:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> CARS 2
CARS 2 (BLU-RAY)
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2013-10-29
FILM
Lightning McQueen's (Owen Wilson) beste vriend, de sleeptruck Mater (Larry The Cable Guy) is om het beleefd uit te drukken niet de schranderste van het klasje. Hij laat zich dan ook makkelijk provoceren door de raceauto Francesco Bernouilli (John Turturro) opdat McQueen deel zou nemen aan een uit drie races bestaande competitie, ingericht door de avontuurlijke reisauto Miles Axlerod (Eddie Izzard), die met de publiciteit zijn groene brandstof Allinol wil promoten. Mater gedraagt zich echter als een olifant in een porseleinwinkel en trekt op de eerste race in Tokio daardoor ongewild de aandacht van de Britse spion Finn McMissile (Michael Caine) en zijn assistente Holley Shiftwell (Emily Mortimer), die zijn geklungel verkeerdelijk aanzien als een bijzonder goed geslaagde camouflageoefening. Mater denkt dat hij een afspraakje met Shiftwell heeft versierd, en door zijn toedoen verliest McQueen de race. Mater trekt zich terug uit de organisatie van de race, maar hij wordt gerekruteerd door de spionnen om de plannen van een bende impopulaire auto's te dwarsbomen, die de race willen herschapen tot een autokerkhof.



 

Nogal wat Disney-waarnemers beschouwen Cars als één van de minder geslaagde creaties van Pixar, alhoewel de speelgoedmerchandising rond de antropomorfe autootjes immense vormen heeft aangenomen. Op de toonaangevende reviewsite rottentomatoes.com is het de enige Pixar die onder de 90 % scoort, wat niet betekent dat de film ondermaats is, maar toch dat die niet helemaal kan tippen aan de superieure kwaliteit van de meeste films van de geacclameerde tekenfilmstudio. Na de artistiek zeer goed onthaalde sequel Toy Story 3 waren de verwachtingen wellicht onrealistisch hoog gelegd, en deze pastiche van de James Bond-films, waarin onder meer de topspion van de Britse Intelligence wordt geïncarneerd door een Aston Martin, heeft beslist wat minder diepgang, en voelt meer aan als een serie slapsticknummertjes dan een werkstuk met karakterontwikkeling. De makers nemen bovendien een risico door Owen Wilson naar het achterplan te verschuiven en Larry The Cable Guy als protagonist te presenteren. De man vervult zijn rol weliswaar naar behoren, maar zijn grappen belanden toch vroeg of laat allemaal in hetzelfde straatje: we wéten intussen allemaal wel dat Mater eerder kwalificeert voor de Darwin Awards dan voor de Nobelprijs. Kwatongen beweren dat zijn populariteit bij het filmminnend publiek ongeveer even hoge toppen scheert als die van Jar Jar Binks in Star Wars Epsiode I. Maar die werd tenminste na één film bedankt voor bewezen diensten.



\

De sterkte van de meeste Pixar-films is de redelijk eenvoudige plot, en daar kan deze film zich niet op beroepen, met twee of drie subplots die redelijk door elkaar lopen. Verder lijkt het alsof Pixar spijtig genoeg afstapt van het bloed-en geweldloze entertainment waarin films als Ratatouille groot zijn geworden: er wordt verdraaid méér geschoten in deze film dan in een gemiddeld Stallone-vehikel. Aan een dubbele moraliserende boodschap is er nochtans geen gebrek: dat je vrienden moet nemen zoals ze zijn, met al hun gebreken erbij, wordt er voldoende ingeramd, en qua propaganda voor "milieuvriendelijke benzine" - en dit nota bene voor een film waarin een autorace het scenario domineert - probeert John Lasseter zelfs, om het bij racetermen te houden, Andrew Stanton's Wall-E voorbij te steken. Voor wie voorbij het moraliserende vingergezwaai kan kijken, blijft er gelukkig nog een aardige prent over zonder echt momenten waarin het tempo inzakt, met een paar zeer goed getimede grappen en leuke woordspelingen ("Finn McMissile. British Intelligence. - Tow Mater. Average Intelligence"), die echter in de vertaling compleet zoek raken. Alle glitter en glamour die de film omringt zijn echter grotendeels veroorzaakt door de fantastische technische prestatie, want er zit waarschijnlijk méér hart (én lever) in een frituursnack dan in het scenario van deze film. Lasseter heeft ooit beweerd, in reactie tegen die crapqueldiarree die de Disneystudio's enkele jaren teisterde, dat hij enkel sequelfilms zou maken die minstens een even interessant scenario zouden hebben dan de originele film. De sequels van Toy Story voldoen beide moeiteloos aan dit criterium, ook Monsters University, de prequel van Monsters Inc., mijn persoonlijke favoriet uit de Pixarstal, kon de verwachtingen inlossen, maar voor de Cars-sequel was blijkbaar de e-nor-ru-me merchandisingmachine een doorslaggevender argument.
 



 
BEELD EN GELUID
De Blu-raypresentatie heeft een goede beeldkwaliteit, met als uitschuiver de eerste scène op het boorplatform, waarin hier en daar ghosting het beeld plaagt en het niveau van zwart niet altijd even inktig is. Daarna, vanaf dat de actie naar Tokio verschuift, wordt het beeld mooier, en is de aflijning van de kleuren gelukkig opnieuw scherp. Het beeld is rijk gedetailleerd, waarbij de deuken in de carrosserie van Mater erg schrep afgelijnd zijn, en er in McQueens koetswerk zelfs reflectie is te zien wanneer hij net gesimoniseerd is. Onder meer wanneer er in Italië geracet wordt, ziet de kolkende meningte autootjes die van de zijlijn staan te supporteren, er behoorlijk indrukwekkend uit. En voor de afzichtelijk lelijke, veel te grote gele ondertiteling zullen we speciaal nog een half punt extra aftrekken. De originele Engelse geluidstrack is vreemd genoeg zowel in een DTS-ES 5.1-versie als in een DTS-HD MA 7.1-versie terug te vinden, wat een beetje overkill lijkt. Wat de kwaliteit betreft: wat verwacht u feitelijk van een film waarin autoracen centraal staat? Als u aan geweldige uitbarstingen van audiogeweld denkt, zit u in de juiste richting. De atmosfeer die wordt geschapen is bewonderenswaardig en soms ook subtiel: een essentiële plotwending waarbij McQueen meent Mater te herkennen tijdens een opstootje aan de dranghekken van het racecircuit is bijvoorbeeld voorbeelding qua richting en dosering.
 



 
EXTRA'S
Het is een verdraaid lelijke marketingtruc, maar als u alle bonusmateriaal wil hebben in plaats van de meuk die op de Benelux-versie wordt gepresenteerd, dan dient u uit te wijken naar de 3D-versie, en dan nog wel de UK-versie, waar van alle mogelijke talen ter wereld u ook nog eens bediend wordt van Nederlandse ondertitels. De logica qua marketing is compleet zoek bij deze titel. Naast een redelijk breedspectraal audiocommentaartrack van regisseurs John Lasseter en Brad Lewis, krijgen we de klassieke Pixar short, ditmaal Hawaii vacation (5:53), een filmpje met de hoofdrolspelers uit Toy Story, en een nieuwe short, Air Mater (5:25), helemaal in dezelfde stijl als de collectie Mater's Tall Tales.

De nieuwe extra's dan. Deze zijn ingedeeld volgens de verschillende lokaties die zich op een wereldkaart bevinden waar de film zich afspeelt. We overlopen van West naar Oost. In The Pacific krijgen we een voorstudie te zien van de openingsscène Somewhere in the Pacific (3:34), een bijdrage over het maken van de bad guys, eh, cars in deze film in Making Lemon-aides (4:02), een stuk uit de openingsscène met de Oil Derrick Set Explosion (0:21) en een Art Slideshow.

Emeryville, USA bevat een bijdrage over een jaarlijkse Pixar-autobeurs in Motorama (7:38), een filmpje over het maken van een stuk speelgoed in He lives! Making the Finn McMissile Toy (3:47), enkele animatiestudies van personages in Animation Pit Stop (4:16), een US Domestic Teaser (1:30) en een US Domestic Trailer (2:30).

De bakermat van onze auto's is nog altijd Radiator Springs, en daar komen we wat meer te weten over een alternatieve openingsscène in Tall Tale Deleted Scene (3:34), een redelijk goed gestoffeerde korte documentaire The Origin of Cars 2 (6:03), een volledig afgewerkte Radiator Springs Set Exploration (0:29) en opnieuw een Art Slideshow.




 

Dan is het op naar London, England, waar we eerst en vooral getuige zijn van de grote actiescène Brawl at Big Bentley (5:28), gevolgd door een bijdrage over de vele coole gagdets waarin de spionnen zich van bedienen in Spyfield (6:27). Dan volgt er een verwijderde scène Spy Training: London (0:46), een Set Exploration van Big Bentley (0:10), Tower Bridge (0:08), de London Eye (0:15) en Buckingham Palace (0:10). Hierop volgen een UK trailer (0:30) en een nieuwe Art Slideshow.

In Paris, France krijgen we weer een (lange) Paris Race Deleted Scene (5:29), gevolgd door een featurette Streets of Paris (4:32), nog een korte Spy Training: Paris (0:42)-scène, en Set Explorations, ditmaal van de Arc De Triomphe (0:15), Eiffel Tower (0:10) en Paris Market (0:17), gevolgd door alweer een Art Slideshow.

Alhoewel de lokatie in de film niet voorkomt, reizen we dan door naar Munich, Germany, voor een Germany Deleted Scene (2:36) en een Oktoberfest Deleted Scene (4:23), een kort fragmentje waarin we onze Mater-Hosen (0:09) aantrekken, een Duitse trailer (1:58) en - ra ra - een Art Slideshow.

Dan gaan we naar Prague, Czech Republic voor een Prague Chase Alternate Opening (2:57) en een Art Slideshow. Ook deze lokatie komt in de film niet voor, behalve dan in de niet-gebruikte alternatieve openingsscène.




 

Wel voorkomend in de film is uiteraard Bernouilli's uitvalsbasis Porto Corsa, Italy, waarin we een productiedocumentaire Finding Porto Corsa (7:31) terugvinden, een featurette over The Heart of Italy (4:15), een kort fragmentje International Insurance (0:15), twee Set Explorations Uncle Topolino's Square (0:15) en Porta Corsa (0:18), en natuurlijk weer een Art Slideshow.

Tenslotte reizen we naar Tokyo, Japan, met een Tokyo Race, Lap One Extended Scene (3:15) voorzien van optioneel commentaar, een featurette Mater Makes Tokyo (4:55) waarin onze favoriete takelwagen zichzelf nog eens belachelijk mag maken. De internationale setting van de film komt aan bod in Many Nations, One Race (7:05), en ook hier weer vinden we een Spy Training: Japan (0:41)-filmpje. Daarna volgt een onbegrijpbare Japanse Trailer (2:05), een Museum Set Exploration (0:11), en - guess what? - een Art Slideshow.

Los van al deze featurettes krijgen we nog een Sneak Peak: Nuts and Bolts of Car Land (6:45) waarin we worden uitgenodigd op de toen nog in aanbouw zijnde attractie Car Land in Disneyland. Er zit interessant bonusmateriaal bij, maar de versnippering in tal van secondenlange featurettes maakt het navigeren door deze disk een ware hel.
 



 
CONCLUSIE
Liefhebbers van meer bonusmateriaal zullen voor deze Cars 2 eerder de UK 3D-versie willen kopen, wat ondertitelgewijs geen enkel probleem is, maar wel een financieel probleem vormt. Met zijn vele James Bond-pastiches (ik schreef om de voor de hand liggende reden bijna pistache) is de film toch meer op een volwassener publiek gericht dan de eerste film uit de franchise.




cover



Studio: Disney

Regie: John Lasseter & Brad Lewis
Met: Owen Wilson, Bonnie Hunt, Larry The Cable Guy, Michael Caine, Emily Mortimer, Eddie Izzard, John Turturro, Brent Musburger, Joe Mantegna, Thomas Kretschmann, Franco Nero, Patrick Walker, Tony Shalhoub, Jason Isaacs, Bruce Campbell

Film:
7,5/10

Extra's:
6/10

Geluid:
9,5/10

Beeld:
8,5/10


Regio:
B

Genre:
Actie

Versie:
U.K.

Jaar:
2006

Leeftijd:
U

Speelduur:
106 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8717418328436


Beeldformaat:
2.40:1 HD

Geluid:
Engels DTS-HD MA 7.1
Engels DTS-HD MA 5.1
Engels audio-descriptief Dolby Surround 2.0
Vlaams Dolby Digital 5.1 EX
Nederlands DTS-HD MA 7.1
Nederlands DTS-ES 5.1


Ondertitels:
Nederlands, Engels, Engels CC
Extra's:
• Geanimeerde menu's
• Audiocommentaartrack
• Cross-promotionele trailers
• Kortfilm "Hawaii vacation"
• Kortfilm "Air Mater"
• The Pacific:
- Somewhere in the Pacific
- Making Lemon-aides
- Oil Derrick Set Explosion
- Art Slideshow
• Emeryville, USA:
- Motorama
- He lives! Making the Finn McMissile Toy
- Animation Pit Stop
- US Domestic Teaser
- US Domestic Trailer
• Radiator Springs:
- Tall Tale Deleted Scene
- The Origin of Cars 2
- Radiator Springs Set Exploration
- Art Slideshow
• London, England:
- Brawl at Big Bentley
- Spyfield
- Spy Training: London
- Big Bentley Set Exploration
- Tower Bridge Set Exploration
- The London Eye Set Exploration
- Buckingham Palace Set Exploration
- UK Trailer
- Art Slideshow
• Paris, France:
- Paris Race Deleted Scene
- Streets of Paris
- Spy Training: Paris
- Arc De Triomphe Set Exploration
- Eiffel Tower Set Exploration
- Paris Market Set Exploration
- Art Slideshow
• Munich, Germany:
- Germany Deleted Scene
- Oktoberfest Deleted Scene
- Mater-Hosen
- German Trailer
- Art Slideshow
• Prague, Czech Republic:
- Prague Chase Alternate Opening
- Art Slideshow
• Porto Corsa, Italy:
- Finding Porto Corsa
- The Heart of Italy
- International Insurance
- Uncle Topolino’s Square Set Exploration
- Porta Corsa Set Exploration
- Art Slideshow
• Tokyo, Japan:
- Tokyo Race, Lap One Extended Scene
- Mater Makes Tokyo
- Many Nations, One Race
- Spy Training: Japan
- Japanese Trailer
- Museum Set Exploration
- Art Slideshow
• Sneak Peak: Nuts and Bolts of Car Land

Andere recente releases van deze maatschappij