:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> RED HEAT
RED HEAT (UHD)
Bespreking door: Didier - Geplaatst op: 2022-08-09
FILM
In 1988 stond Arnold Schwarzenegger met titels als The Terminator of Commando op zijn hoogtepunt. Een film met hem die geregisseerd zou worden door Walter Hill (volgens velen toch de koning van de actiefilm) zou een match made in heaven moeten zijn, maar dat werd Red Heat dus niet. Meer zelfs, vaak voelt deze actiefilm aan als een titel waarvan heel mensen hem al lang vergeten zijn. Veel heeft te maken met het miscasten van Schwarzenegger. De gigantische spierbundel was op dat moment één van de grootste sterren van Hollywood, en bizar genoeg als Oostenrijker tevens het boegbeeld van een typische Amerikaanse gevechtsmachine die voldeed aan de voorschriften van de machopolitiek van Ronald Reagan. Hem een oerdomme Rus laten spelen zoals hier was in feite niet meer dan een dwaze zet. Hooguit kun je Red Heat als een leuke komedie beschouwen, maar zeker geen film waardoor Schwarzenegger zijn acteertalent wat beter zou kunnen laten zien. Het slechte Russisch en de kleuterachtige dialogen maakten van de voormalige Mr. Universe een pijnlijke karikatuur. Het enige wat overblijft is de soms komische James Belushi, het feit dat Hill weet wat hij moet doen om een goede actiefilm in elkaar te steken en een fantastische Laurence Fishburne!
Schwarzenegger speelt Ivan Danko, een plichtsgetrouwe agent van de Moskouse Militie die naar eigen zeggen er alles aan moet doen om te voorkomen dat de straten van Moskou even gevaarlijk worden als die van Harlem. Samen met zijn collega Yuri Ogarkov (Oleg Vidov) leidt hij een geheime operatie tegen de Georgische drugsbaron Viktor Rostavili (Ed O'Ross in zware overactingmodus). Het loopt fout af, want tijdens een vuurgevecht komt Yuri om het leven en slaagt de gangster erin om de biezen te pakken naar de Verenigde Staten. Het duurt niet lang vooraleer ook daar Rostavili in de drughandel verzeild geraakt, maar door zijn roekeloze gedrag wordt hij gearresteerd voor een kleine verkeersovertreding in Chicago en wordt de Russische overheid van zijn onwettelijk verblijf in Amerika op de hoogte gesteld. Danko wordt naar de VS gestuurd om de misdadiger op te halen, maar hij mag aan niemand zeggen wat Rostavili op zijn kerfstok heeft. Danko krijgt de hulp van de rechercheurs Art Ridzik (James Belushi) en Max Gallagher (Richard Bright), maar dat verloopt allesbehalve volgens het boekje.
Volgens Schwarzenegger was het straf dat Walter Hill niet eens een script had toen de opnames begonnen. De acteur gaf gewoon zijn akkoord omdat hij toch wel onder de indruk was van Hills regietalent in 48 Hrs met Eddie Murphy en Nick Nolte. Tijdens het filmen werd er alsmaar aan het scenario gesleuteld en werden verschillende scenaristen opgetrommeld. Hoewel Walter Hill al heel lang met Arnold Schwarzenegger wilde samenwerken, vond hij diens bicepsen veel te groot om geloofwaardig over te komen en vroeg hem daarom om een paar kilo’s af te vallen. Schwarzenegger werd eveneens gevraagd om in drie maanden een snelcursus Russisch te volgen en veel naar Greta Garbo's vertolking in Ninotchka kijken, omdat dit volgens Hill het prototype van een loyale Sovjet is.
Het zijn grote woorden, en wellicht al even grote inspanningen, maar het resultaat is niet meer dan de zoveelste buddy cop movie die braaf het afgezaagde stramien volgt. Eerst kunnen ze elkaar niet luchten, om na de nodige misverstanden toch de beste maatjes te worden. Er valt wel wat chemie tussen Belushi en Schwarzenegger te bespeuren, maar helaas beroept Hill zich bijna louter op grappen die Russen belachelijk maken. Je kan wel stellen dat ze niet beter verdienen, zeker nu, maar het maakt de personages zo cartoonesk dat dit botst met de bikkelharde realistische actiescènes die eigen zijn aan Hills regie, die qua geweld niet moeten onderdoen voor die van Sam Peckinpah. Wie denkt dat we het allemaal te ver zoeken en dat de bedoeling van Red Heat gewoon niet meer dan een degelijke actiefilm was, kunnen we dan ook weer geen ongelijk geven.

BEELD EN GELUID
Red Heat werd op 4K UHD uitgebracht op Studio Canal. Wij kozen voor de Franse versie waar je ook de geluidsband in het Duits en Engels vindt. Je ziet op alle fronten dat dit een verouderde film is, toch zijn de kleuren loepzuiver en ie je niet het minste grain, waardoor een aankoop op 4K toch de moeite loont, zeker omdat je hem gemakkelijk onder de 10 euro kan vinden. De film oogt niet altijd even realistisch, maar dat komt deels doordat Red Heat zo’n typische '80s-film is waarin gekozen wordt voor kleuren die feller en flashy ogen dan ze in realiteit zijn, waardoor bepaalde objecten bijvoorbeeld te geel of te groen zijn. De geluidsband is een DTS-HD MA 5.1 (met Engelstalige ondertitels) en voelt zeer '80’s aan onder meer door de score van James Horner waar Hans Zimmer zeker en vast veel naar geluisterd heeft.
EXTRA’S
De extra’s die je op deze release stond zijn degene die tien jaar geleden al op de Lionsgate-uitgave stonden en je vindt die in deze combopack zowel op de 4K als de Blu-ray terug. In Arnold Schwarzenegger: The Man Who Raised Hollywood wordt aan minder bekende regisseurs gevraagd hoe het was om met Schwarzenegger samen te werken, waaronder bijvoorbeeld Allan Seidelman die met hem in 1969 Hercules In New York maakte. In het tien minuten durende Political Context of Red Heat vergelijkt men de fictie met de realiteit (van toen). Er is nog East Meets West waarin men het voornamelijk over de locaties heeft. Oorspronkelijk wilde Hill de film op het Rode Plein opnemen, maar dat werd hem verboden. In A Stunt Man for All Seasons gaat men twaalf minuten op de stunts in, en is er naast een trailer ook nog een Making Of van zo’n twintig minuten. Al bij al is dit een mooie bonussectie voor een iewat vergeten film als deze.

CONCLUSIE
Red Heat is één van de mindere om niet te zeggen vergeten Arnie-films, en eens je die anno 2022 opnieuw ziet, weet je ook wel waarom. Een slecht acterende en vooral slecht gecaste Schwarzenegger die samen met Belushi via afgestreken mopjes over Russen moet proberen de aandacht twee uur gaande te houden. Alleen de gewelddadige actie en Laurence Fishburne blijven overeind.coverStudio: Studio Canal

Regie: Walter Hill
Met: Arnold Schwarzenegger, Jim Belushi, Peter Boyle, Ed O'Ross, Laurence Fishburne, Gina Gershon

Film:
6,5/10

Extra's:
6/10

Geluid:
8/10

Beeld:
8,5/10


Regio:
X

Genre:
Actie

Versie:
Frankrijk

Jaar:
1988

Leeftijd:
Tous

Speelduur:
104 min.

Type DVD:
SS-TL

Barcode:
5053083235482


Beeldformaat:
1.85:1 UHD

Geluid:
Engels DTS-HD MA 5.1
Frans DTS-HD MA 2.0
Duits DTS-HD MA 5.1

Ondertitels:
Engels, Frans, Duits
Extra's:
• Trailer
• The Man Who Raised Hollywood
• East Meets West
• A Stunt Man for All Seasons
• Making Of

Andere recente releases van deze maatschappij