:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> MARX BROTHERS IN DUCK SOUP, THE
MARX BROTHERS IN DUCK SOUP, THE
Bespreking door: Dimitri - Geplaatst op: 2003-12-21
FILM
Duck Soup is de vijfde en tevens laatste film die de Marx Brothers opnamen in opdracht van Paramount. Het is ook de laatste film waarin de vier broers samen in één verhaal te bewonderen zijn. Het verhaal is uiteraard niet het belangrijkste ingrediënt van een Marx film. Dit dient louter en alleen als omlijsting waarbinnen vrij kan geïmproviseerd, gegrapt en gegrold worden. Dit is bij Duck Soup niet anders. Om toch even te schetsen binnen welk kader deze prent zich afspeelt volgt hier een klein woordje uitleg. Dankzij de investering van een rijke dame komt Rufus T.Firefly (Groucho) aan de macht als dictator in het land Freudonia. Ambassadeur Trinito van het buurland Sylvania heeft echter andere plannen met Freudonia en hij huurt Harpo en Chico in als spionnen. Vanzelfsprekend duurt het daarna niet lang meer vooralleer het hele zaakje uit de hand begint te lopen...

Eén van de vermaarde scènes uit de film is die waarin Chico en Harpo op vermakelijke wijze van hoedje wisselen met een nietsvermoedende marktkramer, gespeeld door Edgar Kennedy (die mensen misschien nog kennen van zijn werk met Chaplin en later ook een solocarrière als komiek begon). Zonder veel woorden wordt het hoedje van de man vervangen door het hoedje van Chico die dan opnieuw wisselt met Harpo. Dit gaat zo nog een tijdje door tot je uiteindelijk niet meer weet van wie die hoedjes nu oorspronkelijk zijn en je luidop begint te lachen. Zo simpel en ogenschijnlijk kinderachtig, maar op een zeer geslaagde en stijlvolle manier gebracht. Dit zijn de Marx Brothers ten top!

BEELD EN GELUID
Het zwart/wit beeld mist hier en daar enkele frames. De filmprint is van een pre-historisch tijdperk en zit dan ook vol met krasjes, vuiltjes en haartjes. Toch zal het moeilijk, zij het niet onmogelijk zijn om de beeldkwaliteit mits een uitgebreidere opboetsbeurt properder en scherper te maken. Dit is zo wat het beste resultaat wat men gezien de leeftijd van de film heeft kunnen bereiken.

Het Dolby Digital Mono 1.0 geluid is uiteraard niet erg bijzonder. Toch blijft alles duidelijk te volgen, ook al is er erg veel ruis, gekraak en overstuurde vervorming aanwezig. Voor een film uit 1933 mogen we geen wereldwonderen verwachten en mensen die dan ook een film aanschaffen van een dergelijke leeftijd weten bij voorbaat dat ze geen DTS track kunnen verwachten.

EXTRA’S
Het enige op dit vlak is de trailer. Deze dvd is even kaal als een vers geplukte kerstkalkoen.

CONCLUSIE
Deze film behoort duidelijk tot het betere, zij het niet allerbeste werk van de Marx Brothers. Het slapstick gehalte ligt erg hoog, een vergelijking met voorgangers en collega’s als Laurel & Hardy is dan ook niet verwonderlijk. Dolgekke, spitsvondige en tegelijkertijd infantiele grappen: dit is classic comedy op z’n best. De liefhebbers zullen hier zeker een vette kluif aan hebben.

Duck Soup maakt deel uit van The Marx Brothers box. De andere delen zijn: Monkey Business, The Cocoanuts, Animal Crackers en Horse Feathers.


coverStudio: Universal

Regie: Leo McCarey
Met: Croucho, Harpo, Chico & Zeppo Marx

Film:
8/10

Extra's:
0,5/10

Geluid:
4/10

Beeld:
5/10


Regio:
2

Genre:
Komedie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1933

Leeftijd:
AL

Speelduur:
65 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
5050582060782


Beeldformaat:
1.33:1 PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital Mono 1.0
Frans Dolby Digital Mono 1.0
Duits Dolby Digital Mono 1.0
Italiaans Dolby Digital Mono 1.0
Spaans Dolby Digital Mono 1.0

Ondertitels:
Nederlands, Frans, Duits, Italiaans, Spaans, Portugees, Deens, Fins, Noors, Zweeds, Grieks, Russisch, Hebreeuws, Arabisch, Engels CC
Extra's:
• Trailer

Andere recente releases van deze maatschappij