:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> BRIDGE ON THE RIVER KWAI, THE
BRIDGE ON THE RIVER KWAI, THE
Bespreking door: Serge - Geplaatst op: 2000-12-13
FILM
The Bridge On The River Kwai is een meesterlijke oorlogsfilm uit 1957, geregisseerd door David Lean (Great Expectations, Lawrence Of Arabia, Dr. Zhivago). De film handelt gaat niet over het goede of slechte aan de oorlog, maar toont ons een beeld van individuen, Britse krijgsgevangenen die vastberaden geloven in de militaire discipline en trots in hun rangen.

De handeling wordt gesitueerd in 1943 in een krijgsgevangenenkamp in Birma, dichtbij een treinspoor die de Japanners aan het aanleggen zijn, en opent met een scène waarin Shears (William Holden) en een kompaan enkele overleden gevangenen begraven. Tegelijkertijd arriveren de Britse gevangenen in het kamp o.l.v. Nicholson (Alex Guinness), vrolijk The Colonel Bogey March fluitend. Saito, de commandant van het kamp, heeft deze gevangenen hard nodig ivoor het afwerken van de brug, want de tijd dringt. Hij vertelt Nicholson dat iedereen verplicht is om mee te werken, zelfs de officieren. Nicholson verwijst naar de Conventie van Genève waarin besloten is dat officieren geen handenarbeid mogen verrichten. Saito heeft lak aan de regels, maar Nicholson houdt het been stijf. Daarop wordt hij op bevel van Saito opgesloten in een ijzeren hut, ook "de oven" genaamd wegens het feit dat ze in de brandende zon staat.

Ondertussen trachten enkele gevangenen te ontsnappen, doch dat lukt maar gedeeltelijk. Alleen Shears weet te ontkomen aan de Japanners, die overigens denken dat hij verdronken is. Shears komt via enkele omwegen in een ziekenhuis terecht, maar al gauw wordt hij door een Britse commandant ter orde geroepen. Er wordt een missie georganiseerd naar de rivier Kwai om de brug op te blazen en vermits Shears de omgeving kent, vraagt men hem aan de missie deel te nemen. In eerste instantie weigert hij, maar wordt gechanteerd waarop hij de missie accepteert.
Terzelfdertijd lukt het Saito niet om met de Britse gevangenen de brug te bouwen. Voortdurend mislukt er wel iets, tot grote ergernis van Saito. Omdat de tijd dringt, moet hij noodgedwongen aan Nicholson toegeven, waarna de Britten zich vol overgave op de bouw van de brug storten. Voor Saito is dit de complete afgang, maar hij beseft maar al te goed dat de Britten onder eigen commando degelijker werk zullen aeveren en dat ze de brug tijdig zullen voltooien. Wat niemand in het kamp weet, is dat Shears en enkele companen de brug naderen met als doel ze op te blazen. Wegens wat oponthoud onderweg vrezen ze dat ze niet tijdig zullen arriveren. Het wordt een race tegen de tijd...

De film is genomineerd voor acht Oscars waarvan er maar liefst zeven werden verzilverd, waaronder beste film en beste acteur. Het scheede niet veel of Alec Guinness had de hoofdrol niet voor zijn rekening genomen, maar dankzij de overtuigingskracht van David Lean en vooral producer Sam Spiegel, aanvaardde hij de opdracht toch. The Bridge On The River Kwai is een klassieker in zijn genre, met sterke vertolkingen van onder meer Alec Guinness en Sessue Hayakawa.

Een opmerking die we toch willen maken is het feit dat in verschillende oorlogsfilms uit die periode vreemd genoeg blijkt hoe goed de gevangenen het wel niet hadden in de kampen. Dat is ook het geval in deze film. We kunnen ons nauwelijks inbeelden dat het beeld dat we in de film krijgen inderdaad overeenstemt met de realiteit.

BEELD EN GELUID
Ondanks het feit dat het doosje  aangeeft dat de film een 2.55:1-beeldformaat heeft, vermeldt IMDB  een 2.35:1-beeldformaat, wat volgens ons ook dichter aanleunt met wat op deze dvd te zien is. Het beeld is tevens anamorf behandeld. De kwaliteit is bevredigend gezien de leeftijd van de film. Het beeld is op enkele uitzonderingen na vrijwel vrij van krassen, vlekken en filmgrain. De kleuren zijn helder en komen volop tot hun recht. Jammer genoeg ogen de donkere scènes ietsje te donker.
De film heeft op deze dvd een Dolby Digital 5.1-geluidsspoor dat aangezien z'n leeftijd heel goed klinkt. Op andere films uit die periode is er wel eens ruis en klinken de dialogen schril en hard, maar daar is hier bijna niets van te merken. De voorste kanalen worden optimaal benut, terwijl de achterste kanalen af en toe gebruikt worden voor surroundeffecten en achtergrondgeluiden van bijv. de jungle.

EXTRA'S
Columbia blijft het goede voorbeeld geven als het op dvd aankomt. Ook hier weer toont het z'n kennis als het op extra's aankomt, die trouwens Nederlands ondertiteld zijn. De eerste schijf bevat naast de film het interactieve spelletje Trivia Sabotage: Building the Bridge, waarbij je kan kiezen uit drie moeilijkheidsniveaus en je telkens 10 meerkeuzevragen moet oplossen. Weet je het antwoord niet, dan kan je een scène uit de film afspelen die de oplossing bevat. Vervolgens is er Maps & Military Strategy, met een map van de streek. Hier kan je bepaalde plaatsen selecteren met de cursor waarna je wat achtergrondinfomatie krijgt of een scène uit de film kan afspelen. Dan is er nog de Isolated Score.

De tweede schijf is toch wat interessanter als het op extra's aankomt. Vooreerst is er de uitstekende documentaire The Making Of The Bridge On The River Kwai (53 min.) die je heel wat informatie biedt over de voorbereiding van de film, de casting van de acteurs, problemen bij de productie, etc. aan de hand van interviews met medewerkers. Vervolgens zijn er enkele kortere documentaires die telkens over de film gaan: In An Appreciation by John Milius (8 min.) vertelt de betrokkene waarom hij de film zo goed vindt. Rise and Fall of a Jungle Giant (6 min.) gaat over de filmlocatie en het bouwen van de brug, USC short film introduced by William Holden (16 min.) is een kortfilm die enkele aspecten van het filmen toelicht aan de hand van voorbeelden uit The Bridge On The River Kwai. Ook leuk is de fotogalerij (7,5 min.) waarin je automatisch een heleboel foto's te zien krijgt zonder dat je daarvoor de cursor van de afstandsbediening hoeft te gebruiken. En ten slotte  zijn er de obligate bioscooptrailer en filmografieën van acteurs en regisseur.

Op het vlak van DVD-ROM -ateriaal is er een screensaver en zijn er enkele weblinks naar de sites van Sony en Columbia. Niet veel zaaks dus. Voor mijn part mogen ze dergelijke DVD-ROM-extra's in de toekomst gewoon achterwege laten. Voorts bevindt er zich in het doosje een boekje van 12 pagina's met allerlei achtergrondinformatie en enkele foto's.

VERPAKKING
Het moet gezegd worden: bij Columbia weten ze perfect wat de consument verlangt van een dvd, maar van verpakking hebben ze ook deze keer blijkbaar geen kaas gegeten. Net als bij de Men In Black Limited Edition komt Columbia hier aandraven met een Scanavo-doosje waaruit je de schijfjes met héél véél moeite loskrijgt. Je moet uiterst voorzichtig te werk gaan anders is de kans groot dat ze gewoonweg breken of beschadigd worden. Dat kan toch gemakkelijk vermeden worden door een gebruiksvriendelijker doosje te gebruiken. Mensen bij Columbia, volgende keer beter, oké?

CONCLUSIE
Een oorlogsklassieker van David Lean, eindelijk verkrijgbaar op dvd en met de nodige extra's. Laat het superonhandige doosje je zeker niet afschrikken om deze dvd in huis te halen.


cover
Studio: Columbia Tristar

Regie: David Lean
Met: Alec Guinness, William Holden, Jack Hawkins, Sessue Hayakawa, James Donald, Ann Sears, Geoffrey Horne

Film:
8/10

Extra's:
6/10

Geluid:
7/10

Beeld:
7/10


Regio:
2

Genre:
Oorlog

Versie:
U.K.

Jaar:
1957

Leeftijd:
PG

Speelduur:
155 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
5035822000131


Beeldformaat:
2.55:1 anamorf PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Duits Dolby Digital 5.1
Frans Dolby Digital 5.1
Duits Dolby Surround 2,0
Audiospoor Dolby Surround 2.0


Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Duits, Deens, Fins, Noors, Zweeds, IJslands, Grieks, Tsjechisch, Hongaars, Bulgaars, Pools, Hindoestaans, Arabisch
Extra's:
Disk 1:
• Film
• Trivia Sabotage: Building the Bridge
• Maps & Military Strategy
• Isolated Score
Disk 2:
• Documentaire: Making-of
• Featurettes: An Appreciation by John Milius, Rise and Fall of a
Jungle Giant, USC short film introduced by William Holden
• Fotogalerij (7,5 min.)
• Bioscooptrailer (3 min.)
• Filmografieën
• DVD-ROM-materiaal
• Boekje van 12 pag.

Andere recente releases van deze maatschappij