:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> MIGRATION
MIGRATION (UHD)
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2024-03-14
FILM
De cynische eend Mack (Kumail Nanjiani) stemt uiteindelijk toe om van het gezaag van zijn vrouw Pam (Elizabeth Banks) en zijn kinderen Dax (Caspar Jennings) en Gwen (Tresi Gazal) verlost te zijn, om mee te gaan op trekvlucht naar het zuiden, in plaats van in het gezellige meertje te blijven. Ook de ietwat wereldvreemde oom Dan (Danny DeVito) gaat mee, en het vijftal belandt, na een intermezzo met een paar reigers waarvan ze niet goed weten of ze al dan niet zijn te vertrouwen, in New York. Op aanraden van de duif Chump (Nora Lum) geraken ze aan de praat met de macau Delroy (Keegan-Michael Key), die hen wel de weg naar het door hem zo geliefde Jamaïca wil wijzen. Probleem is dat Delroy in een kooi zit, en dat de eigenaar van een restaurant de sleutel heeft. De eenden doen een poging om Delroy te bevrijden, maar de restauranthouder ziet het wel zitten om canard à l'orange op het menu te zetten.
Na een gewaagde ontsnapping komt het gezelschap terecht in de commune van Googoo (David Mitchell), een eendenparadijs dat nog het meeste wegheeft van een subtropisch zwembad. Het gezelschap wil er natuurlijk een tijdje vertoeven, maar uiteraard is er iets niet pluis. Dax heeft dit als eerste door, maar zijn vleugels geraken beschadigd.

Studio Illumination maakt nog andere films dan de Minions, en als je Sing en The Secret Life Of Pets beschouwt, zelfs redelijk veel. Met Migration komen ze met een nieuwe franchise af die niet teert op bestaande franchises, en dat siert hen. Wat deze film bijzonder goed maakt, is de stemmenrol van Kumail Nanjiani, de acteur die u waarschijnlijk niet kent omdat u Eternals links hebt laten liggen. Nanjiani gaat in deze film in full overdrive en spaart geen gelegenheid om zijn personage Mack te laten becommentariëren dat hij de gang van zaken maar niks vindt. Veel meer diepere betekenis moet u in de film overigens niet zoeken, het is een simpel verhaal van een troep eenden die naar Jamaïca wil en daarbij flink wat tegenstand ondervindt. We hebben ons alleszins met hun strapatsen goed geamuseerd, en met 83 minuten is de film niet te lang uitgerokken opdat die vervelend zou worden. Kort en krachtig, het werkt ook.
BEELD EN GELUID
De eenden zijn fris en kleurig, en de setting, van het pittoreske meertje tot het einde in Jamaïca biedt ons de gelegenheid om mooie landschappen te zien, zelfs al zit het voornaamste intermezzo in de film in New York. In 4K komt dat er nog eens bijzonder genuanceerd uit, met visuals die elkaar in hoog tempo opvolgen zonder noemenswaardige beeldfouten, waarbij de meest indrukwekkende scène er één is waarin het gezelschap, pas in New York gearriveerd, het drukke verkeer tracht te ontwijken. De geluidstrack is uitgewerkt in Dolby Atmos en zorgt wel voor wat surrounds en een mooie soundtrack van John Powell, maar er zitten ook enkele dode momenten in de geluidsband. Er had iets meer mee kunnen gedaan worden.
EXTRA'S
Alle extra's zijn zowel op de 4K-schijf als op de gewone Blu-ray terug te vinden. Zoals gewoonlijk opent een release van Illumination met enkele kortfilms. In Fly Hard (4:00) probeert duif Chump een verloren hanger terug te brengen naar het oude vrouwtje dat elke dag de duiven komt voeren. Mooned (8:40) is dan weer een Minionsfilmpje, waarbij we te zien krijgen wat er na Despicable Me met Vector is gebeurd: hij zit als schipbreukeling op de maan, en zijn terugkeer wordt bemoeilijkt door een wel héél doortastende Minion. Midnight Mission (4:52) brengt ons de terugkeer van Agnes, die bang is in het donker, maar daar gaan de Minions een handje bij helpen. Willen of niet.
In Microphone Madness (3:11) passeeren we gewoontegetrouw langs de opnamestudio waar de stemacteurs hun lijnen inspreken, en in de redelijk uitgebreide 7 documentaires "Meet the Cast" (16:37) presenteren regisseur Benjamin Renner, Illumination-begeesterde Chris Meledandri en editor Christian Gazal de voornaamste personages a rato van een dikke 2 minuten per stuk. In Taking Flight: The Making of Migration (5:29) vertellen Renner, Meledandri en co-regisseur Guylo Homsy over de vier jaar die het heeft geduurd om Migration af te werken. The Art of Flight (1:58) biedt een blik op de animatie in diverse stadia van afwerking, en The Sound of Flight (2:57) doet hetzelfde over de geluidseffecten en de manier waarop de muziek aan dient te sluiten bij de animatie. Er zijn gewoontegetrouw ook 4 documentaires "How to Draw" (10:33) waarin de kleintjes hun favoriete figuur leren tekenen, en in Build Your Own Pop-Up Book (11:07) mogen ze aan de slag met een flipbook. Wie nog niet genoeg aan activiteiten heeft, leert in de 3 documentaires "Calling All Birds" (5:34) drie verschillende vogelgeluiden nadoen, en in de 2 documentaires "Best Nests" (5:47) leren de kleintjes een vogelnestje te construeren. Een bijdrage hoe je achteraf best de vogeldrek opkuist zit er niet bij.

CONCLUSIE

Migration is een eerder braaf maar goed gemaakt werkstuk waarin de boodschap birds of a feather stick together er duidelijk dik opgesmeerd wordt. De film heeft vooral een zeer leuke voice cast, en op 4K krijgt u er ook nog eens een mooie presentatie bovenop.


coverStudio: Universal

Regie: Benjamin Renner & Guylo Homsy
Met: Kumail Nanjani, Elizabeth Banks, Danny DeVito, Casper Jennings, Tresi Gazal, Isabela Merced, Keegan-Michael Key, Nora Lum, David Mitchell, Carol Kane

Film:
8/10

Extra's:
4/10

Geluid:
8/10

Beeld:
10/10


Regio:
X

Genre:
Komedie

Versie:
U.S.A.

Jaar:
2023

Leeftijd:
PG

Speelduur:
83 min.

Type DVD:
SS-TL

Barcode:
191329256602


Beeldformaat:
2.39:1 UHD

Geluid:
Engels Dolby TrueHD Atmos 7.1.4
Québecqois Frans Dolby Digital 5.1
Latijns-Amerikaans Spaans Dolby Digital Plus 7.1

Ondertitels:
Québecqois Frans, Latijns-Amerikaans Spaans, Engels CC
Extra's:
• Kortfilm "Fly Hard"
• Kortfilm "Mooned"
• Kortfilm "Midnight Mission"
• Documentaire "Microphone Madness"
• 7 documentaires "Meet the Cast"
• Documentaire "Taking Flight: The Making of Migration"
• Documentaire "The Art of Flight"
• Documentaire "The Sound of Flight"
• 4 documentaires "How to Draw"
• Documentaire "Build Your Own Pop-Up Book"
• 3 documentaires "Calling All Birds"
• 2 documentaires "Best Nests"

Andere recente releases van deze maatschappij