:: NIEUWS ::
DVDInfo.be >> Nieuws >> Bridge Entertainment >> PERSBERICHT: DE MAGIE VAN DE VLAAMSE CINEMA
PERSBERICHT: DE MAGIE VAN DE VLAAMSE CINEMA
Bron: Bridge Entertainment - Datum: 2004-10-02 - Geplaatst door: Werner
DE MAGIE VAN DE VLAAMSE CINEMA

"Je kunt je niet voorstellen hoe trots ik ben dat men mij gevraagd heeft het peterschap te aanvaarden van de release van een belangrijke nieuwe DVD-reeks met een 20-tal remasterde Vlaamse speelfilms, waarvan meer dan de helft voorheen zelfs niet op video verschenen is.
Niet alleen worden beeld en geluid volledig gerestaureerd maar de DVD's bevatten vaak een hele reeks extra's zoals de originele cinematrailer, setopnames, interviews met de makers en/of acteurs, trailers van aanverwante producties, enz.

Afgezien van het feit dat ik zelf films maak, ben ik gepassioneerd door alles wat met de eigen filmindustrie te maken heeft. Getuige een aantal documentaires over de magie van de Vlaamse cinema en de meer recente TV-reeks "Hollywood aan de Schelde", die in december 2004 ook in boekvorm verschijnt.

Mijn liefde voor de Vlaamse cinema heeft natuurlijk alles te maken met dat ik, bijna als geen ander, weet hoe moeilijk het is om hier een speelfilm van de grond te krijgen. Elke nieuwe Vlaamse film is een klein mirakel, net zoals de fenomenale kijkcijfers telkens als een van onze Vlaamse films op de televisie vertoond wordt. Iedere keer opnieuw, tot spijt van wie 't benijdt.

Weinig mensen weten dat 1k eigenlijk filmster wilde worden. Geen acteur maar filmster. Geheim agent of journalist sprak mij ook wel aan. Om het af te leren, en om mijn fantasie wat in te dijken, kreeg ik X-aantal uren elektronica en gewijde geschiedenis te verwerken in een technische school (zie Blueberry Hill), om uiteindelijk toch in de cinema te belanden. Weliswaar niet als filmster maar als filmmaker. En ook al zie je mij in een aantal van de aangeboden films vrij serieus rondlopen, in De Vijanden zelfs in een grote rol, een ster zou ik op die manier toch niet geworden zijn. Dan loop ik liever rond als vaandeldrager van een reeks waardevolle films van eigen bodem, die op dat kleine, blinkende schijfje eindeloos te bekijken zijn.

- Robbe De Hert, 20 augustus 2004.

DIGITALE FILMRESTAURATIE

Voor de dvd-reeks Klassiekers Van De Vlaamse Film werden tijd, energie en middelen uitgetrokken om alle films grondig te restaureren en een nieuwe digitale master te maken van perfecte kwaliteit.

Immers, van de meeste Vlaamse filmklassiekers bestaan enkel tv-kopieën op magnetische banden die dateren uit de tijd dat de film gemaakt werd. U zal thuis misschien reeds gemerkt hebben dat de kwaliteit van uw vhs-tapes vermindert met de jaren. Dit is ook zo met professionele magnetische tv-banden.

Daarom werden alle films van de Klassieker Van De Vlaamse Film opnieuw gedigitaliseerd, vertrekkend van het oorspronkelijke filmmateriaal (pellicule). Dit levert een optimaal resultaat op voor dvd-gebruik.

Voor de reeks werd echter nog een stap verder gegaan. De nieuwe digitale kopie werd immers ook gerestaureerd met de laatste nieuwe technieken om de kwaliteit van het beeld (het filmkader, kleur en contrasten enz.) en het geluid zo goed mogelijk te maken. Restaureren betekent in deze context o.a. het herstellen van de oorspronkelijke kleuren en het wegwerken van streepjes, punten, vlekken en beschadigingen
aan de filmpellicule. Bij de geluidsrestauratie werden bromtonen en ruis weggewerkt. De oorspronkelijke monotrack werd gerespecteerd en wordt langs beide dolby-kanalen identiek weergegeven.

Uiteraard werd er hierbij over gewaakt dat de gedigitaliseerde film een zo getrouw mogelijke weergave is van het origineel. Daarom werd bij de restauratie van iedere film zoveel mogelijk een beroep gedaan op de regisseur, de cameraman of de producent om de digitale transfer van de films te superviseren.1. PALLIETER (1975)

Pallieter, een jonge man die leeft aan het begin van de 20-ste eeuw, geeft zich samen met zijn verloofde over aan het occultisme. Hij wordt echter hard met de realiteit geconfronteerd als hun manier van leven leidt tot de zelfmoord van zijn verloofde. Hij zweert zijn vorige bestaan af en levert zich met een kinderlijke blijheid over aan het leven en de natuur. Hij reageert fel tegen de technologische ontwikkeling en de milieuverloedering. Op een dag landt een vliegtuig dicht bij zijn huis en ziet hij in een soort toekomstvisioen hoe de weiden en de bossen in een industrieel landschap veranderen...

Een film van Roland Verhavert
Met o.a.: Eddy Brugman, Jacqueline Rommerts, Sylvia De Leur, Joris Diels, Idwig Stephane
Beschikbaar vanaf 20 september 20042. SPRINGEN (1986)

De direeteur en het personeel van het luxueuze bejaardentehuis Sempa Vivax gaan tot het uiterste om de oude dag van de bewoners plezierig te maken en hun bizarre wensen te vervullen. Niets is hen te gek: van een olifantenjacht tot een atoomoorlog. Maar niet alleen de bejaarden leiden een tumultueus bestaan. De directeur is een verwoede rokkenjager die alleen troost vindt bij olifant Mira en de geniale regisseur van de droomspektakels koestert een geheime liefde. Hij broedt op een plan...

Een film van Jean-Pierre De Decker
Met o.a.: Mark Verstraete, Herbert Flack, Maja Van den Broecke, Emly Starr, Ingrid De Vos
Beschikbaar vanaf 20 september 20043. VRIJDAG (1980)

Georges, een veertigjarige arbeider wordt onverwacht uit de gevangenis ontslagen, na een straf van twee jaar wegens incest met zijn dochter. Wanneer hij thuiskomt, verloopt het weerzien met zijn vrouw moeizaam, temeer daar zij een verhouding met zijn beste vriend is begonnen en van deze laatste ook nog een kind heeft gekregen. Georges wil zijn vrouw wel vergeven, als compensatie voor zijn incestueuze daad en op voorwaarde dat ze weer bij hem intrekt. Samen trachten Georges en zijn vrouw met deze hachelijke situatie in het reine te komen.

Een film van Hugo Claus
Met o.a.: Frank Aendenboom, Kitty Courbois, Herbert Flack, Hilde Van Mieghem
Beschikbaar vanaf 20 september 20044. DE VLASCHAARD (1983)

Boer Vermeulen regeert als een autoritaire patriarch over zijn hele erf. Vooral tussen vader en zoon heerst rivaliteit omdat zoon Louis zo zijn eigen mening heeft over het zaaien en oogsten van vlas. Wanneer Louis dan ook nog met de melkmeid begint te scharrelen, wordt het Vermeulen te veel en gaat hij zijn zoon met een stok te lijf.

Een film van Jan Gruyaert
Met o.a. Vic Moeremans, Dora Van der Groen, René van Sambeek, Gusta Gerritsen
Beschikbaar vanaf 20 september 20045. BOERENPSALM (1989)

Boerenpsalm is een bewerking van de gelijknamige roman van Felix Timmermans. Roman en film draaien rond de potige boer Wortel, zijn leven lang slachtoffer van de ellendigste tegenslagen (zijn eerste kind sterft, een dochter is blind, zoon Fons gaat het verkeerde pad op en pleegt zelfmoord, vrouw Fien sterft van verdriet, zijn tweede vrouw verdrinkt, enz,...) De film is haast te kort om de verschrikkelijke rampspoed voor te stellen waar Wortel zich echter met opmerkelijke levenslust doorheen slaat. Wortel brengt zijn momenten van rust door met het uitsnijden van een houten crucifix, symbool van zijn onvoorwaardelijke geloof en een steun in zijn lijden.

Een film van Roland Verhavert
Met o.a.: Ronny Waterschoot, Karen Vanparys, Magda Lesage, Christel Domen, Jef Burm, Erik Goossens, Ugo Prinsen, Sabine De Volder, Jacky Morel
Beschikbaar vanaf 18 oktober 20046. WAIT UNTIL SPRING, BANDINI (1989)

Wait until spring, Bandini is een familiekroniek, gezien door de ogen van de oudste zoon Arturo. Hij houdt van zijn vader Svevo, ook al verspeelt die zijn schaarse geld in de Imperial Pool Hall en zijn tijd bij een rijke weduwe. Zijn mooie en godvruchtige moeder laat begaan, terwijl de jonge Arturo ondanks alles de familie bij elkaar tracht te houden.

Een film van Dominique Deruddere
Met o.a.: Joe Mantegna, Ornella Muti, Faye Dunaway, Michael Bacall, Daniel Wilson, Alex Vincent, Burt Young, Tanya Lopert
Beschikbaar vanaf 18 oktober 20047. MAX (1994)

Jacques Vermeire speelt de rol van Max, zoon van een bekerfabrikant, en sinds jaar en dag door zijn vrouw in de steek gelaten. Zoonlief verwaarloost het werk in de winkel van zijn vader door zijn passie voor het dansen. Hij is de typische loser, wiens leven echter in de plooi zal vallen wanneer hij op een dag smoorverliefd wordt.

Een film van Freddy Coppens
Met o.a.: Jacques Vermeire, Greet Rouffaer, Danni Heylen, Ianka Fleerackers, Johny Voners, Luc Philips, Ludo Busschots, Bert van den Dool
Beschikbaar vanaf 22 november 20048. WILDSCHUT (1985)

Twee beroepsgangsters, op de vlucht na een overval op een casino, zoeken hun toevlucht in een afgelegen boerderij. Charlie is zwaargewond en moet het bed houden, terwijl Jim het gezin terroriseert door de baby te gijzelen, Het duo raakt echter verstrikt in een wespennest van troebele gezinsrelaties die hen stukje bij beetje duidelijk worden. Vader Deleye, een brutale stroper, blijkt een kind te hebben verwekt bij zijn stiefdochter Lisa, die zich sindsdien afzondert in haar fantasiewereld. Zoon Hugo, daarentegen, bekijkt de buit van de overval met argusogen.

Een film van Bobby Eerhart
Met o.a.: Hidde Maas, Jack Monkau, Josse De Pauw, Chris Lomme, Annick Christiaens, Marc Van Eeghem, Werther Van der Sarren
Beschikbaar vanaf 22 november 20049. DOCTOR VLIMMEN (1978)

Wanneer veearts Vlimmen op weg is naar het station om zijn beste vriend Dacha af te halen, gebeurt er iets dat ons twintig jaar terugbrengt in de tijd. Toen woonden en werkten Vlimmen en Dacha in een kleine stad in het zuiden van het land. Dacha is er advocaat en Vlimmen is een jonge dierenarts die moet opboksen tegen de lompheid en het wantrouwen van de boeren. Zijn privéleven wordt overschaduwd door het feit dat zijn vrouw hem heeft laten zitten voor een ander. Zijn zus, weduwe en moeder van een 5-jaar oude jongen, zorgt voor het huishouden en zijn praktijk. Vlimmens sociale positie wordt echter ondermijnd als op een dag zijn piepjonge meid zwanger wordt en zij hem beschuldigt van aanranding. Heel het dorp keert zich tegen hem.

Een film van Guido Pieters
Met o.a.: Peter Faber, Roger Van Hool, Chris Lomme, Brigitte De Man, Monique van de Ven, Ward De Ravet, Serge Henri Valcke
Beschikbaar vanaf 20 december 200410. HELLEGAT (1979)

Na de teloorgang van de steenbakkerijen kampt de Rupelstreek met talrijke milieuproblemen en economische ontreddering. De laatste werkweek van een pensioengerechtigd arbeider Louis loopt parallel met de eerste week van een jonge arbeider, Sam. Gaandeweg blijkt dat de oude arbeider en de nieuweling heel wat gemeen hebben en beiden komen ze, ieder op hun manier, in opstand. De vraag is of Sam ondanks zijn diploma, de steun van zijn vriendin en zijn te verzilveren talent als doelwachter, toch zal verzinken in de sleur en routine waartegen Louis veel te laat revolteerde.

Een film van Patrick Le Bon
Met o.a.: Jos Verbist, Ann Nelissen, Paul 's Jongers, Alice Toen, Marc Janssen, Frank Aendenboom, Julienne De Bruyn, Jaak Van Hombeeck, Fred Van Kuyk, Max Schnur, Janine Bischops, Bernard Verheyden, Oliver Windross
Beschikbaar vanaf 20 december 200411. BRUGGE DIE STILLE (1981)

Een weduwnaar ontmoet een jonge balletdanseres...

Een film van Roland Verhavert
Met o.a.: Idwig Stéphane, Moy Vynckier, Chris Boni, Herbert Flack, Caroline Vlerick, Filip Vervoort, Robbe De Hert
Beschikbaar vanaf 24 januari 200512. PRINCESS (1969)

Een fotograaf dreigt zijn vriendin te verliezen door zijn eigen fotoroman...

Een film van Herman Wuyts
Met o.a.: Herman Van Veen, Virginia Mailer, Frans Marijnen, Bob Van der Veken
Beschikbaar vanaf 24 januari 200513. HET AFSCHEID (1966)

Een radiotelegrafist moet door een regeringsopdracht elke dag vertrekkensklaar staan...

Een film van Roland Verhavert
Met o.a.: Petra Laseur, Julien Schoenaerts, Senne Rouffaer, Kris Betz, Edward Deleu
Beschikbaar vanaf 21 februari 200514. HET EINDE VAN DE REIS (1980)

Maria, een gescheiden vrouw, worstelt met levensangsten...

Een film van Peter Simons
Met o.a.: Chris Lomme, Caroline Vlerick, Els Olaerts, Maurits Goossens, Juliette Van de Sompel, Warre Borgmans
Beschikbaar vanaf 21 februari 200515. IN KLUIS (1977)

Een doofstomme boswachter begluurt een kunstschilder

Een film van Jan Gruyaert
Met o.a.: Bert André, Herman Jacobs, Myriam Nuyten, Mary Hehuat, Mieke Verheyden, Marcel Gruyaert, Basje Gruyaert
Beschikbaar vanaf 21 maart 200516. SLACHTVEE (1979)

Thomas wil de wereld nog van enkele slechteriken verlossen...

Een film van Patrick Conrad
Met o.a.: Herman Gilis, Stéphane Excoffier, Marie-Luce Bonfanti, Dirk De Batist, Bert André, Ward De Ravet, Michel Morano
Beschikbaar vanaf 21 maart 200517. OEROEG (1993)

Johan ziet hoe zijn vader brutaal vermoord wordt op de plantage...

Een film van Hans Hylkema
Met o.a.: Jeroen Krabbé, Rik Launspach, Martin Schwab, Peter Faber, Tom Van Bauwel
Beschikbaar vanaf 18 april 200518. HET VERLOREN PARADIJS (1978)

In een fictief Vlaams dorpje is de aanleg van een autosnelweg gepland...

Een film van Harry Kümel
Met o.a.: Willeke van Ammelrooy, Hugo Van den Berghe, Bert André
Beschikbaar vanaf 18 april 200519. ISTANBUL (1985)

Klamski, gekwelde, gewelddadige pedofiel, op zoek naar religieuze boetedoening in een Turkse cel...

Een film van Marc Didden
Met o.a.: Brad Dourif, Dominique Deruddere, Senne Rouffaer
Beschikbaar vanaf 23 mei 200520. DE VIJANDEN (1967)

Drie mannen die tussen de gevechtslinies toevallig bij elkaar verzeild raken...

Een film van Hugo Claus
Met o.a.: Del Negro, Fons Rademakers, Robbe De Hert, Ida Bons
Beschikbaar vanaf 23 mei 2005
Recent nieuws van dezelfde bron