:: ARTIKELS ::
DVDInfo.be >> Artikel >> Achtergrond >> FILMFEST GENT 2022: DAG 7
FILMFEST GENT 2022: DAG 7
Type: Achtergrond - Datum: 2022-10-18 - Geplaatst door: Didier
FILMFEST GENT, EDITIE 49 : DOLGEDRAAIDE SUPERHELDEN, FRANSE WANTOESTANDEN EN EEN IERSE KOPSTOOT.

118 langspeelfilms, 40 kortfilms en 3 televisieseries. Dat is wat de festivalbezoeker op tien dagen tijd aangeboden krijgt tijdens de 49ste editie van FilmFest Gent die loopt van 11 tot en met 22 oktober 2022. De rode draad is volgens festivaldirecteur Wim De Witte om deze keer alles terug te brengen naar de essentie waarbij de film de drijvende kracht is voor tien dagen ontmoeten en die samen te beleven. Zoals ieder jaar tekent DVDInfo weer present en pikken we er voor jou de beste titels uit.
FUMER FAIT TOUSSER
Naar een film van Quentin Dupieux is het altijd wel een beetje uitkijken, al was het maar omdat je je mag verwachten aan het onverwachte. De Fransman die als DJ internationaal doorbrak met zijn muzikale alter ego Mr. Oizo gaat in zijn films vooral op zoek naar de grens van het absurde, en vooral hoe die te overschrijden. In zijn debuut Rubber ging het om een moorddadige autoband en in zijn voorlaatste Mandibles was het een gigantische bromvlieg die de show stal.
In Fumer Fait Tousser (Roken Veroorzaakt Kuchen) steekt Dupieux de draak met de superhelden, en dan vooral die van de jaren '90. Het Tabac Force-team ziet er dan ook uit als de Power Rangers, en elk van hen draagt een naam naar een ingrediënt van een sigaret. Geheel toevallig, want zelf vinden ze roken maar iets vies. Trouwens, op de begingeneriek na, die wordt ingezongen door Serge Gainsbourg (Dieu Est Un Fumeur De Havane), heeft deze film verder niets met sigaretten te maken.

Het team moet een snoodaard (Benoît Poelvoorde) zien te overmeesteren die met een simpele duw op de knop de hele aarde wil vernietigen. De opdracht lijkt complexer dan verwacht, en om de tijd te doden vertellen de superhelden elkaar een kampvuurverhaal dat zo grotesk mogelijk moet zijn.

Verwacht je aan de meest bizarre ongerijmde taferelen. Ironie ten top zonder dat het irriterend onnozel wordt. Net zoals dat bij alle andere films van Quentin Dupieux het geval is kun je moeilijk beweren dat Fumer Fait Tousser hoogstaande cinema is, maar de Fransman begrijpt als geen ander de kracht van camp, waardoor deze bizarre sciencefictionfilm misschien wel de grappigste titel uit het hele FilmFest-aanbod is. Absoluut verboden voer voor zuurpruimen!
UN PETITE FRERE
De titel doet vermoeden dat deze film over een klein broertje handelt, maar dat is niet zo. Ook de Engelstalige titel Mother And Son brengt de kijker op een dwaalspoor, want in feite schetst de Franse filmmaakster Léonor Serraille in deze aangrijpende film het relaas van een moeder en haar twee zonen.

De film verloopt chronologisch en vangt aan in het begin van de jaren '80. Het verhaal wordt netjes ingedeeld in drie hoofdstukken, waarbij ieder personage zijn eigen stuk krijgt, en we een familie volgen die van Ivoorkust naar Frankrijk verhuist. Elk van hun verwerkt op zijn eigen manier deze cultuurshock, ook al is de essentie van hun zoektocht niet meer dan het vinden van wat geluk dat steeds maar onbereikbaarder wordt doordat ze alle drie op de verkeerde personen botsen.

Léonor Serraille kon rekenen op het prachtige werk van de DOP'er Hélène Louvart, die vorig jaar furore maakte met de bejubelde Netflix-titel The Lost Daughter. Ofschoon Léonor Serraille de harde thema's zoals uitbuiting of racisme niet schuwt, is Un Petite Frère in de eerste plaats een zeer mooie film. Jammer genoeg is het allemaal net niet diepgravend genoeg, zodat het gevaar bestaat dat je hem binnen een paar weken alweer vergeten bent, iets wat je niet kan zeggen van Tori Et Lokita van de gebroeders Dardenne die hiermee dezelfde thematiek aansnijden.
THE QUIET GIRL
Emoties blijven nog steeds de stevigste pilaren van het filmmedium, en die zijn er in The Quiet Girl (in het origineel Iers luidt dit als An Cailín Ciúin) in overvloed aanwezig. Het rustige meisje is de tienjarige Cáit, een imposante en vooral innemende rol van natuurtalent Catherine Clinch. Het introverte meisje zegt, in tegenstelling tot haar populaire zussen, nauwelijks een woord, en op school is ze dan ook het mikpunt van de vele pesterijen. Ook thuis kan ze nauwelijks rekenen op liefde. Haar hoogzwangere moeder (Kate Nic Chonaonaigh) bekommert zich om de andere zusjes en haar vader (Michael Patric) loopt steeds dronken rond.

Tijdens de zomervakantie mag Cáit voor twee maanden bij het bevriende het kinderloze koppel Eibhlín (Carrie Crowley) en Seán (Andrew Bennett) logeren. Ook al lopen de eerste dagen niet al te lekker, ontdekt het kind voor de eerste keer in haar leven wat genegenheid en liefde is.

Regisseur Colm Bairéad is hiermee aan zijn debuut toe, ook al had hij dit verhaal al eens verfilmd in één van zijn kortfilms. De film speelt zich af in de jaren '80, ergens in een gehucht in het landelijke Ierland. Colm Bairéad koos ervoor om zijn acteurs in een Keltisch dialect te laten acteren wat voor een extra dimensie zorgt, ook al wordt het Ierse element er nooit te dik opgesmeerd. De sfeervolle fotografie van Normal People-cinematograaf Kate McCullough is verbluffend mooi en accentueert de eenzaamheid waarin het jonge meisje vertoeft. The Quiet Girl mag dan wel een vrij langzame film zijn, toch zorgen de laatste twintig minuten voor zo'n pijnlijke kopstoot dat deze coming-of-age-film één van de meest aangrijpende titels van dit jaar is.
De kortfilmjury, bestaande uit regisseur Diana Cam Van Nguyen, filmcriticus Elena Lazic en schilder Bendt Eyckermans, deelde gisteren de prijzen uit tijdens de slotceremonie van het kortfilmweekend. Het Nederlandse Buurman Abdi van Douwe Dijkstra sleepte de Award for Best International Short in de wacht. Finns Hiel van Cato Kosters werd bekroond met de Award for Best Belgian Student Short. Het publiek koos dan weer voor Merci Pour Votre Patience!, waardoor Simon van der Zande de The Pack Audience Award in ontvangst mocht nemen.

De 49ste editie van Film Fest Gent vindt plaats van 11 tot en met 22 oktober 2022. Het 22ste World Soundtrack Awards Gala & Concert vindt plaats op 22 oktober 2022.

 

UIT HET ARCHIEF

Andere artikels van hetzelfde type