:: NIEUWS ::
DVDInfo.be >> Nieuws >> The Publicity Company >> PERSBERICHT: EEN OVERGEVOELIGE NATUUR
PERSBERICHT: EEN OVERGEVOELIGE NATUUR
Bron: The Publicity Company - Datum: 2006-12-07 - Geplaatst door: Werner
EEN OVERGEVOELIGE NATUUR
DVD over schrijver Willem Frederik Hermans

Vanaf deze week ligt de DVD Een Overgevoelige Natuur in de winkels. Een meeslepend documentair tweeluik over Willem Frederik Hermans door schrijver/criticus Max Pam en regisseur Jan Bosdriesz. Zij spraken met bewonderaars, vrienden en vijanden van Hermans, een van Nederlands grootste en meest controversiŽle schrijvers. De DVD is een coproductie van de NPS en Machteld van Gelder van Stormy Minutes Society en wordt uitgebracht door Rubinstein Media.

Willem Frederik Hermans (1921-1995) is een schrijver met een imposant oeuvre: romans, toneelstukken, essays, poŽzie, wetenschappelijk werk en polemieken. De DVD Een Overgevoelige Natuur bestaat uit de tweedelige documentaire, Het Wereldbeeld en De Polemist, plus veel extra bonusmateriaal.

Het wereldbeeld van Hermans is somber, pessimistisch en misantropisch. "De wereld van trouw en het vertrouwen is een leugen: die van de slechte bedoelingen is een realiteit", schreef hij in Paranoia. Maar tegenover deze houding stond ook een bijna verwoestend streven naar zuiverheid en waarheid. In Het Wereldbeeld reizen Pam en Bosdriesz onder meer naar Finnmarken, om aan de hand van de roman Nooit Meer Slapen na te gaan hoe Hermans zijn filosofie vorm gaf.

In het tweede deel van de DVD belichten de makers Hermans als polemist. Over polemiseren schreef hij in Scheppend nihilisme: "Het is zeer opwindend. Het is toch een groot genoegen om iets beter te weten dan een ander." Diverse voor- en tegenstanders komen aan het woord over hun relatie met Hermans en over conflicten waarbij zij betrokken waren. Onder meer het proces tegen Hermans wegens het beledigen van het katholieke volksdeel in Ik heb altijd gelijk, de Weinreb-affaire, zijn conflict aan de Groningse universiteit en zijn controversiŽle reis naar Zuid-Afrika.

Behalve de tweedelige documentaire biedt de DVD als bonusmateriaal veel beelden die niet eerder zijn uitgezonden. Zo is de Noor Harold Skalvoll te zien, de leider en de laatste overlevende van de expeditie naar Finnmarken, die in Nooit meer slapen wordt beschreven. Hij leest uit het boek de passage voor, waarin hij voorkomt. Ook is er een interview met Inger Marie Kasbohm. Zij stond model voor het meisje dat aan het slot van Nooit Meer Slapen wordt beschreven. Hermans was lange tijd op zoek naar haar en heeft haar ook gevonden.

Op het bonusmateriaal zijn ook beelden te zien van Johannes Mogaladi, die Hermans bij zijn bezoek aan Zuid-Afrika door de townships gidste, en van Koos Human, Hermans' Zuid-Afrikaanse uitgever. Verder zijn er onthullende interviews met Annemarie-Kets Vree, Gerrit Olivier, Rudy Kousbroek, Lolle Nauta, Cees Nooteboom, Willem Otterspeer, Piet Calis en Adriaan van Dis. De vormgever van de DVD is Piet Schreuders.