:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> BLOOD, THE LAST VAMPIRE
BLOOD, THE LAST VAMPIRE
Bespreking door: Steve - Geplaatst op: 2002-03-27
FILM
Het verhaal speelt zich af op de "Yokota Air Force Base", een Amerikaanse luchtmachtbasis gelegen in Japan. Het jaar is 1966 en de oorlog in Vietnam is volop aan de gang. De kinderen die op de basis verblijven zijn volop bezig om samen met hun leerkrachten het Halloween-feest op poten te krijgen. Maar dit is niet hun enige probleem, er dwalen namelijk vreemde wezens rond op en rond de basis! Saya, een mysterieus jong meisje gerekruteerd door een geheime organisatie, is undercover op de basis met als opdracht de wezens te vernietigen.

Enkele jaren geleden wilde Mamoru Oshii en zijn team een vernieuwende animatiefilm maken. Ze wilden een mix maken tussen de traditionele animatietechnieken en moderne computermethoden. En dat is ze best goed gelukt! Blood: The Last Vampire is een staaltje van hoe de moderne animatiefilm er in de toekomst zou kunnen gaan uitzien. Natuurlijk zal de dag van vandaag de impact niet meer hetzelfde zijn als 2 jaar geleden toen de film pas uitkwam om de simpele reden dat we de laatste maanden nogal sterk verwend zijn met succesrijke computerproducties als Shrek en Monsters Inc.! Maar toch is de film een aanrader. De film is een pure rit op een achtbaan! En dat gevoel wordt nog verder aangemoedigd door het feit dat de film maar 47 min. duurt en dat is zéér spijtig vooral de eerste keer dat je hem bekijkt, omdat je denkt (en hoopt) dat het maar de aanloop is naar het eigenlijke verhaal! De korte duur laat ook een zure nasmaak achter omdat de film véél te veel vragen onopgelost laat. Na enig onderzoek op het net hebben wij gevonden dat Blood: The Last Vampire een deel is van een multimedia verhaallijn die vervolgt in een Playstation 2-game, drie boeken (Night of the Beast van Mamoru Oshii, Blood Calling For Darkness en Shang-hai Aibyou van Junichi Fujisaku) en een Manga (Blood 2000) waar nog niets is van verschenen in onze contreien. Dus het wordt voorlopig enkel maar genieten van Blood: The Last Vampire.

BEELD EN GELUID
De film heeft een anamorfisch 1:85:1 beeldformaat dat er redelijk goed uitziet. Het beeld bevat geen printbeschadigingen en ook geen digitale compressiefouten. Wat is er dan maar redelijk aan? Wel één van de problemen is dat het beeld wat scherpte mist en dat er toch vrij veel filmgrain aanwezig is! Zeker in de nachtscènes doet het beeld wat soft aan en durft het beeld wel eens te flikkeren. Hier had men toch wat beter zijn best kunnen doen om dit weg te werken maar over het algemeen is het beeld te doen. Het geluid is dan wel een ander paar mouwen. De Dolby Digital 5.1-track is een lekker zuivere geluidstrack zonder hoorbare fouten. Deze heeft ook voldoende bereik en met het nodige portie laag vliegen de effecten, de heerlijk meesleepende muziek en de sappige geluidseffecten om je oren.

EXTRA'S
De film Blood krijgt toch nog een handje vol extra's mee. Eén van de extra's is de zéér interessante documentaire "Making of Blood". Deze 22 min. durende feature is een uitgebreide kijk op het tot stand komen van deze moderne animatiefilm. Deze bevat ook enkele leuke weetjes zoals dat de uiteindelijke film het resultaat is van 2 ideeën voor 2 aparte films die bij elkaar zijn gemixed met Blood als resultaat! Ook zit de teaser-trailer (met enkele weggeknipte scènes) in deze making of verwerkt. De fotogalerij zijn een tiental stills rechtstreeks uit de film (hoelang blijven ze deze nutteloze feature gebruiken? Zet de film op pauze en je hebt hetzelfde resultaat!). De hyperlink is een feature voor op de DVD-rom en tenslotte nog de onmisbare Mangapreviews, een vijftal minuten trailers van andere Manga entertainment releases zoals Ghost In The Shell, X 1999, Black Jack, Ravearth, Perfect Blue, Ninja Scroll en Street Fighter Alpha The Movie. De original Japanse trailers die aangekondigd worden op de hoes zijn nergens te bespeuren op de disc.

CONCLUSIE
Blood: The Last Vampire behoort zeker tot het korte lijstje van de betere animeproducties (anime is de echte benaming van de Japanse tekenstijl) zoals de ondertussen alom bekende klassiekers Akira en Ghost In The Shell. Spijtig dat de DVD-uitvoering ervan een beetje gefaald heeft! Want de beelduitvoering had best wel beter kunnen zijn en het beloven van extra's die je daarna nergens kan terug vinden werkt nu ook niet bevorderlijk! Dus onze goede raad luidt: wacht op de Nederlands ondertitelde versie van A-film! Deze gaat DTS-geluid bevatten en i.p.v. één "Making of Blood" bevat deze versie nog een tweede documentaire die handelt over het proces van de creatie van Blood!


cover
Studio: Palm Pictures

Regie: Hiroyuki Kitakubo
Met: Youki Kudoh, Saemi Nakamura, Joe Romersa, Rebecca Forstadt

Film:
8/10

Extra's:
5/10

Geluid:
8/10

Beeld:
7/10


Regio:
2

Genre:
Manga

Versie:
U.K.

Jaar:
2000

Leeftijd:
15

Speelduur:
47 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
5022366407748


Beeldformaat:
1.85:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels/Japans Dolby Digital 5.1,
Engels/Japans Stereo

Ondertitels:
Engels, Portugees, Deens, Fins, Noors, Zweeds
Extra's:
• Original Japanese Trailers,
• Documentaire "Making of Blood",
• Fotogalerij,
• Hyperlink (DVD-Rom),
• Manga-previews

Andere recente releases van deze maatschappij