:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> MISSING, THE
MISSING, THE
Bespreking door: Carl - Geplaatst op: 2004-11-06
FILM
Met Kevin's Costner geslaagde Open Range werd de western recent nieuw leven ingeblazen. Regisseur Ron Howard (Apollo 13) waagde zich eveneens aan het genre en dat leverde deze The Missing op. Alhoewel niet echt een western 'pur sang' zijn er toch voldoende elementen aanwezig om de prent in deze categorie te plaatsen.

New Mexico rond de jaren 1800. Maggie Gilkeson (Cate Blanchett) heeft het niet gemakkelijk als dokter en alleenstaande moeder van twee dochters. Gelukkig krijgt ze steun van haar vriend Brake (Aaron Eckhart) die meehelpt om haar gezinnetje van het nodige te voorzien. Als op een dag Brake en de twee dochters niet terugkeren van een uitstapje gaat ze op onderzoek uit, alleen om te ontdekken dat één van haar dochters gekidnapped werd door een bende snoodaards onder leiding van de mysterieuze Apache-indiaan Chidin. Deze willen haar over de grens brengen om te verkopen aan Mexicaanse slavenhandelaars. In de zoektocht naar haar dochter is Maggie verplicht hulp te vragen aan haar vader Samuel (Tommy Lee jones), die haar als kind in de steek liet om op 'Dances with wolves'-achtige wijze bij de indianen te gaan leven. Samuel is dus volledig gekend met de indiaanse levensstijl zodat het inroepen van zijn hulp de enige kans is om Maggie's dochter Lilly en haar Indiaanse kidnappers op te sporen. Een moeilijke situatie dus aangezien dochter en vader volledig vervreemd zijn van elkaar en Maggie het hem natuurlijk kwalijk neemt dat hij haar destijds verliet. Het vervolg laat zich natuurlijk raden, maar alvorens het zover komt heb je een aangename en meer dan behoorlijke prent achter de kiezen. Zowel Blanchett als Jones acteren op de toppen van hun kunnen en het is zelfs vrij merkwaardig dat Cate Blanchett zowel voor deze prestatie als voor haar vertolking van veronica Guerin in de gelijknamige prent tot op heden geen enkele echte erkenning kreeg (m.a.w uitgedrukt in prijzen).

De reden ook waarom we dit geen western pur sang noemen is het feit dat er nogal wat hoogst spirituele en bovennatuurlijke thriller-elementen inzitten waardoor het zuivere cowboy- en indianen verhaaltje hier zeker niet van toepassing is. The Missing is dan vooral ook een verhaal dat draait rond vergeving en alhoewel er Apachen in rondlopen en het occasionele blauwe uniform te bespeuren valt is dit zeker geen traditionele western, maar daarom zeker niet minder aangenaam.

BEELD EN GELUID
De beelkwaliteit is vrijwel perfekt. Het prachtige anamorfische breedbeeld met een aspectratio van 2.35:1 laat ons ten volle genieten van de mooie winterse kleuren die er héél natuurlijk uitzien. Ook de donkere scènes mogen er zijn met veel schaduwdetail en de prent is vrij van enige grain, printbeschadigigen of artefacten. Af en toe merkten we een beetje edge enhancement op, maar slechts bij een handvol scènes. Revolverschoten zijn meestal hoorbaar in westerns, en deze The Missing is daar geen uitzondering op. ze klinken dan ook helder, luid en ruimtelijk. Het is alsof deze geluidseffecten ter plaatse opgenomen werden, zo goed is het echo-effect. Buiten dit worden de surrounds op zich weinig gebruikt. Er is het occasionele achtergrondgeluid en beklemmende geluidseffect, maar daar blijft het dan ook bij. Dialogen zijn perfekt verstaanbaar en ook de soundtrack, van de hand van James Horner, klinkt helder en past perfekt in het geheel.

EXTRA’S
Tussen de extra's is er voor de verandering eens géén audiocommentaar aanwezig. Iets wat we reeds als een zodanige evidentie zien dat het onmiddellijk opvalt. Nu ja, er zijn verder genoeg zoethoudertjes om dit snel te doen vergeten. Wat dacht u van 5 verwijderde scènes, 2 alternatieve eindes en een paar bloopers? Tussen de verwijderde scènes zit wel degelijk bruikbaar materiaal, maar gezien de lengte van de film is het normaal dat enkele scènes het eindprodukt niet haalden. Na het bekijken van de alternatieve eindes kunnen we enkel maar besluiten dat men de juiste keuze maakte door het gebruikte einde te behouden. Als voorlaatste extra is er een Ron Howard special met de titel: "Ron Howard On...". Een 18-minuten durende one man show van de regisseur waarin onderandere z'n visie over de western aan bod komt en waarin we allerlei leuke weetjes op de kop tikken. Wist u bijvoorbeeld dat John Wayne en Ron Howard ooit in dezelfde film te zien waren? Dat Howard reeds als kind de regisseurs-kriebel te pakken had krijgen we te zien in 3 kortfilmpjes die de jonge Ron ooit als kind in elkaar knutselde met de titels: "The Deed of Daring Do", "Cards, Cads, Guns, Gord and Death..." en "Old Paint". Misschien niet echt iets waar we met z'n allen zaten op te wachten maar voor fans van de regisseur is dit natuurlijk een prachtige extra. Afronden doen we met een hoop fotogalerijen van de acteurs en de locaties.

CONCLUSIE
The Missing is een meer dan behoorlijke antiklassieke western, lichtjes gekruid met bovennatuurlijk en spirituele referenties. De acteerprestaties zijn, net zoals de technische presentatie, heel degelijk en er is voldoende bonusmateriaal aanwezig. Zeker en vast een aanwinst voor je collectie.


cover
Studio: Columbia Tristar

Regie: Ron Howard
Met: Cate Blanchett, Tommy Lee Jones, Evan Rachel Wood, Jenna Boyd, Aaron Eckhart

Film:
7/10

Extra's:
6/10

Geluid:
9/10

Beeld:
8,5/10


Regio:
2

Genre:
Western

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2003

Leeftijd:
16

Speelduur:
131 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8712609964189


Beeldformaat:
2.35:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Spaans Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Spaans, Engels CC
Extra's:
• Verwijderde scènes
• Bloopers
• Alternatieve eindes
• Ron Howard special
• Fotogalerijen

Andere recente releases van deze maatschappij