:: ARTIKELS ::
DVDInfo.be >> Artikel >> Algemeen >> EEN TERUGBLIK OP 2004
EEN TERUGBLIK OP 2004
Type: Algemeen - Datum: 2004-12-21 - Geplaatst door: Serge
Het einde van het jaar is in zicht, dus de eindejaarslijstjes komen weer tevoorschijn. Verwacht bij mij echter geen originele Star Wars-trilogie of iets dergelijks… Neen 2003 betekende de terugkeer van het echte horrorgenre, wat dit jaar resulteerde in enkele zéér fijne genredvd’s.

Zo kregen de fans van de megalomane killer Jason Voorhees ‘eindelijk’ de Friday The 13th: From Crystal Lake to Manhattan boxset van Paramount. Hoewel deze 5 disc-set verre van perfect is, zijn de ruim aanwezige extra features zeker de moeite waard. Alleen is het spijtig dat deze door rechtenkwesties (de distributierechten van het eerste deel zitten in de Benelux bij Warner) niet zal worden uitgebracht buiten het grote Amerika. Nog regio 1-uitschieters zijn de 25th Anniversary Special Edition van Lucio Fulci’s ultragore horrorclassic Zombi 2 (Media Blasters) en de fraaie speciale uitgave van Don Coscarelli’s Bubba Ho-Tep (MGM). Ook bij ons kon de pret niet op met uitermate puike uitgaven van het onderschatte Willard (Paradiso) en de briljante update van Dawn of the Dead (Universal). Ik was trouwens zodanig onder de indruk van Zack Snyder’s remake dat ik mezelf prompt trakteerde op de pokkedure gelimiteerde Japanse Premium uitgave, gewoon omdat de originele bioscooptrailers op deze versie wel aanwezig waren! Het was uiteraard mooi meegenomen dat de Japanse dvd een spectaculaire Engelse DTS-track en dé beste beeldkwaliteit van alle versies bevatte…

Voorbeelden van hoe het zeker niet moet, kwamen we eveneens tegen. Terwijl House of the Dead (Videofilm Express) een miskleun van jewelste was, is dit nog geen excuus om extra’s in het menu te zien staan die je uiteindelijk niet eens kan aanklikken! De geslaagde remake van The Texas Chainsaw Massacre werd dan weer achteloos op de dvd-markt gedropt door RCV. Terwijl deze overal een met bonusmateriaal beladen glimmende schijf meekreeg, moeten wij het hier doen met drie commentaartracks die zelfs niet eens op de cover vermeld worden. Slordig! Buiten horror sta ik uiteraard ook zo zot als een deur van de Aziatische cinema en de film van het jaar was voor mij ongetwijfeld Casshern, van videoclipfilmer Kazuaki Kiriya. Deze Japanse sciencefictionfilm - welke lichtjes gebaseerd is op de jaren ’70 anime Shinzo Ningen Casshan - is visueel waarschijnlijk de knapste film ooit gemaakt. En dat voor een budget waarmee de Wachowski’s amper een kwartier van hun verguisde Matrix-sequels zouden kunnen afleveren! Op dvd sloeg het gerenommeerde Hong Kong Legends keihard terug met de 2 disc Collectors Edition van John Woo’s fantastische Bullet in the Head. Maar HKL zal opnieuw meer titels in de Benelux moeten uitbrengen, willen ze het meest prominente Asian dvd-label blijven. Want met Asiamania is er een nieuwe kaper op de kust! Afsluiten doen we met een speciale vermelding van de knappe dvd-release van de Vlaamse topper De Zaak Alzheimer. Erik, wij duimen alvast voor die Oscarnominatie!

Steve De Roover


Pagina: 1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6 - 7 - 8