:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> STEPFORD WIVES, THE
STEPFORD WIVES, THE
Bespreking door: Joris - Geplaatst op: 2005-03-07
FILM
Welkom in Stepford – de Amerikaanse droom. Aldus de dvd cover voor de remake van The Stepford Wives. De originele prent dateert uit 1975 en geniet een redelijke appreciatie, maar springt er niet uit door een wat beperkte regie en vrij houterige vertolkingen. Tel daar nog het gebrek aan echt onweerstaanbare vrouwen bij – wat het verhaal toch verlangt - en je krijgt een vrij middelmatige film. Bij velen rijst dan ook de vraag waarom men in godsnaam een remake zou willen maken. Regisseur Bryan Forbes koos bij het origineel voor een serieuze aanpak die eigenlijk niet bij het verhaal past. Frank Oz gooit het over een andere boeg en gaat voor een komische, luchtige aanpak.

De film volgt het leven van Joanna Eberhart (Nicole Kidman) en haar echtgenoot Walter Kresby (Matthew Broderick). Joanna is een carrièrevrouw en staat in voor de productie van reality tv à la Temptation Island bij een televisienetwerk. Walter werkt als junior manager bij datzelfde netwerk. Jammer genoeg loopt 1 van haar producties helemaal fout en zoals het de zakenwereld betaamt, kan Joanna meteen haar koffers pakken. Dat verlies leidt tot een zenuwinzinking. Uit protest neemt Walter ook ontslag en hij beslist om samen met z’n gezien New York te ruilen voor het landelijke Stepford, een gesloten gemeenschap opgericht door rijkelui. De meeste koppels in de buurt tonen enige gelijkenis met Joanna en Walter. Het dorp lijkt onder leiding te staan van Mike Wellington (Christopher Walken) en z’n vrouw Claire (Glenn Close). Joanna en Walter maken al snel kennis met andere nieuwkomers in de gemeenschap: Dave en Bobbie Markowitz (Jon Lovitz en Bette Middler) en een homokoppel, Roger en Jerry. Wat opvalt, is dat niemand van hen echt bij de lokale levensstijl past en dat zet Joanna aan het denken. Ze krijgt het vermoeden dat er iets sinister gaande is en gaat op onderzoek.

Met namen als Nicole Kidman, Matthew Broderick, Glenn Close en Christopher Walken zit het op vlak van casting wel snor. Kidman heeft aardig wat op haar palmares staan en het is al een tijdje geleden dat ze zo’n komische rol tot zich neemt. Ze slaagt erin de wat verwarde emoties bij Joanna geloofwaardig over te brengen en is zonder meer genietbaar. Matthew Broderick lijkt het jongensachtige uit Ferris Bueler’s Day Off maar niet van zich af te kunnen schudden en past dat geslaagd toe op de rol van Walter zodat zijn personnage een wat sinistere kwaliteit krijgt. In de ondersteunde rollen hebben Glenn Close, Bette Middler en Christopher Walken het duidelijk naar hun zin en leveren ze elk een mooie bijdrage. Ook voor het ontwerp heeft men zorg gedragen. Getuige daarvan zijn de prachtige sets en de kleurrijke kostuums. Maar aan het einde van de rit moeten we helaas vaststellen dat het geheel te oppervlakkig blijft en er een gebrek aan samenhang heerst. De plot verzwakt naarmate de tijd vordert en de komische elementen zorgen slechts occasioneel voor een grijns op het gelaat.

BEELD EN GELUID
De anamorfische transfer behoudt het originele 1.85:1 beeldformaat en is van goede kwaliteit. Het uitstekende detailniveau, prima contrast en de weelderige kleuren zorgen voor een aangename kijkervaring. Ook op vlak van scherpte en artefacten hebben we niet te klagen. Voor het geluid krijg je een Dolby Digital 5.1 spoor voorgeschoteld dat zich goed van z’n taak kwijt. Het is geen actiefilm, dus de surround luidsprekers houden zich gedeisd en dragen aardig bij tot de atmosfeer van de film. Dialogen zijn duidelijk verstaanbaar en de muziek klinkt warm en vol.

EXTRA’S
Audiocommentaar
Regisseur Frank Oz becommentarieert zijn creatie op een vrij saaie manier. Hij benadrukt meermaals de omvang van het project en hoe fantastisch de samenwerking met iedereen was.

Een Perfecte Wereld: The Making Of (19 min. 47)
Interviews met de grootste namen uit de cast, de regisseur en de schrijver. Opvallendste afwezige bij die interviews is Nicole Kidman. Men heeft het onder andere over de sets, locaties, kostuums en speciale effecten.

Stepford: Een Definitie (3 min. 54)
Opinies van cast en crew over de betekenis van de film.

Stepford: De Architecten (6 min. 1)
Interviews met de mensen achter het ontwerp van de remake waaronder regisseur en schrijver.

De Vrouwen en Mannen van Stepford (18 min. 17)
Twee featurettes waarvan 1 over de vrouwelijke personnages en 1 over de mannelijke. Elke ster heeft het over zijn of haar personnage en de bijdrage bij de film.

Stepford: Deleted/Extended Scenes (9 min. 57)
Zes scènes die geknipt werden: Square Dance, Echtgenoten op de oprit, De keuken van Bobbie, Scène in het laboratorium, Herb in de vlaggenmast en De electrocutie van Claire.

Bloopers (4 min. 34)
Een aantal niet al te amusante missers bij de opnames.

Trailers (3 min. 48)
1 teaser trailer en 1 bioscooptrailer. De teaser trailer is fantastisch en won een aantal prijzen, maar helaas past hij niet bij de sfeer van de film. Het is wel een heel geslaagd lokmiddel.

CONCLUSIE
Kleurrijk, maar tegelijkertijd ook glansloos. De remake van The Stepford Wives zakt, ondanks grote zorg voor het ontwerp, weg in de grijze middenmoot en de indrukwekkende cast kan daar weinig aan veranderen. Aan de technische kwaliteit ligt het niet, want deze uitgave mag er best wezen.


cover
Studio: Universal

Regie: Frank Oz
Met: Nicole Kidman, Matthew Broderick, Bette Middler, Glenn Close, Christopher Walken

Film:
5/10

Extra's:
6/10

Geluid:
8/10

Beeld:
8/10


Regio:
2

Genre:
Komedie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2004

Leeftijd:
12

Speelduur:
90 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
5050583015736


Beeldformaat:
1.85:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digtal 5.1
Frans Dolby Digtal 5.1
Duits Dolby Digtal 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Duits, Turks
Extra's:
• Audiocommentaar
• Een Perfecte Wereld: The Making Of
• Stepford: Een Definitie
• Stepford: De Architecten
• De Vrouwen en Mannen van Stepford
• Stepford: Deleted/Extended Scenes
• Bloopers
• Trailers

Andere recente releases van deze maatschappij