:: NIEUWS ::
DVDInfo.be >> Nieuws >> Hong Kong Legends >> PERSBERICHT: ONCE UPON A TIME IN CHINA 3
PERSBERICHT: ONCE UPON A TIME IN CHINA 3
Bron: Hong Kong Legends - Datum: 2002-02-28 - Geplaatst door: Serge
ONCE UPON A TIME IN CHINA 3
te koop sinds 29 januari

Jet Li, de ster van Romeo Must Die, Kiss of the Dragon en The One, in n van zijn meest enerverende rollen! Met zijn grenzeloze charisma en uitzonderlijke acrobatiek geeft Jet Li voor de derde maal gestalte aan de negentiende eeuwse volksheld Wong Fei-Hung in Once Upon A Time In China 3. Wong Fei-Hung arriveert in Peking waar de keizerin een martial arts-toernooi laat organiseren. Een bende misdadigers is vastberaden om dit toernooi te winnen en daarvoor moet de concurrentie vroegtijdig worden uitgeschakeld. Wong Fei-Hung, die de reputatie heeft een van de beste kungfumeesters van het land te zijn, staat boven aan hun lijst

Cast:
Jet Li (Wong Fei-hung), Rosamund Kwan (Aunt Yee), Shun Lau (Wong Kei-ying) Siu Chung Mok (Leung Fun), John Wakefield (Tumanovsky), Xin Xin Xiong (Club Foot)

Regisseur: Tsui Hark

Oorspronkelijke release: 1993

JET LI BIOGRAFIE
Na zijn bijzondere bijrol als moordlustige Chinese gangster in Lethal Weapon 4 is Jet Li anno 2001 hard op weg de nieuwe ster van de Amerikaanse actiefilm te worden. Zijn eerste Amerikaanse hoofdrol in de romantische actiefilm Romeo Must Die was een groot succes, net als de nog fris in het geheugen liggende films Kiss Of The Dragon en The One. In Azi staat hij al meer dan tien jaar aan de top en is hij een absolute superster. Niet gek voor iemand die slechts per toeval in de vechtsport belandde.

Jet Li werd in 1963 geboren in Peking, China. Toen hij twee jaar oud was, overleed zijn vader, waarna zijn moeder hem alleen opvoedde. Alhoewel, alleen In het communistische China werden kinderen zowel door de ouders als door de staat opgevoed. Dat betekende dat de scholen tijdens de zomervakantie sportkampen organiseerden om te voorkomen dat kinderen zomaar wat over straat gingen zwerven. De schoolkinderen werden ingedeeld in groepen die elk een bepaalde sport leerden. De ene groep leerde voetbal, terwijl de andere leerde zwemmen. Geheel per toeval kwam Jet in de groep terecht die in de traditionele Chinese vechtsport Wushu werd onderwezen. Hij was toen zeven jaar oud en had nog nooit van Wushu gehoord.

Tijdens de maanden die volgden bleek Jet over een natuurlijke aanleg voor de vechtsport te beschikken. Hij besloot de rest van zijn leven aan Wushu te wijden. Het duurde niet lang of Jet maakte deel uit van het nationale Wushu team. In 1974, drie jaar nadat hij aan zijn training was begonnen, werd hij Chinees kampioen Wushu. Nog vier keer zou Li deze titel behalen: in 1975, 1977, 1978 en 1979. Op zestienjarige leeftijd had hij zijn vaderland al in meer dan veertig verschillende landen vertegenwoordigd, waaronder de Verenigde Staten waar Li in 1974 een Wushu demonstratie voor President Nixon gaf.

Zijn filmdebuut volgt op zeventienjarige leeftijd: Shaolin Temple (Cheum Kam-Yim, 1980), de eerste martial arts-film die met geld uit het communistische China werd gefinancierd. De film werd een gigantisch succes, zowel in China als in andere Aziatische landen. Er kwamen twee vervolgen, maar na aanvaringen met regisseur Chia-Liang Liu op de set van Shaolin Temple 3 besluit Jet Li dat hij meer controle wil over zijn eigen films. Op 22-jarige leeftijd waagt hij daarom zijn eerste en enige poging een film te regisseren met Born to Defend, maar de film flopt.

Teleurgesteld vertrekt Li naar de Verenigde Staten waar hij twee films opneemt: Dragon Fight en The Master. Die laatste speelt zich volledig af in Los Angeles en werd geregisseerd door de vermaarde Hong Kong-regisseur Tsui Hark. Maar ondanks zijn inspanningen en die van Jet Li is The Master een mislukte film te noemen.

Terug in Azi werken Tsui Hark en Jet Li vervolgens aan The Swordsman II (Hark als schrijver & producent) en aan Once Upon a Time in China, een nieuwe filmbewerking van de avonturen van de legendarische Chinese volksheld Wong Fei-hung. In Once Upon a Time in China leidt geneesheer en kung fu-meester Wong Fei-hung zijn volk in een opstand tegen kolonialistische onderdrukkers. De film werd een ongelooflijk succes en een vervolg kon niet uitblijven. Once Upon a Time in China II volgde een jaar later en deed weinig onder voor het origineel. De cameravoering was even betoverend en de kungfugevechten waren opnieuw fabelachtig.

Jet Li was inmiddels een superster. In 1993 startte hij zijn eigen productiemaatschappij, Eastern Production, waarvoor hij met de komische kungfufilm Fong Sai-yuk de eerste klapper maakte. Net als de Once Upon a Time in China-serie staat Fong Sai-yuk te boek als n van de beste martial arts-films aller tijden. Er volgden nog meer kaskrakers, waaronder The Tai-Chi Master (van Yuen Woo-ping), The Bodyguard from Bejing en Fist of Legend, een hommage aan de Bruce Lee-topper Fist of Fury.

Last Hero in China betekende in 1993 het begin van een langdurige samenwerking tussen Jet Li en de excentrieke regisseur Wong Jing. Die samenwerking was eigenlijk al een jaar eerder begonnen, toen Li had getekend voor de hoofdrol in Wong Jing's filmbewerking van de mangastrip City Hunter. Maar nadat Li's manager Jim Choy door Chinese gangsters op bloedige wijze werd geliquideerd liet Li voorlopig verstek gaan en nam Jackie Chan de rol over. Waarom Li's manager werd vermoord is overigens nog steeds onduidelijk. Li en Wong Jing zouden uiteindelijk een paar keer samenwerken, te beginnen met Last Hero in China, een komische variant op de Wong Fei-hung-films waarmee Li in feite zichzelf parodieerde. Ng gekker en spectaculairder is High Risk, een dolgedraaide Die Hard-rip off uit 1995.

Meer hits scoorde Li met de avonturenfilm Dr. Wai and the Scripture Without Words, Black Mask en Once Upon a Time in China and America, waarin hij terugkeerde als Wong Fei-hung nadat hij voor delen 4 en 5 had bedankt. Once Upon a Time in China and America werd geregisseerd door Sammo Hung, die de fans met zijn karakteristieke combinatie van fysieke humor en ongelooflijk stuntwerk niet teleurstelde.

In 1998 kwam dan eindelijk de doorbraak in de Verenigde Staten nadat regisseur Richard Donner Li had gevraagd voor de schurkenrol in Lethal Weapon 4. Voor zijn fans in Azi was het even schrikken: hun grote held als een koelbloedige moordenaar, maar Li was verrassend effectief. Zijn eerste Amerikaanse hoofdrol speelde hij in Romeo Must Die. Jet Li's charisma bleek ook aan te slaan bij het Amerikaanse publiek, want Romeo Must Die deed goede zaken aan de kassa.

De twee meest recente westerse films met Jet Li zijn Kiss of the Dragon (geproduceerd door Luc Besson) en The One, een bovennatuurlijke thriller van James Wong, de voormalig X-Files regisseur en schrijver die zijn filmdebuut maakte met Final Destination. Bovendien wordt Jet Li al een tijdje getipt voor de speelfilmbewerking van The Green Hornet waarin hij de rol van Kato voor zijn rekening zal nemen, de rol die in de oorspronkelijke televisieserie werd gespeeld door niemand minder als Bruce Lee.

JET LI FILMOGRAFIE
The One 2001
Kiss of the Dragon 2001
Romeo Must Die 2000
Hitman 1998
Lethal Weapon 4 1998
Once Upon a Time in China and America 1997
Black Mask 1996
Dr. Wai and the Scripture Without Words 1996
My Father Is a Hero 1995
High Risk 1995
The New Legend of Shaolin 1994
Fist of Legend 1994
The Bodyguard from Beijing 1994
Fong Sai-Yuk II 1993
The Tai Chi Master 1993
Last Hero in China 1993
Once Upon a Time in China III 1993
The Kung Fu Cult Master 1993
Fong Sai-Yuk 1993
Once Upon a Time in China II 1992
Once Upon a Time in China 1991
Swordsman II 1991
The Master 1989
Dragons of the Orient 1988
Dragon Fight 1988
Shao Lin Hai Deng da shi 1988
Born to Defend 1986 ook regie
Shaolin Temple 3: Martial Arts of Shaolin 1986
Shaolin Temple 2: Kids from Shaolin 1983
Shaolin Temple 1980

Specificaties:
Beeld: 2.35:1 anamorfisch
Geluid: Cantonees Dolby Digital 5.1, Engels Dolby Digital 5.1
Ondertitels: Nederlands
Jaar: 1993
Leeftijd: 12
Speelduur: 105 min.

Extra's:
Feature Length Audio Commentary with Hong Kong Cinema Expert Bey Logan,
Biography Showcase for Jet Li,
Original Theatrical Trailer,
UK Promotional Trailer,
Interview Gallery with Producer/Director Tsui Hark and lead-villain John Wakefield,
Behind the scenes footage from Once upon a time in China