:: NIEUWS ::
DVDInfo.be >> Nieuws >> Bridge Entertainment >> PERSBERICHT: DE HEL VAN TANGER & DENNIS VAN RITA
PERSBERICHT: DE HEL VAN TANGER & DENNIS VAN RITA
Bron: Bridge Entertainment - Datum: 2006-10-07 - Geplaatst door: Werner
DE HEL VAN TANGER
Verkrijgbaar op dvd vanaf 7 november

De Hel Van Tanger, een internationaal bekroonde Vlaamse productie, is zeker één van de meest besproken Vlaamse films van de laatste jaren. Met grote klasse wordt ingezoomd op het menselijke drama dat wordt veroorzaakt door de willekeur en oninteresse van justitie en diplomatie...

De meest succesvolle Vlaamse film van het jaar
In augustus 1996 worden de buschauffeurs Marcel Van Loock (Filip Peeters) en Wim Moreels (Axel Daeseleire) door de Marokkaanse douane aangehouden op verdenking van drugssmokkel. In hun bus blijkt er 350 kilogram hasj verborgen te zitten. Hoewel de eigenaar van het busbedrijf eveneens aangehouden wordt, volledige bekentenissen aflegt én verklaart dat beide buschauffeurs niets wisten van de drugs, maakt de Marokkaanse rechtbank kort proces. Marcel en Wim worden - onschuldig - veroordeeld tot vijf jaar cel en overgebracht naar de "Prison Civile de Tanger". Zij komen terecht in de hel...

Uitstekende cast
Filip Peeters, hier inde rol van Marcel Van Loock, konden we al aan het werk zien in films als Buitenspel (regie Jan Verheyen) De Indringer (regie Frank Van Mechelen), De Zaak Alzheimer (regie Erik Van Looy), Team Spirit (regie Jan Verheyen). Daarnaast is hij al jaren één van de meest gevraagde acteurs voor televisieproducties. Ook in Duitsland bouwt Peeters een mooi palmares op als acteur. Zijn uitzonderlijk doorleefde vertolking in De Hel Van Tanger leverde Filip Peeters de prijs van beste acteur op tijdens het filmfestival van Montréal. Axel Daeseleire is niet alleen één van de bekendste gezichten uit Flikken. We konden hem ook aan het werk zien in Team Spirit (regie Jan Verheyen), De Indringer (regie Frank Van Mechelen), Matroesjka's (regie Marc Punt en Guy Goossens), Terug Naar Oosterdonk (regie Frank Van Passel),... Ook hier bewijst hij één van de meest talentvolle acteurs van Vlaanderen te zijn.

Regie en scenario
De regie is van de hand van Frank Van Mechelen (o 1957), iemand die zijn kwaliteiten al bewezen heeft met onder andere televisiewerk zoals Aspe, De Mol, Raf & Ronny, Ons Geluk, Stille Waters,... In 2004 tekende hij ook voor de langspeelfilm De Indringer. Van Mechelen werd met deze film genomineerd voor de Grand Prix Des Amériques op het filmfestival man Montréal. Het scenario werd geschreven door Paul Piedfort, een veelzijdig auteur die voor televisie actief is met scripts voor Aspe en De Kotmadam, en voor het theater Poriën in Het Zand en Onvoltooid Verleden Tijd schreef. Hij heeft ook twee romans op zijn naam staan,. Een Kruisweg Naar Geluk en De Hel Van Tanger.

Gebaseerd op de belevenissen van Pierre Stukken
De Hel Van Tanger is gebaseerd op het ware verhaal van Pierre Stukken, een Belgische buschauffeur die in november 1996 werd gearresteerd voor drugssmokkel. Hij werd veroordeeld tot vijf jaar zonder ernstige verdediging of steun vanuit de ambassade. Na 27 maanden kwam hij doodziek van de tuberculose vrij, mede dankzij de onverdroten aandacht van familie en vrienden die in België de pers bleven mobiliseren. Het transferverdrag tussen Marokko en België, dat gevangenen toelaat hun straf hier uit te zitten, is uit deze tragedie ontstaan.

De derde film uit de ultieme Vlaamse filmreeks Faits Divers
VTM, met steun van het Vlaams Audiovisueel Fonds, is de motor achter de productie van een reeks van zeven films die onder de gezamelijke noemer Faits Divers geproduceerd worden. Het is op alle terreinen een succesverhaal. Voor de Vlaamse audiovisuele sector betekent het initiatief een effectieve impuls, waarbij zowel beginnelingen als ervaren filmmakers kansen kregen. Ook bij het publiek is Faits Divers een groot succes geworden. Op internationale filmfestivals halen films uit Faits Divers mooie bekroningen binnen, wat bewijst dat producties met een Vlaamse inslag meer dan genoeg in hun mars hebben om een internationaal publiek te boeien. Denk hierbij aan Verlengd Weekend en Dennis Van Rita. De Hel Van Tanger was de derde film uit deze reeks.

DVD-gegevens koop-dvd
Titel: De Hel Van Tanger
Verpakking: single amaray met een O-card
Releasedatum: 7 november
Duur: ca. 107 min.
Geluid: Vlaams, Frans, Arabisch Dolby Digital 5.1
Ondertiteling: Nederlands, Frans, Duits, EngelsDENNIS VAN RITA
Verkrijgbaar op koopdvd vanaf 10 oktober

Met deze film toont Hilde Van Mieghem op magistrale wijze hoe moeders zich voor hun kinderen blijven inzetten, ook wanneer het lot de kaarten slecht verdeeld heeft.

Aangrijpend verhaal
Rita is dolgelukkig als Dennis, haar 26-jarige zwakbegaafde zoon, vrijkomt. Hij heeft een gevangenisstraf uitgezeten voor aanranding van een minderjarig meisje. De buren denken wel anders over zijn terugkomst. Barbara, zus van het slachtoffer en moeder van een achtjarig meisje, is de grootste tegenstander. Rita vecht echter als een leeuwin voor de toekomst van haar zoon.

Sterke cast
Voor de vertolkingen tekende de top van de Vlaamse film-en theaterwereld. Els Dottermans en Veerle Baetens zetten met overtuiging de vrouwelijke hoofdrollen neer, aan de mannelijke kant vinden we Tom Van Dyck, Damiaan De Schrijver, Matthias Schoenaerts en Hugo Van Laere terug in de bezetting.

Regie van Hilde Van Mieghem
Hilde Van Mieghem (o 1958) heeft haar talent al meer dan afdoende bewezen met hoofdrollen in meer dan twintig speelfilms, waaronder klassiekers als Vrijdag, ook haar debuut, Shades en Alias. Op televisie werd ze een bekende verschijning met haar vertolking in Moeder, Waarom Leven Wij? Sinds het midden van de jaren negentig is ze ook actief als regisseur. Met haar debuut, de kortfilm De Suikerpot, won ze 17 prijzen en behaalde ze 76 festivalselecties. Ook in de theaterwereld blijft ze het verschil maken met voorstellingen zoals De Kruistochten voor Toneelgroep Amsterdam.

Bekroningen
Op het 9e Internationale Filmfestival van Shangai sleepte Dennis Van Rita twee prijzen in de wacht: Beste actrice voor de prestatie van Els Dottermans, en beste scenario, een pluim voor het werk van Hugo Van Laere. Ook in Duitsland, op het Filmfest Emden, werd de film gelauwerd met de Bernhard Wicki Award.

Interessante extra's
De malkers van deze verzorgde dvd-editie zijn gul geweest met boeiende extra's. U kunt interviews bekijken met Damiaan De Schrijver, Els Dottermans, Helmut Lotti, Hilde Van Mieghem, Matthias Schoenaerts, TOm Van Dyck en Veerle Baetens. Daarnaast is er ook een 'achter de schermen' featurette en krijgen we trailers te zien van de andere Faits Divers-films: De Hel Van Tanger, Vindange Perdue, Verlengd Weekend en De Gek Op De Heuvel.

De tweede film uit de ultieme Vlaamse filmreeks Faits Divers
VTM, met steun van het Vlaams Audiovisueel Fonds, is de motor achter de productie van een reeks van zeven films die onder de gezamelijke noemer Faits Divers geproduceerd worden. Het is op alle terreinen een succesverhaal. Voor de Vlaamse audiovisuele sector betekent het initiatief een effectieve impuls, waarbij zowel beginnelingen als ervaren filmmakers kansen kregen. Ook bij het publiek is Faits Divers een groot succes geworden. Op internationale filmfestivals halen films uit Faits Divers mooie bekroningen binnen, wat bewijst dat producties met een Vlaamse inslag meer dan genoeg in hun mars hebben om een internationaal publiek te boeien. Denk hierbij aan Verlengd Weekend en Dennis Van Rita.

DVD-gegevens koop-dvd
Titel: Dennis Van Rita
Verpakking: single amaray met een O-card
Releasedatum: 10 oktober 2006
Duur: ca. 80 min.
Geluid: Vlaams Dolby Digital 5.1
Ondertiteling: Nederlands, Duits, Frans, Engels

Extra's:
• Interviews
- Damiaan De Schrijver
- Els Dottermans
- Helmut Lotti
- Hilde Van Mieghem
- Matthias Schoenaerts
- Tom Van Dyck
- Veerle Baetens
• VTM Faits Divers
- VTM achter de schermen
• VTM Faits Divers films: trailers
- De Hel Van Tanger
- Vindange Perdue
- Verlengd Weekend
- De Gek Op De He€uvel
- Dennis Van Rita
• Trailers
- Aspe II
- Windkracht 10
- De Kavijaks


Recent nieuws van dezelfde bron