:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> REMAINS OF THE DAY, THE
REMAINS OF THE DAY, THE
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2001-10-03
FILM
Butler Stevens (Anthony Hopkins) blikt aan het einde van zijn carrière terug op zijn jaren van trouwe dienst in het statige Engelse herenhuis van Lord Darlington, ergens in Oxfordshire. Tijdens een weekje vrijaf zoekt hij Miss Kenton (Emma Thompson) op, die jaren als hoofd-dienstmeisje aan zijn zijde heeft gediend. Zijn eigen strenge regels in acht houdend heeft hoofdbutler Stevens altijd de dienstbaarheid aan zijn Lord als absolute regel gesteld, en hierbij niet alleen zijn eigen gevoelens voor Miss Kenton verdrongen, maar ook van al het personeel geëist dat alle mogelijke uitingen van private gevoelens een belemmering voor de goede gang van zaken op het landgoed vormden. Stevens heeft ook nooit de motieven van Lord Darlington in twijfel getrokken, en die waren op zijn minst gezegd twijfelachtig. Darlington had namelijk tussen de twee Wereldoorlogen een meer dan gezonde sympathie voor de Duitsers, die in zijn ogen onheus bejegend waren na afloop van de Eerste Wereldoorlog. In de praktijk betekende dit dat his Lordship op regelmatige basis "conferenties" hield waarbij hij 's werelds grootste nazi-symapthisanten liet snode plannen smeden om Engeland mee in een nieuwe oorlog te betrekken. Stevens heeft al die tijd zijn meester gediend zonder vragen te stellen, zelfs niet wanneer Miss Kenton duidelijk meer morele problemen had met onder meer het feit dat de joodse dienstmeisjes ineens de deur werden gewezen. De goede butler cijferde zichzelf daardoor ook zodanig weg, dat hij pas jaren later zijn onvoorwaardelijke loyauteit in vraag is beginnen stellen.

The Remains Of The Day
is een imposant historisch drama, dat liefhebbers van films als Sense and Sensibility en Angela's Ashes zeker zal aanspreken. Nochtans is het geen eenvoudige film, met een zeer traag verteltempo, zonder noemenswaardige actie maar met des te meer de klemtoon op lange en ingewikkelde dialogen. De prent is dan in de eerste plaats een vrij podium om rasacteurs Emma Thompson en vooral Anthony Hopkins nog maar eens hun overschot aan talent te laten tentoonspreiden. Vooral deze laatste is nog maar eens briljant, en houdt dan ook de film grotendeels overeind en de kijker geboeid. Aan decorum, mooie plaatjes en imposante kostuums is er zoals in de meeste van dit soort films geen gebrek; de regie is zeer strak en degelijk maar tegelijkertijd ook zeer klassiek en het verhaal focust zich iets te weinig op de omstandigheden buiten het besturen van het huishouden, wat soms een paar leemtes in het scenario nalaat. De film schetst wel een interessant historisch kader aangaande het zogenaamde "appeasement", d.i. de verzoeningspogingen met het door de Eerste Wereldoorlog economisch totaal verlamde Duitsland door de voormalige (en toekomstige) vijand.

BEELD EN GELUID
De 5.1-audiotrack is mooi verzorgd en foutloos zoals we van Columbia gewoon zijn, maar uiteraard valt er bij een film zoals deze niet veel te merken van speciale ruimtelijke geluidseffecten, een enkele regenbui of voorbijrijdende oldtimer buiten beschouwing gelaten. Films als deze bevatten vaak weidse plaatjes met kleurrijke Engelse landschappen, en de vele aanwezige extra's en het hoge aantal ondertitelingstracks hebben gelukkig geen invloed gehad op de beeldcompressie, want die is zoals gewoonlijk weer vrij goed. Af en toe is er een klein beetje kleurvervlakking, bijvoorbeeld in de scène op het einde van de film waarbij de neon-avondverlichting wordt aangestoken (zie plaatje), maar niets van dit werkt echt nefast op de algemene kwaliteit van het beeld.

EXTRA'S
Columbia heeft zijn naam "leader in extra's" nog maar eens op afgetekende manier willen duidelijk maken, en de disc krijgt door deze extra's net een enorme meerwaarde die misschien de twijfelaars toch over de streep kan trekken. Eerst en vooral de ondertiteling van de extra's; bij discs als The Patriot worden deze, als ze al in één taal ondertiteld worden, om de één of andere bizarre reden enkel in het Nederlands ondertiteld. Leuk voor ons maar pech voor de andere regio 2-bewoners? Wel, op deze disc worden alle extra's ondertiteld in Frans, Duits, Spaans, Italiaans en Nederlands; vreemd genoeg niet in het Engels. En er zijn flink wat dingen te ondertitelen. Om te beginnen bevat de disc een vrij interessante commentaartrack met producer Ismail Merchant, regisseur James Ivory en hoofdactrice Emma Thompson. De DVD is voorzien van 3 documentaires: de eerste, "The filmmaker's journey", duurt een half uur en is speciaal voor deze DVD gemaakt, en bevat naast de obligate interviews met de crew (o.a. de intussen verlamde Christopher Reeve) en de makers enkele interessante historische visies en een interessante bijdrage over de adaptatie van het boek door de auteur Kazuo Ishiguro zelf. In een tweede documentaire van een kwartier, "Blind loyalty, hollow honour: England's fatal flaw", wordt de historische achtergrond van de eerder vermelde appeasement verder uitgediept. De derde eveneens een half uur durende documentaire, "Love and loyalty: The making of The Remains Of The Day", is dan weer zo'n typische productie voor het Amerikaanse HBO-First Look, een TV-uitzending die de kijkers naar de bioscoopzaal moet lokken, maar dan wel een goed gestoffeerde, interessante kijk achter de schermen. Eén technische opmerking wel: op onze standalone-speler (Sony DAV S-300) spelen deze documentaires perfect zonder probleem af, maar op onze DVD-ROM speelt de eerste documentaire manifest op een te lage snelheid af, waardoor het geluid klinkt als een 45-toerenplaat die op 33 toeren of minder wordt afgedraaid. We hopen voor Columbia dat dit geen wijdverbreid probleem is. Er zijn ook een 12-tal minuten aan verwijderde scènes toegevoegd, voorzien van commentaar van James Ivory. Tot slot krijgen we nog - zoals gewoonlijk - een trailer en filmografieën van cast en crew.

CONCLUSIE
Dit is niet direct een film die een groot publiek zal trekken, maar is toch op zijn minst waard om eens gehuurd te worden.cover
Studio: Columbia Tristar

Regie: James Ivory
Met: Anthony Hopkins, Emma Thompson, James Fox, Christopher Reeve, Hugh Grant

Film:
7/10

Extra's:
8/10

Geluid:
8,5/10

Beeld:
8/10


Regio:
2

Genre:
Drama

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1993

Leeftijd:
AL

Speelduur:
128 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8712609071122


Beeldformaat:
2.35:1 anamorf PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Frans Dolby Surround 2.0
Duits Dolby Surround 2.0
Italiaans Dolby Surround 2.0
Spaans Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Duits, Italiaans, Spaans, Portugees, Deens, Fins, Noors, Zweeds, IJslands, Grieks, Tsjechisch, Hongaars, Bulgaars, Pools, Hebreeuws, Hindoestaans, Arabisch, Turks
Extra's:
• Geanimeerde menu's
• Audiocommentaar
• 3 documentaires
• Verwijderde scènes
• Trailer
• Cast- & crewinformatie

Andere recente releases van deze maatschappij