:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> GREAT EXPECTATIONS
GREAT EXPECTATIONS (BLU-RAY)
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2023-01-21
FILM
De weesjongen Finnegan Bell (Ethan Hawke, in jonge versie Jeremy James Kissner) woont bij zijn oudere zus Maggie (Kim Dickens) en diens man Joe (Chris Cooper). Sinds er quota op vissen zijn ingesteld, probeert Joe de eindjes aan elkaar te knopen met klussen, en moet ondermeer de tuin van het Paradiso Perduto onderhouden. De eigenares, de rijke en compleet geschifte oude taart Nora Dinsmoor (een magistrale Anne Bancroft), woont in een krot vol vergane glorie, en vult haar dagen met ontelbaar veel verschillende versies van Besame Mucho door haar platendraaier te jagen. Ze begint de familie Bell plots geld te betalen als Finn met haar nichtje Estelle (Gwyneth Paltrow, in jonge versie Raquel Beaudene) wil komen spelen. Estelle is al van kindsaf een hooghartige jongedame, die meewarig neerkijkt op de eenvoudige Finn. Finn is echter erg begaafd in tekenen, en dat ontgaat tante Nora niet.
Estelle groeit op tot een mooie, jonge vrouw, maar laat Finn van de ene dag op de andere stikken wanneer ze in Europa gaat studeren. Finns zin in tekenen is plots over, en jaren lang gaat hij mee met zijn oom Joe vissen. Op een dag worden ze bezocht door advocaat Jerry Ragno (Josh Mostel), die met de mededeling voor de dag komt dat een anonieme sponsor geld veil heeft om Finn in de Newyorkse kunstwereld te lanceren. Een bijkomende motivatie voor Finn om op het aanbod in te gaan, is dat Estelle in New York verblijft, en dit een uitgelezen kans is om haar terug te ontmoeten. Estelle heeft echter van haar tante Nora, die door haar verloofde voor het altaar in de steek is gelaten, geleerd om een hartenbreekster te zijn, en al haar woede op mannen te richten. De zachtmoedige Finn wordt hierdoor een speelbal voor zijn eigen, onuitgesproken gevoelens voor Estelle, een tegenstelling die alleen nog maar scherper wordt wanneer zij aankondigt om eerlang in het huwelijksbootje te zullen stappen met Walter (Hank Azaria). Nora had hem gewaarschuwd dat ze keer op keer zijn hart zou breken; intussen is Finn echter een vermaard kunstenaar geworden, en de wereld ligt aan zijn voeten, en kijk kijk, plots ziet Estelle hem wel staan. Maar zal op een dergelijk ogenblik zijn verstand het winnen van zijn gevoelens?
Voor de derde keer publiceren we een versie van Great Expectations van Alfonso Cuarón in onze kolommen. Eerst was er een UK-versie zonder Nederlandse ondertitels die wat later werd gevolgd door een Benelux-versie mét Nederlandse ondertitels. We wachten al sinds jaar en dag op een Blu-rayversie, en kijk, de Japanners hebben een - weliswaar regio A-gecodeerde - Blu-ray uitgebracht die perfect kan dienen.

Bij mijn eerste visie in de bioscoop liet Great Expectations me een weldoordachte indruk na, die, na een hernieuwde visie op ons aller favoriet medium, niet meer zo overweldigend is, maar toch wel knap geconcipieerd is, achteraf bekeken. Regisseur Alfonso Cuarón, die intussen het donkere Harry Potter And The Prisoner Of Azkaban uit zijn tovenaarshoed heeft gegoocheld, regisseerde in 1998 deze adaptatie van Charles Dickens' honderd jaar oude roman naar een eigentijdse bewerking, zonder daarbij aan de essentie van het verhaal te raken. Dit hier is geenszins de eerste verfilming van Great Expectations, en het zal ook niet de laatste zijn. Wie met de plot vertrouwd is, heeft ongetwijfeld gemerkt dat we enkele zeer belangrijke details uit de synopsis hebben weggelaten, om de clou niet voortijdig weg te geven. Great Expectations is een boeiende verfilming van de coming of age-klassieker van Dickens, waarbij de regisseur erg mooi van begin tot einde zijn verhaallijnen samenweeft door toevoeging van allerlei kleine details aan het script. Kunst is een belangrijk thema in de film, en gelukkig weet Cuarón ook de regels van zijn kunst te beheersen, zoals de visueel sterke scènes wanneer Finn op het dak van zijn loft, op het toppunt van beroemdheid, over de skyline van New York kijkt. Een ander kippenvelmoment is de scène waarbij Finn zijn tekenpen aan de wilgen heeft gehangen, en zich acht jaar lang op het vissen stort, waarbij de jaren verstrijken op de maten van het jachtige Siren van Tori Amos.
Ethan Hawke is dé uitgelezen acteur om de levenspijnen waar zijn karakter mee worstelt, aan de oppervlakte te brengen, en Gwyneth Paltrow ziet er in deze film uit om centimeter per centimeter af te likken, maar de show wordt toch nog altijd gestolen door mensen als Hank "Moe" Azaria, door de immer onderschatte Chris Cooper, door wijlen Anne Bancroft, die momenten van waanzin en helderheid kan veinzen door de blik in haar ogen, en uiteraard door de zeer gewaardeerde bijdrage van Robert De Niro als de mysterieuze Arthur Lustig, wiens pad dat van Finn meer kruist dan toevallig kan zijn. De dialogen zijn af en toe wat aan de stroeve kant - één in het oog springend fragmentje is zelfs letterlijk gepikt uit een songtekst van Bryan Adams. Vooral de memoires die Finn als verteller bovenhaalt zijn maar slappe kost, en de kunstscène van New York wordt getoond zoals die is, dat wil zeggen als een stapel gebakken lucht, maar de levenspijnen van Finn, Estelle en Nora komen wel geloofwaardig uit de verf. Naast de originele score van Patrick Doyle is er in deze film ruimte gemaakt voor een zeer opmerkelijke songkeuze, met onder meer Tori Amos en Iggy Pop.
BEELD EN GELUID
We hebben dus eindelijk een Blu-ray weten aan te schaffen die bovendien nog vriendelijk geprijsd was bij de webwinkel van mijnheer Bezos, afdeling Japan. Het beeld heeft een HD-upgrade gekregen, maar blijft nog altijd donker en somber. Zelfs de tuin van Paradiso Perduto maakt een afgeleefde indruk, maar wetende dat de naam van Curaón op de aftiteling staat, doet ons vermoeden dat we hier te maken krijgen met de huisstijl van de regisseur. Het beeld bevat geen foutjes of compressieproblemen en dat stemt ons vrolijk. Er is voldoende detaillering te zien in onder meer de schilderijen van Finn, en het contrast in het nachtelijke New York is bevredigend. De DTS-HD MA 5.1-track is redelijk vlak, en vooral de songs uit de soundtrack schijnen niet diep door te dringen. Het is pas in de scènes waarin Finn naar New York verhuist en hij af en toe al eens opzij moet springen voor een aanstormende taxi, dat de surrounds voor het eerst tot leven komen.

EXTRA'S

We hebben even moeite gehad om de Japanse menu's te ontcijferen, maar we vermoeden dat er geen bonusmateriaal op de schijf staat. We hebben zelfs de barcode niet kunnen vinden.
CONCLUSIE
Great Expectations is een moderne bewerking van de Dickens-klassieker die zeer smaakvol en kunstzinnig wordt ingevuld door Ethan Hawke en Gwyneth Paltrow. Wie over regiovrije apparatuur beschikt, kan deze film in het land van de rijzende zon aanschaffen, en dat zal voorlopig de enige plek zijn waar u deze op Blu-ray vindt.


coverStudio: Fox

Regie: Alfonso Cuarón
Met: Ethan Hawke, Gwyneth Paltrow, Robert De Niro, Anne Bancroft, Hank Azaria, Chris Cooper

Film:
8,5/10

Extra's:
0/10

Geluid:
7,5/10

Beeld:
9/10


Regio:
A

Genre:
Romantisch
drama

Versie:
Japan

Jaar:
1998

Leeftijd:
?

Speelduur:
111 min.

Type DVD:
SS-DL


Beeldformaat:
2.35:1 HD

Geluid:
Engels DTS-HD MA 5.1
Japans Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Japans, Engels CC
Extra's:
• geen

Andere recente releases van deze maatschappij