:: ARTIKELS ::
DVDInfo.be >> Artikel >> Achtergrond >> PERSCONFERENTIE THE LION KING
PERSCONFERENTIE THE LION KING
Type: Achtergrond - Datum: 2003-09-24 - Geplaatst door: Werner
Alleen wie de laatste maanden in een hol geleefd heeft, weet nog niet dat Walt Disney's grootste kassucces aller tijden, The Lion King, op 15 oktober in de Platinum-reeks op DVD zal worden uitgebracht. Buena Vista hield een persconferentie, wij van DVD Info waren erbij, en we zagen dat het goed was.

Fans van The Lion King hebben heel lang op hun honger gezeten, maar de wachttijd is bijna over. Sinds de eerste video-release in 1994 is de film niet meer heruitgebracht, en het aantal moeders met huilende kindjes omdat de videoband hopeloos naar de knoppen is, neemt exponentieel toe. En als U één van de schaarse personen bent die deze film niet op VHS in uw bezit heeft, dan heeft U ongetwijfeld van de bioscooprelease genoten, want The Lion King was lang de animatiefilm met de grootste box-office recette. Was, want het record is intussen gesneuveld ten voordele van Pixar's Finding Nemo.


Dat de release totnogtoe weerhouden werd, heeft veel, zoniet alles te maken met de prestigieuze Platinum-reeks waarin Disney zijn grootste klassiekers in een technisch zo perfect mogelijk kader aan het publiek wil aanbieden. Waar twee jaar geleden Snow White werd betiteld als "the one that started it all", en vorig jaar Beauty And The Beast als "the most beautiful of all time", beperkt de tagline zich bij deze Lion King zich simpelweg tot "the one" (niet te verwarren met de Jet Li-film, of met Neo uit The Matrix, natuurlijk). Een ochtend in het geheime hoofdkwartier van Buena Vista België (in Grimbergen). Nadat de aanwezige pers door de mensen van het persbureau werden getrakteerd op koffie en koekjes, is het verzamelen geblazen in het auditorium. Klein probleempje: de beamer is gepikt, maar voor de presentatie moeten we het maar even met een gewone computerprojectie stellen. Voor de demonstratie van de film achteraf zelf is één van de lokalen omgetoverd tot een klein stukje Afrikaanse jungle, inclusief de temperaturen. Jurgen Lievens, senior manager van Buena Vista België toont ons eerst een overzicht van de groei van de home video-markt in België, en de plaats die Buena Vista daarin bekleedt.

We beginnen met het slechte nieuws, althans vanuit het standpunt van Buena Vista. Het marktaandeel is gedaald van 30 % vorig jaar tot 23 % dit jaar. Meer en meer voelt Buena Vista de hete adem van Universal, 20th Century Fox en Warner in de nek, deze laatste vorig jaar vooral door de opstoot, veroorzaakt door de gekendste scholier van Hogwarts, de kleine tovenaar Harry Potter. Toch heeft Buena Vista geen reden tot klagen, want in absolute cijfers is de homevideo-markt het afgelopen jaar met 52 % gegroeid, wat voor een periode van economische laagconjunctuur eigenlijk al verbijsterend op zich is. Hierbij valt het op dat de VHS-markt in absolute cijfers met 18 % is ingekrompen, terwijl de DVD-markt een aanwinst van maar liefst 118 % liet optekenen! Bijna één op drie huishoudens is in het bezit van een DVD-speler, wat betekent dat de videomarkt niet meer exclusief is voorbehouden aan animatiefilms, waar Buena Vista nog altijd een sterke troef heeft, maar dat ook, dankzij de vooruitgang van de technologie van home theatre-thuissystemen ook real action-films een deel van de marktkoek inpikken. Buena Vista beseft dit ten volle, en investeert ook meer en meer in blockbusters zoals Pirates Of The Caribbean, waar veel van wordt verwacht. En alhoewel hun videobanden nog altijd als zoete broodjes over de toonbank gaan, onder meer bij grootmoeders die een DVD-speler niet van een voetmassage-apparaat zouden kunnen onderscheiden, en ook bij de kinderen zelf, die de oude analoge afdrager van mama en papa op hun kamer mogen uitslijten, kijkt het bedrijf naar de toekomst, en probeert ook op gebied van animatiefilm-DVD's het marktleiderschap te behouden en bevestigen.


Ambitieus plan! Maar zulks vergt innovatie in een techniek die bijna niet meer te innoveren is. Dachten we, totdat Buena Vista ons een demonstratie gaf van de Lion King-DVD. Toegegeven, we zijn in onze kritiek vroeger niet altijd even mals geweest op Buena Vista: films in het verkeerde aspect ratio (Atlantis), extra's die Nederlands overdubd zijn alsof het een teleshopping-programma betreft (Monsters Inc.), DTS-tracks op UK-versies (Lilo & Stitch plus alle voorvermelde) en ronduit betere versies met meer extra's (Snow White, Tarzan). Disney is overigens een jaar te laat op de kar van de DVD gesprongen, in Amerika toch, hopende dat het concurrerende betaal-formaat Divx zou doorbreken, wat - gelukkig voor de consument toch - niet gebeurde. Buena Vista had dus een achterstand in te lopen, en je moet de mensen nageven dat ze hebben leren luisteren naar de wens van de consument.

Eerst en vooral is er goed, zo niet uitstekend nieuws wat de geluidstrack betreft. Eindelijk heeft Buena Vista in de Benelux, na real action-films zoals Signs en Reign Of Fire voor de Disneyfilms een opdeling gemaakt tussen een Nederlandse en een Franse versie, wat het incorporeren van een DTS-track mogelijk maakt. Maar aangezien Buena Vista altijd de concurrentie een slag wil vòòr blijven, hebben ze maar ineens de moeite gedaan om voor deze film de DTS-track een geheel nieuw elan te geven, en een speciale, zeer grondig van de originele Dolby Digital 5.1-track verschillende mix te presenteren. Buena Vista heeft het kindje zelfs een naam gegeven: DEHT (Disney Enhanced Home Theatre), normaal gezien compatibel met alle DTS-decoders. Naast de Engelse en Nederlandse 5.1-mix vinden we dus op deze release ook deze verbeterde mix terug, en dé scène in The Lion King om zulks mee te demonstreren, is uiteraard de stampede-scène, waarin Simba op de loop moet voor een door de hyena's opgejaagde meute hoorndragenden.


Met veel enthousiasme liet de heer Lievens ons het verschil horen tussen de "oude" 5.1-mix en de vernieuwde mix. En het valt ons vooral op dat de echo in desbetreffende scène inderdaad veel dieper doorklinkt. Ook de subtiliteit van de nieuwe track wordt gedemonstreerd aan de hand van de opmaat naar het Elton John-nummer "Can You Feel The Love Tonight?", waarin Timon en Pumbaa elkaar weer eens lekker in de haren strijken, terwijl exclusief op de DEHT-mix je langs alle kanten de insecten hoort tsjirpen voor een passende stemming. We waren echt van onze sokken geblazen, en geloof ons, we schrijven dat niet omdat Buena Vista ons ervoor betaalt. De Waalse journalisten op de persconferentie lachten overigens maar groen wanneer ze te horen kregen dat de Franse DEHT-mix op de tweede versie in het Frans zal zijn. Jurgen Lievens wist ons overigens ook nog te zeggen dat er voor deze film alleen al 13 master-versies bestaan, om alle taal-en ondertitelcombinaties in Europa te bedienen, en dat hij heel blij is dat voor deze film men eindelijk een opsplitsing heeft gemaakt voor de beide landsdelen. De internationale Disney-bonzen schrikken zich bovendien gewoonlijk een bult wanneer Lievens hen probeert diets (!) te maken dat Vlaams en Nederlands niet hetzelfde zijn, wat bij dubbingen zoals voor de aankomende Finding Nemo alweer een praktisch te overwinnen probleem is. Enfin, voor deze Lion King zal U het met slechts één Nederlandse versie moeten stellen. Tiemoon en Poemba klappe natuurlèk nog altaaid algemien plât Aantwaareps. Maar de Engelse versie, die van nature al onze voorkeur wegdraagt, en dan vooral de DEHT-mix, klinkt duidelijk een categorie beter.

De beeldkwaliteit ziet er ook om van te snoepen uit. Elk puntje vuil is bij deze digitale restauratie minutieus verwijderd, wat resulteert in een haarscherpe transfer. Door seamless branching kan je bovendien, net zoals bij Beauty And The Beast, genieten van een extra scène, Morning Report, die acht jaar na datum aan de oorspronkelijke film is toegevoegd voor de IMAX-versie van de film. Hiervoor werd het oude animatieteam terug samengebracht, maar het enige echte probleem was dat de kindacteur die eertijds de stem van Simba junior insprak, intussen de baard in de keel heeft gekregen, en nu ongeveer klinkt als Pavarotti op speed. Morning Report is oorspronkelijk afkomstig uit de musical-bewerking van de film, en is net als de andere liedjes uit de film afkomstig van het gouden duo Tim Rice-Elton John.

Michael Eisner zelf heeft gezegd dat de beste Disneyfilm aller tijden (maar volgens ons zeggen ze dat altijd) de beste DVD-release moet krijgen. Voor de extra's was ook het beste niet goed genoeg, en we worden eerst en vooral op de openingsdisc vergast op een spectaculaire 3D-animatie, waarin de toekan (is het een toekan? denk ik toch) Zazu ons rondleidt, en de verschillende opties toelicht. De thematische aanpak van de menu's getuigt van enorm veel creativiteit, en op de eerste disc hebben we naast de gebruikelijke hoofdstukken- en talenselectie de keuze tussen de Greenlands, de Elephant Graveyard, de Jungle en de Tree of Life, waar we respectievelijk in worden rondgeleid door Zazu zelf, de hyena's, Timon en Pumbaa en Rafiki. De Greenlands bevatten een spelletje om te zien bij welk Lion King-figuurtje je karakter het beste aansluit, en een korte making of-documentaire over de extra scènes van Morning Report. De Elephant Graveyard is een collectie van drie verwijderde scènes, met onder meer een versie van "Can You Feel The Love Tonight?", die afgekeurd werd door Elton John. De versie in kwestie wordt namelijk ingezongen door Timon en Pumbaa, en nadat we op de persconferentie een stukje hebben mogen beluisteren, weten we ook ineens waarom het fragmentje - terecht - gewraakt werd. In de Jungle kan je twee spelletjes spelen met Timon en Pumbaa, maar deze zullen eerder de kleintjes aanspreken. Opmerkelijk is wel dat deze spelletjes ook in Dolby Digital 5.1 afgewerkt zijn, omdat geluiden herkennen één van de essentiële onderdelen van Pumbaa's spel is. De Tree Of Life bevat een muziekvideo van een coverversie van "Circle Of Life", ingezongen door een nobel onbekend Disney Channel-jeugdgroepje. Leuk voor de kleintjes is hier ook de mogelijkheid om de film af te spelen waarbij alle liedjes in een karaoke-versie getoond worden. Leuk voor de groten is dan weer de commentaartrack door regisseur Don Hahn. Net als bij de Australische versie van Atlantis is er, voor wie al die geanimeerde menu's niet ziet zitten (ze zijn nochtans de moeite) ook een overzichtelijke index.


Bij de tweede disc krijg je een assortiment aan making of-filmpjes, die je ofwel per thema kan bekijken, ofwel per continent, waarbij telkens gefocust wordt op de invloed die de zes werelddelen (Antarctica uitgezonderd; The Lion King is een film zonder pinguïns) op de film hadden. Zo komen we onder meer te weten dat The Lion King in de Disneystudio's lang als een B-project werd achter de hand gehouden, en dat de film in 1990 eerst de oorspronkelijke titel "King Of The Jungle" droeg. Ook krijgen we tal van documentaires, meertalige clips, educatieve filmpjes over wrattenzwijnen en andere ongein voorgeschoteld. Zeer de moeite waard en doorspekt met humor is ook een virtuele safari die je samen met Timon en Pumbaa kan maken, hetzij in een jeep of op een boot. We zullen nooit meer vergeten wat het verschil tussen een krokodil en een alligator is. We zeiden eerder al dat Disney uit haar vorige vergissingen heeft geleerd, en als we de heer Lievens mogen geloven is er nu wél naar keuze op alle extra's, ook op het audiocommentaar, Nederlandse overdubbing (yuk!) of ondertiteling (yay!) voorzien.

Uiteraard kan een film als deze niet zonder de obligate (verplichte) trailers, en krijgen we ook een sneak preview van The Lion King III: Hakuna Matata, een herwerking van het oorspronkelijk verhaal, ditmaal herverteld vanuit het standpunt van Timon en Pumbaa, te verschijnen in maart 2004. We blijven echter kritisch ingesteld ten opzichte van dit soort afgeleide producten, en van wat we gezien hebben wordt een groot deel van de humor in deze release opgebouwd rond de verschillende lichaamsgassen die aan het lijf van Pumbaa ontsnappen. In de zomer van 2004 volgt er dan een re-release van de direct to video-sequel The Lion King II: Simba's Pride, en rond de kerstdagen van 2004 moet er dan een deluxe-box met de drie films onder de kerstboom liggen.

We hadden ook nog de mogelijkheid om aan de heer Lievens enkele vragen te stellen aangaande de toekomstige releases van Disney. Onze eerste, dringende en bij DVD-liefhebbers veelgestelde vraag was of er in de toekomst nog Disneyfilms in DTS, of, zo je wil, in DEHT, zullen worden uitgebracht. De heer Lievens wist ons te zeggen dat een dergelijke vernieuwde mix waarschijnlijk voorbehouden blijft voor "grotere" releases, zoals Aladdin, de volgende release in de Platinum-reeks. Als klein taalgebied moet België al voortdurend tegen de stroom oproeien: Buena Vista International wil het aantal verschillende masters liefst tot een minimum beperkt zien, waardoor er op UK-versies al sneller plaats is voor een extra DTS-track, of meer extra's, en het eerder genoemde gevecht om alleen al duidelijk te maken aan de bonzen dat Nederlands en Vlaams niet aan elkaar gelijk zijn, kost soms al heel wat overtuigingskracht. We zijn met dit antwoord gedeeltelijk tevreden, want volgens ons zou dit voor anderstalige ondertitelingssporen geen bezwaar mogen zijn, maar het is, zoals vaak, de markt die speelt. En op die markt zijn nog altijd de kinderen baas, want alhoewel Disney zich tegenwoordig meer en meer richt op jongvolwassenen, blijft uw kroost nog altijd Disney's "target audience" bij uitstek. Het is overigens jammer dat men bij Buena Vista zélf films als Treasure Planet liefst zo snel mogelijk wil vergeten, terwijl deze zowel artistiek als qua DVD-release toch wel netjes zijn, dachten we zo.


De heer Lievens kon ons overigens wél het gerucht bevestigen dat de Platinum-reeks vanaf 2005 zal worden geïntensifieerd van 10 naar 14 titels, en dat deze reeks vanaf dan niet langer jaarlijks, maar halfjaarlijks (maart en oktober) zal worden aangevuld. Drie van de nieuwe films in de Classics-reeks zullen Peter Pan, Mulan en Pinocchio zijn, de vierde titel ontschoot de senior manager even; in elk geval kan U die lijstjes met Platinum-releasedata vanaf 2005 voorlopig weer even opbergen. En in tegenstelling tot Beauty And The Beast (2 versies) en Monsters Inc. (3 versies) is deze dubbel-DVD de enige versie van The Lion King die verschijnt, wat de duidelijkheid zeker bevordert. U kan natuurlijk nog per ongeluk de Franstalige versie meenemen, maar dan hebt U zelf toch niet goed opgelet.

En nu is het nog even wachten voor U massaal de winkels kan gaan bestormen. Eén ding is zeker: Buena Vista laat geen enkele mogelijkheid onbenut om deze release onder de aandacht van het DVD-minnende (en vooral -kopende) publiek te brengen. Maar de film zelf verdient dat ook. Hakuna Matata!
(Met toestemming van de auteur gepubliceerd op DVD Info. Niets uit deze publicatie mag worden overgenomen zonder uitdrukkelijke toestemming van de auteur.)

UIT HET ARCHIEF

Andere artikels van hetzelfde type