:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> MUPPET SHOW, THE - THE VERY BEST OF VOL. 3
MUPPET SHOW, THE - THE VERY BEST OF VOL. 3
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2004-10-25
SHOW
Net nu er ook in de Benelux een compilatie met 12 afleveringen van de legendarische Muppet Show is verschenen, wordt in de UK ongeveer tegelijkertijd, na deel 1 en deel 2 een derde deel aan de collectie The Very Best Of The Muppet Show toegevoegd. De echte Muppet-fans worden dus aardig financieel genaaid, want eerder bracht ook de winkelketen HMV exclusief een box met 28 afleveringen uit, en alle voornoemde releases overlappe deels, maar toch ook deels weer niet. In tegenstelling tot de eerste twee Very Best-delen vinden we op deze disc géén "best of"-compilatie van 50 minuten meer terug, maar moeten we het stellen met drie integrale afleveringen; op de vorige twee releases vervulden telkens twee volledige afleveringen de functie van extra. Tevens zijn deze drie delen nu in een redelijk fair geprijsde boxset verschenen, zodanig dat je nog eens extra diep in je portemonnee kan duiken voor een bijgeleverde kartonnetje. Nu, over de afleveringen zelf hebben we niet te klagen, alhoewel we het blijven betreuren dat een systematisch uitbrengen van alle Muppet Shows uitblijft en voorlopig nog niet aan de horizon te bespeuren is.

Voor wie nog nooit van The Muppet Show heeft gehoord: dit is de bizarre creatie van poppenspeler Jim Henson en crew, waarin vijf seizoenen en net geen 100 afleveringen lang er elke week een komische variété-show rondom een centrale BA (Bekende Amerikaan) werd ten beste gegeven door de Muppets, een verzameling maffe creaturen die intussen levende legenden zijn geworden. De show wordt aan elkaar gepraat door de flegmatieke manager Kermit de Kikker, en enkele van de habitués zijn diva Miss Piggy, moppentappende beer Fozzie, stuntman Gonzo The Great en, niet te vergeten, de twee ouwe kankeraars Statler en Waldorf die vanuit de loge ongezouten hun mening spuien op de alsmaar dalende kwaliteit van de show. Het geheel wordt nog eens aangevuld door honderden poppen, van schapen over pinguïns tot een pianospelende hond (Rwolf) en een compleet verwilderde ruige drummer (Animal). In de eerste aflevering van deze compilatie staat country & western-legende Johnny Cash centraal; Kermit is zo stom geweest om een lokale redneck-radio, WHOG, toestemming te geven om de show ook simultaan op de radio uit te zenden. In de tweede aflevering treedt Diana Ross aan, en eerder dan haar zangkwaliteiten zal deze show altijd memorabel blijven omwille van de running joke waarbij Statler en Waldorf scores geven bij elke act - Gonzo The Great scoort hierbij met zijn drie seconden-performance de historische score van min zes op tien. De laatste aflevering draait rond de actrice Lynda Carter, die in de jaren '70 en '80 wereldberoemd op het kleine scherm was als Wonder Woman; de Muppets krijgen plots allemaal het idee dat ze ook superhelden zijn, en via een schriftelijke cursus wordt hen zo bijvoorbeeld het idee aangepraat dat ze kunnen vliegen, quid non. Al bij al niet de slechtste afleveringen, maar we missen toch bijvoorbeeld de broodnodige (!) kooktips van onze all-time favoriet, de onverstaanbare Swedish Chef.

BEELD EN GELUID
Ook ditmaal is de beeld-en geluidskwaliteit opperbest, rekening houdend met de ouderdom van het bronmateriaal. Tegenover deel 1 uit deze collectie is het beeld een stuk scherper geworden. De kleuren en het contrast doen je geloven dat je naar nieuwe afleveringen zit te kijken. Artefacts en ruis zijn tot een minimum beperkt; af en toe zie je wat interlacing. De Engelse Dolby Surround 2.0-track is effectief genoeg en laat de originele kwaliteit van de show in waarde, maar dat neemt niet weg dat de afwezigheid van ondertitels toch maakt dat je een goeie kennis van de Engelse taal moet hebben om alle woordspelingen mee te hebben. Probeer de volgende grap anders maar eens in deftig Nederlands te vertalen: "Why aren't the lobsters sharing their popcorn? Because they're so shellfish!" Soit, de dialoog is duidelijk, de muziek - een vitaal onderdeel van het programma - heeft merkwaardig weinig te lijden onder PAL-speedup, en klinkt nog zeer toonzuiver.

EXTRA'S
Het wordt, zeker vergeleken met de eerste twee discs, moeilijk om uit te maken wat nu precies de feature is en wat de extra's zijn. Laten we het erop houden dat we de drie afleveringen van de spinoff Muppet Fairy Tales, elk ongeveer een kwartier lang, als extra beschouwen. Deze reeks filmpjes is ergens in het tijdperk tussen de originele Muppet Show en de mislukte herneming Muppets Tonight! ontstaan; de filmpjes dragen als jaar van productie 1984, en zijn bewerkingen van klassieke sprookjes met de Muppets als cast. Het geheel wordt telkens ingeleid door Gonzo en Rizzo The Rat, met altijd hetzelfde introductiefilmpje, en eindigt telkens in een polka-danspartij. In The Emperor's New Clothes bedriegen Rizzo en twee van zijn rattenkompanen - verkopers van louche allesgenezende elixirs - keizer Fozzie, door hem te laten geloven dat de exquisiete stof waaruit zijn nieuw kostuum is vervaardigd, alleen maar door échte mensen van nobele afkomst kunnen worden gezien. Terwijl niemand wil toegeven dat er eigenlijk helemaal geen kostuum gemaakt is en de keizer paradeert in zijn onderbroek, gaan de ratten er met de schatkist vandoor. In Rumplestiltskin weet de vader van Piggy zijn dochter aan de op zoek naar een bruid zijnde prins Kermit te koppelen met het smoesje dat zijn dochter stro in goud kan spinnen. De kobold Rumplestiltskin (Repelsteeltje oftewel Gonzo) zal die klus wel even voor haar klaren, voor een vriendenprijsje: haar eerstgeborene. In The Elves And The Shoemaker krijgen de arme schoenlapper Kermit en zijn neefje Robin de hulp van enkele "Elves", wat in het Engels blijkbaar ook het meervoud van "Elvis" is, en 's anderendaags 's morgens ligt hun winkel vol met échte, onvervalste blue suede shoes. Elk van de sprookjes duurt ongeveer een kwartier. Tot slot staat er nog een redelijk idioot spelletje op de disc waarin je de Muppets moet vangen met een schijnwerper. Voor de plaats dat dergelijke feature inneemt op de schijf hadden ze beter er nog een aflevering meer op gezet.

CONCLUSIE
Deze Very Best Of The Muppet Show 3 verschilt net als de twee vorige UK-uitgaven van de HMV-release en de Benelux-release voornamelijk door de extra inhoud, zoals de fragmenten van Muppet Fairy Tales. Muppet-completisten zullen alweer diep in hun zak moeten graaien, en alhoewel dit een mooie release is, brengt deze ons geen stap dichter bij een ultieme verzameling van alle Muppet Shows en afgeleide franchise.
coverStudio: Columbia Tristar

Regie: Philip Casson, Peter Harris
Met: Jim Henson, Frank Oz, Jerry Nelson, Richard Hunt, Dave Goelz, Lynda Carter, Diana Ross, Johnny Cash

Film:
7,5/10

Extra's:
4/10

Geluid:
8/10

Beeld:
7,5/10


Regio:
2

Genre:
Komedie

Versie:
U.K.

Jaar:
76-81

Leeftijd:
U

Speelduur:
77+43 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
5035822125919


Beeldformaat:
1.33:1 PAL

Geluid:
Engels Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
geen
Extra's:
• 3 Muppet Fairy Tales,
• Muppet Spotlight game

Andere recente releases van deze maatschappij