:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> BEACH, THE
BEACH, THE
Bespreking door: Serge - Geplaatst op: 2001-01-25
FILM
The Beach: het lijkt op het eerste gezicht een doodgewone film over een strandvakantie. Eigenlijk is hij dat niet, of toch ? Richard (Leonardo DiCaprio) is een Amerikaanse rugzaktoerist die in Bangkok arriveert. Hij zoekt telkens nieuwe uitdagingen en avonturen en walgt bij de gedachte dat een toerist op reis gaat om in dezelfde luxe als thuis te leven. "What's the point of that", vraagt hij zich af. En terecht, vakantieoorden, platgewalst door horden luxetoeristen, kunnen ons eerlijk gezegd ook niet bekoren.

In een goedkoop hotel in Bangkok ontmoet Richard de gestoorde Daffy (Robert Carlyle) die hem een mysterieus verhaal vertelt over een eiland met de mooiste stranden. Hij beschrijft het als het aards paradijs. Richard vermoedt dat Daffy een slag van de molenwieken gekregen heeft en besteedt er geen aandacht aan. De dag nadien hangt er een map aan zijn kamerdeur die hem naar het verborgen eiland kan leiden. Daffy blijkt echter zelfmoord te hebben gepleegd waarop Richard besluit om de tocht aan te vangen. Maar niet alleen. Hij nodigt het Franse stelletje Etienne (Guillaume Canet) en Françoise (Virginie Ledoyen) uit om hem te vergezellen. Maar onderweg maakt hij een fout door een kopie van de map achter te laten bij enkele toeristen.

De tocht blijkt uiteindelijk niet zonder gevaren. Eénmaal ze die achter de rug hebben, bereiken ze de gemeenschap die zich op het eiland gevestigd heeft. Ze worden aanvaard en opgenomen in de kleine groep, maar snel beseffen ze dat alles een prijs heeft. Om hun geheim te bewaren en te behoeden voor indringers, moeten ze soms een steen van hun hart maken, wat leidt tot egoïsme en onverschilligheid. Ondertussen heeft Richard een oogje op de knappe Françoise en als haar liefje Etienne hun affaire ontdekt, vindt hij het allemaal oké. Zolang Françoise maar gelukkig is! Huh?

Het verhaal krijgt een wending als blijkt dat de toeristen bij wie Richard een kopie van de map heeft achtergelaten, zich naar het eiland begeven. Sal, de leider van de leefgroep, eist dat Richard ze tegenhoudt en de map bemachtigt. Dat is een keerpunt in de film, want hij raakt afgezonderd van de groep. Tegelijkertijd strooit Sal allerlei geruchten rond waardoor Richard in een slecht daglicht wordt gesteldn. Hij raakt in de war en trekt zich terug in de jungle waar hij tracht te overleven.

The Beach is een aanklacht tegen de hedendaagse maatschappij waarin technologische ontwikkelingen bedoeld is om ons leven te vergemakkelijken. En uiteraard heb je altijd wel ergens iemand die zich hiertegen verzet en andere horizonten wil verkennen. De prent kan boeien tot op een zeker punt, maar naarmate we langer in de gemeenschap op het eiland vertoeven, dwaalt het verhaal wat af waardoor we niet echt duidelijk is waar de film naartoe wil. Echt dramatisch wordt het nooit en als kijker raak je nooit helemaal betrokken bij wat de personages overkomt. Het kan je eigenlijk niet veel schelen. Na het bekijken van de verwijderde scènes kunnen we alleen maar concluderen dat enkele van die scènes beter niet waren weggeknipt, omdat ze in zekere zin een meerwaarde konden zijn voor de verhaallijn. Wat de acteurs betreft kunnen we stellen dat Leonardo DiCaprio zich uitstekend kwijt van zijn taak en daarmee eens te meer bewijst dat hij een veelzijdig acteur is. Denk bijv. maar aan The Basketball Diaries, This Boy's Life en What's Eating Gilbert Grape.

BEELD EN GELUID
Toen we The Beach vorig jaar in de bioscoop gingen bekijken, viel het ons op hoeveel contrast er is tussen de verschillende delen van de film. Enerzijds heb je in het begin grauwe en donkere beelden van Bangkok, en anderzijds zijn er de prachtige en natuurlijke kleuren van het tropisch eiland. Die diversiteit qua tinten wordt 100% bewaard op deze dvd. De beeldtransfer is ronduit indrukwekkend; nergens merk je ruis, krassen of vlekken, de print is uiterst netjes. Het beeld heeft zowel in de dag- als de nachtscènes veel scherpte en detail waarbij de kleuren continu tot hun volle recht komen. Het contrast is eveneens van een uitstekend niveau. Fox heeft hier zeer goed werk geleverd.

Ook het geluid is van zeer goede kwaliteit. De Dolby Digital 5.1-track klinkt heel zuiver en maakt waar nodig perfect gebruik van alle kanalen. Tijdens de openingscènes bijv. wordt de soundtrack subtiel weergegeven via de voorste en achterste kanalen en dit terwijl de dialogen heel duidelijk en goed verstaanbaar blijven. Tijdens de hele film wordt er accuraat gebruik gemaakt van de achterste kanalen voor achtergrondgeluiden, gutsende regen, de weergalm van het onweer, etc.

EXTRA'S
Even een kleine opmerking: dit is een Franse testschijf, waarmee we bedoelen dat sommige extra's Frans ondertiteld zijn. We veronderstellen (hopen) dat de Nederlandse versie eveneens Nederlandse ondertitels heeft, alhoewel we dat hier nu niet kunnen bevestigen. Het ontwerp van de cover is ook niet bekend, we vermoeden dat die veel zal verschillen van de UK-regio 2-cover.

De extra's worden gepresenteerd in geanimeerde menu's met beelden en foto's uit de film geprojecteerd op een map, begeleid door achtergrondmuziek en natuurgeluiden. De dvd van The Beach bevat een heleboel extra materiaal, waaronder een bioscooptrailer, de muziekvideo All Saints, de gebruikelijke cast- & crewInfo en 118 storyboards uit de film. Voorts zijn er 9 verwijderde scènes, waarvan effectief 7 scènes uit de film en een alternatieve opening en einde die uiteindelijk niet zijn gebruikt, allemaal met of zonder (Franse) tekstcommentaar van de regisseur. En ten slotte verzorgt regisseur Danny Boyle de audiocommentaar waarin hij vele leuke weetjes en achtergrondinformatie vertelt. Hij gaat ook dieper in op de karakterontwikkeling van sommige personages en illustreert dat aan de hand van de beelden uit de film. Soms valt er al eens een stilte, maar dat komt gelukkig zelden voor. De audiocommentaar en de trailer zijn trouwens niet ondertiteld, dat geldt alleen voor de verwijderde scènes.

CONCLUSIE
Een redelijk geslaagde film, die op deze dvd een schitterende behandeling krijgt, alsook enkele interessante extra's.


coverStudio: Fox

Regie: Danny Boyle
Met: Leonardo DiCaprio, Virginie Ledoyen, Robert Carlyle, Guillaume Canet, Tilda Swinton

Film:
6/10

Extra's:
6/10

Geluid:
8,5/10

Beeld:
9,5/10


Regio:
2

Genre:
Avontuur

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2000

Leeftijd:
16

Speelduur:
114 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8712626007494


Beeldformaat:
2.35:1 anamorf PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Frans Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Grieks
Extra's:
• Bioscooptrailer
• Muziekvideo All Saints
• Storyboards
• Cast- & CrewInfo
• Audiocommentaar door de regisseur
• Verwijderde scènes en alternatieve opening/einde (met/zonder tekstcommentaar)

Andere recente releases van deze maatschappij