:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> JURASSIC PARK
JURASSIC PARK (UHD)
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2021-08-13
FILM
Jurassic Park is het verhaal van de excentrieke multi-miljardair John Hammond (Richard Attenborough), die met zijn bedrijf InGen onderzoek doet naar de reconstructie van het DNA van dinosauriërs. Het genetisch materiaal laat hij halen uit muggen die in de prehistorie sauriërs hebben gestoken, en vervolgens in het barnsteen van de bomen zijn versteend. Hammond heeft in het geheim een experimentele dierentuin opgezet op Isla Nublar, een eiland voor kust van Costa Rica, en staat op het punt zijn themapark bekend te maken aan het grote publiek. Wat hij liever niet in grote letters in de publieksbrochure gedrukt zou zien, is dat er vóór de opening al een paar ernstige ongelukken zijn gebeurd met werknemers die in de grijpgrage klauwen van de sauriërs zijn gevallen. De financiers van het park worden zenuwachtig, en staan erop dat een team van experts voor de officiële opening de veiligheid van het park onderzoekt en een onafhankelijk rapport aflevert. Hammond stelt een team samen, onder wie de dinosaurusexpert dr. Alan Grant (Sam Neill, Merlin, Bicentennial Man, The Horse Whisperer), de paleobiologe dr. Ellie Sattler (Laura Dern) en de maffe wiskundige-chaosexpert dr. Ian Malcolm (Jeff Goldblum, Multiplicity, The Fly, Independence Day). Om te bewijzen dat het park volledig veilig is (yeah right!), gaan bovendien de kleinkinderen van Hammond, Tim en Lex (Joseph Mazzello en Ariana Richards) mee op het geleide bezoek van het park.
De computerbeveiligingsexpert van het park, Dennis Nedry (Wayne Knight), is echter zwaar omgekocht door de concurrenten van InGen om een reeks dinosaurusembryo's het park uit te smokkelen. Om ongezien van het eiland af te geraken, blokkeert hij de computersystemen, net op het ogenblik dat een tropische cycloon over het eiland raast. Met alle elektrische hekken uitgeschakeld breken de dinosauriërs los, en ontstaat er een dodelijk kat-en-muisspel tussen de wetenschappers die proberen hun huid te redden, en de bloeddorstige reptielen, waaronder een huizenhoge Tyrannosaurus Rex die alles platwalst waar zij (het is een vrouwtje!) voorbijkomt, en een roedel velociraptors die puur mensen doden voor de fun, jagen in groep om hun kansen op prooi te verhogen, en zo snel leren als chimpansees, zodanig dat ze na niet meer dan een paar pogingen al weten hoe ze deuren naar keukens moeten openen.
Jurassic Park is intussen meer dan 25 jaar oud, maar de ouderdom valt er niet uit af te leiden. Het blijft nog altijd hét pièce de résistance uit het oeuvre van Michael Crichton, en bulkt van de quotable one-liners. Scènes zoals die waarin de kleinkinderen van John Hammond in de keuken belaagd worden door twee raptors, zijn uitgegroeid tot klassiekers, en het artwork met de pictogrammen voor de verschillende sauriërs blijft nog altijd iconisch herkenbaar. DNA-onderzoek was half jaren '90 een "hot topic", en Crichton verstond het als geen ander om de losse eindjes van de bestaande wetenschappelijke theorieën te voorzien van een min of meer wetenschappelijk lijkend verlengstuk, om zo tot een geloofwaardig geheel te komen. Een ander voorbeeld was hoe hij in Timeline de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van quantumfysica in zijn verhaal heeft verweven. Dit alles mondt in het geval Jurassic Park uit in een voortreffeijke techno-thriller.
De boeken van Crichton zijn door Spielberg echt wel danig omgeploegd, waarbij de eerste helft van het boek redelijk secuur wordt weergegeven, laten we zeggen tot aan de beruchte scène waarbij de onfortuinlijke pretparkcontroleurs ten prooi vallen aan een stroompanne én een tyrannosaurus die zijn dieet van geitenvlees beu is. T-rex does not want to be fed, it wants to hunt! Het boek bevat dan nog een scène waarin dr. Grant op zoek gaat naar het nest van de raptors, en dat is in de film gesneuveld. Niet erg, want het verhaal is zeer netjes opgebouwd zonder veel losse eindjes, en in net iets over de twee uur krijgt u een met veel vakmanschap en oog voor detail gemaakte film. De acteurs lopen er doorgaans maar als garnituur bij, en moeten niet veel anders kunnen doen voldoen aan de volgende twee kwalificaties: (1) luid kunnen gillen en (2) hard kunnen weglopen. Niet dat de acteerprestaties slecht zijn: Sam Neill, Laura Dern, Jeff Goldblum, Samuel L. Jackson (toch vooraleer hij in de maag van een velociraptor verdwijnt)... het zijn allemaal gevestigde namen die je zelf kunnen doen vergeten dat ze ongeveer de hele film lang tegen een blue screen hebben staan zeveren. Nochtans zijn de meeste rollen erg stereotiep: de stoere dinodokter (Neill), de wereldvreemde wiskundige met allures van een rockster die als enige het gevaar ziet aankomen (Goldblum), een sexy maar misbegrepen wetenschapster die graag in dinostront dabt (Dern), en een paar wise-nose kids (Richards en Mazzello), de kleinkinderen van de door zijn eigen ambitie verblinde miljonair-financier (Attenborough)... Qua karakterontwikkeling is Jeff Goldblum eigenlijk nog het meest evoluerende personage: in het begin van de eerste film kan hij zijn minachting voor Hammond niet onder stoelen of banken steken, en lijkt hij constant alles en iedereen uit te willen lachen. Zijn personage slaat radicaal om in de scène in film 1 waarin hij bereid is om zich op te offeren voor de kinderen van Hammond.
De ware sterren van de film zijn echter de CGI-experts van Industrial Light and Magic, die de sauriërs op ongelofelijk realistische wijze een tweede leven schenken. Steven Spielberg regisseert met de vaste hand van de meester, en slaagt erin om pure horrorscènes te vermengen met gitzwarte humor en de nodige dosis zelfrelativering. In zekere zin breekt Spielberg zeker met zijn eerste film de clichés over zijn eigen oeuvre: wanneer er een klein lief raptortje uit het ei breekt, krijgt iedereen spontaan een E.T.-déjà-vu, die echter snel genoeg verdwijnt van zodra het etenstijd is voor de volwassen exemplaren. De grootste verdienste aan de film is dat er, ter voorbereiding van heel het project, enorm veel research is gedaan naar de recentste ontwikkelingen in de paleobiologie, en die recente ontdekkingen worden ook onmiddellijk in de films geïncorporeerd. Zo was het skelet van de velociraptor slechts een paar jaar voor de film voor de eerste keer aangetroffen op een archeologische site in Utah - vandaar dat het dier in de wetenschappelijke literatuur nogal eens beschreven stond als de Utahraptor, totdat de populariteit van de film uiteindelijk ook begon door te wegen op de naamgeving. Zelfs de theorie die de laatste jaren opgang maakt dat er méér verbanden zouden zijn tussen dinosaurussen en vogels dan tussen dinosaurussen en reptielen, wordt aangehaald, wanneer er wordt vermeld dat de dinosaurussen helemaal niet de logge, dociele wezens zijn, waarvan men tot dan toe aannam dat ze dat waren, maar snelle, gevaarlijke jagers met dodelijke precisie. Sommige aspecten blijven natuurlijk giswerk: wat de natuurlijke schutkleur van de dieren was, kan zelfs de knapste paleobioloog vandaag niet meer achterhalen, maar paars met fluoriscerende gele stippen is niet erg waarschijnlijk.

BEELD EN GELUID

Jurassic Park stond hoog op mijn verlanglijstje om in 4K te kunnen bekijken, en ik ben zeker en vast niet teleurgesteld. Pakweg alle scènes waar dino's in voorkomen zijn vergelijkbaar met hun Blu-ray evenknie, maar het zijn vooral de beelden daarbuiten die flink weten te overtuigen. De helikoptervlucht boven Isla Nublar hoort daar zeker bij, maar vooral ook de detaillering in het zand van de woestijn van Montana, waar dr. Grant in het begin van de film het skelet van een velociraptor aan het opgraven is. De kleuren zien er veel gesatureerder uit dan op de Blu-ray, wat we bijvoorbeeld zeer goed merken op de twee elektrische auto's waarin Hammond's team van experten een rondleiding krijgt, en het contrast in de nachtelijke scènes, als er bijvoorbeeld een storm boven Isla Nublar uitbreekt waarin een zekere T-rex op wandel gaat, is geprononceerder. De textuur is over het algemeen veel fijner geworden, zij het dat het voor de shots waarin dinosaurussen in voorkomen niet bijster veel uitmaakt. De DTS:X-track is zeer dynamisch en engagerend, waarbij de surroundkanalen en vooral de subwoofer nauwelijks stil staan. Er is uiteraard de scène waarin het water in het glas begint te trillen omdat er een tyrannosaurus aankomt, en die wordt begeleid met dof basgedreun. Subtiel krijgen we ook de creepy junglegeluiden in de scène waarin Muldoon buiten jacht probeert te maken op een raptor, maar zelf in plaats van jager plots prooi wordt. Eén of twee keer verdrinkt de dialoog misschien wat in de achtergrondgeluiden, maar dat is niet meer dan een cosmetisch schoonheidsfoutje.
EXTRA'S
Er staat geen bonusmateriaal op de UHD, maar de gewone Blu-ray is meegeleverd, en daar vinden we hetzelfde materiaal op terug als op de Trilogy-release. De disk opent met de documentaire Return to Jurassic Park: Dawn of a New Era (25:25). Hierin wordt uitvoerig besproken hoezeer de film heeft bijgedragen tot het incorporeren van geloofwaardige CGI-effecten, die van een ordegrootte geloofwaardiger dienden te zijn dan wat er tot dan toe in films werd afgeleverd, want niemand zou een man in een rubberen raptorkostuum vijf cent gegeven hebben. In Return to Jurassic Park: Making Prehistory (20:16) zien we hoe een groot deel van de film op soundstages en met computermodellen werd gefabriceerd, en met behulp van stop-motionmodellen werd voorbereid. Ook Return to Jurassic Park: The Next Step in Evolution (15:03) getuigt van het feit dat veel van het state of the art-computerwerk à la tête du client voor de film werd uitgewerkt. De rest van het bonusmateriaal was reeds vroeger op dvd-releases te vinden. De documentaire The Making Of Jurassic Park (49:39) is een schoolvoorbeeld van hoe een goede making of-documentaire in elkaar moet zitten: een ruim bemeten documentaire die alle aspecten van de film belicht: het scenario, de cast en uiteraard de speciale effecten. De Original Featurette on the Making of the Film (4:50) is een korter en minder interessant stuk dat meer weg heeft van een opgerekte trailer. In Steven Spielberg directs Jurassic Park (9:07) zien we de vermaarde regisseur aan het werk op locatie. De documentaire Hurricane In Kauai (2:09) bevat een anekdote waarin de crew de opnames heeft moeten stilleggen voor een échte tropische storm. Dan volgen er nog een lijstje ongerelateerde korte featurettes. Early Pre‑Production Meetings (6:20) toont ons hoe Steven Spielberg voorafgaandelijk enkele ideeën bespreekt met zijn staf. In Location Scouting (1:59) discussieert Spielberg met enkele cameramensen waar de beste filmlocaties te vinden zijn. Jurassic Park is ook zowat de hoogmis van speciale effects-wizard Phil Tippett, vandaar dat ons in Phil Tippett Animatics: Raptors In The Kitchen (3:04) een animatronische versie van de bewuste scène met de confrontatie tussen de kleinkinderen van Hammond en twee raptors wordt getoond. Vervolgens krijgen we een animatic (7:21) van de scène waarin de T-rex de auto's met dr Grant en de kinderen aanvalt., en de documentaire ILM And Jurassic Park: Before And After The Special Effects (6:32) toont ons nog wat extra making of-materiaal in de scènes dat voor een bluescreen is geschoten. In de documentaire Foley Artists (1:25) zien we het werk van diegenen die de geluiden van versplinterende botten creëren wanneer alweer een acteur ontijdig tussen de kaken van de Rex verdwijnt. Van 5 scènes zijn storyboards toegevoegd, waaronder uiteraard de aanval van de T-rex en de reden waarom u uw keukendeur beter niet laat openstaan wanneer er raptors in de buurt zijn, en daarnaast krijgen we nog wat productie-archieven en een trailer (1:18) opgelepeld. Daarnaast staat er nog een schaamteloze plug voor een videospelletje op de disk, Jurassic Park: Making the Game (4:43).

CONCLUSIE

Jurassic Park is een 4K-waardige film die bij Universal een uitstekende transfer heeft meegekregen. Dat de film niet de volle perfecte score verdient, is omdat sommige aspecten door de ouderdom van de film wellicht niet meer veel beter te maken zijn, zoals de CGI-shots van de sauriërs, maar de UHD is beslist een upgrade tegenover de Blu-ray waard.


coverStudio: Universal

Regie: Steven Spielberg
Met: Sam Neill, Laura Dern, Jeff Goldblum, Richard Attenborough, Bob Peck, Martin Ferrero, B.D. Wong, Samuel L. Jackson, Wayne Knight, Joseph Mazzello, Ariana Richards

Film:
10/10

Extra's:
10/10

Geluid:
9/10

Beeld:
9/10


Regio:
X

Genre:
Sciencefiction

Versie:
U.K.

Jaar:
1993

Leeftijd:
PG

Speelduur:
126 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
5053083155407


Beeldformaat:
1.85:1 UHD

Geluid:
Engels DTS:X
Frans DTS 5.1
Pools DTS 5.1
Tsjechisch DTS 5.1
Russisch DTS 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Frans, Deens, Fins, Noors, Zweeds, Grieks, Pools, Tsjechisch, Roemeens, Russisch, Chinees (Kantonees), Chinees (Mandarijn trad.), Koreaans, Engels CC
Extra's:
• Geanimeerde menu's
• Documentaire "Return to Jurassic Park: Dawn of a New Era"
• Documentaire "Return to Jurassic Park: Making Prehistory"
• Documentaire "Return to Jurassic Park: The Next Step in Evolution"
• Documentaire "The Making of Jurassic Park"
• Documentaire "Original Featurette on the Making of the Film"
• Documentaire "Steven Spielberg directs Jurassic Park"
• Documentaire "Hurricane in Kauai"
• Behind the scenes-documentaires:
- Early pre-production meetings
- Location scouting
- Phil Tippett Animatics: Raptors in the Kitchen
- Animatics: T-rex attack
- ILM and Jurassic Park: Before and after the visual effects
- Foley Artists
- Storyboards
- Production Archives
• Theatrical Trailer
• Jurassic Park: Making the Game

Andere recente releases van deze maatschappij