:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> ADAPTATION
ADAPTATION
Bespreking door: Carl - Geplaatst op: 2003-11-19
FILM
De makers van het hoogst ongebruikelijke maar zeer gewaardeerde Being John Malkovich brengen ons met Adaptation opnieuw een buitenbeentje van formaat. Nicolas Cage speelt Charlie Kaufman, de echte schrijver van deze film en van Being John Malkovich. Dat gegeven toont aan dat de film op waargebeurde feiten gebaseerd is, aangedikt met een flink stuk (grappige) fictie.

Charlie wordt ingehuurd om een schermadaptatie te maken van de roman "The Orchid Thief", geschreven door Susan Orlean (Meryl Streep). Tijdens een leesbeurt van het boek geraakt Charlie in paniek. Het verhaal gaat over een zekere John Laroche, kweker en verkoper van zeldzame gekloonde orchideeën. Aangezien de inhoud van het boek vrij moeilijk te vertalen is op het witte doek en Charlie bitter weinig kaas gegeten heeft van bloemen, laat staan orchideeën, is een writer's block gauw z'n deel. Gooi daarbij nog eens Charlie's tweelingbroer Donald (Nicolas Cage), eveneens een scriptschrijver die succes oogst met z'n snel-rijk-formulescripts en het hek is volledig van de dam voor de gefrustreerde Charlie. Tussen deze verhaallijn door wordt de relatie van schrijfster Orlean met John Laroche (Chris Cooper), het hoofdkarakter van haar boek, onder de loep genomen. Alhoewel Laroche in vele opzichten een man is om te verafschuwen, voelt de schrijfster zich toch op één of andere manier tot hem aangetrokken. De gebeurtenissen hierna gaan over van bizar naar surreëel, maar hiervoor moet u de film zelf bekijken en neem het van ons aan, het is de moeite waard.

Adaptation is niet zomaar een film. Waar anderen op safe spelen neemt men in dit verhaal risico's via bizarre plotwendingen. Het is ook geen passieve prent en ze vraagt een inspanning van de kijker om zich zonder problemen de verschillende verhaallijnen eigen te maken. Het klinkt misschien niet grappig en alhoewel dit geen onderbroekenhumor is, zal je toch héél wat aflachen met Charlie Kaufmann en zijn probleemvolle Adaptation van "The Orchid Thief".

BEELD EN GELUID
Gedeeltelijk geschoten in de moeraslandschappen van Florida en met de wereld van de orchidee als onderwerp is deze film een feest voor het oog. De beeldkwaliteit is dan ook navenant met veel diepe, warme kleuren en specifieke belichting om de sfeer erin te krijgen en te houden. Huidtinten zijn natuurlijk en correct en het detailniveau ligt vrij hoog. Af en toe is er wel sprake van grain en pixelatie maar gelukkig blijft dit eerder beperkt.

Voor een film die eerder dialooggedreven is bezit deze prent een verrassend actieve geluidstrack. Er zitten een aantal explosies in die het baskanaal goed en diep aanspreken. Daarbovenop worden de soundtrack, verschillende achtergrond- en sfeergeluiden alsook de dialogen, prachtige weergegeven in een ruim en goed gebalanceerd geluidsveld. Een verschil tussen de Dolby Digital- en de DTS-track is weinig of niet hoorbaar.

EXTRA'S
Het mooiste gedeelte van deze extra's zijn de drie interviews met respectievelijk Cage, Streep en Cooper. Opgeteld duren ze ongeveer 11 minuten en ze zijn stuk voor stuk de moeite. Het commentaar door de acteurs is niks minder dan een omgevormde making of met stukjes uit de hiervoor vernoemde interviews, aangevuld met enkele beelden vanop de set en achtergrondinformatie, slechts 2 minuten lang en dus zeker niet voldoende om als fatsoenlijke extra te worden beschouwd. Voorts zijn er nog 3 tv-spots, een trailer en enkele biografieën, een mager setje extra's voor een klassefilm, jammer!

CONCLUSIE
Na Being John Malkovich is dit opnieuw een schot in de roos voor het duo Kaufmann/Jonze. Voor een film van dit kaliber is het aantal aanwezige extra's zeker en vast onvoldoende, dus een 'special edition' zit er hoogstwaarschijnlijk aan te komen. Beeld- en geluidskwaliteit zijn van een goed niveau en verantwoorden een eventuele aanschaf, want dit is er eentje die je zeker en vast (minstens eenmaal) moet gezien hebben.


cover
Studio: Universal

Regie: Spike Jonze
Met: Nicolas Cage, Meryl Streep, Chris Cooper, Brian Cox, Maggie Gyllenhaal, Tilda Swinton


Film:
8,5/10

Extra's:
4/10

Geluid:
8/10

Beeld:
8,5/10


Regio:
2

Genre:
Komedie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2003

Leeftijd:
12

Speelduur:
85 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
5050582571776


Beeldformaat:
1.85:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels DTS 5.1
Engels Dolby Digital 5.1
Engels Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• Trailer
• Interviews
• Commentaar door de acteurs
• TV Spots
• Biografieën

Andere recente releases van deze maatschappij