:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> PERFECT BLUE
PERFECT BLUE
Bespreking door: Steve - Geplaatst op: 2002-07-09
FILM
Popzangeres Mima Kirigoe (Junko Iwao) is een beetje uitgekeken op haar leven als zangeres bij het groepje Cham en wil stilaan nieuwe wegen bewandelen in haar succesvolle showbiz-carriere. Acteren lijkt haar nog wel wat en dat besluit ze dan ook te doen. Als ze al snel enkele verkeerde carrièrekeuzes maakt en vervolgens in een gewaagde film terechtkomt verandert haar leven in een hel. Ze begint stilaan alle realiteitsbesef te verliezen en op de koop toe wordt ze gestalkt door een krankzinnige fan (Masaaki Okura)…

Animefilms zijn meestal onwerkelijke verhalen vol fantasy, heldhaftigheid, speciale krachten en veel geweld. Wij kunnen begrijpen dat dit toch wel enkele mensen tegenhoudt om zich op het enorme manga/animegenre te storten. Wel voor de mensen die een volwassen en realistische mangafilm zoeken, zullen met Perfect Blue blij zijn. Deze uit ’97 afkomstige animefilm is een stijlvolle psychologische thriller met een portie stevig geweld. De film zit zéér goed in elkaar, is bovendien tergend spannend en zal enkele kijkbeurten nodig hebben om alles te ontdekken! Satoshi Kon debuteert als regisseur onder het goedkeurend oog van genreveteraan Katsuhiro Otomo (Akira, Robot Carnival), die supervisor (inspecteur) was van deze productie. We zullen ongetwijfeld in de toekomst nog meer te zien krijgen van Satoshi Kon. De film krijgt op 20 augustus 1999 uiteindelijk een gelimiteerde release in Amerika en behaalt een bescheiden boxoffice van ongeveer 100.000 $ op enkele schermen. Ook de critici waren razend enthousiast! Zelfs Amerikaanse topregisseurs als Roger Corman en James Cameron waren erg onder de indruk van Perfect Blue. De film wint bovendien een drietal “beste film”-awards (B-Movie Awards, Fant-Asia en Fantasia Section Award). Kortom met Perfect Blue hebt u een kwaliteitsanimé in handen.

BEELD EN GELUID
Het non-anamorfische beeld is voldoende scherp maar heeft toch af en toe last van wat softere delen. Het beeld is rijk en heeft mooie levendige kleuren. Het zwartniveau is vrij goed te noemen en het contrast is bevredigend. De gebruikte print is proper met af een toe een minimale beschadiging waar niemand over zal struikelen. Een degelijke transfer, spijtig dat deze niet anamorfisch is uitgevoerd. De Japanse Dolby Digital 5.1-track klinkt goed met een beperkte spreiding. We hebben geen storende ruis of storingen kunnen vaststellen en de dialogen zijn goed te verstaan. Geen echte indrukwekkende track maar voor een film als deze doet hij zijn werk behoorlijk. Beide zijn bevredigende transfers.

EXTRA'S
Het lijkt veel maar dat is het helaas niet, maar dat neemt niet weg dat er toch enkele interessante features bijzitten. Als eerste hebben we “Behind the scenes performances”. Dit is een clipje waar je de Japanse stemactrices het Cham-liedje ziet inzingen. De bonus audiotrack is hetzelfde Cham-liedje maar dan in het Engels. Dan hebben we een slideshow waar enkele scènes uit de film automatisch voorbij komen, begeleid door wat beknopte info en muziek. De meest nutteloze feature van allemaal is de info over de verkrijgbare Manga Video VHS en DVD-releases. Vervolgens eindelijk een interessante extra, met name enkele interviews met de Engelse stemacteurs (Ruby Marlow, Wendy Lee en Bob Marks) en met Junko Iwao, die de stem vertolkt van hoofdkarakter Mima. Ook treffen we een informatief interview aan met regisseur Satoshi Kon. De bioscooptrailer en een pagina met DVD-credits en wat weblinks zijn eveneens aanwezig. Volgens het extra's menu zou er tevens DVD-Rom materiaal aanwezig moeten zijn; dit hebben we niet kunnen uittesten. Tenslotte treffen we een spotje aan voor een website Sputnik7 (handelt over games, anime en dergelijke) en een cross-promotional-clipje met fragmenten van verkrijgbare Manga Video titels. Er zijn wat interessante extra’s tussen zoals bijvoorbeeld: de trailer, de interviews en het behind the scenes materiaal dat onze voorkeur wegdraagt, maar voor de rest is het eerder wat promotioneel materiaal dat niet veel toevoegt bij de film.

CONCLUSIE
Perfect Blue is een fantastisch mooi getekende psychologische thriller met een origineel verhaal. Het verhaal zit tevens stevig en goed in elkaar. De DVD heeft een degelijke uitvoering gekregen en kan rekenen op bevredigende beeld- en geluidskwaliteit. Ook op het gebied van extra features zit het snor. Hoewel het meeste promotioneel materiaal zitten er enkele interessante dingen bij. Deze DVD is een aanrader voor alle animeliefhebbers. Bovendien is deze schitterende film een uitgelezen kans voor mensen die nog nooit een mangafilm gezien hebben en dat eindelijk eens willen doen! Een degelijke release.


coverStudio: Palm Pictures

Regie: Satoshi Kon
Met: Junko Iwao, Rica Matsumoto, Shinpachi Tsuji, Masaaki Okura

Film:
9/10

Extra's:
6/10

Geluid:
7,5/10

Beeld:
8/10


Regio:
1

Genre:
Manga

Versie:
U.S.A.

Jaar:
1997

Leeftijd:
NR

Speelduur:
81 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
660200404945


Beeldformaat:
1.85:1 NTSC

Geluid:
Japans Dolby Digital 5.1
Engels Dolby Digital 5.1
Engels Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Engels
Extra's:
• Behind the scenes performances
• Bonus audio-track
• Musical photo gallery
• Manga Video info
• Manga DVD info
• Interviews
• Bioscooptrailer
• Credits page
• Weblinks
• “Sputnik7” TV-spot
• DVD-Rom
• Cross-promotional-clip

Andere recente releases van deze maatschappij