:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> ALICE, SWEET ALICE
ALICE, SWEET ALICE (BLU-RAY)
Bespreking door: Didier - Geplaatst op: 2022-06-16
FILM
Niets was zo populair in de jaren '70 dan horrorfilms met kinderen waar geen huis mee te houden was. De bekendste voorbeelden zijn uiteraard The Exorcist en The Omen. Veel minder populair was Alice, Sweet Alice (soms ook wel bekend als Communion of Holy Terror), maar bij de verzamelaars en cultfans berucht omdat dit het filmdebuut is van Brooke Shields. Brooke was amper tien, en net als haar vertolking als tienerhoertje in Pretty Baby van Louis Malle bleef ook deze rol niet onbesproken.
Brooke speelt de twaalfjarige Alice, die samen met haar negenjarige zusje Karen bij haar gescheiden moeder Catherine Spages (Linda Miller) woont. Karen bereidt zich voor op haar eerste communie en krijgt van pastoor Tom (Rudolph Willrich) een kruisketting. Alice is stikjaloers en loopt de hele tijd met een angstaanjagend masker op en maakt het leven van de huishoudster zuur. Op de dag van haar eerste communie wordt Karen gewurgd door iemand die hetzelfde masker en de gele regenjas van Alice draagt, waardoor het kind door iedereen aangeduid wordt als de schuldige. Alleen haar vader Dominick (Niles McMaster) gelooft in haar onschuld.

Toen de film in 1976 uitkwam deed hij maar weinig, maar door het enorme succes van Pretty Baby kwam de film al gauw in het cultcircuit terecht, en was hij één van de titels die het meest voorkwam in het lijstje van de VHS-bootlegs. Regisseur Alfred Sole maakte zijn entree in de filmwereld met de erotische film Deep Sleep die in de VS uit het bioscoopcircuit werd gehaald omdat die veel te obsceen was. Alice Sweet Alice werd samen met Tanya's Island (de film waarin Vanity verkracht wordt door een gorilla en er nadien verliefd op werd, we kid you not) de enige films die hij zou maken.
Alice Sweet Alice is een zeer bizarre slasherfilm. Niet alleen door Brooke Shields die zich als kind laat bepotelen door haar marginale onderbuur die meer dan 150 kilo weegt, of de fameuze scène waarin de politieagent die haar ondervraagt plotseling zonder reden over haar borsten begint (een kind van twaalf!), maar ook door de avant-gardistische stijl. Echt gruwelijk wordt het nooit, maar hoe bizar het verhaal ook is, wordt het met een zekere stijl geregisseerd. Sole zelf vond dat zijn film iets weg had van Don't Look Now (de regenjasjes!) van Nicolas Roeg, en ook Alfred Hitchcock bleek een referentie te zijn. Dat merk je niet alleen door een poster van Psycho die je ziet tijdens een begrafenis (jawel!), maar ook door de muziek van Stephen J. Lawrence, die gewoon een schaamteloze rip-off van het bekende Psycho-thema van Bernard Herrmann is. Tegenwoordig wordt de film door fans beschouwd als één van de meest essentiële slashers uit de oude doos en het mag gezegd worden dat deze film zijn tijd ver vooruit was, want toen Sole Alice, Sweet Alice maakte, was er nog geen sprake van Halloween en Friday The 13th, en was het genre zelfs quasi onbestaand.

BEELD EN GELUID

Deze film verscheen bij 88 Films in hun Slasher Classic Collection. Bij de extra's zie je hoe deze gerestaureerde versie er in vergelijking met het origineel uitzag. De streepjes en andere zwarte bollen zijn weggewerkt, wel is dit een vrij kleurloze film waarin alles zeer vaal en goedkoop oogt. De LPCM mono-geluidsband durft af en toe wel eens te kraken en de dialogen klinken net iets te schel, maar is gelukkig wel voorzien van Engelse ondertitels.
EXTRA'S
Qua extra's is het echt wel mager gesteld. Er is een trailer, een tv-spot en een commentaarband van Alfred Sole en editor Edward Salier. Voor de rest is er alleen maar een vijf minuten durende Restoration Showreel, waarbij je kan zien hoe gehavend de originele versie wel was.

CONCLUSIE
Alice, Sweet Alice van Alfred Sole is een slasherfilm die door iedere fan van het genre moet gezien worden. Berucht wegens de vreemde rol van de toen twaalfjarige Brooke Shields, maar ook een film die zijn tijd ver vooruit was.coverStudio: 88 Films

Regie: Alfred Sole
Met: Brooke Shields, Linda Miller, Mildred Clinton, Paula E. Sheppard, Niles McMaster, Jane Lowry, Rudolph Willrich

Film:
7/10

Extra's:
1/10

Geluid:
7/10

Beeld:
7/10


Regio:
B

Genre:
Horror

Versie:
U.K.

Jaar:
1976

Leeftijd:
18

Speelduur:
106 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
5060496452450


Beeldformaat:
1.85:1 HD

Geluid:
Engels LPCM Mono 1.0

Ondertitels:
Engels CC
Extra's:
• Audiocommentaar met Alfred Sole en editor Edward Salier
• Trailer
• TV-spot
• Restoration Showreel

Andere recente releases van deze maatschappij