:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> FAST & FURIOUS 10 - FAST X
FAST & FURIOUS 10 - FAST X (BLU-RAY)
Bespreking door: Didier - Geplaatst op: 2023-08-28
FILM 
Nadat de eerste The Fast And The Furious in 2001 werd uitgebracht, zijn we ondertussen al aan de tiende film aanbeland. Fast X is zeker niet het einde. Integendeel, want zonder te gaan spoilen eindigt deze blockbuster abrupt op een cliffhanger - net zoals in de ouderwetse televisieseries - die alle wegen openzet voor een heus vervolg. Meer zelfs, Vin Diesel liet voor de Hollywood-stakingen vallen dat dit wel eens een trilogie zou kunnen worden, en eens deze koe is uitgemolken zou men zelfs beginnen aan een female version van het verhaal.
Wat begon als een plezante film over illegale straatraces is al lang uitgegroeid tot een franchise waarbij de kijker zo wat alle logica van de natuurwetten teniet ziet gaan met als dwaas hoogtepunt, F9 waarin de auto's een tripje naar de maan maakten. Wellicht moet bedenker Vin Diesel zelf geweten hebben dat hij hiermee over de scheef ging, want in Fast X wordt er behoorlijk wat gas terug genomen als we het over het ridicule aspect hebben, maar wel zonder in te boeten aan sensatie, want Fast X is zonder meer één van de meest spectaculaire films die je dit jaar in de bioscoop kon zien. Het enige wat de film wat in de weg zit is de moeiheid van dit alles. Geen enkele acteur us er jonger op geworden, en tot vervelens toe worden nog maar eens archiefbeelden van wijlen Paul Walker uit de kast gehaald. Dat werkt wel, maar als kijker heb je ondertussen wel door dat deze franchise geen nieuwe fans meer zal maken en dat het einde in zicht is. De film had een budget van 340 miljoen dollar en dat is... veel geld en vooral veel risico.
Het maken van de film liep niet bepaald over rozen. Justin Lin had geen interesse meer om opnieuw achter de camera te staan en de fakkel werd doorgegeven aan Louis Leterrier die de actiefans wel zullen kennen van de twee Transporter-films en The Incredible Hulk. Niet dat het er eigenlijk toe doet wie de regisseur van dienst is, want het zijn films waarin geen greintje persoonlijkheid van de regisseur verwacht wordt. Het enige wat de fans willen, zijn snelle wagens, actiescènes vol adrenaline en een barbecue om er ons aan te herinneren dat de entourage rond Dominic Toretto één grote familie is.
Naast Vin Diesel zijn ook Michelle Rodriguez (die meer en meer laat doorschemeren dat ze er genoeg van heeft), Jason Statham die met The Meg 2 dit jaar de domste blockbuster op zijn naam heeft, Jordana Brewster, Tyrese Gibson en Ludacris van de partij. Maar naast de altijd prima acterende Charlize Theron en Brie Larson is het deze keer spierbundel Jason Momoa die de show mag stelen in de nieuwste Fast en wel als Dante Reyes. Voor wie vertrouwd is met de verhaallijnen van de franchise, zal zich wel herinneren dat zijn vader in Fast Five werd gedood en dat vraagt om wraak. Momoa doet dit door een staaltje ridicule - maar best wel goed werkende - overacting waar geen grenzen aan verbonden zijn, met als hoogtepunt een niet te stoppen vuurbal die door de straten van Rome raast die qua actie perfect te vergelijken valt met wat Tom Cruise een paar maanden later liet zien in Mission: Impossible - Dead Reckoning Part One liet zien. Vervolgens gaat de trip naar Los Angeles, Rio De Janeiro en zelfs de Noordpool.
Fast X is een formulefilm waarbij geen seconde wordt afgeweken van de voorgeschreven sjablonen. Dit resulteert in een zeer fragmentarische film die je kan onderverdelen in een vijftal blokjes, waarbij de humor - niet dat iedereen het even plezant vindt - of de worsten van de barbecue de lijm zijn. Het merendeel van het bioscooppubliek heeft het ondertussen gehad met het nepfilosofisch gezwets van Vin Diesel, maar wie eerlijk is met zichzelf kan alleen maar toegeven dat Fast X actiecinema van de bovenste plank is. Hersenloos entertainment dat ver af ligt van film als kunstvorm, maar dat neemt niet weg dat deze platte commercie best wel leuk is. Zet je dus schrap voor Fast X-Part II, of hoe het actieding ook zal heten.

BEELD EN GELUID
Deze Blu-ray van Universal is simpelweg eersteklas. Het beeld is niet alleen haarscherp, maar de details zijn verbluffend wat je ziet in bijvoorbeeld in de poriën en de haren van de personages. Ook de omgevingen zijn op en top helder, zeker door de verschillende locaties zoals de drukke straten van Rome of het zonnige Rio de Janeiro. Het kleurenpalet is helder en intens, en dat met een bijzonder realistische tint. Het geluid is een Dolby Atmos-soundtrack met een krachtige bas en goede surroundeffecten.
EXTRA'S
Qua extra's heb je een uur kijkmateriaal, maar wel verdeeld over talloze featurettes. Allereerst is er de (overbodige) Gag Reel. De langste featurette is This is Family die zo'n half uur duurt en waarin men een terugblik biedt op de 22 jaar oude franchise en hoe het allemaal heeft geleid tot deze film. In Fast Breaks: Scene Breakdowns with Louis Leterrier gaat het zeven minuten over de de regisseur die uitlegt hoe verschillende belangrijke scènes zijn gemaakt. In Xtreme Rides of Fast X gaat het over de gebruikte auto's, terwijl men zich in Belles of the Brawl focust op de vrouwelijke gevechten. Tuned into Rio staat vijf minuten stil bij autorace in de film. Jason Momoa: Conquering Rome gaat men drie minuten dieper in op Momoa's werk als de schurk van de film en het uitvoeren van veel van zijn eigen stunts. Little B Takes the Wheel gaat dan weer over de vader-zoon relatie met Little B en met John Cena. Tenslotte hebben we nog A Friend in the End over het einde van de film.

CONCLUSIE
Fast X is zeer degelijk popcornentertainment waar je, mits je wil meegaan in de franchise, best wel wat plezier kan aan beleven. coverStudio: Universal

Regie: Louis Leterrier
Met: Vin Diesel, Michelle Rodriguez, Jason Statham, Jordana Brewster, Tyrese Gibson, Ludacris, Nathalie Emmanuel, Charlize Theron, Brie Larson, John Cena, Jason Momoa

Film:
6,5/10

Extra's:
6/10

Geluid:
9,5/10

Beeld:
9,5/10


Regio:
B

Genre:
Actie

Versie:
Benelux (NL/FR)

Jaar:
2023

Leeftijd:
12

Speelduur:
140 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
5053083258245


Beeldformaat:
2.39:1 HD

Geluid:
Engels Dolby TrueHD Atmos 7.1.4
Frans Dolby Digital Plus 7.1
Spaans Dolby Digital Plus 7.1

Ondertitels:
Nederlands, Frans, Spaans, Deens, Fins, Noors, Zweeds, Engels CC
Extra's:
• Gag Reel
• This is Family
• Fast Breaks: Scene Breakdowns with Louis Leterrier
• Xtreme Rides of Fast X
• Belles of the Brawl
• Tuned into Rio
• Jason Momoa: Conquering Rome
• Little B Takes the Wheel
• A Friend in the End
• Music Videos

Andere recente releases van deze maatschappij