:: NIEUWS ::
DVDInfo.be >> Nieuws >> Columbia Tristar >> PERSBERICHT: CASUALTIES OF WAR
PERSBERICHT: CASUALTIES OF WAR
Bron: Columbia Tristar - Datum: 2001-11-09 - Geplaatst door: Serge
De film:
Regisseur Brian De Palma heeft zich de voorbije decennia laten opmerken met een aantal pareltjes waaronder Sisters, Carrie, Scarface, Body Double, The Untouchables, Carlito's Way, Raising Cain, Snake Eyes en Mission Impossible. In 1989 regisseerde hij het aangrijpende oorlogsdrama Casualties Of War, met Michael J. Fox en Sean Penn in de hoofdrollen. Menig criticus fronste de wenkbrauwen bij de keuze van komiek Michael J. Fox maar hij slaagt wonderwel en zet een voortreffelijke prestatie neer. Dat komieken zich niet enkel toespitsen op het komische genre maar eveneens serieuse rollen voor hun rekening durven te nemen, werd jaren later nogmaals bewezen door Jim Carrey met films als Man On The Moon en The Truman Show.

Casualties Of War is, zoals ons wordt meegedeeld, gebaseerd op een waargebeurd feit waarbij een vijfkoppige Amerikaanse eenheid in Vietnam een vrouw kidnapt uit haar dorp met de bedoeling ze te gebruiken om de sexuele lusten van de mannen te bevredigen. Eén van hen, de jonge rekruut Eriksson (Michael J. Fox) weigert echter deel te nemen aan deze praktijken en verwerpt ze dan ook. Sergeant Meserve (Sean Penn) zwaait binnenkort af nadat hij reeds meerdere malen enkele zware missies heeft voltooid. Hij bevat de capaciteiten om een goed leider te zijn maar de morele en maatschappelijke waarden blijken hem vreemd te zijn. In eerste instantie wordt Eriksson bijgestaan door Diaz, die net als hem de praktijken van de sergeant verwerpt. Eriksson echter wordt met de vinger gewezen en krijgt een tirade aan verwijten naar zijn hoofd geslingerd gaande van niet trouw zijn aan de groep tot VietCong sympatisant en zelfs homo. Hierop besluit Diaz zijn mening te herzien en wordt Eriksson met de rug tegen de muur geplaatst. De vier verkrachten het meisje en zullen haar laten op een laffe manier vermoorden. De nasleep van de feiten waar Eriksson tracht klacht neer te leggen, zijn wat ons betreft niet sterk genoeg om een prent als deze mee te eindigen. De boodschap die de film uitdraagt is dat in extreme oorlogsomstandigheden de menselijke waarden worden opzij geschoven om de dierlijke instincten in de mens te laten botvieren.

De extra's:
Wat bonusmateriaal betreft, komen we er ietwat bekaaid vanaf. Dat wil niet zeggen dat de twee documentaires niet de moeite waard zijn. Integendeel zelfs, maar een audiocommentaar had wel best gemogen wat ons betreft. In de featurette "Eriksson's War - A Conversation with Michael J. Fox" vertelt de acteur gedurende 20 minuten honderduit over zijn rol als rekruut Eriksson en hoe hij de voorbereiding heeft aangepakt. De documentaire "Making Of" (30 minuten) biedt naast de gebruikelijke beelden achter de schermen ook de nodige interessante interviews met cast en crew. Voorts vinden we een aantal verwijderde scènes terug, een bioscooptrailer en filmografieën voor regisseur Brian DePalma, en acteurs Michael J. Fox en Sean Penn.

Casualties Of War verschijnt bij Columbia Tristar Home Entertainment op 8 januari 2002.

Specificaties:
Beeld: 2.35:1 anamorfisch
Geluid: Engels Dolby Digital 5.1
Ondertitels: o.a. Nederlands
Jaar: 1989
Leeftijd: 16
Speelduur: 109 min.

Extra's:
• Bioscooptrailer
• Featurette: Eriksson's War - A Conversation with Michael J. Fox (19 min.)
• Making Of (32 min.)
• Verwijderde scènes (8 min.)
• Filmografieën voor Brian DePalma, Michael J. Fox en Sean Penn

UIT HET ARCHIEF