:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> AMBULANCE
AMBULANCE (UHD)
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2022-06-15
FILM
Will Sharp (Yahya Abdul-Mateen II) zit als Afghanistanveteraan op zwart zaad. Zijn vrouw Amy (Moses Ingram) heeft een experimentele kankerbehandeling nodig, maar die kost een kwart miljoen, en aangezien het om een experimentele behandeling gaat, komt de verzekering niet tussen. Ten einde raad klopt hij aan bij zijn (adoptief)broer Danny (Jake Gyllenhaal). Die staat op het punt om samen met zijn mottige maten een bank te overvallen, waar uitzonderlijk 32 miljoen cash te grijpen valt, en het toeval wil dat hij een man te kort komt. De overval loopt helemaal verkeerd af, nadat een politieagent, Zach (Jackson White), het per se op dat moment nodig vindt om zijn liefde te komen verklaren aan één van de bankbedienden. Zach krijgt een kogel in zijn lijf, en de ziekenwagen die arriveert om de gewonde agent af te voeren, is het enige ontsnappingsmiddel voor de twee broers. Ze gijzelen de paramedic Cam Thompson (Eiza González) en er begint een dollemansrit door de straten van Los Angeles. De politie durft niet voluit gaan om de ambulance tegen te houden, want de gewonde agent hebben ze meegenomen, en Cam moet, lichtjes gedwongen door de twee overvallers, haar beste beentje voorzetten om de agent in leven te houden, want hij is de enige garantie dat de ambulance niet naar kingdom come geschoten wordt.
Ambience in den ambulance. Het zou de titel van een sekskomedie of een klucht van het Echt Aantwaarps Theater kunnen zijn, maar dat is het allebei niet. Ambulance is een Hollywood-adaptatie van de Deense film Ambulancen uit 2005 van het duo Laurits Munch-Petersen en Lars Andreas Pedersen, een veel knulliger product, dat door Michael Bay van een shot steroïden is voorzien. Een film van Michael Bay staat altijd garant voor een behoorlijke dosis adrenaline, maar helaas - zo blijkt eens te meer - ook voor een scenario dat vol plotgaten en onlogische wendingen zit. Bovendien heeft Bay voor zijn verjaardag van zijn moeke een drone gekregen, en te pas en te onpas vindt hij het nodig om spectaculaire shots in te lassen waarbij de camera zich van een hoog gebouw lijkt te storten, zij het dat desbetreffende, weliswaar fraaie, beelden niets aan het narratief toevoegen. Dat het hoofd van de antiterreureenheid rondrijdt in een Mini Cooper met op de achterbank zijn favoriete St. Bernardshond, draagt ook niet bij tot de geloofwaardigheid van het geheel: Bay's personages zijn stuk voor stuk rare vogels die het waarschijnlijk in een échte crisissituatie geen vijf seconden zouden volhouden. Jake Gyllenhaal, die we meestal niet zien in dit soort popcornflicks, heeft kennelijk moeite om de gestoorde Danny Sharp neer te zetten; een rol zoals deze zou perfect lollig kunnen ingevuld worden als karikatuur in een film die toch al vol karikaturen zit, maar Gyllenhaal durft dan weer niet voluit te gaan. Desondanks biedt Bay wat Bay altijd biedt: entertainment waar je best niet te hard over nadenkt, zij het dat een goede editor de film tien tot vijftien minuten korter had kunnen maken zonder aan de essentie te raken, want op de duur beginnen zelfs over kop buitelende politievoertuigen te vervelen.
BEELD EN GELUID
Ambulance is in Duitsland al verschenen op UHD, zij het dat Universal kennelijk niet meer automatisch de Blu-ray toevoegt aan de set, wat op zich geen probleem hoeft te zijn. De beeldvoering is enorm dynamisch en er is nauwelijks een moment te vinden waarop de camera stilstaat. De panbewegingen maken een jachtige indruk maar blijven overeind op deze presentatie, zij het dat aan scherpte ingeboet wordt en het geheel er uitziet als een aflevering van The Shield. Wél bevat de schijf een geweldig goeie Dolby TrueHD Atmos 7.1.4-track waarin de sirenes van de titulaire ambulance zodanig realistisch loeien dat het lijkt alsof er één in de straat voorbij rijdt. De film knalt langs alle kanten, en in de surrounds hoor je voortdurend de helikopters overvliegen. De dialogen zijn goed verstaanbaar, alhoewel een film als deze niet dadelijk Shakespeariaans doorleefd drama met langgerekte volzinnen bevat.
EXTRA'S
Al het bonusmateriaal staat mee op de UHD-schijf, waardoor de nood aan een Blu-ray ter begeleiding overbodig wordt, een tendens die Universal tegenwoordig schijnt te omarmen. In Bayhem (6:14) wordt regisseur Michael Bay nog nét niet heilig verklaard, en blijkt hij trouw te zijn aan zijn vaste crew die hem tot in het voorgeborchte van de hel zou volgen. Pedal to the Metal (9:34) toont ons dat, naast twee mock-ups, er ook een groot deel in een echte ambulance is geschoten terwijl deze over de straten van L.A. scheurt. Ook moest acteur Yahya Abdul-Mateen II voor enkele scènes werkelijk met de ambulance (stunt)rijden. Michael Bay gooit al eens graag een helikopter in zijn films, zelfs als dat niet nodig is, maar in Aerial Assault (5:08) is hij mogelijk nóg blijer met de op een drone gemonteerde camera die bestuurd wordt via een VR-bril, zodat iemand vanop de grond deze live kan besturen. In Finding Ambulance (5:34) vertellen cast en crew wat hun aan dit project zo heeft aangetrokken, en in Chase Capital of the World (3:58) komen we te weten waarom de straten van Los Angeles uitermate geschikt waren voor het schieten van deze film. Tribute to First Responders (6:54) is tenslotte een eerbetoon van cast en crew voor ambulanciers, en het kan een beetje hypocriet klinken dat iedereen zegt dat ze meer bewondering voor het beroep hebben gekregen, terwijl dit toch vooral een film is waarin dit aspect van het beroep net niét aan bod komt, want de film is een aaneenschakeling van roekeloze car chases waarbij één van de auto's toevallig een ambulance is, meer niet.

CONCLUSIE
Ambulance is Speed, maar dan met een ziekenwagen in plaats van een bus. Een uitstekende UHD, maar best het verstand op nul draaien.


coverStudio: Universal

Regie: Michael Bay
Met: Jake Gyllenhaal, Yahya Abdul-Mateen II, Eiza Gonzalez

Film:
6,5/10

Extra's:
3,5/10

Geluid:
10/10

Beeld:
9/10


Regio:
X

Genre:
Actie

Versie:
Duitsland

Jaar:
2022

Leeftijd:
16

Speelduur:
136 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
5053083248567


Beeldformaat:
2.39:1 UHD

Geluid:
Engels Dolby TrueHD Atmos 7.1.4
Duits Dolby TrueHD Atmos 7.1.4
Frans Dolby Digital Plus 7.1
Pools Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Duits, Deens, Fins, Noors, Zweeds, Pools
Extra's:
• Documentaire "Bayhem"
• Documentaire "Pedal to the Metal"
• Documentaire "Aerial Assault"
• Documentaire "Finding Ambulance"
• Documentaire "Chase Capital of the World"
• Documentaire "Tribute to First Responders"

Andere recente releases van deze maatschappij