:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> VAN HELSING
VAN HELSING
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2004-09-15
FILM
Gabriel Van Helsing (Hugh Jackman): is hij een moordenaar of een heilige? Een beetje van alletwee, om hemzelf te kwoteren. Nadat hij op de trappen van het Vaticaan is aangetroffen met acuut geheugenverlies, wordt hij door een geheime trans-religieuze tak die achter de schermen werkt, gerekruteerd. Zijn opdracht: alle wezens doden die niet menselijk zijn maar zich toch als mens voordoen. En zo zijn er blijkbaar heel wat op het einde van de 19de eeuw: levende doden, weerwolven, vampieren en zelfs de Mr. Hydes achter de Dr. Jekylls van deze wereld. Kardinaal Jinette (Alun Armstrong) stuurt hem voor zijn nieuwste opdracht samen met de sjofele wetenschapper broeder Carl (David Wenham) naar Transsylvanië, om de laatste afstammelingen van de familie Valerious te steunen in hun strijd tegen Graaf Vladislaus Dracula (Richard Roxburgh). De laatste twee overlevenden, Anna (Kate Beckinsale) en Velkan (Will Kemp) zijn de pineut omdat hun voorvader gezworen heeft dat geen van zijn famileleden ooit de hemelen zou betreden zo lang Dracula het voor het zeggen had. Dracula is echter geen gewone vampier; die kan je, naast door middel van kruisbeelden, knoflook en heruitzendingen van Het Swingpaleis voornamelijk doden door ze een zilveren staak door het hart te boren. Dracula heeft er echter geen, wat hem niet belet om er drie (vampier-)bruiden op na te houden, de oude snoeper. Een jaar voor Van Helsings aankomst heeft hij doctor Frankenstein (Samuel West) gedood, omdat die een gevarieerd assortiment aan lichaamsdelen, vers opgegraven van op het kerkhof, aaneen heeft genaaid en zo zijn fameus monster (Shuler Hensley) heeft geschapen. Dracula is wel geïnteresseerd in het geheim van het leven, want hijzelf en zijn drie bruiden denken aan kindjes. Véél kindjes. En kindjes maken is nu niet echt makkelijk als je zelf al zo'n vijfhonderd jaar dood bent...



In 1999 leverde Stephen Sommers met The Mummy een re-make van een horrorklassieker uit de jaren '30 af, die weinig of niets uit te staan had met het origineel, behalve dan de naam van de mummie in kwestie (allemaal samen: "Im-Ho-Tep! Im-Ho-Tep!"), én de Universal-studio's, die de auteursrechten heeft op de originele franchise, zag wel brood in een re-make. Voor deze in stijl erg dicht daarbij aanleunende Van Helsing heeft Sommers zowaar een heel blik monsters opengetrokken: The Wolf Man, Frankenstein en Dracula, en dat alles zowaar in één film. Universal maakt - het moet gezegd - handig gebruik van deze Van Helsing om hun oude films nog eens onder de aandacht van het publiek te krijgen. Sommers zelf is blijkbaar een groot bewonderaar van dit soort films, want de in zwart-wit geschoten proloog bevat enkele letterlijk overgenomen stukjes uit horrorklassiekers zoals Frankenstein - de uitroep "It's Alive!" kent iedereen, en ook de scène met de brandende molen is in het collectieve geheugen van de filmkenners gegrift. Het idee om één van de bijfiguren uit Dracula, de vampierjager Abraham Van Helsing, te promoveren tot hoofdfiguur, was daarbij een goede zet, alhoewel die nu plots en niet toevallig Gabriël heet. Van Helsing is uiteindelijk een pastiche geworden die tevens een ode aan de monsterfilms uit de jaren '30 is geworden. Het verhaal is flinterdun en staat bol van de clichés, maar Sommers weet zich te handhaven dankzij spitse dialogen vol met poignante humor, en wordt daarin gesteund door zijn special effects-team, dat met deze twee uur durende film zijn handen vol moet hebben gehad. Een ideale en peperdure pulpfilm dus om eens lekker het verstand mee op nul te zetten. Ondanks de bordkartonnen personages weten de acteurs zich goed in hun rol in te leven, vooral dan Hugh Jackman en Richard Roxburgh. Het leukste nevenpersonage is evenwel de doodgraver, die zo uit een strip van Lucky Luke schijnt weggelopen te zijn, U weet wel, het type dat bij wijze van kennismaking de maten alvast opneemt teneinde een zo ergonomisch mogelijke lijkkist te kunnen timmeren.



Het feit dat drie voorname Australische acteurs (Hugh Jackman, David Wenham en Richard Roxburgh) meespelen in deze productie, zal waarschijnlijk mee aan de basis liggen van het feit dat deze disc in regio-4 al uit is. De versie is duaal gecodeerd, ook voor regio 2, dus, bevat Nederlandse ondertiteling, tot en met de vervelende copyright-waarschuwingen, en we denken niet dat er een substantieel verschil is met de versie die over een maand hier zal verschijnen. De Australische dollar staat op het moment van schrijven bovendien op een dieptepunt ten opzichte van de Euro, doe er uw voordeel mee! De op de hoestekst vermelde ondertitels in Fins, Noors, Zweeds zijn echter niet terug te vinden, evenmin als de Hongaarse geluidstrack. Een slordigheidje, maar feitelijk onze zaak niet. Finnen, Noren, Zweden en Hongaren zouden echter wel eens bedrogen kunnen uitkomen; de beloofde Nederlandse ondertiteling is wel aanwezig. Gelukkig maar.

BEELD EN GELUID
Van Helsing is voorzien van een erg strak beeld, met een zeer goed contrast - de zwart-wit openingsscène ziet er wat dat betreft veelbelovend uit - en een duizelingwekkend detail, ondanks het feit dat de film zich grotendeels 's nachts - vampires only come out at night - en in een niet bepaald verlichte omgeving afspeelt. Voor een thrill ride als deze is dat natuurlijk mooi meegenomen. De kleuren zijn erg natuurlijk; alleen de scènes in de geheime kelders van het Vaticaan zijn een beetje overgesatureerd. Een klein beetje aliasing ontsiert het geheel, maar is gelukkig niet overkomelijk.



Wat ons echter voor een actie-avonturenfilm van dit formaat een beetje tegensloeg, was het Engelse 5.1-geluid. Alhoewel er fundamenteel niets mis mee is, en ondermeer de soundtrack van Alan Silvestri erg goed weergegeven wordt, zorgt de bitrate van 384 Kpbs in plaats van 448 Kbps dat qua geluid zeker niet het onderste uit de kan werd gehaald. De surroundkanalen worden maar matig gebruikt, en de subwoofer staat duidelijk op dieet. Waarom niet gekozen werd voor een full-bitrate 5.1-track, of zelfs een DTS-track, is ons een raadsel. Zelfs met het deel van de extra's die op de eerste disc staan, zou er nog plaats genoeg geweest zijn. De ondertiteling is netjes geplaatst, maar blijft ongeveer in het midden van de film eventjes een paar seconden achterhinken.

EXTRA'S
Een hele lading aan extra's, verdeeld over de twee discs, is voorzien op deze dubbeldisc. Werkelijk álle extra's zijn van Nederlandse ondertiteling voorzien. Het betreft voornamelijk een schier eindeloze reeks documentaires, de ene al wat interessanter dan de andere, maar toch substantieel genoeg om de disc een meerwaarde te geven. Het opstarten van deze disc is een ware marteling: we krijgen het Universal-logo, en dan, afhankelijk van de taalkeuze, nog een hoop nutteloze boodschappen, zoals het feit dat illegaal kopiëren niet mag (duh!) en U vijf jaar bak en een boete van welgeteld 60.500 dollar kan opleveren, dat de meningen van de personen in de commentaartracks niet noodzakelijk de meningen van Universal zijn, en wat de kuisvrouwen van de bovenverdieping allemaal als ontbijt hebben gekregen. Dan komen we eindelijk bij de menu's en dan begint de misère opnieuw. De menu's zijn ergerlijk langdradig en af en toe wat verwarrend, voornamelijk op disc 2. Beginnen doen we met twee audiocommentaartracks. In de eerste komen regisseur Stephen Sommers en editor Bob Ducsay aan het woord, die enorm enthousiast zijn over hun film, en honderduit praten over de productie, de speciale effecten, de locaties en de cast. De tweede track bevat commentaar van Richard Roxburgh (Dracula), Shuler Hersley (het monster van Frankenstein) en Will Kemp (Velkan). De toon is een stuk luchtiger, maar het blijft een vrolijke bedoening; pittig detail is dat ze deze commentaartrack hebben ingesproken toen ze de film zelf voor het eerst zagen.



De documentaires op de eerste disc zijn:

Explore Dracula's Castle
In deze interactieve featurette leidt Dracula je rond in zijn kasteel. Lees: op de set. Dit is een vrij doelloze feature.

Bloopers (6 min.)
We zijn nooit een fan geweest van blooper reels, en zullen het waarschijnlijk ook nooit worden. Te nemen of te laten.

Bringing The Monsters To Life (10 min.)
Trek je motion capture suit maar aan, want nu wordt het interessanter. In deze featurette geven de makers toelichting bij het digitale creatieproces van de diverse monsters in de film, zoals de VVV (vrouwelijke vliegende vampiers) en good ol' Frankie. Wie de rolverdeling niet nauwkeurig heeft bekeken, kan bijvoorbeeld ook zien dat voor de kleine bijrol van Mr. Hyde achter de zevenentwintig lagen computeranimatie feitelijk Robbie "Hagrid" Coltrane schuilt.

You Are In The Movie (5 min.)
Speciaal voor de dvd werden tijdens de film kleine cameraatjes geplaatst die de actie vanuit een andere hoek bezien. De intro meldt ons bovendien dat de acteurs en de crew niet van deze cameraatjes op de hoogte waren, maar dit lijkt ons eerder een verkoopstruc. Het eindresultaat is pover, en om de gimmick-graad nog wat op te vijzelen, zijn dezelfde stukjes ook in de film zelf te zien via een white rabbit-feature. Anders dan andere white rabbit features is deze echter wél te combineren met ondertitels naar keuze.

The Legend Of Van Helsing (10 min.)
In deze featurette komen we meer te weten over het Van Helsing-karakter, niet alleen in deze film maar ook in de oude Draculafilms van wleer. We zien ook hoe de rol uiteindelijk in de schoot van Hugh Jackman is beland. Een leuk detail: regisseur Stephen Sommers had voordien Jackman nog niet bezig gezien in zijn rol van Wolverine uit X-Men.

Trailers (10 min.)
We krijgen hier twee trailers van Van Helsing zelf, bijna vanzelfsprekend een trailer voor de Classic Monsters Collection van Universal, en dan ook nog cross-promotionele trailers voor Shrek 2, The Bourne Supremacy en The Chronicles Of Riddick.

DVD Rom-sectie
Op disc 1 én disc 2 vinden we niet méér terug dan alweer die vervelende InterActual Player-software. Er zijn betere dvd-spelers voor de computer. Welke? Allemaal! De beloofde Track the Adventure: Van Helsing Map hebben we nergens teruggevonden, tenzij men daar het menu van disc 2 mee bedoelt. Waardoor toevoeging van deze onnozele software helemaal overbodig wordt.

DVD credits
Een lijstje van wie allemaal heeft meegewerkt aan de productie.



Disc 2 dan. Hierop vinden we het volgende bonusmateriaal... oh nee, wacht! Om de sfeer van de disc ten volle te beleven, moet U twee minuten wachten vooraleer verder te lezen, terwijl voor uw geestelijk oog de diverse copyrightwetgevingen passeren. Hebt U dan ook nog eens de pech dat U deze disc op een computer wil afspelen met uw favoriet dvd-afspeelprogramma? Driewerf helaas: intussen start ongevraagd Interactual Player (burn in hell you damn thing) nog maar eens op, waardoor twee programma's tegelijk uw dvd proberen te lezen, en uw computer nét niet crasht. Van een liability suit hebben ze blijkbaar nog niet gehoord bij Universal.

Op een landkaart kan U de volgende features aanklikken:

The Burning Windmill (7 min.)
De openingsscène met de brandende windmolen schreeuw natuurlijk om wat achtergrondinformatie, en dat is precies wat je in deze featurette krijgt. Spektakel gegarandeerd!

Dracula's Castle (8 min.)
Het kasteel van Dracula is feitelijk één gigantische miniatuur, die we in deze featurette te zien krijgen, alsook hoe die zo gigantisch werd vergroot in de film. Niet kwaad, maar we vinden dat het optrekje van de heer Dracula wel héél erg lijkt op Minas Tirith.

Frankenstein's Lab (7 min.)
De scènes in het laboratorium van dr Frankenstein zijn feitelijk gefilmd met een onoverzichtelijk grote verzameling van authentieke rekwisieten.

The Village (8 min.)
Nee, niet de nieuwste film van M. Night Shyamalan! De scènes in het Transsylvanisch dorpje zijn ergens in een Oost-Europees boerengat geschoten, denkt U? Wrong. Vanuit het niets opgebouwd door de crew, ook weer met veel oog voor detail.

The Vatican Armoury (5 min.)
Zelfs de korte sequentie in het ondergrondse laboratorium van het Vaticaan werd een uitgebreide set gebouwd. Of dacht U dat ze in de kelder van het Vaticaan werkelijk futuristische James Bond-wapens fabriceerden?

Tot de overige features krijg je toegang door op het zegel linksonder te klikken.

Evolution of a Legacy
Deze sectie bevat drie featurettes:

Explore Frankenstein's Lab
Igor leidt je rond in het laboratorium van dr Frankenstein. Deze feature lijkt op Explore Dracula Castle op disc 1 en is even waardeloos.

Dracula's Lair Is Transformed (3 min.)
Een versnelde camera toont hoe de sets werden opgebouwd.

Music Of Van Helsing (10 min.)
Alan Silvestri geeft toelichting bij de diverse muzikale themas die in Van Helsing werden gebruikt. Zeer leuke feature.

Van Helsing - The Story, The Life, The Legend (48 min.)
Deze vierdelige documentare bevat interessant achtergrondmateriaal bij de diverse oude films die in Van Helsing tot één soepje worden gekookt. Actereenvolgens krijgen we features over graaf Dracula, het monster van Frankenstein, Weerwolven en, last but not least, een feature over het karakter van Kate Beckinsale alsook de drie exemplaren van de fairer sex het bed (of de lijkkist) delen met graaf Dracula.

Interessant aan deze laatste, en ook aan de andere documentaires is de vergelijking met de oude monsterfilms. De documentaires zijn een goede mengeling van feitenstudies uit de verschillende varianten van de legendes van Dracula en consoorten, en het "vertalen" van die legendes met de modernste digitale technieken.



CONCLUSIE
Alleen de iets lichter uitgevallen geluidskwaliteit weerhoudt ons ervan om deze dvd een topdvd-status toe te kennen. Van Helsing is een leuke portie non-stop actie voor de filmkijker die graag eens een avondje niet nadenkt.



cover




Studio: Universal

Regie: Stephen Sommers
Met: Hugh Jackman, Kate Beckinsale, Richard Roxburgh, David Wenham, Will Kemp, Kevin J. O'Connor, Shuler Hensley

Film:
8/10

Extra's:
8/10

Geluid:
7,5/10

Beeld:
9/10


Regio:
4

Genre:
Avontuur

Versie:
Australië

Jaar:
2004

Leeftijd:
M 15+

Speelduur:
126 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
5050582290738


Beeldformaat:
1.85:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Hongaars Dolby Digital 5.1


Ondertitels:
Nederlands, Deens, Fins, Noors, Zweeds, Hongaars, Hebreeuws, Engels CC
Extra's:
• 2 commentaartracks
• 2 Interactieve Features
• Bloopers
• 11 documentaires
• 2 trailers
• 4 cross-promotionele trailers

Andere recente releases van deze maatschappij