:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> WORK OF DIRECTOR SPIKE JONZE, THE
WORK OF DIRECTOR SPIKE JONZE, THE
Bespreking door: Serge - Geplaatst op: 2004-07-22
SPIKE JONZE
Het is een ongeschreven wet dat menig videoclipregisseur de overstap maakt naar het witte doek. De successtory van Spike Jonze verloopt niet anders. Waren videoclips vroeger quasi uit den boze of werden ze voor een habbekrats ingeblikt, is dit het voorbije decenium totaal niet meer het geval. Creatieve breinen zoals Spike Jonze, maar ook Michel Gondry en Chris Cunningham zorgen er voor dat de artiesten grote budgetten voorzien om hun nummer via een blitse videoclip aan de man te brengen. Spike Jonze zullen de meesten onder jullie wel kennen als regisseur van Being John Malkovich en Adaptation, die beiden verrasten qua inhoud én vorm. Maar Jonze’s carrière vond haar oorsprong in de muziekindustrie. Als videoclipregisseur heeft hij ware pareltjes op zijn palmares staan. Denken we maar aan Fatboy Slim’s Weapon of Choice waarin acteur Christopher Walken grappige danspasjes verzet. Of wat te denken van Drop van Pharsyde, een ingenieuze videoclip die zowel voor beeld als geluid achterstevoren opgenomen werd! The Beastie Boys zijn ook vaste klant bij Jonze en op deze dvd vinden we Sure Shot en het hilarische Sabotage terug. Zijn videoclips getuigen van een tot dan nooit geziene creativiteit en vindingrijkheid. De verdienste van Jonze is dat hij dagdagelijkse taferelen met ongewone beelden vermengt waarbij hij meestal de montage vrij snedig en strak houdt.


De 16 videoclips die we te zien krijgen zijn:
- California (Wax)
- Sure Shot (The Beastie Boys)
- Drop (The Pharcyde)
- Cannonball (The Breeders)
- Sabotage (The Beastie Boys)
- Da Funk (Daft Punk)
- What’s Up Fatlip (Fatlip)
- Undone (The Sweater Song) (Weezer)
- Praise You (Fatboy Slim)
- Feel The Pain (Dinosaur Jr.)
- If I Only Had A Brain (MC 900ft Jesus)
- Sky’s The Limit (Notorious B.I.G.)
- Weapon Of Choice (Fatboy Slim)
- Buddy Holly (Weezer)
- Electrobank (The Chemical Brothers)
- Its Oh So Quiet (Bjork)


BEELD EN GELUID
Alle videoclips worden gepresenteerd in hun oorspronkelijke beeldformaat en die varieert van 1.33:1 tot 1.85:1 (niet-anamorfisch). De beeldkwaliteit is niet overal even goed, sommige videoclips springen wel boven het gemiddelde uit, anderen daarentegen overstijgen de kwaliteit van televisie nauwelijks. Over het geluid kunnen we niet helemaal positief zijn. Alhoewel de Dolby Surround 2.0-track tijdens de videoclips behoorlijk klinkt, missen we toch wel de verdiensten van een volwaardige 5.1-track, al was het maar om het geluid beter te spreiden. Sommige audiocommentaren en interviews zijn bij de betrokkenen thuis opgenomen en dat hoor je dus aan de soms holle en verre klank.


EXTRA’S
Naast de videoclips vinden we nog meer leuks terug op deze release. Op Side A wordt het geheel gepresenteerd in knappe geanimeerde menu’s voorzien van het nodige streepje muziek.

Audiocommentaren
Alle videoclips (met uitzondering van Cannonball en If I Only Had a Brain) worden vergezeld van een audiocommentaar door allerlei artiesten waaronder Weezer, P. Diddy, Fatboy Slim, Bjork, The Chemical Brothers en zelfs Christopher Walken.

Audiocommentaar door The Beastie Boys (40 min.)
Je kan desgewenst de videoclips bekijken met enkel de commentaar door The Beastie Boys.

Making of Drop (6 min.)
Een blik achter de schermen van de videoclip Drop. Bevat ook interviews met de leden van Pharsyde.

Korte interviews (13 min.) met verschillende artiesten waaronder Christopher Walken, Björk, The Beastie Boys, Fatboy Slim, enz. Zij geven beknopt hun kijk op de samenwerking met Spike Jonze.

Trailers voor de releases van het verzamelde werk van Michel Gondry en Chris Cunningham, eveneens verkijgbaar in deze reeks van Palm Pictures. Daarnaast nog een trailer voor de special edition dvd van Adaptation en een preview voor de (kort)film Yeah Right!

Weblinks naar diverse sites.


De overige extra’s staan op Side B.

Rarities
Een verzameling van kortfilms en video’s geregisseerd door Spike Jonze.
How They Get There (2 min. 40), Mark Paints (1 min.), The Oasis Video That Never Happened (6 min.), The Woods (1 min. 46), The Rockafella Skank (4 min. 33).

Documentaires door Spike Jonze
- What’s Up Fatlip? (31 min.) gunt ons een blik op hip-hop artiest Fatlip;
- Amarillo By Morning (29 min.) vertelt het verhaal van twee jonge rodeocowboys;
- Torrance Rises (34 min.) handelt over de zogenaamde Torrance Community Dance Group die beroemd zijn geworden dankzij de videoclip Praise You van Fatboy Slim waarin zij lukraak voor een bioscoopcomplex hun danskunsten tentoonstelden aan de voorbijgangers. Deze videoclip viel in 1999 op de MTV Video Music Awards in de prijzen.

Credits voor de dvd.

En tenslotte een uitgebreid boekje (52 pag.) met interviews, aantekeningen en foto’s van Spike Jonze.

CONCLUSIE
Liefhebbers van de betere videoclips zijn met deze release aan het juiste adres. Het geeft een overzicht van Jonze’s werk als videoclipregisseur en toont hoe hij eenvoudige ideëen creatief kan omtoveren tot boeiend amusement.

In deze reeks verscheen ook het verzamelde werk van Michel Gondry en Chris Cunningham.


cover
Studio: Palm Pictures

Regie: Spike Jonze
Met: -

Film:
9/10

Extra's:
8/10

Geluid:
6,5/10

Beeld:
6,5/10


Regio:
2

Genre:
Muziek

Versie:
U.K.

Jaar:
2003

Leeftijd:
E

Speelduur:
400 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
724349086098


Beeldformaat:
diverse PAL

Geluid:
Engels Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
geen
Extra's:
• Audiocommentaren
• Audiocommentaar door Beastie Boys
• Making of “Drop”
• Interviews
• Trailers
• Weblinks
• Rarities
• Documentaires
• Credits
• Boekje 52 pag.

Andere recente releases van deze maatschappij