer werd van sexting. Haar vriendje Henry King jr., de zoon van Brainwave, heeft een foto van haar met ontblote boezem met de rest van de school gedeeld, en sindsdien staat Yolanda geboekstaafd als slet. Courtney probeert uit te vissen of ze niet geschikt materiaal is om de plaats van Wildcat in te nemen, en samen breken ze in het ziekenhuis in om de bezoekerslijst van Henry senior te stelen. Denise Zarick (Cynthia Evans) wil intussen Blue Valley verlaten, en ze waarschuwt Pat dat er hogere machten aan het machineren zijn.
Disk 2:
5. Hourman And Dr. Mid-Nite
Rick Tyler (Cameron Gellman) is als kind door zijn ouders bij zijn oom Matt (Adam Aalderks) achtergelaten, die op de loop waren voor de Injustice League. Volwassen en uitgegroeid tot een tiener die verstand heeft van auto's, kruist zijn pad dat van Pat en Courtney, wanneer de zandloper van Hourman oplicht. Courtney meent dat hij de rechtmatige erfgenaam is, maar Rick zal zijn agressie moeten leren beheersen. Beth Chapel (Anjelika Washington) luistert Courtney en Yolanda af, en vindt de bril die ooit toebehoorde aan Dr. Mid-Nite. De Injustice League staat intussen op het punt een belangrijk transport te overvallen.

6. The Justice Society

Pat ontdekt dat Courtney nieuwe leden aan het rekruteren is geweest voor de Justice Society of America. Hij eist dat ze alle spullen van de oude Justice Society teruggeven. Yolanda, Beth en Rick willen echter tot de actie overgaan, en ze zijn van plan om te verhinderen dat The Gambler cruciale satellietcodes in handen krijgt. The Gambler heeft echter twee hulpjes meegebracht, Sportsmaster en Tigress, die maar wat graag de nieuwe Justice Society tot gehakt zouden draaien.
7. & 8. Shiv part 1 & 2
Cindy Burman (Meg DeLacy), de tang van de school, moet voor een scheikunde-opdracht samenwerken met Courtney. Om de één of andere reden klikt het tussen hen, omdat geen van beiden veel zin heeft om naar het schoolbal te gaan, en ze allebei een beetje outcast zijn. Cindy is echter de dochter van Doctor Ito, een vooraanstaand lid van de Injustice League. Cindy weet dat, en eist haar plaats aan de tafel op. Wanneer Stargirl een geheim gangenstelsel onder de school ontdekt en tracht rector Bowin (Hina X. Khan) te volgen, moet ze het gevecht met Cindy aangaan. Cindy komt de geheime identiteit van Stargirl te weten, en Pat moet veinzen dat Courtney een auto-ongeval heeft gehad om haar verwondingen te verklaren. De rest van het team probeert intussen uit te vissen wie de ouders van Cindy zijn, en ze botsen op Bobbie Burman (Lesa Wilson), de gewillige stiefmoeder van Cindy, die geen identiteit schijnt te hebben.

9. Brainwave
Henry ontdekt de videodagboeken van zijn vader, waarin die bekent dat hij zijn gaven heeft gekregen nadat hij op zichzelf geëxperimenteerd heeft. Henry begint bovendien dezelfde talenten te manifesteren; iets wat dr. Ito wel interesseert, want dan kan hij zijn plannen ten uitvoer brengen zonder Brainwave. Courtney probeert echter Henry te overhalen de kamp van het goede te kiezen. Tijdens een etentje met Barbara's baas Jordan ondervindt Courtney toevallig dat hij Icicle is.
Disk 3:
10. Brainwave Jr.
Brainwave is ontwaakt uit zijn coma, maar is wel kwijt wat er de laatste tien jaar gebeurd is. Hij herinnert zich bijvoorbeeld niet meer dat zijn vrouw dood is. Henry jr. steekt de schuld op Icicle, en is geneigd om zich aan te sluiten bij Courtney's Justice League. Barbara is dan weer in alle staten wanneer ze merkt dat Pat al die tijd tegen haar gelogen heeft.

11. Shining Knight

Plots staat Sam Kurtis (Geoff Stults) voor de deur, de man die door Barbara éénduidig wordt aangewezen als Courtney's vader. Als dit echter waar is, dan betekent dat dat ze niet de dochter van Starman is, en dat brengt haar geloof in haar eigen kunnen aan het wankelen. Zeker op een moment waarop Henry King haar uitdaagt om het diabolische plan van de Injustice Society te stoppen, komt dat op een slecht moment. Justin (Mark Ashworth), de klusjesman van de school, arriveert bij Pat met een getrokken zwaard en in verwarde toestand. Ook hij is iemand die met Pat een verleden heeft.
12. & 13.  Stars & S.T.R.I.P.E. part 1 & 2
Ondanks Jordans tegenwerpingen heeft Brainwave het commando gegeven om de familie van Courtney uit te moorden. Tigress en Sportsmaster trachten zich van de taak te kwijten, maar ze botsen op hevig verzet. De tijd loopt echter voort en de infernale machine die half Amerika moet brainwashen, komt onder spanning. Alleen blijkt het toestel niet te kunnen gebruikt worden tegen kinderen, dus Stargirl en haar Justice Society staan er alleen voor.

BEELD EN GELUID

Een Blu-ray zit er bij Warner weer eens niet in, wat te betreuren valt, want in Amerika kan dit blijkbaar wel, en het toevoegen van een extra ondertitelingsspoor kan toch niet zo'n grote moeite zijn. Desondanks is dit een propere dvd met een soms wat donker beeld, mooie aflijning en een leuk gamma kleuren. Ook in de donkere scènes blijft het detail goed genoeg zichtbaar, en contrasteert het zwart genoeg met de rest van het spectrum, alhoewel de scherpte net iets beter mocht. Om het geheel een meer cinematische look and feel te geven, wordt gebruik gemaakt van het 2.20:1-formaat, wat voor een televisieserie eerder uitzonderlijk is. De compositie is echter goed gedaan. De Engelse Dolby Digital 5.1-geluidstrack wordt tot de grenzen van zijn mogelijkheden geduwd wanneer Pat zijn robot nog eens uit zijn garage haalt, en de soundtrack bevat enkele leuke popsongs; wie The Man van de Killers bovenhaalt, doet sowieso niets verkeerds.De menuschermen zijn even karig als het recentste seizoen van The 100. Het zijn zelfs dezelfde.
EXTRA'S
En de schijven bevatten geen bonus, dames en heren.

CONCLUSIE

Stargirl maakt een goede eerste indruk, en het is zeker een reeks die we binnen het groeiende DC-universum verder zullen opvolgen. We hadden liever een Blu-ray gezien, maar men kan niet alles hebben.


cover
Studio: Warner

Regie: Glen Winter, Greg Beeman, Michael Nankin, Rob Hardy, David Straiton, Christopher Manley, Lea Thompson, Geary McLeod, Tamra Davis, Andi Armaganian, Jennifer Phang, Toa Fraser
Met: Brec Bassinger, Yvette Monreal, Anjelika Washington, Cameron Gellman, Trae Romano, Jake Austin Walker, Meg DeLacy, Neil Jackson, Christopher James Baker, Amy Smart, Luke Wilson, Hunter Sansone

Film:
8,5/10

Extra's:
0/10

Geluid:
8/10

Beeld:
8/10


Regio:
2

Genre:
Superhelden

Versie:
Benelux (NL/FR)

Jaar:
2020

Leeftijd:
16

Speelduur:
548 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
5051888256336


Beeldformaat:
2.20:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Frans Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands, Frans, Engels CC
Extra's:
• geen

Andere recente releases van deze maatschappij