:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> PITCH BLACK
PITCH BLACK
Bespreking door: Serge - Geplaatst op: 2001-06-23
FILM
Een vrachtschip met passagiers stort neer op een planeet in een afgelegen uithoek van het heelal. De planeet wordt omgeven door drie zonnen waardoor er op het op het eerste gezicht nooit donker wordt. De overlevenden doen er enkele lugubere ontdekkingen waarbij één van hen verslonden wordt door vraatzuchtige en levensgevaarlijke vliegende monsters die elk daglicht schuwen en enkel in het donker te voorschijn komen. Ze doen echter een schokkende vaststelling: een steeds weerkerende cyclus zal er voor zorgen dat de drie zonnen weldra niet meer zichtbaar zijn waardoor de planeet in een complete duisternis wordt gehuld. Dat betekent dat de monsters uit hun winterslaap kunnen ontwaken om zich op deze levende prooien te storten...

Pitch Black is een uiterst geslaagde sciencefictionfilm die boeit van begin tot einde en voorzien van enkele onverwachte verrassingen. Geen duurbetaalde acteurs en dito speciale effecten, op Vin Diesel (Saving Private Ryan) en Radha Mitchell (soap Neighbours) na, en voor de rest vooral minder bekende zoniet onbekende acteurs. Echt origineel is de film uiteraard niet. Een ruimteschip dat neerstort waarbij de overlevenden het moeten opnemen tegen bloeddorstige wezens, het is zeker niet nieuw, maar regisseur David Twohy slaagt erin verrassend uit de hoek te komen. De enorme vlaktes en dorre landschappen van de planeet worden prachtig in beeld gebracht en de drie zonnen zorgen voor een waar kleurenpalet. De film komt met momenten snel en snedig uit de hoek dankzij de flitsende montage die ervoor zorgt dat er de vaart in het verhaal zit.

BEELD EN GELUID
Een film als deze zou een nachtmerrie kunnen zijn voor een transfer naar dvd. Niets is minder waar, het geheel oogt zelfs zeer goed waarbij de mooie fotogafie helemaal tot haar recht komt. De kleuren in de buitenscènes zijn, afhankelijk van de stand van de zon, strak met een kille blauwe schijn, oftewel warm met een licht rood-bruine schijn. Het beeld bevat constant veel scherpte en detail. Tijdens de donkere scènes zijn meestal alleen de personages zichtbaar en merk je af en toe wat ruis, terwijl het contrast continu goed is met diepe en solide zwarttinten.

De Dolby Digital 5.1-track (384 kbps) klinkt voortreffellijk en maakt perfect gebruik van de aanwezige kanalen. De muziek wordt krachtig weergegeven waarbij de dialogen nergens overstemd worden en gedurende de hele film helder en verstaanbaar klinken. Het kabaal van het neerstortend ruimteschip, de monsters die je om de oren vliegen, geweerschoten, kreten, etc., ze worden met brio verwerkt door de achterste kanalen. Er wordt zelfs gebruik gemaakt van split surround. Tevens gaat de track voldoende diep door in de lage tonen.

EXTRA'S
De toegevoegde extra's blinken noch in kwantiteit, noch in kwaliteit uit. Ze worden gepresenteerd in de statische en gedateerde Universal-menu's en hebben nergens Nederlandse ondertitels. Vooreerst is er de gebruikelijke mini-featurette (5 min.) die niet zo heel veel voorstelt, met wat beelden uit de film en achter de schermen. Voorts zijn er beknopte productie-aantekeningen, trailers en filmografieën. Een beetje een bizare extra is de Pitch Black Rave Party (20 min.) die ter gelegenheid van de promotie van de film georganiseerd is. We krijgen dansende mensen en dj's te zien, meer houdt de extra niet in. Interessanter zijn dan de twee audiocommentaren: de eerste met de regisseur en acteurs Vin Diesel en Cole Hauser; de tweede met opnieuw de regisseur, ditmaal vergezeld van de producent en de special effects supervisor. De tracks zijn behoorlijk informatief, maar bij momenten weet je niet goed wie aan het woord is.

CONCLUSIE
Pitch Black is een meer dan geslaagde sciencefictionfilm die je ongetwijfeld een spannende avond bezorgt. Technisch voldoet de dvd aan de verwachtingen, beeld en geluid zijn picobello, de extra's daarentegen laten het wat afweten.


coverStudio: Columbia Tristar

Regie: David Twohy
Met: Radha Mitchell, Cole Hauser, Vin Diesel, Keith David, Claudia Black

Film:
7/10

Extra's:
5/10

Geluid:
9/10

Beeld:
9/10


Regio:
2

Genre:
Sciencefiction

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2000

Leeftijd:
16

Speelduur:
104 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8712609749922


Beeldformaat:
2.35:1 anamorf PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Duits Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Duits
Extra's:
• Twee audiocommentaren
• Featurette
• Productie-aantekeningen
• Trailers
• Filmografieën
• Pitch Black Rave Party

Andere recente releases van deze maatschappij