:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> DEXTER - SEIZOEN 9 - NEW BLOOD
DEXTER - SEIZOEN 9 - NEW BLOOD (BLU-RAY)
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2022-05-11
SERIE
Na zijn gefingeerd bootongeluk op het einde van seizoen 8 woont Dexter Morgan (Michael C. Hall) onder het alias James "Jim" Lindsay in een boerenhol, Iron Lake, in Upstate New York, een plek waar het kennelijk, in tegenstelling tot Miami, altijd sneeuwt. Hij heeft een relatie met de lokale agente Angela Bishop (Julia Jones) en een job in de lokale wapenwinkel - de Amerikanen kopen wapens en munitie alsof het onderbroeken zijn. Kennelijk doet de nieuwe omgeving hem goed, want hij heeft al tien jaar lang geen misdadigers meer gedood. De misdadigers lopen ook niet zo dik gespreid in Iron Lake dan eertijds in Miami. Of zo lijkt het op het eerste zicht toch. Angela heeft een muur vol vermiste meisjes in haar kantoor hangen, die allemaal zijn verdwenen nadat haar jeugdvriendin Iris 25 jaar geleden spoorloos van de aardbol is verdwenen. Voor de rest is het zwaarste crimineel feit dat in Iron Lake gepleegd wordt het buitenzetten van de vuilbakken op de verkeerde dag, dus de politie heeft véél tijd om zich bezig te houden met het eten van donuts en met line dancing in de lokale taverne, blijkbaar het summum van vertier in het boerengat.
Dexters dode zus Debra (Jennifer Carpenter) heeft de rol van zijn dark passenger overgenomen: in zijn verbeelding praat Dex voortdurend met haar, waar dat vroeger met zijn pleegvader was, en Debra houdt hem tegen telkens wanneer de neiging tot moorden weer de kop opsteekt. De zaken lopen echter uit de hand wanneer de heethoofdige Matt Caldwell (Steve M. Robertson) verantwoordelijk blijkt te zijn voor een bootongeluk eertijds waar vijf slachtoffers in zijn gebleven, een ongeluk waarvoor hij de schuld in iemand anders zijn schoenen heeft gestoken. Dexter maakt hem van kant, maar de man is in die tien jaar sloppy geworden: hij heeft het blijkbaar niet meer in zijn vingers om de plaats van de moord ultrahygiënisch op te kuisen, en hij laat bloedsporen na, en dat is dan nog buiten het feit gerekend dat in Upstate New York er niet bepaald een grote oceaan in de buurt is waar Dex de lijkzakken kan dumpen. Het helpt ook niet dat het hoofdkwartier van de zoekoperatie uitgerekend voor de deur van Dexters hut opgesteld wordt en het lijk waar ze naar aan het zoeken zijn bij gebrek aan beter letterlijk onder hun voeten ligt.

En net op dat moment arriveert Harrison (Jack Alcott), die op zoek is naar zijn werkelijke vader. Waar Dexter hem eerst voorliegt, kan hij op de duur niet anders dan toegeven dat hij de biologische vader van de jongen is: Hannah, aan wie hij zijn zoon had toevertrouwd, is in Argentinië gestorven aan kanker, en Harrison is op eigen houtje teruggekeerd naar Miami, alwaar hij van het éne slechte pleeggezin in het andere is verzeild geraakt, waardoor hij laten we zeggen een moeilijk karakter heeft gekregen. Toch probeert Dexter ditmaal zijn ouderlijke verantwoordelijkheden op te nemen, alhoewel in het lokale dorpje de wenkbrauwen worden gefronst dat Jim Lindsay plots een tienerzoon blijkt te hebben. Dexter herkent echter in Harrison een soort van donkere dwanggedachten van het soort waar hij zelf aan lijdt, en het is maar de vraag of het een goed idee is om Harrison deelachtig te maken aan zijn geheime hobby.
Ik ben de laatste tijd vaak naar concerten geweest die uitgesteld waren omwille van de corona, en het valt me op dat de artiesten in kwestie dubbel zo dankbaar zijn dan anders in hun toegiften, omdat hun trouwe fanbase op hen is blijven wachten. Ik zie Dexter: New Blood dan ook als een toegift na acht seizoenen, waarbij Michael C. Hall nog eens een bisnummertje brengt voor diezelfde fanbase. Alhoewel de reeks maar 10 afleveringen telt in plaats van de gebruikelijke 12, is seizoen 9 zoals we het maar zullen noemen vintage Dexter, zelfs nu het zonnige Miami wordt ingeruild voor het harde klimaat van Iron Lake. Vanaf het eerste moment word je opnieuw in de wereld van Dexter gezogen, en ik heb de reeks dan ook op drie dagen gebingewatched.

Enkele van de zetten zijn briljant, zoals Debra de rol van Dexters zinsbegoochelingen te geven, en ook David Zayas als Angel Batista maakt een kort maar fel gesmaakt heroptreden, net als John Lithgow als de Trinity Killer, zij het dat dit laatste maar een cameo van een paar seconden is gedurende een flashback. De grootste fijne zet was echter om Clancy Brown te casten als antagonist Kurt Caldwell. U kent de man als de sinistere Kurgan uit Highlander, en alhoewel de man nu grijze haren en een knoert van een bierbuik heeft, blijft hij een geweldige creep neerzetten. Uit de weg die het verhaal opwandelt te oordelen zal het bij dit éénmalig bisnummer blijven, maar het is gewoon fijn om na tien jaar weer eens een Dexter tot zich te kunnen nemen.

AFLEVERINGEN
Disk 1:
97. Cold Snap
Rijkeluiszoontje Matt Caldwell wil in de wapenwinkel een geweer van 9000 dollar kopen. Hij krijgt het niet dadelijk mee, omdat hij in de politiedatabank geseind staat, maar hij probeert Dexter toch te overhalen het geweer al mee te geven. Dexter komt te weten dat hij verantwoordelijk was voor de dood van vijf mensen bij een ongeluk met een boot, en dat hij zijn vriend Bill (Charlie Thurston) voor de schuld heeft laten opdraaien tegen een vergoeding van 2000 dollar per week, geld dat Bill nodig heeft om de sloten cocaïne te betalen die hij snuift. Voor het eerst in tien jaar krijgt Dexter weer de lust om Matt de rekening te presenteren, en dat kon op geen slechter moment komen, want zijn zoon Harrison (Jack Alcott) is net op het toneel verschenen, op zoek naar zijn vader
98. Storm Of Fuck
De politie organiseert een grootse zoektocht naar Matt Caldwell, en gebruikt Dexters hutje als uitvalsbasis. Het feit dat "Jim" plots een zoon heeft, doet alleszins bij Angela de wenkbrauwen fronsen. Terwijl de volwassenen het bos uitkammen, probeert Harrison kennis te maken met de lokale jeugd, in het bijzonder met Angela's pleegdochter Audrey (Johnny Sequoyah), maar die vinden hem allemaal een rare en doorzoeken zijn spullen. Dexter heeft sporen geplant die moeten aanduiden dat Matt in een reservaat een bok heeft geschoten en vervolgens is gevlucht om de straf voor stropen te ontlopen. De politie is bereid de zoekactie op te geven, maar Matts vader Kurt (Clancy Brown), een persoon met gezag in de gemeenschap, kan de dorpsbewoners van Iron Lake zo ver krijgen dat ze voortzoeken.

99. Smoke Signals

De politie laat een bloedanalyst (Aaron Andrade) aanrukken, die bevestigt dat er bloed van Matt met het bloed van het hert vermengd zit. Wanneer de politie ook nog eens speurhonden inzet, moet Dexter een manier vinden om van het lijk van Matt af te komen, dat onder zijn buitenvuur verborgen zit. Harrison mag na het afleggen van bijzonder goede testen de school bezoeken, waar hij het opneemt voor Ethan (Christian Dell'Edera), een jongen die al van in de lagere school gepest wordt. Het levert hem alleszins bewondering op van Audrey. Wanneer Dexter eindelijk van het lijk verlost is, treft hij Kurt aan, die zo zat als een zalm beweert dat hij een videogesprek met Matt heeft gevoerd.

Disk 2:

100. H Is For Hero
De zoektocht naar Matt wordt gestaakt nu Kurt hem aan de lijn heeft gehad, maar niemand anders schijnt hem te kunnen bereiken. Blogster Molly Park (Jamie Chung) richt haar aandacht dan maar op de serie vermiste meisjes aan Angela's prikbord, en ze heeft er met behulp van haar volgers op sociale media ééntje gevonden, levend en wel. Harrison kan vermijden dat Ethan een slachtpartij aanricht onder zijn medestudenten, en wordt daarmee de lokale held, maar Dexters oude speurinstincten komen boven en hij komt te weten dat Harrison over de ware toedracht gelogen heeft.
101. Runaway
Harrison is uitgenodigd als eregast op een feestje waar alle overlevenden van de door hem gedwarsboomde schietpartij aanwezig zijn. Hij krijgt drugs te slikken, en doet bijna een overdosis. Dexter is vast van plan de dealers die het spul geleverd hebben, aan zijn mes te rijgen. Angela gaat naar een congres in New York over vermiste personen, en loopt daar spreker Angel Batista (David Zayas) tegen het lijf, die haar op het spoor zet van "Jim's" ware identiteit. Tevens bezoekt ze het hotel waar Matt Caldwell zich zou schuilhouden. Zou. Kurt heeft intussen zijn dodelijke hobby hervat, maar met zijn nieuwe slachtoffer wil het niet zo vlotten.

102. Too Many Tuna Sandwiches

Angela heeft Dexters ware identiteit ontdekt, en Dexter vermoedt verkeerdelijk dat Molly met haar podcast het verband heeft gelegd met de Trinity Killer, of misschien nog erger, met de Bay Harbour Butcher. Angela en Molly zijn echter op zoek naar waarom Kurt heeft gelogen over zijn zoon. Ze vermoeden dat in de grotten het lijk van Matt zal liggen. Ze doen echter een veel luguberdere ontdekking, één waarbij Angela de hulp van Dexter Morgan zal bij nodig hebben. Harrison zoekt toenadering tot Kurt doordat hij voor hem wil werken, maar hij moet eerst nog een worstelmatch vechten... die compleet uit de hand loopt.

Disk 3:

103. Skin Of Her Teeth
Dexter helpt Angela het lijk van Iris onderzoeken, en vindt er het DNA van Kurt Caldwell. Die wordt gearresteerd, maar slaagt erin om zich er uit te lullen. Dexter meent dat de tijd gekomen is om Kurt definitief uit de wereld te helpen. Kurt laat echter verstaan dat hij weet dat Dexter zijn zoon heeft vermoord, en met Harrison in de buurt voelt Dexter dat zijn zoon bedreigd wordt. Harrison worstelt intussen met zijn eigen demonen en is bereid de worstelaars van het andere team te lijf te gaan met een scheermes.
104. Unfair Game
Elric (Shuler Hensley) heeft de opdracht gekregen om Dexter naar Kurt te brengen. Dexter kan echter ontsnappen, en hij verwondt Elric daarbij zodanig dat die het niet langer nodig vindt om Dexter levend af te leveren. Kurt heeft intussen het vertrouwen van Harrison gewonnen, maar hij wilt hem opjagen als een stuk wild waar Dexter bij is. Angela begint intussen de stukjes van de puzzel te leggen tussen Dexter en de Bay Harbour Butcher.

105. The Family Business

Dexter besluit zijn geheimen aan Harrison op te biechten. Wanneer ze bij Angela en Ashley Kerstmis gaan vieren, staat Kurt Caldwell voor de deur, en het duo besluit dat hij eraan moet. Ze vinden de lugubere galerij die Caldwell al die tijd heeft onderhouden, en besluiten dat hij aan de Code voldoet. Caldwell heeft echter een afscheidscadeautje voor Dexter in petto. Intussen is Molly nog altijd vermist.

Disk 4:

106. Sins Of The Father
Angela arresteert Dexter op verdenking van de moord op Matt Caldwell. Dexter probeert zich er uit te praten, maar Angela heeft nog aanwijzingen dat hij de Bay Harbour Butcher is. Ze haalt er Angel Batista bij, maar vooraleer die arriveert, onthult Dexter de horrorkelder van Kurt Caldwell, en hij maakt gebruik van de verwarring om te vluchten.

BEELD EN GELUID

Dexter seizoen 9 wordt uitgebracht door Paramount, maar de distributeur in de Benelux is sinds een tijdje Dutch FilmWorks geworden. Lettend op het aantal talen is dit toch een pan-Europese release. De beeldkwaliteit van dit negende seizoen van Dexter is iets minder dan bij de acht seizoenen ervoor. Dat het zonnige Miami werd ingeruild voor het sneeuwlandschap van de staat New York (een gebied tegen de Canadese grens, niet te verwarren met de stad New York) draagt al niet bij tot felle kleuren, maar onder meer in de houten hut die Dexter betrekt lijkt er voortdurend rook te hangen. In één instantie in de reeks wordt de actie verplaatst naar de stad New York, maar daar wordt uitsluitend gefilmd binnen de muren van een luxehotel, en ook daar zijn de kleuren vrij somber, koud en allesbehalve uitnodigend. Detaillering is nochtans geen issue, wat je onder meer goed ziet aan de rimpels en de verwarde haardos van Clancy Browns personage en aan de kleding van de diverse personages. De huidtinten zijn dan weer over het algemeen aan de bleke kant - ook daar heeft Koning Winter toegeslagen; de reeks speelt zich in de periode rond Kerstmis af. Verder is deze negende reeks in 2.35:1 geschoten, in tegenstelling tot de vorige acht reeksen die in 1.78:1 waren uitgevoerd. De geluidstrack is uitgevoerd in Dolby TrueHD 5.1, waarmee de gelijke tred wordt gehouden met de acht voorgaande seizoenen, en deze biedt een mooie balans tussen dialogen en muziek, met af en toe eens een flinke uithaal met een kapmes of een zwaar jachtgeweer. Alhoewel enkele muzikale thema's uit de eerdere seizoenen worden overgenomen, weegt nochtans de score van Pat Irwin niet op tegen de originele van Daniel Licht. Oh wel.
Waar ik dan weer niét over te spreken ben, is de amechtige kwaliteit van de Nederlandse ondertitels. Iemand heeft duidelijk een Engels ondertitelingsspoor van het internet geplukt en deze woord voor woord naar het Nederlands vertaald, wat onder meer resulteert in het feit dat het aantal instanties waarin er nog een Engels woord staat in plaats van een Nederlands, I in plaats van ik bijvoorbeeld, niet op de vingers van twee handen te tellen is. Er ontbreken voortdurend woorden, of er staan letters te veel of te weinig, de tekst staat vol zinnen zonder onderwerp, woorden worden verkeerdelijk gesplitst (zoals politie honden in plaats van politiehonden), en de DT-regel is al helemaal niet gekend, want er staat zowel er gebeurd iets als wat is er gebeurt, fouten waar een middelbare schoolstudent feitelijk een paar muilperen voor verdient. Klap op de vuurpijl is wanneer politiecommissaris chief Bishop, nochtans één van de hoofdpersonages uit de reeks, wordt vertaald als de hoofdbisschop. Er zijn amateurvertalers op internet actief die minder fouten maken. Dit is een regelrechte schande!

EXTRA'S

De vorige seizoenen van Dexter onderscheidden zich niet door een groot pakket aan bonusmateriaal, en dat is deze keer niet anders. De eerste schijf bevat een korte clip Why Now? (2:13) waarin de voor de hand liggende vraag wordt beantwoord waarom er na tien jaar een vervolg aan de serie werd gebreid. Er is ook de al even korte clip Dissecting Dexter: New Blood: Deb Is Back (1:58) waarin de relatie tussen Dexter en zijn zus wordt toegelicht, zelfs al is die laatste intussen dood. De tweede schijf bevat een analoog kortfilmpje Dissecting Dexter: New Blood: The Kill Room (1:58) waarin we Dexters 'werkruimte' te zien krijgen. De grootste featurette staat op disk 4, All Out on the Table (30:04), een mooie overzichtsdocumentaire over het verleden én over het nieuwe seizoen van Dexter, met onder meer aandacht voor de nieuwe personages, Dexters slachtoffers en diens meer.

CONCLUSIE

Het éne polarizerende einde van Dexter van seizoen 8 wordt ingeruild voor een al even polarizerend einde in dit seizoen 9. Het is nochtans een prachtige toegift om Dexter nog één keer aan zijn snijtafel te zien staan terwijl hij een nieuwe dimensie geeft aan het begrip vivisectie. De Blu-ray is goed met uitzondering van de afschuwelijk slechte ondertiteling.


coverStudio: Paramount

Regie: Marcos Siega, Sanford Bookstaver
Met: Michael C. Hall, Jack Alcott, Julia Jones, Johnny Sequoyah, Alano Miller, Jennifer Carpenter, David Magidoff, Clancy Brown, Oscar Wahlberg, Andrew Fama, Jamie Chung, Katy Sullivan, Michael Cyril Creighton, Gizel Jimenez, John Lithgow, David Zayas

Film:
8,5/10

Extra's:
2/10

Geluid:
9/10

Beeld:
8,5/10


Regio:
B

Genre:
Detective

Versie:
Benelux (NL/FR)

Jaar:
2021-22

Leeftijd:
16

Speelduur:
527 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8719372015094


Beeldformaat:
2.35:1 HD

Geluid:
Engels Dolby TrueHD 5.1
Duits Dolby Digital 5.1
Frans Dolby Digital 5.1
Italiaans Dolby Digital 5.1
Spaans Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands, Frans, Duits, Italiaans, Spaans, Portugees, Deens, Fins, Noors, Zweeds, Engels CC
Extra's:
• Geanimeerde menu's
• Documentaire "Why Now?"
• Documentaire "Dissecting Dexter: New Blood - Deb Is Back"
• Documentaire "Dissecting Dexter: New Blood - The Kill Room"
• Documentaire "All Out On The Table"

Andere recente releases van deze maatschappij