:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> SHREK
SHREK
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2004-09-03
FILM
Shrek (Mike Myers) is een ogre. Een watte? Een OGRE! Een groen kaal, lelijk en vooral stinkend ding dat in zijn moeras woont, en daar liefst van al met rust wordt gelaten. Maar zelfs dat wordt hem niet gegund, want de boosaardige en grrrrrrrrrote Lord Farquaad (John Lithgow) is bezig met alle sprookjesfiguren uit zijn land te verbannen, en hen als politiek vluchteling in Shreks moeras te dumpen. Shrek krijgt het op zijn heupen, en reist samen met de babbelzieke ezel Donkey (Eddy Murphy) naar Duloc, om zijn moeras terug te eisen. Lord Farquaad, die dringend op zoek is naar een bruid, gooit het met de groene engerling op een akkoordje: als hij de prinses Fiona (Cameron Diaz) uit een door een draak bewaakt kasteel kan halen, krijgt hij zijn moeras terug, voor hem alleen. Fiona weet niet wat ze ziet als Shrek en Donkey haar twee redders blijken te zijn, en zijzelf kunnen ook alleen maar hartelijk lachen om het misverstand. Shrek escorteert Fiona terug naar Lord Farquaad, maar onderweg blijken de twee iets voor elkaar te voelen.Durven wij het aan om u, na de oude versie van Shrek en Shrek 3D u voor een derde keer te vergasten op dezelfde bespreking? Absoluut; scrupules zijn ons vreemd, en, wat belangrijker is, we hebben de hand weten te leggen op de Special Edition van deze film, die na het bekijken van de extra's kan gepromoveerd worden tot version of choice.

Shrek is losjes gebaseerd op het kinderboek van William Steig, gekruid met een paar hedendaagse knipogen naar onder andere blind date-shows, Disneyland en The Matrix. Alhoewel het concept van de film net is om de klassieke sprookjes van Andersen en Grimm een beetje oneerbiedig in het belachelijke te trekken, volgt Shrek uiteindelijk zélf toch de regels van het klassieke sprookjesverhaal, compleet met een en-ze-leefden-nog-lang-en-gelukkig-einde.Na een reeks ongelofelijke missers betekende de film ook een come-back voor de recent in artistiek slechte papieren verkerende Eddie Murphy, die met zijn flamboyante vertolking als Donkey de show steelt, en ons even de herinnering aan misbaksels als Pluto Nash doet vergeten. En de manier waarop Mike Myers de eeuwige knorpot Shrek zelf neerzet, is toch ook één van zijn betere prestaties, alleszins beter dan zijn afschuwelijk slechte konijnenbakkes-typetje Austin Powers. Soit, de critici waren wild van het concept, en beloonden Shrek met een oscar voor beste animatiefilm. Is Shrek misschien inhoudelijk niet echt vernieuwend, het blijft vooral een benchmark op het gebied van CGI, waarmee Dreamworks en vooral Pacific Data Images groots hebben weten te scoren. Naast de klassieke score van Harry Gregson-Williams bevat de soundtrack eens niet de afgezaagde held-staart-naar-de-horizon liedjes zoals de meeste Disneys, maar een frisse popmix met onder meer Smash Mouth, Willie Nelson, Herb Alpert, Eels, Joan Jett, The Proclaimers en de Baha Men. Dé topsong waarvoor U deze film moet gezien hebben is echter Hallelujah van Leonard Cohen, in de hartverscheurende versie van Rufus Wainwright.BEELD EN GELUID
Wat het beeld en geluid betreft, kunnen we de opmerkingen van de vorige bespreking van Shrek gewoon overnemen, want de eerste disc is identiek, zij het dan wel dat we als testexemplaar de (Noord-)Nederlandse en niet de Vlaamse versie hebben ontvangen, en we geen zicht hebben welke versie er in de koopversie zal aangeboden worden. De eerste release van Shrek was overigens één van de eerste releases waarbij er werd gesegmenteerd tussen Vlaanderen (Franse en Vlaamse geluidstrack) en Nederland (Nederlandse geluidstrack). Die gewoonte is intussen zelfs door Disney overgenomen bij onder meer Finding Nemo; en zo hoort het ook.

Dit type van film is door zijn volledig digitaal productie proces de perfecte kandidaat om een perfecte transfer naar dvd te bekomen. Het beeld is dan ook van een uitmuntende kwaliteit. Wondermooie kleuren met hoog detail en veel diepte gevoel. Het beeld is compleet stabiel en natuurlijk door de digitale verwerking compleet vrij van fouten. Het geluid klinkt ook fantastisch, zoals het op elke dvd zou moeten. Goede balans tussen de kanalen en een goede scheiding en verstaanbaarheid van de stemmen boven de geluidseffecten en de muziek.

Het beeldformaat staat overigens verkeerdelijk op de hoes vermeld als 2.35:1, waar dit in werkelijkheid 1.78:1 is. Ook de Franse audiotrack en ondertiteling zijn in de verste verten niet te bespeuren, maar who cares?EXTRA'S
Ook hier nemen we, toch voor de inhoud van de eerste disc, de tekst uit de eerdere bespreking over.

Disc 1 bevat:
Interactieve spellen:
- Character morph: stel zelf een figuur samen met de verschillende lichaamsdelen van Shrek, Fiona, Lord Farquaad en Donkey.
- Decorate the gingerbread man: verschillende outfits voor de gember brood man waar je enkel kan naar kijken en niet zelf kan aankleden.
- Trivia game: geef het juiste antwoord op de gestelde vragen over Shrek.
- Shrek's reVoice studio: spreek je eigen stem in op verschillende scenes uit Shrek. (DVD ROM alleen)

Karakter-interviews: (2 min)
De hoofdpersonages geven hun kijk op de film. Hoe ze met de anderen omgingen en of ze zelf hun gevaarlijke stunts deden.

Audiocommentaar:
Commentaar tijdens de film van Aron Warner, Andrew Adamson en Vicky Jenson. Zeer interessant om meer te weten te komen over het ontstaan van de karakters, filmtechnieken, stemontwikkeling , problemen tijdens de productie en nog veel meer.

The Tech of Shrek: (22 min)
De technologie achter de film met uitleg over de verschillende effecten en technieken die men heeft ontwikkeld voor de film.

International Dubbing Featurette: (2 min)
Documentaire over de stemmen die in verschillende talen zijn opgenomen, en gewoon walgelijk slecht zijn desondanks dat de makers vinden dat ze zeer goed de emoties weergeven net als bij de originele.

Shrek in the Swamp Karaoke: (3 min)
Leuk filmpje waarin alle figuren meezingen in een medley van onder andere Like a Virgin en YMCA.

Production Notes, Cast en Crew bios:
Meer info over de productie, acteurs en medewerkers.Disc 2 bevat:
The Making Of Shrek: (25 min)
Zeer informatieve, alomvattende documentaire met nog meer wetenswaardigheden over het creatieproces, de digitala effecten, de casting en veel meer.

Storyboard Pitch: (7 min)
David Lowery, Chris Miller en Cody Cameron geven toelichting bij enkele storyboards van scènes die uiteindelijk niet zijn gemaakt.

Technical goofs: (3 min)
Dat de CGI-animatie hier en daar nog niet op punt staat, wordt hier op pijnlijke wijze duidelijk gemaakt met enkele mislukte figuren die zo uit een nachtmerrie schijnen te komen.

Progression Reel:
Negen mooie galerijen schetsen waarbij we de ontwikkeling tot de definitieve personages en lokaties kunnen zien van Shrek, Fiona als prinses, Fiona als ogre, Farquaad, de draak, het kasteel, Shrek's huis en Duloc. En wacht... zijn we iemand vergeten? Er was dacht ik ook nog een ezel...TV Commercials: (1 min)
Vier trailers voor TV waarbij het winnen van een oscar voor beste animatiefilm uiteraard onderstreept wordt.

Trailer Shrek
Trailer Spirit, Stallion Of The Cimarron

Bioscooptrailers voor deze twee Dreamworks-producties.

Smash Mouth music video: (3 min)
Videoclip van de Monkees-cover I'm A Believer.

Baha Men music video: (3 min)
Videoclip van het nummer Best Years Of Our Lives.

Making Of Baha Men video: (2 min)
Wat achtergrondfootage bij het draaien van de laatste videoclip

Mirror, mirror game:
Redelijk flauw spelletje: je stelt een vraag en de magische spiegel antwoordt. En de spiegel heeft altijd gelijk!

Rescue The Princess Game:
Ook redelijk flauw spelletje waarbij je telkens moet gokken welke deur of weg je moet nemen, en ofwel verder mag, ofwel op je fout gewezen wordt. Leuk voor ongeveer een halve minuut.Naast het (zelfde) easter egg dat je ook op de gewone versie van Shrek en op de eerste disc van Shrek 3D terugvond, bevat deze tweede disc ook nog een ander easter egg .

CD Filmsoundtrack
Op deze bijgevoegde CD kan u de volgende nummers terugvinden:
1. Stay Home (Self)
2. I'm A Believer (Smash Mouth)
3. Like Wow! (Leslie Carter)
4. It Is You I Have Loved (Dana Glover)
5. Best Years Of Our Lives (Baha Men)
6. Bad Reputation (Halfcocked)
7. My Beloved Monster (Eels)
8. You Belong To Me (Jason Wade)
9. All Star (Smash Mouth)
10. Hallelujah (Rufus Wainwright)
11. I'm On My Way (The Proclaimers)
12. I'm A Believer - reprise (Eddie Murphy a.k.a. Donkey)
13. True Love's First Kiss (Harry Gregson-Williams en John Powell met orkest)CONCLUSIE
Deze versie van Shrek is tot nader orde de beste van de op de markt verkrijgbare versies. Alle extra's van op de 1 disc-versie van Shrek vindt u hier terug, samen met een tweede disc boordevol lekkers. De 3D-filmpjes en de brillen van Shrek 3D zal u moeten missen.


cover
Studio: Universal

Regie: Andrew Adamson en Vicky Jenson
Met: Mike Myers, Eddie Murphy, Cameron Diaz, John Lithgow

Film:
9/10

Extra's:
9/10

Geluid:
9/10

Beeld:
9,5/10


Regio:
2

Genre:
CGI-animatie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2001

Leeftijd:
MG6

Speelduur:
86 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
0667068835625


Beeldformaat:
1.78:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Nederlands Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Engels CC
Extra's:
• Interactieve spellen
• Karakter-interviews
• Audiocommentaar
• De technologie achter Shrek
• Internationaal dubbing documentaire
• Shrek Karaoke
• Productienota's en biografie van acteurs en cast
• Shrek's revoice studio (DVD-ROM)
• Documentaire "The making of Shrek"
• Storyboards
• Technical goofs
• 9 progression reel schetsgallerijen
• 4 TV-spots
• 2 trailers
• 2 muziekvideo's
• Making of-muziekvideo
• Nog meer spelletjes
• CD Filmsoundtrack

Andere recente releases van deze maatschappij