:: NIEUWS ::
DVDInfo.be >> Nieuws >> Bridge Entertainment >> PERSBERICHT: EDELWEISS PIRATES
PERSBERICHT: EDELWEISS PIRATES
Bron: Bridge Entertainment - Datum: 2006-11-12 - Geplaatst door: Werner
EDELWEISS PIRATES
Een aangrijpende oorlogsfilm met Jan Decleir
Verkrijgbaar op koop-dvd vanaf 10 oktober 2006.

Deze spannende Duitse film laat ons een stukje vergeten oorlogsgeschiedenis herontdekken. Jan Decleir is opnieuw op zijn best in dit dramatische verhaal over moed en waardigheid in moeilijke tijden. Maak kennis met de Edelweiss Pirates!

Gebaseerd op historische feiten
In de nadagen van het Derde Rijk komen twee jonge broers recht tegenover elkaar te staan. Peter heeft de kant van zijn vader gekozen en is bij de Hitler-Jugend gegaan, maar Paul is lid geworden van de zogenaamde Edelweisspiraten (Edelweiss Pirates in het Engels), een anti-nazistische beweging. De niet-aflatende strijd tussen deze twee groepen speelt zich af in de ruďnes van het gebombardeerde Keulen, waar door de oorlog uit elkaar gerukte families voortdurend in angst leven voor de steeds meedogenlozer optredende Gestapo.

Opnames in Sint-Petersburg
De film werd volledig opgenomen in Sint-Petersburg met een gemengde cast van hoofdzakelijk Duitse en Russische acteurs. Jan Decleir vertolkt de rol van Gestapo-officier Ferdinand Kütter. Andere acteurs zijn o.a. Iwan Stebunov, Bela B. Felsenheimer, Jochen Nickel, Simon Taal en Anna Thalbach. Edelweiss Pirates werd met lof onthaald op de filmfestivals van Montreal en Berlijn in 2004.

Met waardering van Jan Decleir
Jan Decleir is zeer opgetogen over de ontmoeting en de samenwerking met de eigenzinnige Duitse regisseur Niko van Glasow. Het historisch relevante verhaal, de compromisloze regie en de sterke acteerprestaties maken Edelweiss Pirates tot een uitzonderlijke film. In Duitsland werd hij als controversieel ervaren en lokte hij hevige reacties uit. Edelweiss Pirates werd wereldwijd uitgebracht en geselecteerd voor een tiental filmfestivals. Ook in eigen land hoopt Decleir dat de film de aandacht krijgt die hij verdient. Edelweiss Pirates is een film die zoveel mogelijk mensen te zien moeten krijgen.

Jan Decleir in Duitse topproductie
Als icoon van de Vlaamse acteurswereld met de grootste internationale uitstraling, treedt Decleir met Edelweiss Pirates opnieuw aan in een buitenlandse productie. Met De Zaak Alzheimer kwam Jan Decleir in de spotlights te staan in Amerika, en niet voor het eerst. Hij speelde in twee films die een Oscar wonnen: Antonia en Karakter. Ook in het Oscar-genomineerde Daens speelde Jan Decleir een hoofdrol. in eigen land is Decleir al actief in de film- en televisiewereld sinds de jaren zestig, en heeft hij een palmares op zijn naam staan waaruit we hier slechts enkele hoogtepunten plukken: Mira, Sil De Strandjutter, Diamant en Villa Des Roses.

Wortels in de Duitse jeugdbeweging
De Edelweiss Pirates waren als beweging gegroeid uit de Duitse jeugdbeweging, die zch verzette tegen de strikte militaire orde van de Hitler-Jugend. Door zijn ideologische oriëntatie was de Hitler-Jugend toegewijd aan de nazi-staat en met het uitbreken van de oorlog vergrootte de spanning tussen beide groepen. De Gestapo begon de Edelweisspiraten actief te vervolgen, met als gruwelijk dieptepunt de publieke executie van dertien jongeren in Keulen in 1944. Toch kon de repressie de subcultuur van de Edelweisspiraten niet breken. Ze hielpen deserteurs en anderen zich te verbergen voor het regime.

Gegevens dvd-verzamelbox
Titel: Edelweiss Pirates
Verpakking 1-dvd digipack
Releasedatum: 10 oktober 2006
Duur: ca. 96 min.
Geluid: Duits Dolby Digital 5.1
Ondertiteling: Nederlands
Beeld: 16:9

UIT HET ARCHIEF

Recent nieuws van dezelfde bron