:: ARTIKELS ::
DVDInfo.be >> Artikel >> Achtergrond >> BUITENLANDSE BLU-RAYLABELS
BUITENLANDSE BLU-RAYLABELS
Type: Achtergrond - Datum: 2020-08-17 - Geplaatst door: Didier
De laatste maanden hebben we het op DVDInfo meer en meer over buitenlandse releases, en dat heeft zo zijn reden. Toen de dvd in het midden van de jaren '90 verscheen werd dit een soort van hebbeding dat iedereen wel wilde. Je herinnert je zonder meer hoe mensen zonder nadenken massaal via de Carrefour of Blokker dvd’s voor 1 euro kochten. Wat er op het schijfje stond was van weinig belang, zo lang ze maar een dvd in hun kast hadden, dacht men toen. De tijden zijn veranderd en zeker sinds de komst van de blu-ray werd het marktaandeel kleiner en kwam alles op de filmliefhebber te liggen die nood heeft aan iets fysieks. Sinds de opmars van de streamingdiensten, en dan hebben we het uiteraard vooral over Netflix en waarschijnlijk vanaf september ook Disney+, is dat niet meer zo evident om een kooppubliek te vinden en kun je de situatie het best vergelijken met het kleine clubje muziekfans die liever hun muziek op vinyl dan via Spotify horen.

Een rondje langs de schappen van de Mediamarkt zou je doen geloven dat het aanbod sterk is geslonken. Op Belgisch vlak is dat zeker en vast zo. Heel wat firma’s gingen over kop of kozen grote maatschappijen bijv. ervoor om alleen maar de grote blockbusters op dvd of blu-ray uit te brengen. En toch werden er anno 2020 nog nooit zo veel titels uitgebracht als nu. Alles heeft te maken met het feit dat er wereldwijd heel wat kleinere maatschappijen zijn die de filmrechten opkopen van andere studio’s en die dan zelf op blu-ray uitbrengen.

In dit artikel pogen we je te vertellen waar je ze kan vinden (sowieso per post) en welke maatschappijen je in het oog kan houden. We beperken ons ook alleen maar tot de wereld van de blu-rays (hoewel ze vaak ook op dvd beschikbaar zijn) en ook degene die niet regiogebonden zijn, en dus afspeelbaar zijn op een gewone blu-rayspeler.

Wel moet je er uiteraard wel vrede mee nemen dat het om releases gaat zonder Nederlandse ondertitels, maar zowat iedere Engelstalige release wordt tegenwoordig uitgebracht met Engelse subtitels waardoor je (mits uiteraard kennis van het Engels) de film prima kan volgen.

Laten we maar beginnen met waar je deze films kan kopen. Iedere filmmaatschappij die wij onderaan vernoemen heeft een eigen webshop en vaak kun je er zeer interessante deals vinden. Plus, en dat is dan weer interessant voor de verzamelaar, kun je de titels ook pre-orderen en dan heb je ze in gelimiteerde editie en zit er een filmposter of zoiets bij.

De populairste is natuurlijk Amazon. We geven je de tip om de verschillende landen af te gaan, want vaak vind je dezelfde titels aan diverse prijzen ook al gaat het om dezelfde blu-ray. Zo kan je gerust een bepaalde titel via de Spaanse Amazon goedkoper vinden dan op de Duitse, of vice versa. Het vraagt wat zoektijd, maar het bespaart je een hele hoop geld. De meeste titels vind je op het Britse Amazon, maar door de hoge transportkosten (net geen drie pond per item), ook veruit de duurste. Je kijkt dan ook beter eens op de Franse, Duitse en sinds kort Nederlandse afdeling want vanaf 20 euro betaal je geen portkosten.Wie graag Amerikaanse blu-ray’s bekijkt (heel wat van hun zijn regiovrij) kijkt op beter op de Nederlandse en de Engelse Amazon-sites omdat kleine subbedrijfjes zoals Rarewaves USA goedkoper zijn qua transport. Vanuit Amerika betaal je zo’n 8 dollar per blu-ray. Een andere leuke optie aan het Britse Amazon is dat ze ook tweedehands blu-rays aanbieden, ook dat gebeurt door externe firma’s zoals het uiterst betrouwbare Music Magpie. Nadeel is wel dat je zo’n drie weken op je bestelling moet wachten.Let wel op als je niet-reguliere titels via Amazon.nl bestelt, want in tegenstelling tot de andere Amazon-sites worden de regiocodes van de blu-ray niet vermeldt op de Nederlandse Amazon. Deze vindt u vaak terug op www.blu-ray.com.


Een tweede populaire bestellingsdienst is zavvi.nl, deze levert ook naar België en het leuke is dat de transportkosten (ongeacht hoeveel je bestelt) altijd 1,80 euro blijven. Het nadeel is dat ze gestuurd worden via bubbel-enveloppes en dat de doosjes beschadigd kunnen worden, maar zelf heb ik dat nog nooit meegemaakt. Ook de vele negatieve kritieken die je op de forums vindt moet je met een korrel zout nemen. Ondergetekende bestelde dit jaar meer dan 50 blu-ray’s via Zavvi en die kwamen één voor één terecht. Wel dien je soms zeer veel geduld te hebben, en dan spreken we van 3 à 4 weken wachttijd (maar meestal binnen de tien dagen).

Een echte aanrader is ook https://www.zoom.co.uk. Dit is een webshop van Universal en SONY, en die bieden ook BBC en Criterion-releases aan. Ook hier zijn de transportkosten laag (2 pond) en dien je ook per bestelling te betalen, en niet per product.Het is aan te raden om ieder weekend (van vrijdag tot zondag) hun weekend deals te checken met echte dumpingprijzen. De levertijd is een dikke week en onze ervaringen zijn tot nu toe top.

Zijn er dan geen Belgische sites? Wel er is bol.com en daar vind je vaak buitenlandse releases op, maar omdat men er het etiket “import” opkleeft krijgt het een exotische betekenis en betaal je gemakkelijk drie keer zo veel en vaak zijn ze “tijdelijk niet op voorraad”. Voor Franse titels kun je wel bij Mediamarkt en FNAC terecht, maar vreemd genoeg zijn de titels relatief goedkoop in de Brusselse en Waalse filialen maar op hun website peperduur.
 Laten we het nu eens hebben over de labels die het waard zijn om in het oog te houden. Trouwens een kleine kantlijn. Voor wie geen moer heeft op welk label de film uitgebracht wordt en die geen nood heeft aan Engelse ondertiteling, bekijkt ook beter de alternatieven uit andere landen die vaak minder duur zijn, maar vaak dezelfde transfer hebben. Vaak is het zo dat een Engelse release ook een Franse en vooral Duitse variant heeft. Wie vrede kan nemen met de Duitse hoesjes zal sowieso een paradijs in Duitsland ontdekken, want het is verbluffend om te zien wat er allemaal op de Duitse markt te vinden is, en vaak zeer goedkoop en dan spreken we van gemiddeld zo’n zeven euro per blu-ray. Maar wij hebben het nu eventjes over de Britse labels.

ARROW VIDEO (https://arrowfilms.com/)

Ontzettend populair bij ons, en ook bij de verzamelaars, is Arrow. Het label brengt zo’n vijftal releases per maand uit en is onderverdeeld in Arrow Video en Arrow Academy. Deze laatste is te vergelijken met het Amerikaanse Criterion en richt zeer eerder op het cinefiele publiek, zo werden bijv. onlangs alle films van Woody Allen via hun uitgebracht. Arrow Video is dan weer het paradijs voor cultfans, en dat gaat van gore tot spaghettiwesterns.

101 FILMS (https://101-films-store.myshopify.com/)
We zullen maar met het grote nadeel van 101 Films beginnen en dat is dat je het moet stellen zonder Engelse subtitels. Ook 101 Films grossiert in cult en dan vooral in de actiefilm, en met een voorliefde voor de 90’s zoals Jean-Claude Van Damme of Chuck Norris. Maar naast heel wat Cannon-films of horrorfilms ook heerlijke 80’s-en 90’s-trash via The Cult Movie Collection. Ook bevatten de 101-edities veel extra’s en kosten ze gemiddeld ook zo’n 12 euro per stuk.

88 FILMS
(https://88-films.myshopify.com/)

88 Films lijkt qua opzet veel op 101 Films. Niet alle titels hebben Engelse ondertitels, maar de meer recente releases wel. Naast video-classics (bijv. zo wat alles van Jackie Chan) hebben ze vier reeksen lopen 88 Vault (horror), Slasher Classic Collection (de naam legt zichzelf uit), MGM Classics (vaak gaat het om Cannon-releases) en The Italian Collection (Italiaanse pulp, Euro-thrillers en vooral veel giallo’s).

BFI
(https://www.bfi.org.uk/)

BFI, oftewel het British Film Institute, brengt naast het toonaangevende Sight & Sound-tijdschrift ook massa’s blu-ray’s uit. Zoals de naam het zegt gaat het meestal om Brits werk (gaande van jeugdfilms tot bijv. het werk van Mike Leigh), maar ook invloedrijke titels van niet-Engelse regisseurs zoals onlangs La Haine, of film noir-classics zoals The Big Heat of werken van Ingmar Bergman. Een zeer gevarieerde lijst die veel te lang is om op te sommen. Ook hier gaat het om gerestaureerde versies (vaak ook Criterion-releases die alleen maar verkrijgbaar zijn in de VS) met een massa aan bonusmateriaal. Naast de aparte films heeft BFI ook een heleboel box-sets die bij aanvang peperduur zijn, maar na een tijdje aan een scherpe prijs verkrijgbaar zijn. Op de website van BFI vind je ook een heleboel lijstjes waaronder bijv. de 100 beste films aller tijden. Echt de moeite waard. De prijs van een reguliere blu-ray is ook rond de 13 euro.

CRITERION UK
(https://www.criterion.com/shop/collection/369-uk-releases)

Enorm geliefd bij de filmliefhebbers is het Amerikaanse Criterion, een label dat met de grootste zorg omgaat met zijn releases. Qua stijl zowat alles, maar toch vaak titels die een wit voetje hebben bij de critici. Tot voor kort waren de Criterion-releases alleen beschikbaar op regiogebonden Amerikaanse releases, maar sinds kort is er ook Criterion-UK afdeling. Het gaat tot nu toe nog maar om zo’n 100-tal titels, maar de collectie wordt iedere week groter en de Britse schijfjes kun je uiteraard ook afspelen op een gewone blu-rayspeler. Groot nadeel is evenwel de prijs. Een Criterion-titel gaat gauw boven de 20 euro, maar via Zoom vind je ze regelmatig aan 17 euro en bij Zavvi kun je een viertal keer per jaar de actie “2 Criterions voor 25 euro” vinden.

EUREKA!
(https://eurekavideo.co.uk/masters-of-cinema/#page-1)

Eureka! is ook zo’n heerlijk label om te volgen. Via Eureka! Classics verschijnen er iedere maand een paar cultklassiekers, maar het meest bekend van hun is de Masters Of Cinema-reeks en dat is het best te vergelijken is met wat Criterion doet. Ondertussen zijn er al 238 releases uit en je vindt ervan alles tussen: van klassieke John Ford-westerns tot stomme films van Buster Keaton. Per blu-ray betaal je 12 euro en vaak zit er bij de release een boekje die je de geschiedenis van de films vertelt.

INDICATOR/POWERHOUSE (https://www.powerhousefilms.co.uk/)

Indicator is een maatschappij die alle titels van Columbia en TriStrar uitbrengt. Dat levert een enorm brede waaier op, gaande van Ray Harryhausen-klassiekers, John Carpenter tot Oscar-winnende drama’s. Je kan steeds kiezen tussen een reguliere en gelimiteerde (met boekje) versie.Het zijn net als Criterion vaak dure releases (gemiddeld rond de 20 à 25 euro), maar op hun eigen webshop kun je er steeds 3 voor 30 pond kopen. Er zijn ook een heleboel boxsets uit (recent met de Fu Manchu-films), maar die gaan gemakkelijk boven de 50 euro.

SECOND SIGHT
(https://secondsightfilms.co.uk/)

Het is moeilijk om een lijn te trekken wat Second Sight betreft. Veel cult zoals recentelijk bijv. de peperdure 4K UHD van Dawn Of The Dead (80 pond!), maar ook vergeten klassiekers zoals Walkabout van Nicolas Roeg. Omdat Second Sight wereldwijd gedistribueerd wordt, zijn hun releases vaak out of stock. De gemiddelde prijs ligt op zo’n 13 Britse pond.

NETWORK
(https://networkonair.com/2-home?label=releasing)

Ook Network biedt een bont allegaartje, maar focust zich vooral op de Britse film en dan de sixties in het bijzonder met bijv. films van Peter Sellers, Benny Hill of de Carry On-reeks. Het voordeel is dat ze goedkoop zijn (gemiddeld 8 pond), nadeel is dan weer dat ze geen Engelse subtitels hebben.

FABULOUS
(http://www.fabulousfilms.com/)

En neen hoor, we zijn nog niet aan het einde van de rit. Ook Fabulous brengt zeer regelmatig oude titels uit, zowel films als series. Zo hadden we deze maand nog de blu-rayversie van alle seizoenen van Miami Vice, The A-Team en Knight Rider. Ook qua films doen ze het niet onaardig, zo verscheen vorige maand nog Small Soldiers van Joe Dante. De releases zijn vrij goedkoop, maar bevatten ook geen subtitels.

SECOND RUN
(https://www.secondrundvd.com/)

Ons lijstje van "Britse labels om te volgen" sluiten we af met twee die buiten de lijntjes lopen. Second Run is het label bij uitstek voor Oost-Europese cinema, maar tegenwoordig ook andere continenten. Het begon met het uitbrengen van obscure cinema via dvd, maar ondertussen gaat het over blu-ray's met steeds op en top gerstaureerde films. Releases die snoepgoed zijn voor cinefielen die van dit soort cinema houden, want naast massa's bonusmateriaal zit er bij iedere release een lijvig boekje met informatie. De prijzen van de releases zijn te vergelijken met die van Criterion en ze schommelen qua prijs rond de 25 euro.

THIRD WINDOW FILMS (http://thirdwindowfilms.com/)

Wat we zegden over Second Run geldt eigenlijk ook voor Third Window Films, alleen gaat het bij hun over Aziatische cinema. Wel moderne Aziatische films, voor de klassiekers kun je beter bij BFI en Eureka! terecht.

Onze trip zit erop. Hebben we iets gemist, dan horen we dat graag van je!

 

 

UIT HET ARCHIEF

Andere artikels van hetzelfde type