:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> CARLITO'S WAY
CARLITO'S WAY
Bespreking door: Carl - Geplaatst op: 2003-12-02
FILM
Soms heb je van die films waar alles perfekt samenvloeit tot een prachtig geheel. Een sublieme cast die acteert op de toppen van hun tenen en een sterke regisseur die een prachtig boek mag verfilmen in de stijl die hem het beste ligt. Carlito's Way valt in deze categorie.


Deze gangsterfilm uit 1993 brengt de laatste momenten uit het leven van ex-gangsterbaas Carlito Brigante op het witte doek. Dankzij z'n neurotische advocaat David Kleinfeld (prachtige rol van Sean Penn) komt Carlito sneller dan verwacht uit de gevangenis vrij. Hij heeft z'n lesje nu wel geleerd en beslist om z'n criminele verleden van vandaag op morgen volledig achter zich te laten en vanaf dan op het rechte pad te blijven. Om z'n keuze kracht bij te zetten zoekt Carlito z'n ex-vriendin (Penelope Ann Miller) op en begint een nieuwe relatie met haar. Carlito en z'n vriendin merken al gauw dat z'n maffiosiverleden hem blijft achtervolgen als er een gevaarlijk personage op het toneel verschijnt. Benny Blanco (John Leguizamo) is een nieuwe speler op de drugsmarkt en heeft er niks anders op gevonden dan Carlito te vermoorden om respect af te dwingen binnen het wereldje. Gevaarlijke situatie en moeilijk keuzes dringen zich op aan Carlito Brigante en z'n naasten!


Brian De Palma, op zich al niet van de minsten, levert hier uitstekend werk en draaide één van z'n meest onderschatte gangsterfilms ooit. Meegeholpen door een ijzersterke Al Pacino die de loodzware mono- en dialogen een extra Pacino-punch geeft, tilt hij deze prent met z'n prachtige fotografie en ijzersterk camerawerk naar een veel hoger niveau dan het doorsnee gangsterepos. Na twee missers (Bonfire Of The Vanities en Raising Cane) dachten veel filmliefhebbers dat De Palma op een zijspoor zat. Gelukkig sloeg hij keihard terug in de stijl van z'n vroegere meesterwerken. Dit is er eentje die het waard is om in uw collectie op te nemen.


BEELD EN GELUID
Beeld- en geluidsniveau werden volledig herzien voor deze zogenaamde 'collector's edition' en zeker op beeldvlak is dit een enorme verbetering. Meer detail en minder grain zijn de voornaamste veranderingen. Kleuren zijn eveneens warmer tijdens de dagscènes en het zwartniveau is meer solide tijdens de nachtelijke opnames.

Ja, en wat gezegd van het geluid? Universal zet ons opnieuw met de gebakken peren door ons op te zadelen met enkel een Franse DTS-track. Schande is het enige woord wat ons te binnen schiet, daarom ook de logische beslissing om deze track niet aan een luisterbeurt te onderwerpen. Gelukkig genoeg heeft de Engelse Dolby Digital 5.1-track net als het beeld een gedaantewisseling ondergaan. Na een vergelijk met de oude versie viel één ding onmiddellijk op: de betere balans tussen muziek en dialogen in de club. Soms zit er hier en daar een lichte echo in het geluid maar dit foutje blijft beperkt tot enkele scènes. Hier en daar wordt de subwoofer sterk aangesproken en de jaren 70-soundtrack door Patrick Doyle klinkt klonk nooit beter.


EXTRA'S
Op gebied van de extra's bevat deze 'valse' collector's edition één groot verschil met de oude editie. Men voegde er een serieuze Making Of bij die afklokt op zo'n 35 minuten. Ze bevat voornamelijk interviews met de schrijver van de roman waarop Carlito's Way gebaseerd is: Edwin Torres. Ook zijn er interviews aanwezig met De Palma zelf, de producer en de scenarist. Na het bekijken van de featurette zal de film nog weinig geheimen bezitten voor de kijker maar al bij al blijven we met een leeg gevoel zitten. Het gegeven dat er nog een fotogalerij aanwezig doet niks aan het feit dat we hier graag een karrenvracht aan extra's verwacht hadden.


CONCLUSIE
Een prachtige gangsterfilm door grootmeester De Palma met Al Pacino als drijvende kracht achter een sterk verhaal. Ondanks het gelimiteerde bonusmateriaal is dit er eentje die in geen enkele collectie misstaat. De technische aspecten zijn herzien en met uitzondering van de voor ons nutteloze Franse DTS-track zijn het enorme verbeteringen ten opzichte van de originele versie.


cover
Studio: Universal

Regie: Brian De Palma
Met: Al Pacino, Sean Penn, Penelope Ann Miller, Luis Guzman, Viggo Mortensen, John Leguizamo

Film:
8,5/10

Extra's:
4/10

Geluid:
8/10

Beeld:
8,5/10


Regio:
2

Genre:
Misdaad

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1993

Leeftijd:
16

Speelduur:
140 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
5050582103564


Beeldformaat:
2.35:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Frans DTS 5.1
Frans Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Frans, Arabisch, Engels CC
Extra's:
• Making Of
• Fotogalerij
• Bioscooptrailer

Andere recente releases van deze maatschappij