:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> WORK OF DIRECTOR CHRIS CUNNINGHAM, THE
WORK OF DIRECTOR CHRIS CUNNINGHAM, THE
Bespreking door: Serge - Geplaatst op: 2004-07-23
CHRIS CUNNINGHAM
Als regisseur is Chris Cunningham nog niet zo lang actief in de muziekwereld. Pas in 1995 ziet zijn eerste videoclip het levenslicht. Come to Daddy van Aphex Twin is meteen een schot in de roos en ondanks de bizarre uitwerking wordt de clip overal positief onthaald. De stijl van Cunningham wordt vanaf het begin duidelijk: een strakke montage, duistere beelden, sober kleurenpalet en met momenten krijgt zijn eerste clip zelfs thriller- en horrorallures. Welke hersenkronkels er zich in het hoofd van de man afspelen, weten we jammer genoeg niet, maar bij zijn tweede videoclip Windowlicker, eveneens van Aphex Twin, fronsen we ons toch wel even de wenkbrauwen. Het hoofd van Richard James, het brein achter Aphex Twin, wordt dankzij digitale manipulaties op het lichaam van een sensuele vrouw geplakt. De videoclip werd door MTV zelfs geweigerd om in primetime te worden uitgezonden. De clip hekelde het seksisme dat in vele rapvideo's aangehaald wordt, maar bleek toch iets te akelig en controversieel voor het doorsnee publiek. Verwacht bij Cunningham dus geen commercieel prul dat je doorgaans op muziekzenders terugvindt. Dat Cunningham bijzonder creatief en inventief is, laat geen twijfel. Maar waar de man in godsnaam deze bizarre ideëen vandaan blijft halen, blijft een mysterie.


De 8 videoclips die we te zien krijgen zijn:
- Second Bad Vilbel (Autechre)
- Come To Daddy (Aphex Twin)
- Only You (Portishead)
- Frozen (Madonna)
- Afrika Shox (Leftfield f/ Afrika Bambaataa)
- Come On My Selector (Squarepusher)
- Windowlicker (Aphex Twin)
- All Is Full Of Love (Bjork)

BEELD EN GELUID
Elk van de videoclips wordt gepresenteerd in een breedbeeldformaat, echter geen van hen is anamorfisch. De beeldkwaliteit lijdt er alleszins niet onder. Elk van de videoclips toont een uitstekend contrast en scherpte. Het geluid is ook bij deze release ‘slechts’ Dolby Digital 2.0. Op zich klinkt deze track goed zonder meer, maar we missen toch bij een aantal videoclips de punch van een volwaardige 5.1-track.


EXTRA’S
In tegenstelling tot de twee andere dvd’s in deze reeks, bevat deze release slechts 1 disc waarop zich eveneens de extra’s bevinden. Deze zijn bijgevolg minder talrijk aanwezig.

Making Of "All Is Full Of Love"
Een blik achter de schermen tijdens de totstandkoming van deze videoclip. Bevat tevens interviews met Bjork en de regisseur.
Videoinstallaties (kortfilms)
Monkey Drummer (muziek door Aphex Twin) en een fragment uit Flex (muziek door Aphex Twin)

Reclamespots
Mental Wealth (Sony Playstation), Photocopier (Levi’s), Engine (Nissan)

Windowlicker (Aphex Twin)
Een gecensureerde versie van deze videoclip waarin obscène woorden weggepiept worden.

Trailers voor Rubber Johnny (kortfilm) en de dvd’s van Spike Jonze en Michel Gondry
En ook deze keer krijgen we een mooi verzorgd boekje (48 pag.) met interviews, aantekeningen en foto’s van Chris Cunningham. Dankzij dit boekje kennen we voor de extra’s net een voldoende score toe.


CONCLUSIE
Desondanks dat deze release niet uitblinkt in kwantiteit, noch op vlak van videoclips, noch bij de extra’s, zijn de videoclips inhoudelijk toch wel heel sterk te noemen. Durven we het woord ‘geschift’ in de mond te nemen? Misschien net niet, maar dat Cunningham een enorme creatieve geest heeft staat buiten kijf.

In deze reeks verscheen ook het verzamelde werk van Michel Gondry en Spike Jonze, beiden dubbeldiscs met veel extra features.


cover
Studio: Palm Pictures

Regie: Chris Cunningham
Met: -

Film:
9/10

Extra's:
5/10

Geluid:
7/10

Beeld:
8/10


Regio:
2

Genre:
Muziek

Versie:
U.K.

Jaar:
2003

Leeftijd:
E

Speelduur:
200 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
724359904498


Beeldformaat:
diverse PAL

Geluid:
Engels Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
geen
Extra's:
• Making Of
• Reclamespots
• Videoinstallaties
• Credits
• Trailers
• Boekje

Andere recente releases van deze maatschappij