:: NIEUWS ::
DVDInfo.be >> Nieuws >> The Publicity Company >> NIEUWSBERICHT: KIJKWIJZER KRIJGT EUROPESE ERKENNING
NIEUWSBERICHT: KIJKWIJZER KRIJGT EUROPESE ERKENNING
Bron: The Publicity Company - Datum: 2007-02-10 - Geplaatst door: Werner
KIJKWIJZER IS ROLMODEL VOLGENS EUROPESE COMMISSIE
Zelf- en co-regulering media het meest effectief

Kijkwijzer, het Nederlandse classificatiesysteem voor audiovisuele media, is een effectieve vorm van co-regulering en daarom een rolmodel voor andere Europese landen. Dit blijkt uit een onderzoek dat is uitgevoerd in opdracht van de Europese Commissaris voor Media, Viviane Reding, dat deze week in Brussel is gepresenteerd. Kijkwijzer scoort volgens het onderzoek met name hoog wat betreft het bereik, vertrouwen en gebruik door het publiek, maar heeft ook geleid tot een sterke participatie van de mediasector zelf.

Volgens Reding laat het onderzoek overtuigend zien dat in de mediasector zelfregulering en co-regulering, zoals Kijkwijzer, beter werken dan de traditionele overheidsregulering. Zelfregulering of co-regulering (combinatie van overheids- en zelfregulering) kan volgens de Europese Commissie beter inspelen op de snelle technologische ontwikkelingen en de groeiende autonomie van de consument in de digitale samenleving. Traditionele vormen van overheidsregulering missen de flexibiliteit om adequaat te reageren op de snelheid van technische, sociale en economische veranderingen en op de vergaande decentralisatie van informatie. Bovendien is het voor traditionele benaderingen ook moeilijk de naleving te bewaken.

Het onderzoek naar de co-regulering in de Europese mediasector is in opdracht van de Commissie uitgevoerd door het Hans-Bredow Institut van de Universiteit van Hamburg in samenwerking met het Institute for European Media Law in Saarbrücken.

UIT HET ARCHIEF