:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> DRAGGED ACROSS CONCRETE
DRAGGED ACROSS CONCRETE (BLU-RAY)
Bespreking door: Didier - Geplaatst op: 2021-10-06
FILM 
S. Craig Zahler. Onthoud die naam maar. Een regisseur die het aanpakt als een Tarantino-kloon (oude films pluggen en met deze elementen daar iets zelf van maken), maar wat voor films zijn het! In totaal heeft deze filmmaker er al drie op zijn actief staan: Bone Tomahawk uit 2015, het ongelooflijke Brawl In Cell Block 99 en in 2018 was er ook Dragged Across Concrete. Echte kaskrakers werden het niet, maar het zijn één voor één titels die opgepikt werden door toonaangevende filmtijdschriften en dito podcasts. Om het maar meteen te zeggen zoals het is: Dragged Across Concrete is niet de kopstoot die Brawl In Cell Block 99 was, maar toch weer zo'n film waarvan je beseft dat je iets ziet dat niet alle dagen op je afkomt.

De cast van Dragged Across Concrete is zowat dezelfde als van Brawl In Cell Block 99, maar hier wel met Mel Gibson in de hoofdrol. Gibson, il faut le dire, is een acteur als Nicolas Cage geworden (waarmee we willen zeggen dat zijn naam al lang niet meer synoniem staat voor kwaliteit), maar wat de man hier aflevert, behoort tot het beste van zijn CV. Het was trouwens Vince Vaughn die Mel wist te overhalen. Vaughn speelde één van de rollen in de door Mel Gibson geregisseerde Hacksaw Ridge en hij overhandigde hem het script met de raad om het absoluut eens te lezen. De rest is zoals men zegt (een klein beetje) geschiedenis.

Gibson speelt de rol van politie-agent Brett Ridgeman die samen met Anthony Lurasetti (Vince Vaughn) een ideaal werkduo vormt. De twee hebben zo hun eigen methodes, en dat is ook het geval als ze bij een drugsdealer binnenvallen. De twee weten niet dat de hardhandige arrestatie door een omstaander gefilmd wordt en daarom is hun baas Lt. Calvert (Don Johnson) verplicht om hun een zestal weken te schorsen. Dat komt voor Ridgeman bikkelhard aan. Hij woont in een achtergebleven sloppenwijk waar zijn dochter Sara alsmaar wordt lastiggevallen en zijn vrouw Melanie (Laurie Holden), die zelf ook een agente is, zit al een hele poos thuis met multiple sclerose en smeekt haar man om het gezin naar een veiligere buurt te laten verhuizen. Een rijke zakenman (Udo Kier) met criminele connecties heeft Ridgeman de raad om een zekere Lorentz Vogelmann in het oog te houden omdat daar veel geld te rapen valt.

De film duurt bijna drie uur, wat lang is maar wel geen minuut te veel duurt. In feite kun je er zelfs twee verschillende films in ontdekken. Het eerste gedeelte waarin ze Vogelmann in het oog houden is een leuke cop movie met vooral briljante dialogen. En, we zullen het nog maar eens herhalen, net als bij Tarantino wordt er hier wel veel gepraat, maar nooit valt er een woord te veel. En dan is er het tweede deel (we verklappen niet wat er gebeurt) dat hondsbrutaal is en waarin het nepbloed langs alle kanten spettert. S. Craig Zahler weet wat hij moet doen met zijn acteurs, en die schitteren één voor één. De oud-bekenden (Vince Vaughn is ook hier weer geweldig) , de culthelden (Don Johnson en de altijd wel ergens aanwezige Udo Kier) maar ook nieuw talent als Tory Kittles maken van Dragged Across Concrete een absolute must-see.

BEELD EN GELUID
Bij ons kwam Dragged Across Concrete uit bij DFW, maar wij namen de Britse versie van Studio Canal. De beeldkwaliteit is meer dan geslaagd, ook al gebruikt cinematograaf Benji Bakshi in deze film vaak een geelkleurige filter waardoor de kleuren wat onnatuurlijk overkomen, maar technisch gezien valt er niks verkeerds over deze Blu-ray te zeggen die je overigens aan een vrij goedkope prijs kan scoren. De geluidsband is een zeer effectieve DTS HD-MA 5.1 waarbij er flink heen en weer wordt geschoten, en met een zeer hippe soundtrack met veel oude funk die zo uit een (jawel!) Tarantino-film kon komen.

EXTRA'S
De hoofdmoot van deze extra is het 40 minuten durende Elements Of A Crime dat wel door een voor ons onverklaarbare reden in drie stukken werd gehakt. Door middel van zeer korte interviewfragmenten vertelt men de kijker hoe Dragged Across Concrete tot stand is gekomen. Het is allemaal vrij basic, maar toch interessant genoeg. Ten slotte heb je nog het zeven minuten durende Moral Conflict: Creating Cinema That Challenges waarin de crew en bijvoorbeeld Drew McWeeny van de '80s All Over-podcast het heeft over het feit dat vandaag cineasten veel te weinig ballen aan hun lijf hebben.

CONCLUSIE
Dragged Across Concrete is de derde schot in de roos van S. Craig Zahler. Een bikkelharde politiefilm met een wending die je niet ziet aankomen en met een ronduit fantastische cast. Een jammer genoeg vergeten titel, maar geef deze film alvast zijn verdiende kans.coverStudio: Studio Canal

Regie: S. Craig Zahler
Met: Mel Gibson, Vince Vaughn, Tory Kittles, Michael Jai White, Thomas Kretschmann, Jennifer Carpenter, Don Johnson

Film:
8,5/10

Extra's:
7/10

Geluid:
9/10

Beeld:
9/10


Regio:
B

Genre:
Misdaad

Versie:
U.K.

Jaar:
2018

Leeftijd:
18

Speelduur:
158 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
5055201842770


Beeldformaat:
2.40:1 HD

Geluid:
Engels DTS HD-MA 5.1


Ondertitels:
Engels CC
Extra's:
• Moral Conflict: Creating Cinema That Challenges
• Elements of a Crime


Andere recente releases van deze maatschappij