:: ARTIKELS ::
DVDInfo.be >> Artikel >> Achtergrond >> INTERVIEW DWIGHT SCHULTZ
INTERVIEW DWIGHT SCHULTZ
Type: Achtergrond - Datum: 2007-01-22 - Geplaatst door: Bart
Dwight Schultz: "De serie kende een vroegtijdige dood, omdat we totaal geen steun kregen."

In de periode 1983-1987 was de serie The A-Team ongelooflijk populair bij de jeugd. Wekelijks keken miljoen tieners naar de lotgevallen van Hannibal, B.A., Face, Murdock en Amy... tot de serie spijtig genoeg een vroegtijdige dood stierf. Ondertussen zijn de eerste vier seizoenen uit op dvd in mooie verzamelboxen. Tussen pot en pint spraken wij in Nederland met de uiterst sympathieke Dwight Schultz, alias "Howling Mad" Murdock over het wel en wee van de alomgekende serie.



DVD Info: Waarom stopte The A-Team plots zo bruusk na 12 afleveringen in het vijfde seizoen?

Dwight Schultz: Wat mij betreft, kunnen we slechts spreken van 4 volwaardige seizoenen. Als je iedere succesvolle serie bekijkt, hebben ze twee dingen gemeen: ze hebben een bedenker, die er van begin tot eind bij betrokken blijft én ze hebben een heleboel scenaristen die de verhalen neerschrijven. Wij hadden géén bedenker die voortdurend alles goed deed verlopen (Stephen J. Cannell nvdr.) en we kregen steeds andere schrijvers. Ieder jaar kwam er een ander groepje mensen die gewend waren om verhaaltjes te schrijven voor de zaterdagmorgen-cartoons. Die kenden de acteurs niet waarmee ze moesten werken en wisten bijgevolg amper hoe ze aan de scenario's moesten beginnen. Vandaar dat de kwaliteit eronder begon te lijden. We verzetten ons tegen deze feiten; in die mate zelfs dat we op een bepaald moment de productie geboycot hebben. We weigerden er verder mee te gaan. Mijn ervaring bij andere tv-series leerde me dat de scenaristen dagelijks in de weer zijn om de verhalen zo boeiend mogelijk te maken. Ten tijde van The A-Team moesten we smeken om de inhoud te herschrijven en dusdanig te verbeteren. De kabelmaatschappij NBC haatte de show echter en wou dat ze vroeg of laat zou stopgezet worden. Op die manier is hen dat goed gelukt.

Waarom eigenlijk? The A-Team was enorm populair bij de kijkers...
NBC voerde een campagne, getiteld: "Quality Television". Series als Hill Street Blues en St. Elsewhere waren hun oogappels en stonden model voor soortgelijke feuilletons. Het feit dat The A-Team op nr.1 terechtkwam, deed hen verstomd staan. Vandaar dat ze ons totaal niet steunden, waardoor de serie opgedoekt werd na 98 afleveringen. Wij hadden graag 7 volwaardige seizoenen afgewerkt; vooral met een serie die zo succesvol was. Het was ons echter niet gegund.

Dus eigenlijk was je Murdock nog bijlange niet beu gespeeld na al die afleveringen?
Nee, totaal niet. Ik liep de laatste tijd wél gefrustreerd rond omwille van bepaalde oorzaken. Eén ervan was het ontslag van Melinda Culea die de rol van Amy vertolkte. Dit betekende voor de serie het begin van het einde...

Ja, het feit dat Melinda plots vertrok uit de serie, werd nooit echt uitgelegd...
Wel; het feit dat ze ontslagen werd, is grotendeels haar eigen schuld. Ze was niet langer meer tevreden met haar oorspronkelijke rol, en drong aan om haar personage om te vormen tot een commando. We konden haar jammer genoeg niet overtuigen dat The A-Team een mannenserie was en dat ze beter zichzelf bleef. Dit was de gekende succesformule en het was belangrijk om die zo te houden. Waar ik voor vreesde, gebeurde echter ook. Melinda werd de laan uit gestuurd, omdat ze bleef lastig doen tegenover de producers en scenaristen. Ik vond dit zeer jammer, want ik had haar graag. Ze benadeelde niet alleen haar carrière, maar berokkende eveneens schade aan de show. Melinda's personage Amy maakte deel uit van de originele cast en hoorde er nu eenmaal bij. Na haar vertrek kregen we nog 2 andere actrices, maar dit mislukte. Melinda had een slimme en moderne uitstraling; terwijl haar vervangsters eerder bimbo's leken.

Jaren geleden waren er geruchten over een reünie voor een tv-film. Toen George Peppard stierf (die de rol van Hannibal speelde), werden de plannen opgeborgen. Wist je daarvan?
Ja, dit zou wellicht gebeurd zijn. Verder kan ik er mij niet over uitspreken. George is dood; en er is niemand die hem kan vervangen. Er was sprake van een tv-film, maar het script was niet interessant. Het had niet de impact van de serie. De fans waren eveneens ontevreden. Daarna zou het een Fox-film worden, waarvan ik het scenario niet te zien kreeg. Toen ook dit project niet doorging, zag ik plots een reclamespot voor een volledig nieuwe serie rond The A-Team. Uiteindelijk is daar niets van gekomen; wat betekent dat het concept niet werkte. Vermoedelijk hebben ze een aflevering gedraaid, en hebben ze na slechte testen beslist om er niet mee door te gaan.

Ook was er sprake van een bioscoopfilm met Mel Gibson en Jim Carrey als belangrijkste acteurs. Weet je daarover meer?
Zoiets verwezenlijken is onmogelijk. Als je 4 of 5 acteurs neemt die allemaal grote sterren zijn, dan zouden de kosten te hoog worden. Ik hoorde een tijd geleden dat George Clooney interesse vertoont om zich te wagen aan een bioscoopversie. Ik zie hem Hannibal vertolken, met daarnaast 4 of 5 relatief onbekende acteurs. Op die manier is het haalbaar.

Hoe sta je eigenlijk tegenover al die verfilmingen van oude tv-series?
Ik ben er niet wild van. Er is nog geen enkele verfilming die ik geslaagd vind.

Naar verluidt hou je niet van media-aandacht en heb je zelfs geen publicist. Klopt dit?
Laat mij je iets vertellen. Het is nooit mijn bedoeling geweest om een ster of beroemdheid te worden. Het enige wat ik wil is acteren. Ik hou ervan; en het geeft een goed gevoel als mensen mijn werk appreciëren. Ik wil echter graag nog ongestoord naar een restaurant kunnen gaan. Daarnaast aanvaard ik de verantwoordelijkheid als acteur. Als fans mij iets willen vragen, dan is dit geen enkel probleem. Integendeel zelfs; ik heb dit graag!

(Foto: Jurgen Gryspeert)



Andere artikels van hetzelfde type