:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> SIMPSONS, THE - SEIZOEN 15
SIMPSONS, THE - SEIZOEN 15
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2013-02-11
SERIE
Na een paar slabakkende seizoenen, waaronder 12 en 13, hebben de bedenkers van The Simpsons in het vijftiende seizoen de teugels weer flink in handen. We worden het slakkengangetje waartegen de releases hier op de markt verschijnen intussen wel kots- en kotsbeu: een Blu-rayrelease is nog steeds nergens te bespeuren en toch kijken we elke keer weer smachtend uit naar het knus inrichten van een avondje of twee Simpsonsmarathon en het herbeleven van de grappigste ogenblikken uit de reeks. Er wordt nog altijd getapt uit het zelfde surrealistische vaatje van referenties over populaire cultuur, gemengd met redelijk platte grappen waarin Homer Simpsons (Dan Castellaneta) sociale onaangepastheid een belangrijk sleutelpositie inneemt. Homer probeert wel een goede vader te zijn, zoals die keer dat hij zonder de minste technische kennis een robot voor Bart (Nancy Cartwright) bouwt (in I, D'oh-Bot), waar hij dan zelf in kruipt en zich uit liefde van zijn zoon laat vermassacreren in een robot rumble-televisieshow. Hij neemt het op voor Lisa (Yeardley Smith) als die in Fraudcast News als enige stem met vrije meningsuiting overblijft nadat Mr. Burns (Harry Shearer) alle media van Springfield opkoopt. Meestal blijft hij echter een jerk: hij koopt zonder toestemming van zijn vrouw een ambulance in Diatribe Of A Mad Housewife, maar moet op zijn knieën bij Ned Flanders (Harry Shearer) smeken om zijn gebelgde vrouw terug te winnen, of hij liegt dat Marge bij een auto-ongeluk achter het stuur zat in Co-Dependent's Day, zodat zij naar de gevangenis moet in plaats van hijzelf. De wacky strapatsen van Homer blijven nog steeds de voornaamste bron van inspiratie, of hij het nu opneemt tegen een beer (in The Fat And The Furriest), zich transformeert tot de superheld Pie-man (in Simple Simpson, compleet met de obligate Spiderman-referenties), of majesteitsschennis pleegt op de koningin van Engeland (in The Regina Monologues).

 
    


Er wordt echter voldoende voor afwisseling gezorgd met afleveringen die zich om andere hoofd- of bijfiguren situeren. In het schitterende Marge Versus Singles, Seniors, Childless Couples And Teens And Gays komt Marge (Julie Kavner) op voor haar kinderen nadat een concert van de gluiperige kinderentertainer Roofi uitdraait op een kruising tussen Woodstock en Viëtnam. Lisa wordt stikjaloers op haar zusje Maggie als die in Smart & Smarter slimmer blijkt te zijn dan zijzelf, en Bart belandt in The Wandering Juvie in een jeugdgevangenis, samen met een meisje van wie de stem verdraaid erg lijkt op die van Sarah Michelle Gellar. My Big Fat Geek Wedding draait om de bizarre driehoeksverhouding tussen Edna Krabappel (Marcia Wallace), Principal Skinner (Harry Shearer) en de Comic Book Guy (Hank Azaria in één van zijn beste creaties). Enige stinker die er tussenzit is de aflevering Today I Am A Klown waarin Krusty (Dan Castellaneta) zijn bar mitsvah nooit gehad blijkt te hebben, feitelijk een lam excuus om allerlei joodse entertainers te parodiëren - doe mij dan maar een portie Zoidberg. Afleveringen die draaien om één gimmick presteren echter redelijk, zoals Catch 'Em If You Can, die helemaal opgebouwd is als parodie op de openingscredits van Steven Spielbergs Catch Me If You Can, en The President Wore Pearls, één lange spoof waarin de musical Evita op de hak wordt genomen, en in Co-Dependent's Day trekken de makers van leer tegen de hooggespannen maar niet helemaal ingeloste verwachtingen die de fanbase van George Lucas koesterde bij de release van Star Wars Episode I: The Phantom Menace. Mijn persoonlijke favoriet uit deze set blijft Margical History Tour, waarin een intussen klassiek geworden Simpson-concept, namelijk de raamvertelling, wordt gebruikt om drie kortere (historische) verhaaltjes op te lepelen waarin de leden van Onze Favoriete Familie worden getransponeerd naar historische personages; vooral Homer als Hendrik VIII is hilarisch.

 
    


En op hun best zijn The Simpsons wanneer ze eens echt goed van leer trekken tegen Amerika's smalste kantjes. In Bart-Mangled Banner moet het Amerikaans patriottisme eraan geloven en in Fraudcast News worden de pijlen zelfs gericht op de grote baas van Fox, Rupert Murdoch. Toch blijft de humor altijd mild en is het zeker niet de bedoeling om nodeloos te kwetsen. The Simpsons zijn met andere woorden nog lang niet aan het einde van hun Latijn, en dit vijftiende seizoen is het bewijs dat er een Simpsons-renaissance in de lucht hangt.

 
    


AFLEVERINGEN
314. Treehouse of Horror XIV
Alweer drie griezelige verhalen:
  • Reaper Madness: Homer wordt Pietje de Dood en hij moet de zielen van de overledenen oogsten. Eerst vindt hij dat leuk, maar dan moet hij Marge offeren...
  • Frinkenstein: Professor Frink krijgt eerlang een Nobelprijs en hij reanimeert de overleden geest van zijn vader, Professor Frink sr. opdat die dat nog mee zou maken. Maar de zombie wil nieuwe lichaamsdelen...
  • Stop The World, I Want To Goof Off: Bart en Milhouse hebben een horloge waarmee ze de tijd stil kunnen leggen. Tijdens een van hun apestreken gaat het stuk...

315. My Mother The Carjacker
In een poging om een typfout te vinden in de krant om daarmee een T-shirt te winnen, vindt Homer in een berichtje een geëncodeerde boodschap van zijn moeder die nog steeds op de vlucht is voor Mr. Burns. Het komt tot een proces en Mona Simpson wordt vrijgesproken, maar Mr. Burns zou Mr. Burns niet zijn als hij niet nog een truc achter de hand had.

316. The President Wore Pearls
Parodie op de film "Evita". Martin organiseert op school een mislukte casinoavond en bij de nieuwe verkiezing van klasverantwoordelijke wint Lisa het nipt van Nelson. De leerkrachten worden bang van haar invloed en proberen haar dagen te vullen met nutteloze karweitjes. Als Lisa ontdekt dat Skinner en Chalmers van plan zijn de budgetten voor kunst te schrappen, roept ze met succes de andere studenten op tot een algemene staking. Door haar gedrag vliegt ze van school en belandt in een school voor begaafde kinderen.

317. The Regina Monologues
Mr. Burns verliest een briefje van duizend dollar dat terechtkomt in het rariteitenmuseum Museum of Modern Bart. Tegen de tijd dat hij bij Bart zijn geld terugeist, heeft Bart al een veelvoud verdiend door inkomtickets te verkopen en hij trakteert de familie op een trip naar Engeland. Marge vraagt Homer om te allen prijze daar zijn manieren te houden en hij slaagt daar ook in, totdat hij per ongeluk de Queen letterlijk omver loopt. Homer wordt in de Tower opgesloten.

318. The Fat And The Furriest
Ook dit jaar pakt het geschenk voor moederdag niet goed uit, want Homer koopt Marge een toestel om kermiseten te maken. Hij maakt er een gigantische bol snoep mee en Marge wil dat Homer het ding naar het stort brengt. Daar wordt hij aangevallen door een beer en het voorval wordt toevallig gefilmd. Homer wordt nu langs alle kanten uitgelachen voor zijn berenfobie en de media noemen zijn vluchtpoging een daad van lafheid. Om zich te bewijzen bouwt hij een kostuum om de beer met gelijke munt terug te betalen.

 
    


319. Today, I Am A Klown
Santa's Little Helper heeft dokter Hibberts hond opgezadeld met een nest puppies. Bart en Lisa geven er eentje aan Krusty. Die krijgt geen ster op de joodse walk of fame, omdat hij nooit zijn bar mitsvah heeft gehad. In een poging om die bij zijn vader, rabbijn Krustofski, op volwassen leeftijd alsnog te kunnen doen, moet hij zich aan de joodse tradities houden: géén Krusty-de-Klown-show op de sabbat. Krusty huurt Homer in om het vervangprogramma te presenteren, maar dat wordt onverwacht een succes.

320. 'Tis The Fifteenth Season
Homer krijgt als kerstbonus een Joe Di Maggio-kaart, die hij voor veel geld kan slijten aan Comic Book Guy. In plaats van voor het geld de beloofde reuzekerstboom te kopen, slijt hij het aan een pratend astrolabium. Homer krijgt het verwijt dat hij egoïstisch is en om het tegendeel te bewijzen, probeert hij de vrijgevigste man van Springfield te worden. Maar een confrontatie met die andere barmhartige samaritaan, Ned Flanders, kan niet lang uitblijven.

321. Marge Vs. Singles, Seniors, Childless Couples and Teens, and Gays
Marge koopt voor Maggie een cd van kleuterster Roofi, maar Bart en Lisa worden daar knettergek van. Als ze met Maggie naar een concert van Roofi gaat dat op een massale rel eindigt, richt Lindsay Naegle een belangengroep voor kinderlozen op die het publieke gedrag van kinderen zo veel mogelijk aan banden wil leggen. Marge is echter van plan om een tegenbeweging uit de grond te stampen.

322. I, D'oh-Bot
Homer heeft Barts nieuwe fiets gammel in elkaar gezet. Om te bewijzen dat hij toch iets van techniek afweet, stelt hij voor om een robot te bouwen zodat ze mee kunnen doen met een tv-spelprogramma waarin gevechtsrobots elkaar in stukken hakken. Uiteraard heeft Homer daarvoor niet de nodige technische kennis, dus kruipt hij zelf in de robot... Intussen heeft dokter Hibbert Lisa's kat doodgereden.

323. Diatribe Of A Mad Housewife
Marge heeft besloten dat ze een boek wil schrijven, een romantische bestseller. Homer schenkt haar echter zeer weinig aandacht, want hij heeft net een tweedehands ambulance gekocht en wil daarmee aan de slag als ambulancier. De karakters in het boek lijken erg op die uit Marges leven: gevangen in een liefdeloos huwelijk met iemand die erg op Homer lijkt, stort het hoofdpersonage dat erg op Marge lijkt zich in een romance met iemand die erg op Ned Flanders lijkt. Als het boek verschijnt, is Homer het mikpunt van spot.

324. Margical History Tour
De kinderen moeten een opstel schrijven over een historisch figuur, maar er zijn zo goed als geen deugdelijke boeken in de bibliotheek van Springfield. Marge vertelt daarom drie historische verhalen over Hendrik de Achtste (Homer) en zijn vijf vrouwen, de Indiaanse gids Sacagawea (Lisa) die de expeditie van Lewis en Clark (Lenny en Carl) gidst, en over het jonge muzikale wonderkind Mozart (Bart).

 
    


325. Milhouse Doesn't Live Here Anymore
Milhouses moeder gaat in Capitol City werken en Bart realiseert zich nu pas hoeveel zijn sullige vriend voor hem betekent. Terwijl Milhouse in een verwaand stadsjoch verandert, brengt Bart meer en meer tijd door met zijn zus Lisa. De twee worden zelfs goede vrienden. Homer wil intussen voor Marge een duur huwelijksverjaardagscadeau kopen en heeft niets beters gevonden dan te bedelen om aan een extra inkomen te komen. Tot groot ongenoegen van de échte bedelaars.

326. Smart And Smarter
Maggie blijkt een hoogbegaafd kind te zijn, alhoewel ze nog altijd geen woord kan spreken. Ze wordt naar een speciale kleuterschool gestuurd, maar Lisa is warempel jaloers dat zij niet langer de slimste in de familie is. Ze loopt van huis weg en vindt een onderkomen in een wetenschapsmuseum.

327. The Ziff Who Came To Dinner
Marges vroegere vriendje Artie Ziff is bij de Simpsons op zolder ondergedoken en vraagt om voorlopig te mogen blijven. Zijn Internet-miljardencorporatie is namelijk op de fles gegaan. Wat hij er echter niet bij heeft verteld, is dat de federale politie naarstig naar hem op zoek is om hem te arresteren voor beursfraude. Bij het kaarten wint Homer net het leeuwendeel van de aandelen van ZiffCorp en bijgevolg wordt hij, en niet Artie, gearresteerd.

328. Co-Dependent's Day
De Simpsons gaan naar de première van de nieuwe Cosmic Wars-film, maar de film zuigt langs alle kanten. De familie maakt een trip naar Californië, zodat Bart en Lisa aan de maker van de films eens goed hun gedacht kunnen zeggen. Homer en Marge profiteren van de gelegenheid om in de streek wijn te proeven en hun tocht eindigt in een dronkemansgelag... met twee! En als Homer ook nog een auto-ongeval veroorzaakt, schuift hij de schuld in de schoenen van Marge.

329. The Wandering Juvie
Dit keer heeft Bart het met zjn grappen te ver gedreven: hij heeft een valse huwelijksaankondiging gedrukt om met een hoop geschenken aan de haal te gaan. De rechter is niet mals voor hem: zes maanden verbeteringsgesticht. Homer neemt een job als cipier aan om een wakend oogje in het zeil te kunnen houden. Bart ontmoet in de instelling de jonge deliquente Gina (gaststem Sarah Michelle Gellar). Als ze aan elkaar vastgeketend worden, gaan ze noodgedwongen samen op de vlucht.

330. My Big Fat Geek Wedding
De huwelijksklokken luiden eindelijk voor Directeur Skinner en Mrs. Krabappel. Of toch niet? Skinner twijfelt en voor het altaar laat Edna haar verloofde stikken omdat hij niet voldoende van haar houdt. Homer en Marge proberen respectievelijk bij Seymour en Edna de brokken te lijmen, maar ze maken het alleen nog maar erger. En tot overmaat van ramp stort Edna zich in de armen van de Comic Book Guy. Met een speciaal gastoptreden van Matt Groening zelve!

 
    


331. Catch'em If You Can
In plaats van naar de verjaardag van grootoom Tyrone te gaan, laten Homer en Marge de kinderen stikken en gaan op tweede huwelijksreis naar Miami. Als Dayton, Ohio - hun oorspronkelijke bestemming - door een tornado getroffen wordt, maar Lisa aan de telefoon te horen krijgt dat er niks aan de hand is, heeft ze door dat hun ouders plezier aan het maken zijn zonder hun kinderen. Ze weten Grampa, met een belofte van veel sexy rijke weduwen, zo ver te krijgen, dat ze Homer en Marge achterna reizen...

332. Simple Simpson
Terwijl Homer op een boerenjaarmarkt jurylid is voor de varkenskeuring, wordt Lisa uitgelachen bij de tafeltjedekwedstrijd. Homer besluit wraak te nemen, gemaskerd als de "Taartenman". De nieuwe superheld van Springfield bindt de strijd aan tegen alle pestkoppen en lastpakken, en beschermt de zwakken. Bij een confrontatie met Mr. Burns ontdekt die zijn ware identiteit en dreigt ze te onthullen, tenzij Homer voor hem gaat werken.

333. The Way We Weren't
Homer vertelt een verhaal over toen hij op jeugdkamp ging en daar van een meisje zijn eerste kus kreeg. Het meisje bleek Marge te zijn, maar noch hijzelf, noch Marge hadden dat door. Als Homer echter niet op het volgende afspraakje is, omdat hij per vergissing (?) in een afslankingskamp voor dikkerdjes is terechtgekomen, is Marges hart gebroken.

334. Bart-Mangled Banner
Bart toont zijn blote kont aan de Amerikaanse vlag en ditmaal was het écht een ongeluk. Omdat ze niet vaderlandslievend genoeg worden geacht, wordt de hele familie Simpson opgesloten in Alcatraz. Ze weet echter te ontsnappen en immigreert naar Frankrijk, waar ze lustig kritiek op Amerika kan blijven spuien. Maar ze krijgt heimwee...

335. Fraudcast News
Mr. Burns wordt per ongeluk dood verklaard en de media schetsen een alles behalve lovend portret van de oude gierigaard. Uit wraak koopt Mr. Burns alle kranten op, waardoor hij de volledige media in handen heeft. De volledige media? Nee, één klein onafhankelijk krantje, de Red Dress Press, eigendom van Lisa, blijft onomwonden zeggen dat Burns de media manipuleert.

 
    

BEELD EN GELUID
Ook dit vijftiende seizoen van The Simpsons verdient strenge kritiek. Nogmaals krijgen we het Engelse geluid alleen in Dolby Surround 2.0-track, terwijl er wel een 5.1-track aanwezig is op de Franse en Duitse geluidssporen. De UK-versie, die het weliswaar zonder Nederlandse ondertiteling moet stellen, en de Amerikaanse versie bevatten dat euvel niet, en we kunnen hier alleen maar spreken van kwaadwilligheid van Fox. Voor het geluid kunnen we dus onmogelijk een nog maar bij benadering delibereerbare score geven. De beeldkwaliteit is aanvaardbaar en al een stuk beter dan in de eerste seizoenen, maar in absolute termen is het nog steeds geen grootse verandering, die er pas is gekomen toen The Simpsons ook daadwerkelijk voor HD werden gemaakt. Er zitten wat kartels in de randen, de compressie veroorzaakt sporadisch een artefact en het simpele kleurenpalet is niet altijd even stabiel. Grootste probleem zijn de vele gevallen van interlacing. Toch zien de afleveringen er niet echt slechter uit dan tijdens de vertoningen op tv en bevatten ze ditmaal géén vervelende reclame.

 
    


EXTRA'S
Ook de verpakking verdient opnieuw een zware sanctie. Het artwork op de verpakking is fantastisch grappig, maar de voornaamste bedoeling van een verpakking is, dacht ik, nog altijd om disks veilig en krasvrij op te bergen, maar dat is nu net waar deze set op miserabel wijze faalt. De disks zitten ergens tussen de vouwen van het karton verstopt en geraken er met moeite en met héél veel kans op beschadiging uit. Zoals bij vorige sets: ik heb dit persoonlijk opgelost door de aanhechting tussen de voor- en achterkant met een aardappelmesje iets losser te maken en de disks vervolgens in een papieren sleeve te stoppen vooraleer ze tussen de kartonnetjes te schuiven. Dit is in absolute termen gewoon de slechtste verpakking die men ooit heeft bedacht. Je kan overigens in de reeks hoofden ditmaal opteren voor een plastic versie van Otto.

 
    


De menu's liggen opnieuw in het verlengde van die van de vorige seizoenen: een uniforme lay-out met voor elke schijf apart speciaal gecreëerde animaties die bij de afleveringen in kwestie passen. In All Aboard With Matt (1:48) nodigt Groening ons weer uit om dit seizoen te (her-)ontdekken. Net zoals op alle vorige seizoenen krijgen alle 22 afleveringen een audiocommentaartrack met een plejade aan deelnemers: regisseurs, producenten, scenaristen, tweemaal Dan Castellaneta en éénmaal Yeardley Smith en Nancy Cartwright, regisseur Michael Moore, een tv-criticus én de scenarist van Catch Me If You Can op de aflevering Catch'Em If You Can. Het moet niet gekker worden, maar het wordt het wel. Alle verwijderde scènes (9:53) kunnen door middel van seamless branching in de afleveringen zelf opgeroepen worden, maar de montage daarvan is zéér slecht gedaan. De scènes vormen een waardevolle toevoeging en staan op disk 4 nog eens op een aparte reel. De documentaire "The unusual ones" (17:12) is een interessant stukje waarin de momenten belicht worden waarin invloeden van andere artiesten uit de kunstwereld in een aflevering verwerkt worden, bijvoorbeeld in El Viaje Misterioso De Nuestro Homer uit seizoen 8. De documentaire - of wat daarvoor moet doorgaan - "Living in the moment" (2:00) bevat alleen maar wat persfoto's. Er zijn twee galerijen met originele schetsen te bewonderen voor The Wandering Juvie (1:18) en The Way We Weren't (2:23). The Wandering Juvie bevat nog een Animation Showcase (7:22) waarbij je kan switchen tussen de animatics en de finale scènes door de multi angle feature. De aflevering My Big Fat Geek Wedding kan je dan weer bekijken in het Portugees, Oekraiens of Italiaans (21:04). Tot slot bevat de disk nog 2 commercials (1:04) voor het snoepgoed Ritz Bits en een erg geinige voor Mastercard.

De extra's worden dus, op de lijvige commentaartracks na, per seizoen minder. Ten opzichte van de Blu-rayversie uit Amerika worden we weeral goed in het zak gezet: die bevat namelijk nog enkele pareltjes uit het Simpsons-canon in de vorm van afleveringen uit vorige seizoenen waarin Otto een belangrijke rol speelt, namelijk The Otto Show (seizoen 3), Das Bus (seizoen 9) en It's A Mad Mad Mad Mad Marge (seizoen 11). En om op een positieve noot af te sluiten: ik ben erg te spreken over de goede vertaling van de soms onder obscure referenties kreunende teksten. De gezongen stukken in afleveringen zoals The President Wore Pearls zijn in tegenstelling tot sommige vorige releases wél vertaald, en dan nog zonder krampachtige pogingen om het opnieuw te laten rijmen.

 
    


CONCLUSIE
Er zijn nu al generaties volwassenen die zich de tijd niet meer kunnen herinneren dat The Simpsons niet op tv te zien waren. De inhoud is ditmaal verfrissend en toch tegelijkertijd vertrouwd. Technisch zijn we veel minder lovend: de geluidstrack is een onvergeeflijke schande en de extra's zijn maar miniem. Laat echter de kwaliteit van de afleveringen voor zich spreken.cover
Studio: Fox

Regie: Steven Dean Moore, Nancy Kruse, Mike B. Anderson, Mark Kirkland, Matthew Nastuk , Bob Anderson, Lauren MacMullan, Jim Reardon
Met: Dan Castellaneta, Julie Kavner, Nancy Cartwright, Yeardley Smith, Harry Shearer, Hank Azaria, Pamela Hayden, Russi Taylor, Tress MacNellie, Marcia Wallace, Maggie Roswell, Jan Hooks

Film:
8,5/10

Extra's:
4/10

Geluid:
7,5/10

Beeld:
3/10


Regio:
2

Genre:
Komedie

Versie:
Benelux (NL/FR)

Jaar:
2003-2004

Leeftijd:
6

Speelduur:
463 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8712626050155


Beeldformaat:
1.33:1 PAL

Geluid:
Engels Dolby Surround 2.0
Frans Dolby Digital 5.1
Duits Dolby Digital 5.1


Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Duits, Portugees, Grieks
Extra's:
• All Aboard With Matt
• Geanimeerde menu's
• Audiocommentaar voor alle afleveringen (22)
• Verwijderde scènes
• Documentaire "The unusual ones"
• Documentaire "Living in the moment"
• 2 galerijen met originele schetsen
• Animation Showcase "The Wandering Juvie"
• 1 Multi Language-featurette "My Big Fat Geek Wedding"
• 2 commercials

Andere recente releases van deze maatschappij