:: NIEUWS ::
DVDInfo.be >> Nieuws >> Buena Vista >> PERSBERICHT: THE FIFTH ELEMENT
PERSBERICHT: THE FIFTH ELEMENT
Bron: Buena Vista - Datum: 2002-03-19 - Geplaatst door: Serge
Wat is er bij Buena Vista toch aan de hand? Na de ontgoocheling omtrent de release van Atlantis The Lost Empire werd enkele dagen geleden een niet-anamorfische DVD release van The Fifth Element op ons losgelaten.

Niet enkel wij, maar ook andere Nederlandstalige DVD websites vielen uit de lucht toen we vernamen dat deze titel uitgebracht was. Niet alleen omwille van het feit dat er geen informatie ontvangen werd, maar ook omdat deze titel een niet-anamorfisch beeldtransfer krijgt. Het persbureau van Buena Vista België wist ons te vertellen dat een persbericht twee weken voor de release wel verstuurd is geweest. Nu ja, dit detail vervalt in het niets bij het ongeloof dat er bij deze release opnieuw heerst. Welk virus of virussen hebben de marketingafdeling van BV getroffen om in deze tijden een niet-anamorfische DVD uit te brengen? Op zijn minst een zeer vreemde en onbegrijpelijke keuze als je het ons vraagt. We mogen daarbij niet vergeten dat er momenteel zeker drie Europese releases in omloop zijn: een Franse release uit 1998, een Duitse met DTS uit 2001, en binnenkort verschijnt bij Columbia Tristar een Superbit versie van The Fifth Element. Deze Superbit versie is bestemd voor Frankrijk en Franstalig België (CTHV heeft hier de rechten van de film) en bevat tevens Nederlandse ondertitels.

Alsof het niet erg genoeg is, kiest BV blijkbaar voor de transfer die Gaumont reeds enkele jaren geleden voor de Franse release gebruikt heeft. De beeldkwaliteit is eigenlijk niet zo slecht, maar bevat toch een aantal minpunten en slordigheden die bij de recente Superbit versie verdwenen zijn. Elke DVD-fanaat met een beetje gezond verstand kiest uiteraard voor deze laatste versie.

Enerzijds heeft BV reeds pareltjes van DVD's op de markt gebracht, denk maar aan de verschillende collector's editions van Disney en Pixar films (behalve dan in de Benelux) of mooi verzorgde releases zoals The Sixth Sense. Anderzijds krijgen we nu een niet-anamorfische DVD voorgeschoteld die echt niet de moeite waard is om in huis te halen. Op die manier werk je import uiteraard in de hand en is het nu net niet die import die maatschappijen willen tegengaan? Begrijpe wie begrijpe kan. Wij alleszins niet. Aan BV België hebben we gisteren dringend om een verklaring gevraagd. Die hebben we jammer genoeg nog niet mogen aanhoren. Wij zijn alleszins razend benieuwd naar hun antwoord, en jullie waarschijnlijk ook.

Wordt vervolgd...

Specificaties DVD:
• 2.35:1 niet-anamorfisch beeldformaat
• Engels Dolby Digital 5.1
• Behind the scenes (25 minuten)
• Filmografie van Luc Besson
• Biografieën van Bruce Willis, Gary Oldman, Milla Jovovich